Dzieci z MasterChef Junior musiały przyrządzić surf&turf. Wiecie, co to za danie?
prasa.tvn.pl/AdobeStock
Newsy

Dzieci z MasterChef Junior musiały przyrządzić surf&turf. Wiecie, co to za danie?

Każdy odcinek MasterChef Junior to wyzwania dla dzieci biorących udział w programie. W niedzielę uczestnicy przygotowali ciekawe danie surf&turf – sprawdźcie, co to takiego.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 26, 2021

Młodzi uczestnicy MasterChef Junior nieustannie zaskakują swoimi umiejętnościami kulinarnymi. W ostatnim odcinku dzieci zmierzyły się z przygotowaniem wyjątkowego dania surf&turf, które potrafi być wyzwaniem nawet dla doświadczonych kucharzy. A one dały radę!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Co to jest surf&turf?

Pod tajemniczą nazwą „surf&turf” kryje się danie z owoców morza i mięsa. Najczęściej używa się krewetek, homara i mięsa wołowego z polędwicy lub jagnięciny, a danie podaje się z warzywami. Potrawa jest nieco kontrowersyjna przez niecodziennie połączenie mięsa i owoców morza, ale jej smak może zaskoczyć każdego! Poniżej podajemy wam przepis na klasyczny surf&turf.

Zobacz także

Przepis na surf&turf

Do przygotowania wyjątkowego dania, w którym łączy się owoce morza z wołowiną, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Pół kilograma polędwicy wołowej
  • 300 g krewetek (mrożonych lub świeżych)
  • 1 cytryna
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki pasty chilli
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Wyjmijcie steki z lodówki, umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i odłóżcie na godzinę na blat kuchenny lub inne miejsce poza lodówką.
  2. Czosnek obierzcie i pokrójcie bardzo drobno, a krewetki umyjcie, osuszcie i obierzcie. Umytą cytrynę pokrójcie w ćwiartki.
  3. Po godzinie, gdy stek nabierze temperatury pokojowej, natrzyjcie go solą i pieprzem z obu stron i posmarujcie oliwą.
  4. Rozgrzejcie patelnię grillową i gdy będzie już bardzo gorąca, wrzućcie stek i smażcie po około 3 minuty z każdej strony, zależnie od tego jak mocno wysmażone mięso preferujecie. Gdy obrócicie stek na drugą stronę, połóżcie na nim gałązkę rozmarynu, a obok na patelni ćwiartki cytryny.
  5. Po usmażeniu odłóżcie stek i przykryjcie miską. Na głębszej patelni rozpuśćcie łyżkę masła, dodajcie czosnek, 2 łyżeczki pasty chilli oraz krewetki. Smażcie je przez dwie minuty z jednej i drugiej strony.
  6. Gotowe krewetki połóżcie na steku, polejcie sosem ze smażenia oraz sokiem z grillowanej cytryny.

I gotowe! Tak przygotowane danie surf&turf podawajcie z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze