
Jedzenie owsianki polecane jest wszystkim chcącym zgubić zbędne kilogramy i zmienić swoje zgubne przyzwyczajenia żywieniowe. Płatki owsiane są najlepszą alternatywą dla kanapek z białego pieczywa z ciężkostrawną wędliną.
Często jednak dobre chęci nie wystarczają i do owsiankowego śniadaniowego nie wystarcza zapału. Zwykle sprawa rozbija się o dyskusyjny smak przyrządzonych „byle jak” płatków owsianych. Mamy na to sposoby.
Jak poprawić smak codziennej owsianki?
Pierwszą rzeczą, która odmieni nudny smak owsianki w coś znacznie ciekawszego jest… sól. Tak, to nie żart. Maleńka szczypta soli (nie przesadzajcie z jej ilością w trosce o własne zdrowie!) znacznie podkreśli waloru płatków.
Otwartą sprawą pozostaje zaś kwestia podawania owsianki. Najlepiej smakuje ona ze świeżymi owocami i orzechami. Na przykład w wydaniu „nocnym”. O co chodzi? To wersja dla leniuszków. Wystarczy włożyć do naczynia składniki wieczorem, by z rana cieszyć się gotową, mięciutką owsianką!
Przepis na nocną owsiankę
Składniki:
- Pół szklanki płatków owsianych górskich
- Łyżka siemienia lnianego – opcjonalnie
- Pół szklanki wody
- Pół szklanki jogurtu naturalnego lub mleka
- Łyżka cukru
- Szczypta soli
- Garść orzechów włoskich lub innego rodzaju
- Jabłko, truskawki lub inny, dowolny owoc
Przygotowanie:
- Przygotujcie naczynie z zamknięciem lub słoik.
- Na dno naczynia wsypcie owsiankę i siemię lniane, po czym posypcie wszystko szczyptą soli i cukrem.
- Zalejcie całość wodą o temperaturze pokojowej i jogurtem lub mlekiem.
- Nie mieszajcie składników.
- Szczelnie zamknijcie i odstawcie do lodówki na ok. 8-10 godzin.
- Następnego dnia posiekajcie orzechy i pokrójcie owoce i połóżcie je na wierzchu gotowej owsianki.
- Smacznego!
Na śniadanie polecamy także owsiankę pieczoną. Przygotujecie ją mieląc płatki owsiane, a potem zapiekając je z kilkoma składnikami. Wielu smakoszom do gustu przypadnie także nasza owsianka kokosowa – z dodatkiem mleczka kokosowego i wiórków, a także świeżych owoców. Po prostu pycha!