Odchudzająca dieta ryżowa
Adobe Stock
Newsy

Dzięki diecie ryżowej schudniecie nawet 3 kg w 3 dni. Obniża też wysokie ciśnienie i poziom złego cholesterolu

Jeśli chcecie szybko schudnąć koniecznie przetestujcie dietę ryżową. Dzięki niej zrzucicie aż trzy kilogramy w trzy dni. Z kolei przedłużając ją do czterech tygodni staniecie się lżejsze aż o 10 kilogramów.
Weronika Kępa
marzec 24, 2021

Dieta ryżowa to najprościej mówiąc monoskładnikowa dieta oczyszczająca, która w głównej mierze opiera się na spożywaniu brązowego ryżu. Dzięki niej bardzo szybko zredukujecie masę swojego ciała oraz oczyścicie organizm ze szkodliwych toksyn. W zależności od waszych potrzeb, długość jej trwania wynosi od 3 dni do nawet 4 tygodni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zasady diety ryżowej

Istnieją dwa rodzaje diety ryżowej – Kempnera i oczyszczająca. Jednak bez względu na to, którą wybierzecie i tak zrzucicie zbędne kilogramy.

Dieta ryżowa Kempnera może trwać nawet 4 tygodnie. Jej postawę stanowi brązowy ryż. Dopuszcza się jednak spożywanie chudego mięsa, ryb, owoców, warzyw, roślin strączkowych oraz produktów zbożowych. Kaloryczność tego typu posiłków powinna wynosić ok. 1500 kcal. Możecie na niej schudnąć nawet 10 kilogramów.

Dieta oczyszczająca jest zdecydowanie bardziej restrykcyjna, a co za tym idzie, krótsza. Zakłada bowiem spożywanie tylko i wyłącznie ryżu brązowego. Nie można stosować jej dłużej niż 3 dni. W tym czasie możecie schudnąć nawet 3 kilogramy. Do głównych jej zasad zalicza się:

  1. Zakaz solenia ryżu.
  2. Zadbanie o to, by dzienna dawka kaloryczna wynosiła ok. 1000 kcal.
  3. Wypijanie co najmniej 2 litrów wody dziennie. Można dostarczać również płyny w postaci zielonej herbaty lub naparów ziołowych.
  4. Dodatkowa suplementacja witamin oraz żelaza.
  5. Wzbogacanie smaku ryżu tylko przy pomocy naturalnych ziół i przypraw.
  6. Powtórzenie diety jest możliwe dopiero po miesięcznej przerwie.

Czego nie wolno jeść na diecie ryżowej?

Jeśli zdecydujecie się na ten sposób żywienia pod żadnym pozorem nie możecie sięgać po smażone oraz tłuste potrawy. Odstawcie również słodycze, wyroby cukiernicze, napoje gazowane oraz przetworzone jedzenie i fast-foody. 

Główne zalety diety ryżowej

  • Obniża poziom złego cholesterolu.
  • Obniża poziom ciśnienia krwi.
  • Pozostawia uczucie lekkości.
  • Zapewnia uczucie sytości.
  • Poprawia samopoczucie.
  • Oczyszcza organizm.

Wady diety ryżowej

  • Po jej zastosowaniu może pojawić się efekt jo-jo (czyli kilogramy mogą wrócić).
  • Prowadzi do osłabienia organizmu, a co za tym idzie, spadku koncentracji.
  • Nie dostarcza niezbędnych składników odżywczych.
  • Jest nudna i monotonna.
woda z gotowania ryżu
Adobe Stock
Newsy Wylewasz wodę po ryżu? Robisz błąd. Może zdziałać cuda
Woda ryżowa, którą w Polsce najczęściej wylewamy do zlewu, to w rzeczywistości źródło cennych właściwości. Japonki od lat wykorzystują ją przecież do pielęgnowania urody. Niewielu jednak wie, że produkt ten ma również zastosowanie lecznicze.
Weronika Kępa
grudzień 07, 2020

Kto by pomyślał, że woda, w której tak często gotujemy ryż może się jeszcze do czegoś przydać. Niemal odruchowo wylewamy ją przecież do zlewu, podobnie jak tę pozostałą po gotowaniu makaronu czy ziemniaków. Okazuje się jednak, że to bardzo duży błąd. Woda ryżowa może bowiem zdziałać istne cuda w naszym organizmie.  Pielęgnacja ciała Cenne właściwości wody ryżowej odkryły oczywiście Japonki. Na Wschodzie jest to produkt naprawdę bardzo popularny. Nic dziwnego, bowiem w swoim składzie zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, przede wszystkim witaminy z grupy E i B . Tamtejsze kobiety wykorzystują ów płyn głównie do pielęgnacji ciała. Myją nim twarz, płuczą włosy, tworzą maseczki i peelingi. Nieposolona woda ryżowa świetnie sprawdzi się na przykład jako tonik . Wystarczy, że przelejesz ją do buteleczki, schowasz do lodówki i będziesz stosować dwa razy dziennie. Świetnie rozprawi się z różnego rodzaju niedoskonałościami. Należy jednak pamiętać, że termin jej ważności upływa po tygodniu. Woda ryżowa to również idealny dodatek do kąpieli dla osób z podrażnioną skórą oraz kobiet w ciąży. Wystarczy, że zmieszasz 4 szklanki tego produktu ze zwykłą wodą, a twoje ciało stanie się miękkie, wygładzone i nawilżone. Dolegliwości przewodu pokarmowego Osobom, które często zmagają się z różnego typu dolegliwościami przewodu pokarmowego zaleca się picie 3 szklanek wody ryżowej dziennie . Dzięki zawartym w niej minerałom twój organizm w mig poradzi sobie z biegunką, wymiotami, a nawet nudnościami. Napój energetyczny Woda ryżowa idealnie sprawdzi się również jako zamiennik kawy lub innych napojów energetycznych. Wystarczy 250 ml tego specyfiku, żebyś poczuła napływ energii. Jeśli smak wody ryżowej nie...

Przeczytaj
kasza gryczana kto nie może jeść
Adobe Stock
Newsy Nie każdy może jeść kaszę gryczaną. Lepiej na nią uważać
Kasza gryczana powinna stanowić podstawowy składnik wielu diet. Mimo, że produkt ten wykazuje cenne właściwości zdrowotne, okazuje się, że nie każdy może go jeść. Jeśli zmagasz się z niewydolnością nerek pod żadnym pozorem po nią nie sięgaj!
Weronika Kępa
grudzień 07, 2020

Kasza gryczana to produkt, który nie każdy lubi. Jednak jej fanów również nie brakuje. Nic dziwnego, bowiem prawidłowo przyrządzona potrafi naprawdę dopieścić kupki smakowe . Ponadto jest także niesamowicie zdrowa. Niewiele osób ma świadomość, jak dużo są w stanie zdziałać w organizmie te małe, brązowe ziarenka. Cenne właściwości kaszy gryczanej Kasza gryczana jest przede wszystkim bardzo cennym źródłem błonnika. Ten obniża poziom cholesterolu oraz stężenie glukozy we krwi, zmniejsza również ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Jej regularne spożywanie może nawet pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Na tym jednak nie koniec. Produkt ten zawiera również unikatowe aminokwasy, takie jak lizyna. To właśnie dzięki niej ludzki organizm jest w stanie wytwarzać białe krwinki, tak istotne w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz kości . Ponadto związek ten korzystnie wpływa między innymi na kondycję psychiczną. Nie można także zapomnieć, że kasza gryczana zawiera niesamowicie duże ilości witamin z grupy B. Dlatego też jej regularne spożywanie pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego. W gryce nie brakuje również soli mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk, fosfor czy magnez. Dlatego tak ważne jest włączenie jej do codziennej diety. Idealna dla osób na diecie bezglutenowej Kasza gryczana to produkt bezglutenowy, stąd z powodzeniem mogą ją jeść między innymi osoby przestrzegające tego typu diety lub chorujące na celiakię. Niestety, istnieje również grupa ludzi, która pod żadnym pozorem nie powinna spożywać tego produktu. Nie powinnaś spożywać kaszy gryczanej jeśli... Jeśli zmagasz się z niewydolnością nerek, kamicą, wrzodami żołądka, problemami jelitowymi lub chorą dwunastnicą , ogranicz spożywanie kaszy gryczanej...

Przeczytaj
maryla
ONS
Newsy Maryla Rodowicz obchodzi dziś 75. urodziny. Nie zgadniecie, jaką stosuje dietę by być w formie
Ma 75 lat i wygląda fantastycznie, a do tego ma tyle energii! Maryla zdecydowanie nie wybiera się na emeryturę. Sprawdźcie, jaką dietę stosuje - my jesteśmy szczerze zaszokowani!
Katarzyna Wyborska
grudzień 08, 2020

Legenda polskiej estrady obchodzi dziś 75. urodziny! Maryla nie zwalnia tempa i pewnie gdyby nie pandemia koronawirusa, to w sylwestra jak co roku zagrałaby koncert w telewizji. Jak ona to robi? Otóż okazuje się, że prawdopodobnie sekret Maryli Rodowicz na to, by w wieku 75 lat mieć wciąż tyle energii jest odpowiednia dieta. Gwiazda zdradziła w jaki sposób się odżywia – my jesteśmy w szoku! Karkówka na odchudzanie Wyznanie Maryli wprawiło niejedną osobę w konsternację. Piosenkarka zdradziła, że na co dzień je bardzo tłusto! Karkówka, boczek czy żeberka z grubą warstwą tłuszczu to podstawa jej diety. Jakim cudem można schudnąć odżywiając się w ten sposób? Co więcej, Maryla stwierdziła, że zamierza schudnąć dzięki takiej diecie aż 10 kilogramów! Przyznała ze śmiechem na jednym z portali internetowych, że obsługa lokalnego sklepu, w którym robi zakupy, była wstrząśnięta gdy pierwszy raz przyszła z listą produktów do kupienia, a na niej znajdowały się same tłuste mięsa. Jednak wygląda na to, że rzeczywiście stosując taką dietę można stracić sporo na wadze! W jaki sposób? Dieta ketogeniczna Stosowana przez Marylę Rodowicz dieta jest coraz popularniejsza w naszym kraju. Nazywa się „dieta ketogeniczna” i w dużym skrócie polega na jedzeniu tylko i wyłącznie tłuszczu i białka. Węglowodany są w niej zabronione! Podobno po dłuższym czasie takiego odżywiania się organizm wchodzi w stan ketozy, co oznacza, że zaczyna pobierać energię prosto ze zmagazynowanego tłuszczu i tym samym zaczyna się tracić na wadze. Do zalet diety keto można zaliczyć: Mniejsze uczucie głodu, niż na standardowych dietach niskowęglowodanowych Zwiększenie kondycji Spadek masy ciała Polepszenie stanu zdrowia Złagodzenie objawów cukrzycy Zmniejszenie poziomu cholesterolu i...

Przeczytaj
Woda gotowana, woda po gotowaniu ryżu
Pixabay/Holger Schué
Newsy Nigdy nie wylewaj wody po ryżu. Zastąpisz nią 2 niezbędne kosmetyki i sporo zaoszczędzisz
Naturalne kosmetyki to hit ostatniej dekady. Wybieramy je ze względu na pewność składu i cenę. Niektóre produkty spożywcze mogą nam posłużyć za najlepszy przykład.
Aleksandra Jaworska
grudzień 13, 2020

Niewiele z nas zastanawia się nad pożytecznością wody po gotowaniu ryżu. To duży błąd! Czego możemy się po niej spodziewać?  Właściwości zdrowotne wody po gotowaniu ryżu Domyślamy się, że wodę po gotowaniu ryżu traktujecie jak zwykły odpad i po zakręceniu gazu wylewacie ją do zlewu. Postępując tak - marnujemy jej niezwykły potencjał. Jedyny warunek, który umożliwi jej ponowne wykorzystanie to brak soli dodanej podczas jej gotowania .  Pewnym nietypowym zastosowaniem wody po ryżu jest użycie jej podczas biegunki, wymiotów czy nudności . Dzięki niej dużo łatwiej uporacie się z dolegliwościami układu trawiennego. Do ostudzonej wody po gotowaniu ryżu dodać tym razem szczyptę soli. Wystarczą 3 małe szklanki dziennie by uwolnić się od męczącego problemu. Zastosowanie wody po gotowaniu ryżu w kuchni Szklanka takiej wody to prawdziwy zastrzyk energii. Macie wieczorny trening? Wypijcie szklankę z wodą po gotowaniu ryżu 30 minut przed wysiłkiem . Jeśli wolicie bardziej wyrazisty smak, wystarczy dodać do niej miód albo korzenne przyprawy. Dzięki tak sporządzonemu napojowi zmęczenie minie, jak ręką odjął. Zamiast kranówki do bulionów i sosów dodajcie po wodę ryżową. Nadaje się do podlewania duszonego mięsa czy podczas robienia domowych wypieków np. pizzy. Jeśli jej wcześniej nie posoliliście, może być pełnowartościową bazą koktajlu. Woda po ryżu to bogactwo składników, które osiadają w wodzie po jego gotowaniu. Cechuje się wysoką zawartością witaminy z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, potasu, magnezu oraz cynku. Woda po gotowaniu ryżu zastąpi tonik do twarzy Woda po gotowaniu ryżu znalazła szerokie zastosowanie w krajach dalekowschodnich. Azjatyckie kobiety słyną z promiennej cery i zdrowych włosów. Woda, która pozostaje po...

Przeczytaj