biszkopt z patelni
Gotujmy.pl/Mama niejadka
Newsy

Dziecinnie proste ciasto z 4 składników, które zrobicie na… patelni w kilka minut

Ciasto z patelni? Tak i to jakie pyszne! Z dodatkiem jabłka idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie, podwieczorek bądź kolację. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Weekendowy poranki kojarzą się głównie z błogim lenistwem i spokojnie zjedzonym śniadaniem. Wówczas jest również czas na przyrządzenie czegoś innego niż standardowe kanapki czy owsianka. Najlepiej w tym czasie sprawdzają się słodkie dania. Ciasto na śniadanie brzmi dobrze? A jeszcze jak smakuje! Ekspresowy biszkopt z dodatkiem jabłka to świetny początek dnia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomysły na śniadanie na słodko

Biszkopt z patelni to świetna propozycja nie tylko na weekendowe, słodkie śniadanie. Idealnie sprawdzi się na podwieczorek bądź moment, kiedy macie ochotę na coś słodkiego, a szafka na czarną godzinę jest niestety pusta. Omlet jest puszysty, delikatny i sycący. Podany z ulubionymi dodatkami to doskonała propozycja na poczęstunek.

Ekspresowy biszkopt

Przygotowanie takiego ciasta jest banalnie proste i szybkie. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, z których powstanie idealnie miękki oraz smaczny wypiek z patelni. Dodatek jabłka urozmaica danie, ale również można je zestawić z innymi dodatkami. Tutaj jest zupełna dowolność. Najlepiej smakuje z serkiem homogenizowanym waniliowym, gdyż wtedy łudząco przypomina szarlotkę. 

Przepis na biszkopt z patelni z jabłkiem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 jabłko
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jajka wbijcie do większej miski. Dodajcie do nich mąkę i wszystko dokładnie połączcie za pomocą miksera na jednolitą masę.
  2. Jabłko dokładnie umyjcie, osuszcie i pokrójcie na ćwiartki. Ze środka wydrążcie gniazda nasienne.
  3. Owoce pokrójcie na niewielką kostkę, a następnie dodajcie do ciasta. Wszystko delikatnie wymieszajcie.
  4. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię z dodatkiem masła klarowanego.
  5. Gdy patelnia będzie dobrze rozgrzana, wylejcie na nią przygotowane ciasto.
  6. Smażcie je pod przykryciem na wolnym ogniu, aż zetnie się od spodu. Wówczas przewróćcie omlet na drugą stronę. Ciasto powinno być z obu stron zarumienione.
  7. Jeśli lubicie słodsze wypieki, możecie podczas przygotowywania do ciasta dodać odrobinę cukru.
  8. Gotowe ciasto przełóżcie na talerz. Podawajcie je z ulubionymi dodatkami, przykładowo dżemem bądź serkiem homogenizowanym waniliowym. Smacznego!
     
racuchy
Gotujmy.pl/beatkaa153
Newsy
Doskonałe i lekkie racuchy na serku homogenizowanym. Biją na głowę te na kefirze czy maślance
Racuchy to idealny pomysł na słodkie śniadanie. Przygotowane na serku homogenizowanym będą jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Koniecznie sprawdźcie sami i wypróbujcie ten przepis!

Weekend to czas, kiedy można zaszaleć ze śniadaniem i przygotować coś ambitniejszego niż kanapki czy owsiankę. Idealnie wówczas sprawdzają się naleśniki, placuszki czy racuchy. To symbol błogiego lenistwa, na które można sobie pozwolić w sobotnie bądź niedzielne przedpołudnie. Słodkie śniadanie to świetny początek dnia. Zaskoczcie swoją drugą połówkę czy bliskich pysznymi racuszkami przygotowanymi na bazie serka homogenizowanego. Racuchy z serkiem homogenizowanym Zazwyczaj wszelkiego rodzaju placuszki przygotowuje się na bazie kefiru bądź maślanki. Jednak zmiana tego składnika na serek homogenizowany waniliowy zdecydowanie zmieni i poprawi smak dania. Serek nadaje racuchom delikatności oraz aromatu wywodzącego się z waniliowej nuty. Są szybkie, łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne. Idealnie wpisują się na weekendowe śniadanie, bądź słodką kolację. Można je posypać po usmażeniu cukrem pudrem, zaserwować z dodatkiem świeżych owoców czy konfitury. To świetna potrawa, obok której nikt nie przejdzie obojętnie. Domownicy z pewnością będą zadowoleni i coraz częściej będą prosić o powtórkę. Przepis na racuchy z serkiem homogenizowanym Składniki: 4 szklanki mąki 400 g serka homogenizowanego waniliowego 9 jajek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajka wbijcie do miski i dodajcie cukier. Ubijcie je mikserem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajcie serek homogenizowany waniliowy, delikatnie wymieszajcie. Mąkę połączcie z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiejcie ją do mokrych składników. Całość delikatnie wymieszajcie do połączenia składników. W międzyczasie dobrze rozgrzejcie patelnię z dodatkiem oleju. Na rozgrzaną patelnię kładźcie ciasto za...

Jak zrobić kompot z rabarbaru? Wspaniały przepis na gorące dni
Babeczka35/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić kompot z rabarbaru? Wspaniały przepis na gorące dni
Mamy tutaj miłośników kompotu? Przyrządźcie go z rabarbaru!

Rabarbar smakuje doskonale jako dodatek do ciast, ale nie tylko – próbowaliście na przykład kompotu z rabarbaru? Ten napój jest bardzo smaczny zarówno schłodzony, jak i gorący, świeżo po przyrządzeniu. Poznajcie wspaniały przepis na pyszny kompot ze świeżego rabarbaru autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kompot z rabarbaru Do przygotowania orzeźwiającego kompotu z rabarbaru potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma rabarbaru 1 łyżka cukru waniliowego (nie wanilinowego! O różnicach między cukrem waniliowym a wanilinowym pisaliśmy w tym artykule ) 1 łyżka miodu Cukier do smaku Przygotowanie: Oczyśćcie rabarbar, umyjcie i pokrójcie na nieduże kawałki. Wsypcie rabarbar do garnka i zalejcie 2 litrami wody. Zagotujcie i gotujcie do miękkości. Kiedy rabarbar już zmięknie, dodajcie łyżkę miodu, łyżkę cukru waniliowego oraz tyle cukru, ile chcecie do smaku. Wymieszajcie. Przykryjcie garnek z kompotem i odstawcie, by nabrał aromatu. Przed rozlaniem do kubków przecedźcie. Smacznego! Pomysły na deser z rabarbarem Gdy przychodzi sezon na rabarbar, koniecznie trzeba go wykorzystać do przyrządzenia smacznych deserów. Warty uwagi jest przepis na tartę z rabarbarem oraz bezą z wiórkami kokosowymi . To ciasto proste i szybkie w przygotowaniu! Jeśli chcecie zrobić rabarbar na słodko jeszcze szybciej, to polecamy wam przepis na rabarbar pod kruszonką . Ciekawe jest również ciasto ucierane z rabarbarem a la biszkopt z kruszonką . Wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej! Przyrządzając ciasto z rabarbarem, przyda się wam wiedza na temat tego, jak odpowiednio przygotować rabarbar do ciasta . Dzięki temu każdy wypiek z tym składnikiem wam wyjdzie! Z kolei jeżeli macie ochotę na eksperymenty w kuchni, to...

naleśniki
Flickr
Newsy
Wiemy dlaczego wasze ciasto na naleśniki znów było bez smaku. Wciąż zapominacie o jednym kluczowym składniku
Z dżemem, kremem czekoladowo-orzechowym, słodkim twarożkiem czy solo - naleśniki smakują w każdym wydaniu. Jednak kluczową rolę odgrywa ciasto. Sprawdźcie jak przygotować idealną masę!

Nie ma chyba osoby, która by nie lubiła naleśników, a szczególnymi ich fanami są najmłodsi. Wyjątkowość zawdzięczają swojej uniwersalności. Wystarczy dobrać ulubione dodatki i posiłek gotowy.  Przygotowanie naleśników Naleśniki to jedna z prostszych potraw przygotowywana z mąki i jajek. Do ich przyrządzenia potrzeba jeszcze jedynie jeszcze odrobiny mleka, tłuszczu i opcjonalnie wody, najlepiej gazowanej. Masło bądź olej, zależy czego używacie, warto jest dodać do środka ciasta podczas miksowania. Dzięki temu zabiegowi nie będziecie musieli smarować powierzchni patelni przed każdym wylaniem ciasta. Dodatek wody gazowanej dodatkowo spulchni ciasto, poprzez co naleśniki po usmażeniu będą delikatniejsze. Ważna jest również patelnia. Nie może być byle jaka. Najlepsza będzie ta z cieńszym dnem. Dzięki temu smażenie naleśników będzie nie tylko szybsze, ale także umożliwi nie przypalanie kolejnych placków. Dodatki do naleśników Ciasto na naleśniki jest tak uniwersalne, że można je wykorzystać na wiele sposób. Naleśniki można podać na wytrawnie, jak i na słodko. Nadzienie zależy tylko i wyłącznie od wyobraźni. Do najpopularniejszych farszy należą: kapusta z grzybami, pieczarki z żółtym serem, twarożek na słodko, dżem czy krem czekoladowo- orzechowy. Jednak idealnie przyrządzone ciasto, a następnie usmażone najsmaczniejsze jest solo! Sekretny składnik udanego ciasta Przygotowując ciasto na naleśniki wiele osób zapomina o niewielkim, aczkolwiek kluczowym składniku. Dzięki niemu smak samego ciasta jest lepszy i bardziej podkreślony. Podczas przyrządzania nie wolno zapominać o soli! Ona podkręca walory naleśników. Bez niej samo ciasto będzie bez smaku, a w konsekwencji także i już wysmażone naleśniki. Następnym razem pamiętajcie więc o tym dodatku. Przepis...

Błyskawiczny biszkopt z jabłkami. Upieczecie go, nim goście rozsiądą się w kanapie
Adobe Stock
Newsy
Błyskawiczny biszkopt z jabłkami. Upieczecie go, nim goście rozsiądą się na kanapie
Szybki przepis na biszkopt z jabłkami - w sam raz, kiedy w drzwiach stoją już goście, a wy nie macie niczego słodkiego na deser. Zrobicie go w około 40 minut!

Kilka jabłek, parę jajek, masło albo olej, mleko i mąka – nie potrzebujecie niemal niczego więcej, by przyrządzić smakowity biszkopt z jabłkami, który smakuje idealnie na ciepło. Te proste składnik uratują was w podbramkowej sytuacji. Na pewno znacie dobrze ten moment. Niezapowiedziani goście już składają swoje zamówienia na kawę i herbatę, a wy gorączkowo wodzicie oczami po półkach w poszukiwaniu czegoś do poczęstowania. Ten sprytny biszkopt to dla was perfekcyjne rozwiązanie. Do jego przygotowania nie będziecie potrzebowali nawet miksera – cały proces mieszania można spokojnie wykonać zwykłą trzepaczką do jajek. Nic prostszego. Pamiętajcie jednak, by nie przesadzać z wielkością blachy lub formy do pieczenia – jeśli zrobicie bardziej płaski placek, nie pieczcie go tak długo, jak podaliśmy w przepisie. Polecamy czuwanie nad piekarnikiem z obowiązkową wykałaczką do sprawdzenia poziomu upieczenia! Przepis na szybki biszkopt z jabłkami Składniki: 2-3 jabłka 3 jajka Pół szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 1/3 kostki masła (ok. 80 g) 30 dag mąki pszennej Łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Obierzcie jabłka ze skórki i pokrójcie w kostkę. Nie zapomnijcie usunąć gniazd nasiennych. Wbijcie jajka do dużej miski lub garnka. Wsypcie do jajek cukier i roztrzepcie trzepaczką lub mikserem. Dodajcie do naczynia mleko, wymieszajcie. Masło roztopcie, wlejcie do mieszanki i znów wymieszajcie. Dodajcie do środka mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszajcie całość na gładką masę biszkoptową. Dodajcie do środka jabłka i ostatni raz dokładnie zamieszajcie surowe ciasto. Niewielką formę na ciasto wysmarujcie masłem lub ułóżcie na niej papier do pieczenia. Pieczcie przez ok. 30 min w...