Dobrze zbilansowana dieta, aktywność fizyczna i suplementacja witamin - to niestety dla niektórych zbyt wąskie kryterium do zrzucenia kilogramów. Szczególnie w momencie, gdy ktoś ma większą wagę. Diety proponowane przez specjalistów nie zawsze zdają egzamin, a niestety najczęściej kończą się efektem jo-jo. Idealnym przykładem takiego sposobu odchudzania jest Monika Honory, która przez wiele lat toczyła walkę z nadmierną masą ciała.

Poszukiwanie idealnej diety

Kobieta przez całe życie mierzyła się z nadwyżką kilogramów. Zmagała się z ponad 30-kilogramową nadwagą. Głodówki, wyszukane jadłospisy w internecie czy współpraca ze specjalistami dietetyki, kończyły się podobnie w tym samym punkcie, czyli efektem jo-jo, który dopadał wcześniej lub później. Ciągłe zmiany wagi, nie wpływały pozytywnie na zdrowie ani fizyczne, ani psychiczne pani Moniki, która była już przytłoczona całą tą sytuacją. 

Skuteczna utrata wagi

Zniechęcona ciągłymi próbami, Monika Honory postanowiła podjąć walkę z otyłością na własnych zasadach. Wówczas przeszła na dietę opierającą się jedynie na zupach przyrządzanych samodzielnie w domu.

Po niedługim czasie okazało się, że ten sposób sprawdza się idealnie, a kilogramy naprawdę lecą w dół. Stosując się do autorskiego jadłospisu, kobiecie udało się zrzucić w ciągu pierwszych czterech miesięcy aż 20 kilogramów! To spektakularny wynik, tym bardziej, że jest to trwała zmiana bez efektu jo-jo. Pani Monika schudła łącznie 40 kilogramów, jedząc tylko i wyłącznie zupy. Dziś może pochwalić się świetną figurą oraz znakomitym zdrowiem. 

Zobacz także:

Autorska dieta zupowa

Monika Honory, zmotywowana własnymi efektami, zechciała podzielić się swoim autorskim sposobem na skuteczne zgubienie zbędnych kilogramów. Z czasem wydała własną książkę „Zupy sycące, ale nietuczące”, gdzie opisuje cały proces odchudzania, a także proponuje różne dania, które pomogą w odchudzaniu.

Dieta zupowa opiera się na spożywaniu początkowo 5-6 zup dziennie, a później 4. Należy wprowadzać je stopniowo, przy jednoczesnym zmniejszaniu kilokalorii. Oprócz wyznaczonych zasad żywieniowych, ważna jest również aktywność fizyczna, która podkręca metabolizm i przyspiesza proces odchudzania. Warto pamiętać o tym, że nie mogą być to zupy-krem, a także nie należy dodawać do nich dodatkowych tłuszczy czy wzmacniaczy smaku, jak np. kostki rosołowe.

Żelazna zasada diety zupowej

Dieta zupowa, wbrew pozorom, jest łatwa i przyjemna do wprowadzenia, jednak podczas jej użytkowania, należy pamiętać o jednej kluczowej zasadzie, która gwarantuje sukces. Powinno się jeść powoli, do momentu uczucia sytości, a następnie odstawić posiłek. Dzięki temu, organizm będzie się najadał, a nie przejadał. To pozwoli na nasycenie oraz łatwiejsze przetworzenie składników.