Jedzenie owsianki polecane jest wszystkim chcącym zgubić zbędne kilogramy i zmienić swoje zgubne przyzwyczajenia żywieniowe. Płatki owsiane są najlepszą alternatywą dla kanapek z białego pieczywa z ciężkostrawną wędliną.

Często jednak dobre chęci nie wystarczają i do owsiankowego śniadaniowego nie wystarcza zapału. Zwykle sprawa rozbija się o dyskusyjny smak przyrządzonych „byle jak” płatków owsianych. Mamy na to sposoby.

Jak poprawić smak codziennej owsianki?

Pierwszą rzeczą, która odmieni nudny smak owsianki w coś znacznie ciekawszego jest… sól. Tak, to nie żart. Maleńka szczypta soli (nie przesadzajcie z jej ilością w trosce o własne zdrowie!) znacznie podkreśli waloru płatków.

Otwartą sprawą pozostaje zaś kwestia podawania owsianki. Najlepiej smakuje ona ze świeżymi owocami i orzechami. Na przykład w wydaniu „nocnym”. O co chodzi? To wersja dla leniuszków. Wystarczy włożyć do naczynia składniki wieczorem, by z rana cieszyć się gotową, mięciutką owsianką!

Zobacz także:

Przepis na nocną owsiankę

Składniki:

  • Pół szklanki płatków owsianych górskich
  • Łyżka siemienia lnianego – opcjonalnie
  • Pół szklanki wody
  • Pół szklanki jogurtu naturalnego lub mleka
  • Łyżka cukru
  • Szczypta soli
  • Garść orzechów włoskich lub innego rodzaju
  • Jabłko, truskawki lub inny, dowolny owoc

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie naczynie z zamknięciem lub słoik.
  2. Na dno naczynia wsypcie owsiankę i siemię lniane, po czym posypcie wszystko szczyptą soli i cukrem.
  3. Zalejcie całość wodą o temperaturze pokojowej i jogurtem lub mlekiem.
  4. Nie mieszajcie składników.
  5. Szczelnie zamknijcie i odstawcie do  lodówki na ok. 8-10 godzin.
  6. Następnego dnia posiekajcie orzechy i pokrójcie owoce i połóżcie je na wierzchu gotowej owsianki.
  7. Smacznego!

Na śniadanie polecamy także owsiankę pieczoną. Przygotujecie ją mieląc płatki owsiane, a potem zapiekając je z kilkoma składnikami. Wielu smakoszom do gustu przypadnie także nasza owsianka kokosowa – z dodatkiem mleczka kokosowego i wiórków, a także świeżych owoców. Po prostu pycha!