biszkopt z patelni
Gotujmy.pl/Mama niejadka
Newsy

Dziecinnie proste ciasto z 4 składników, które zrobicie na… patelni w kilka minut

Ciasto z patelni? Tak i to jakie pyszne! Z dodatkiem jabłka idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie, podwieczorek bądź kolację. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Weekendowy poranki kojarzą się głównie z błogim lenistwem i spokojnie zjedzonym śniadaniem. Wówczas jest również czas na przyrządzenie czegoś innego niż standardowe kanapki czy owsianka. Najlepiej w tym czasie sprawdzają się słodkie dania. Ciasto na śniadanie brzmi dobrze? A jeszcze jak smakuje! Ekspresowy biszkopt z dodatkiem jabłka to świetny początek dnia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomysły na śniadanie na słodko

Biszkopt z patelni to świetna propozycja nie tylko na weekendowe, słodkie śniadanie. Idealnie sprawdzi się na podwieczorek bądź moment, kiedy macie ochotę na coś słodkiego, a szafka na czarną godzinę jest niestety pusta. Omlet jest puszysty, delikatny i sycący. Podany z ulubionymi dodatkami to doskonała propozycja na poczęstunek.

Ekspresowy biszkopt

Przygotowanie takiego ciasta jest banalnie proste i szybkie. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, z których powstanie idealnie miękki oraz smaczny wypiek z patelni. Dodatek jabłka urozmaica danie, ale również można je zestawić z innymi dodatkami. Tutaj jest zupełna dowolność. Najlepiej smakuje z serkiem homogenizowanym waniliowym, gdyż wtedy łudząco przypomina szarlotkę. 

Przepis na biszkopt z patelni z jabłkiem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 jabłko
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jajka wbijcie do większej miski. Dodajcie do nich mąkę i wszystko dokładnie połączcie za pomocą miksera na jednolitą masę.
  2. Jabłko dokładnie umyjcie, osuszcie i pokrójcie na ćwiartki. Ze środka wydrążcie gniazda nasienne.
  3. Owoce pokrójcie na niewielką kostkę, a następnie dodajcie do ciasta. Wszystko delikatnie wymieszajcie.
  4. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię z dodatkiem masła klarowanego.
  5. Gdy patelnia będzie dobrze rozgrzana, wylejcie na nią przygotowane ciasto.
  6. Smażcie je pod przykryciem na wolnym ogniu, aż zetnie się od spodu. Wówczas przewróćcie omlet na drugą stronę. Ciasto powinno być z obu stron zarumienione.
  7. Jeśli lubicie słodsze wypieki, możecie podczas przygotowywania do ciasta dodać odrobinę cukru.
  8. Gotowe ciasto przełóżcie na talerz. Podawajcie je z ulubionymi dodatkami, przykładowo dżemem bądź serkiem homogenizowanym waniliowym. Smacznego!
     
To ciasto z patelni smakuje równie dobrze, jak to z piekarnika. Zrobicie je w mgnieniu oka
Youtube/Cuisine Marocaine
Newsy
To ciasto z patelni smakuje równie dobrze, jak to z piekarnika. Zrobicie je w mgnieniu oka
Goście już w progu, a wy nie macie nic do kawy? To ciasto wyratuje z opresji niejedną zabieganą gospodynię!

To będzie prawdziwa bomba! Pyszne ciasto a’la biszkopt prosto z patelni? Dlaczego nie! Robi je się w mgnieniu oka. Równie szybko znika ze stołu! Wszystkie składniki na pewno macie w swojej kuchni. Nasz biszkopt z patelni możemy wzbogacić w prosty sposób. Wystarczy nam po prostu jedno soczyste jabłko. Sezon na ten owoc właśnie się skończył, ale ze znalezieniem ładnego, dorodnego okazu nie będziecie mieli na pewno żadnych problemów. Wystarczy jedna sztuka. Do przygotowanie ciasta niezbędna będzie dobra patelnia z pokrywką . Jeżeli wasz sprzęt ma już swoje lata, a usmażenie na nim jajek sadzonych to duże wyzwanie – lepiej pomyślcie o nowej patelni. Ciasto będziemy musieli w końcu przerzucić na drugą stronę… Po co do ciasta dodaje się ocet? Oprócz patelni, zastosujemy jeden trik. Do ciasta dodamy łyżkę octu. Tak, to nie żart. Być może nie wszyscy znają ten cukierniczy patent. Nie ma jednak powodów do obaw. Ocet dzięki swoim właściwościom pozwoli nam na użycie zaledwie jednego jajka. Dzięki niemu biszkopt będzie miękki, delikatny i trochę wilgotny. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie Przepis na ciasto z jabłkiem z patelni Składniki: Jedno spore, dojrzałe jabłko 3 duże łyżki cukru Nieco masła do posmarowania patelni (można użyć także oleju) 1 jajko Ok. 60 ml oleju roślinnego (ok. 1/5 szklanki) – tutaj możemy postąpić analogicznie jak z masłem. Jeżeli chcemy, użyjmy właśnie tego tłuszczu zamiast oleju. 150 ml mleka 15 dag mąki Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego Przygotowanie: Zacznijmy od jabłka. Kroimy je na plastry bez usuwania gniazd nasiennych – te usuniemy w plasterkach później, tworząc „jabłkowe obwarzanki”. Patelnię smarujemy masłem...

Jak zrobić kompot z rabarbaru? Wspaniały przepis na gorące dni
Babeczka35/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić kompot z rabarbaru? Wspaniały przepis na gorące dni
Mamy tutaj miłośników kompotu? Przyrządźcie go z rabarbaru!

Rabarbar smakuje doskonale jako dodatek do ciast, ale nie tylko – próbowaliście na przykład kompotu z rabarbaru? Ten napój jest bardzo smaczny zarówno schłodzony, jak i gorący, świeżo po przyrządzeniu. Poznajcie wspaniały przepis na pyszny kompot ze świeżego rabarbaru autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kompot z rabarbaru Do przygotowania orzeźwiającego kompotu z rabarbaru potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma rabarbaru 1 łyżka cukru waniliowego (nie wanilinowego! O różnicach między cukrem waniliowym a wanilinowym pisaliśmy w tym artykule ) 1 łyżka miodu Cukier do smaku Przygotowanie: Oczyśćcie rabarbar, umyjcie i pokrójcie na nieduże kawałki. Wsypcie rabarbar do garnka i zalejcie 2 litrami wody. Zagotujcie i gotujcie do miękkości. Kiedy rabarbar już zmięknie, dodajcie łyżkę miodu, łyżkę cukru waniliowego oraz tyle cukru, ile chcecie do smaku. Wymieszajcie. Przykryjcie garnek z kompotem i odstawcie, by nabrał aromatu. Przed rozlaniem do kubków przecedźcie. Smacznego! Pomysły na deser z rabarbarem Gdy przychodzi sezon na rabarbar, koniecznie trzeba go wykorzystać do przyrządzenia smacznych deserów. Warty uwagi jest przepis na tartę z rabarbarem oraz bezą z wiórkami kokosowymi . To ciasto proste i szybkie w przygotowaniu! Jeśli chcecie zrobić rabarbar na słodko jeszcze szybciej, to polecamy wam przepis na rabarbar pod kruszonką . Ciekawe jest również ciasto ucierane z rabarbarem a la biszkopt z kruszonką . Wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej! Przyrządzając ciasto z rabarbarem, przyda się wam wiedza na temat tego, jak odpowiednio przygotować rabarbar do ciasta . Dzięki temu każdy wypiek z tym składnikiem wam wyjdzie! Z kolei jeżeli macie ochotę na eksperymenty w kuchni, to...

naleśniki
Flickr
Newsy
Wiemy dlaczego wasze ciasto na naleśniki znów było bez smaku. Wciąż zapominacie o jednym kluczowym składniku
Z dżemem, kremem czekoladowo-orzechowym, słodkim twarożkiem czy solo - naleśniki smakują w każdym wydaniu. Jednak kluczową rolę odgrywa ciasto. Sprawdźcie jak przygotować idealną masę!

Nie ma chyba osoby, która by nie lubiła naleśników, a szczególnymi ich fanami są najmłodsi. Wyjątkowość zawdzięczają swojej uniwersalności. Wystarczy dobrać ulubione dodatki i posiłek gotowy.  Przygotowanie naleśników Naleśniki to jedna z prostszych potraw przygotowywana z mąki i jajek. Do ich przyrządzenia potrzeba jeszcze jedynie jeszcze odrobiny mleka, tłuszczu i opcjonalnie wody, najlepiej gazowanej. Masło bądź olej, zależy czego używacie, warto jest dodać do środka ciasta podczas miksowania. Dzięki temu zabiegowi nie będziecie musieli smarować powierzchni patelni przed każdym wylaniem ciasta. Dodatek wody gazowanej dodatkowo spulchni ciasto, poprzez co naleśniki po usmażeniu będą delikatniejsze. Ważna jest również patelnia. Nie może być byle jaka. Najlepsza będzie ta z cieńszym dnem. Dzięki temu smażenie naleśników będzie nie tylko szybsze, ale także umożliwi nie przypalanie kolejnych placków. Dodatki do naleśników Ciasto na naleśniki jest tak uniwersalne, że można je wykorzystać na wiele sposób. Naleśniki można podać na wytrawnie, jak i na słodko. Nadzienie zależy tylko i wyłącznie od wyobraźni. Do najpopularniejszych farszy należą: kapusta z grzybami, pieczarki z żółtym serem, twarożek na słodko, dżem czy krem czekoladowo- orzechowy. Jednak idealnie przyrządzone ciasto, a następnie usmażone najsmaczniejsze jest solo! Sekretny składnik udanego ciasta Przygotowując ciasto na naleśniki wiele osób zapomina o niewielkim, aczkolwiek kluczowym składniku. Dzięki niemu smak samego ciasta jest lepszy i bardziej podkreślony. Podczas przyrządzania nie wolno zapominać o soli! Ona podkręca walory naleśników. Bez niej samo ciasto będzie bez smaku, a w konsekwencji także i już wysmażone naleśniki. Następnym razem pamiętajcie więc o tym dodatku. Przepis...

Przepis na proziaki z Podkarpacia. Pyszne placki na sodzie na śniadanie
Adobe Stock
Newsy
Pieczone placki na sodzie jak u babci. Proziaki z blachy możecie łatwo zrobić w ten sposób
Idealnym pomysłem na leniwe śniadanie są proziaki z Podkarpacia. To szybkie w przygotowaniu i przepyszne w smaku placki. Bliscy będą zachwyceni takim daniem.

Choć nazwa brzmi nieco tajemniczo, to danie jest dosyć proste. Proziaki to pyszne placuszki przygotowywane na sodzie oczyszczonej, zwanej potocznie prozą. W niektórych rejonach używa się również takiej nazwy jak chleb sodowy czy placki na sodzie. Do ich przyrządzenia potrzeba zaledwie kilku składników i chwilę czasu, aby uzyskać pyszne śniadanie. Dawniej tego typu placki nasze babcie i mamy piekły na kuchniach płytowych. W dzisiejszej Polsce ze świecą szukać już kuchni z piecami kaflowymi na stanie, dlatego proponujemy upieczenie proziaków na suchej patelni teflonowej. Efekt będzie podobny do tego z przeszłości! Dodatki do proziaków Ciasto na placki jest dość uniwersalne, toteż pozwala na szaleństwo w kwestii dodatków. Można je podać według gustu, gdyż świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Proziaki dobrze komponują się ze śmietaną, masłem czosnkowym, serkiem czy konfiturą. Wybór w tej kwestii zależy od indywidualnych preferencji. Przepis na proziaki z Podkarpacia Składniki: 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 litr maślanki sól do smaku mąka pszenna Przygotowanie: Do większej miski przelejcie maślankę, wbijcie jajka, a także dodajcie dwie łyżeczki sody oczyszczonej oraz sól do smaku. Całość dokładnie wymieszajcie do połączenia składników. Wymieszane składniki odstawcie na chwilę, aby soda mogła zacząć „pracować”. Następnie do miski z mokrymi składnikami, dodawajcie powoli mąkę. Całość mieszajcie delikatnie ręką. Ciasto powinno być miękkie oraz z łatwością odchodzić od miski. Nie wolno przesadzić z ilością mąki, aby placki nie były za twarde. Dobrze wymieszane ciasto przenieście na stolnicę posypaną mąką i rozwałkujcie je na niezbyt cienki placek.  Za pomocą szklanki wycinajcie...