Weekendowy poranki kojarzą się głównie z błogim lenistwem i spokojnie zjedzonym śniadaniem. Wówczas jest również czas na przyrządzenie czegoś innego niż standardowe kanapki czy owsianka. Najlepiej w tym czasie sprawdzają się słodkie dania. Ciasto na śniadanie brzmi dobrze? A jeszcze jak smakuje! Ekspresowy biszkopt z dodatkiem jabłka to świetny początek dnia.

Pomysły na śniadanie na słodko

Biszkopt z patelni to świetna propozycja nie tylko na weekendowe, słodkie śniadanie. Idealnie sprawdzi się na podwieczorek bądź moment, kiedy macie ochotę na coś słodkiego, a szafka na czarną godzinę jest niestety pusta. Omlet jest puszysty, delikatny i sycący. Podany z ulubionymi dodatkami to doskonała propozycja na poczęstunek.

Ekspresowy biszkopt

Przygotowanie takiego ciasta jest banalnie proste i szybkie. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, z których powstanie idealnie miękki oraz smaczny wypiek z patelni. Dodatek jabłka urozmaica danie, ale również można je zestawić z innymi dodatkami. Tutaj jest zupełna dowolność. Najlepiej smakuje z serkiem homogenizowanym waniliowym, gdyż wtedy łudząco przypomina szarlotkę. 

Przepis na biszkopt z patelni z jabłkiem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 jabłko
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jajka wbijcie do większej miski. Dodajcie do nich mąkę i wszystko dokładnie połączcie za pomocą miksera na jednolitą masę.
  2. Jabłko dokładnie umyjcie, osuszcie i pokrójcie na ćwiartki. Ze środka wydrążcie gniazda nasienne.
  3. Owoce pokrójcie na niewielką kostkę, a następnie dodajcie do ciasta. Wszystko delikatnie wymieszajcie.
  4. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię z dodatkiem masła klarowanego.
  5. Gdy patelnia będzie dobrze rozgrzana, wylejcie na nią przygotowane ciasto.
  6. Smażcie je pod przykryciem na wolnym ogniu, aż zetnie się od spodu. Wówczas przewróćcie omlet na drugą stronę. Ciasto powinno być z obu stron zarumienione.
  7. Jeśli lubicie słodsze wypieki, możecie podczas przygotowywania do ciasta dodać odrobinę cukru.
  8. Gotowe ciasto przełóżcie na talerz. Podawajcie je z ulubionymi dodatkami, przykładowo dżemem bądź serkiem homogenizowanym waniliowym. Smacznego!