Dzięki nocnej owsiance w mig zgubicie zbędne kilogramy. Robi się sama!
Adobe Stock
Newsy

Dzięki nocnej owsiance w mig zgubicie zbędne kilogramy. Robi się sama!

Jak zrobić owsiankę nocną? Wrzućcie do naczynia składniki, a na następny dzień cieszcie się pysznym i zdrowym śniadaniem.
Hubert Rój
maj 14, 2021

Jedzenie owsianki polecane jest wszystkim chcącym zgubić zbędne kilogramy i zmienić swoje zgubne przyzwyczajenia żywieniowe. Płatki owsiane są najlepszą alternatywą dla kanapek z białego pieczywa z ciężkostrawną wędliną.

Często jednak dobre chęci nie wystarczają i do owsiankowego śniadaniowego nie wystarcza zapału. Zwykle sprawa rozbija się o dyskusyjny smak przyrządzonych „byle jak” płatków owsianych. Mamy na to sposoby.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak poprawić smak codziennej owsianki?

Pierwszą rzeczą, która odmieni nudny smak owsianki w coś znacznie ciekawszego jest… sól. Tak, to nie żart. Maleńka szczypta soli (nie przesadzajcie z jej ilością w trosce o własne zdrowie!) znacznie podkreśli waloru płatków.

Otwartą sprawą pozostaje zaś kwestia podawania owsianki. Najlepiej smakuje ona ze świeżymi owocami i orzechami. Na przykład w wydaniu „nocnym”. O co chodzi? To wersja dla leniuszków. Wystarczy włożyć do naczynia składniki wieczorem, by z rana cieszyć się gotową, mięciutką owsianką!

Zobacz także

Przepis na nocną owsiankę

Składniki:

  • Pół szklanki płatków owsianych górskich
  • Łyżka siemienia lnianego – opcjonalnie
  • Pół szklanki wody
  • Pół szklanki jogurtu naturalnego lub mleka
  • Łyżka cukru
  • Szczypta soli
  • Garść orzechów włoskich lub innego rodzaju
  • Jabłko, truskawki lub inny, dowolny owoc

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie naczynie z zamknięciem lub słoik.
  2. Na dno naczynia wsypcie owsiankę i siemię lniane, po czym posypcie wszystko szczyptą soli i cukrem.
  3. Zalejcie całość wodą o temperaturze pokojowej i jogurtem lub mlekiem.
  4. Nie mieszajcie składników.
  5. Szczelnie zamknijcie i odstawcie do  lodówki na ok. 8-10 godzin.
  6. Następnego dnia posiekajcie orzechy i pokrójcie owoce i połóżcie je na wierzchu gotowej owsianki.
  7. Smacznego!

Na śniadanie polecamy także owsiankę pieczoną. Przygotujecie ją mieląc płatki owsiane, a potem zapiekając je z kilkoma składnikami. Wielu smakoszom do gustu przypadnie także nasza owsianka kokosowa – z dodatkiem mleczka kokosowego i wiórków, a także świeżych owoców. Po prostu pycha!

Czytaj także:

 

Komentarze
Owsianka kokosowa
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy Ta owsianka to najlepszy sposób na szybkie i mega sycące śniadanie
Pożywne śniadanie dla całej rodziny to nieraz duże wyzwanie. Nadeszła pora, by przygotować jednocześnie smaczną i pożywną owsiankę.
Hubert Rój
listopad 21, 2020

Jedzenie owsianki na śniadanie wróciło do łask. Wszystko za sprawą fantastycznych właściwości owsa. Przygotowana na mleku albo na wodzie śniadaniowa potrawa to nie tylko źródło energii na pierwszą połowę dnia. Owsiankę docenią w pierwszej kolejności ci, którzy chcą nieco stracić na wadze. Ta niepozorna potrawa czyni prawdziwe cuda – w przeciwieństwie do oklepanych kanapek i płatków kukurydzianych jej przyswajanie przez organizm przebiega nieco wolniej. W ten sposób jedzący owsiankę dłużej utrzymują poczucie sytości. Jakby tego było mało, owsianka to rewelacyjne źródło aminokwasów, białka, witamin i wielu cennych mikroelementów. O tym wszystkim doskonale wiedzieli już kiedyś. Jednak od dłuższego czasu jedzenie owsianki nie było w modzie. Dzisiaj owsianka wraca wraz z wieloma świetnymi wersjami, które sprawią, że śniadanie będziemy jedli z uśmiechem na ustach. Przed przystąpieniem do przygotowania naszej kokosowej owsianki, warto wspomnieć o kilku sposobach na jej przygotowanie. Wyróżniamy trzy główne rodzaje płatków owsianych – zwykłe, górskie i błyskawiczne. Różnią się one głównie stopniem rozdrobnienia ziarna owsa. Wybór konkretnego rodzaju płatków należy do was i do waszych upodobań. Wszystkie można przygotowywać na różne sposoby. Większość z nas gotuje płatki owsiane na mleku. Inni wykorzystują mieszankę mleka i wody. Są tacy, którzy płatki owsiane wrzucają do miski i zalewają wrzątkiem. Wystarczy odczekać kilka minut i gotowe. Znane są również metody przygotowania owsianki w mikrofalówce. Dzisiaj zaprezentujemy wam jeszcze inną metodę – a mianowicie eksperymentalną metodę bez gotowania! By przygotować w ten sposób płatki owsiane, należy przystąpić do działania już w przededniu...

Przeczytaj
Kokosanki
Gotujmy.pl/WnilioweImprowizacj
Newsy Klasyczne kokosanki w nowym wydaniu. Dodaj do nich ten owoc, a będą smakować obłędnie
Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi? Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie. Po prostu pycha!
Aleksandra Jaworska
grudzień 02, 2020

Kokosanki to ten rodzaj ciastek, którego nie musimy pałaszować od razu. W szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymają świeżość przez parę dni. Najlepiej smakują do kawy z mlekiem i cynamonem. Bogate źródło białka Popularne wiórki kokosowe są bogate w białko, dlatego często sięgają po nie wegetarianie. Oprócz żelaza znajdziemy w nich takie pierwiastki jak: miedź, magnez, kwas foliowy, wapń oraz witamy B i E. Zawarte w nich trójglicerydy średniołańcuchowe, czyli zdrowe tłuszcze, przyspieszają tempo metabolizmu. Dlatego, mimo że są kaloryczne, mogą przynieść korzyści tym, którzy chcą schudnąć. Mają także dobroczynny wpływ na układ naczyniowo-sercowy. W 100 g wiórków znajdziemy aż 3,3 mg żelaza. Zazwyczaj wiórki lub płatki kokosowe stosujemy do ciast, owsianki czy porannego koktajlu. Zawierają witaminy C i E, które wzmacniają odporność naszego organizmu, a także pozytywnie wpływają na kondycję zdrowia skóry. Miąższ kokosa to także witaminy z grupy B, które mają pozytywny wpływ na kondycję układu nerwowego. Wiórki są ponadto bardzo dobrym źródłem potasu.  Aromatyczne wiórki Wiórki kokosowe mają specyficzny, bardzo przyjemny zapach i delikatną konsystencję. Dzięki nim i jednemu, nietypowemu składnikowi możemy odtworzyć deser sprzed lat. Mowa o pysznych ciasteczkach kokosowych. Kto ich nie lubi? Te z przepisu poniżej mają prawdziwie obłędny smak. Składniki: 4-5 białek pół szklanki cukru pudru 70 g masła 100 g wiórków kokosowych 1 spora gruszka 3-4 łyżki mąki orkiszowej 2-3 łyżki płatków owsianych Sposób przygotowania: Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy porcjami...

Przeczytaj
świąteczne ciastka owsiane przepis
Adobe Stock
Newsy Chrupiące ciasteczka owsiane z żurawiną i pomarańczą. Gdy ich skosztujesz od razu poczujesz klimat świąt
W świecie kulinarnym istnieją produkty, które od razu przywodzą na myśl święta. Oprócz mandarynek i cynamonu, zalicza się do nich również żurawinę i pomarańczę. Z ich dodatkiem możesz upichcić przepyszne ciasteczka, które z pewnością umilą ci przygotowania do Wigilii.
Weronika Kępa
grudzień 11, 2020

Choć przepis zawiera dużo składników, w rzeczywistości jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy, że zmieszasz ze sobą wszystkie wymienione produkty. W efekcie otrzymasz niesamowicie smaczne i chrupiące ciasteczka świąteczne. Musisz jednak pamiętać o odpowiedniej kolejności! Powodzenia! Przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną i pomarańczą Będziesz potrzebować 250 gramów mąki pszennej 200 gramów miękkiego masła 200 gramów cukru brązowego 50 gramów cukru pudru 1 jajko w temperaturze pokojowej 350 gramów płatków owsianych 50 gramów suszonej żurawiny 50 gramów orzechów pekan Przyprawy i dodatki: szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, skórka z jednej pomarańczy Przygotowanie Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, cynamon, sodę i szczyptę soli. Całość wymieszaj i odstaw. W misie miksera umieść miękkie masło oraz brązowy cukier. Składniki utrzyj na gładką masę, a następnie dodaj cukier puder, jajko, ekstrakt z wanilii i skórkę startą z jednej pomarańczy. Całość ponownie zmiksuj. Do tak przygotowanej masy dodaj płatki owsiane, suszoną żurawinę oraz posiekane orzechy pekan. Składniki wmieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.  Na koniec do masy dodaj suche składniki, przesiane na samym początku pichcenia. Całość zmiksuj. Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.  Z przygotowanej masy zacznij formować niewielkie kuleczki. Najlepiej będzie jeśli do tej czynności użyjesz łyżki do nakładania lodów. Piekarnik nagrzej do 220 st. C. Ciasteczka piecz przez ok. 12 minut, aż do ładnego zarumienienia brzegów. Po wyjęciu pozostaw do wystudzenia. Gotowe! Ciasteczka możesz przechowywać w hermetycznym pojemniku, w...

Przeczytaj
wigili
Adobe Stock
Newsy Pyszne śniadanie, które pomoże schudnąć po świętach. Wystarczy 1 składnik z Wigilii
To pewne. Po świętach wielu z nas będzie próbowało zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Przy okazji możemy wykorzystywać świąteczne zapasy.
Hubert Rój
grudzień 22, 2020

Suszone śliwki to produkt, który wykorzystujemy na świętach do wielu dań. Będą stanowiły słodki akcent w bigosie, wypełnią pieczeń ze schabu, a także będą podstawowym składnikiem kompotu z suszu. Jeśli po świętach zostanie nam sporo suszonych śliwek – nie ma powodów do obaw. Możemy je świetnie wykorzystać w jednym z odchudzających śniadań. Kiedy minie już świąteczne obżarstwo, czas wrócić do mniej tłustego i zdrowszego dla naszego organizmu pokarmu. Więcej błonnika, więcej białka – te hasła powinny nam przyświecać po świętach. Świetnie wpisze się w takie postanowienie nasze pyszne śniadanie, czyli koktajl ze śliwek, kefiru i płatków owsianych. Taki pokarm to nie tylko ulga dla naszego układu trawiennego po ciężkich, świątecznych potrawach. To także sposób na pozbycie się toksyn i poprawienie pracy jelit. Tego rodzaju posiłek możemy przygotować dzień wcześniej, bez straty walorów smakowych. Za to zyskamy trochę cennego czasu po przebudzeniu. Przepis na pyszny koktajl ze śliwek Składniki: Ok. 8 śliwek suszonych (nadadzą się także śliwki wędzone) 1 szklanka kefiru 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka siemienia lnianego Przygotowanie: Zalewamy suszone śliwki ok. 100 ml wrzącej wody i pozwalamy im na to, by zmiękły. Resztę składników wkładamy do naczynia i mieszamy. Następnie miksujemy z pokrojonymi na drobne kawałki śliwkami. Podajemy od razu lub wkładamy na noc do lodówki i jemy rano na śniadanie. 

Przeczytaj