makaron z tuńczykiem przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Dzieci krzyczą „jeść”? Ten obiad jest przepyszny i powstaje w kilkanaście minut. Kosztuje mniej niż 10 zł

Nie masz czasu na gotowanie, a dzieci nie dają ci spokoju? Przygotuj im ten przepyszny i ekspresowy obiad!

Pociechy naprawdę potrafią dać nam w kość! Ledwo wróciłaś do domu albo pracujesz zdalnie z domu, a twoje dzieci zaczynają głośno upominać się o jedzenie? Zamiast robić kolejne kanapki możesz przygotować ten prosty obiad, który powstaje w ekspresowym tempie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zalety włoskiej kuchni

Włoskie dania mają wielu miłośników. Są sycące, niezwykle smaczne i większość z nich szybko się przygotowuje. Posiłki, których bazą jest makaron najczęściej składają się z tanich i łatwo dostępnych składników i gotuje się je w mniej niż pół godziny. Dziś mamy dla was rewelacyjny przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – genialny obiad, który będzie gotowy w kilkanaście minut, a do tego bardzo tani! Cena składników wyniesie mniej, niż 10 złotych.

Przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Do przygotowania tego ekspresowego obiadu potrzebujecie:

  • 1 opakowanie makaronu penne (ok. 300g)
  • Kilka pomidorów suszonych w zalewie z oliwy
  • 15-20 oliwek
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Krojone pomidory z puszki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Parmezan
  • Rozmaryn
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Wstaw makaron do gotowania – ok. 9 minut, do miękkości al dente.
  2. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż na oliwie z suszonych pomidorów. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i rozmaryn. Następnie dodaj krojone pomidory i jeszcze odrobinę koncentratu. Zwiększ ogień, aby odparować nieco wody z pomidorów.
  3. Pokrój drobno suszone pomidory i wraz z tuńczykiem dodaj do pomidorów.
  4. Połówki oliwek wrzuć na patelnię, dodaj sól i pieprz, zamieszaj.
  5. I gotowe! Makaron podawaj posypany startym parmezanem.
Łosoś pieczony z suszonymi pomidorami. Zróbcie go tak, a będzie soczysty
kloruś/Gotujmy.pl
Newsy
Łosoś pieczony z suszonymi pomidorami. Zróbcie go tak, a będzie soczysty
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, po którą warto sięgać regularnie. Podpowiadamy, jak przyrządzić go tak, że nikt mu się nie oprze!

Łosoś to ryba bogata w nasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, duże ilości selenu, fosfor, magnez, witaminy D oraz witamin z grupy B. To także świetne źródło białka. Powinny po nie sięgać zwłaszcza osoby cierpiące na nadciśnienie, choroby sercowo-naczyniowe, a także te z wysokimi wynikami złego cholesterolu. Ryby i zawarte w nich zdrowe tłuszcze zapobiegają wysokiemu ciśnieniu krwi, mają działanie przeciwzakrzepowe, hamują rozwój cukrzycy typu 2 i niwelują ryzyko wystąpienia zawałów.  Poniżej przedstawiamy przepis na pysznego łososia pieczonego w folii, który stanowi pełnowartościowy i zdrowy obiad o zrównoważonych makroelementach. Kiedy dodatkowo podacie do niego pełnoziarnisty makaron o wysokiej zawartości białka i błonnika, będzie doskonałym daniem dla osoby o wysokiej aktywności fizycznej, a także tej na diecie. Przepis na łososia pieczonego w foli z suszonymi pomidorami Składniki: 600 g łososia 2 małe cebule 9 kawałków suszonych pomidorów 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki posiekanego koperku cytryna sok i skórka sól, biały pieprz groszek cukrowy makaron (najlepiej pełnoziarnisty) Przygotowanie: Łososia oskrobcie z łusek i umyjcie, a następnie osuszcie i pokrójcie na 3 kawałki.  Z oliwy, koperku, soku i skórki z cytryny oraz soli i białego pieprzu przygotujcie marynatę. Zanurzcie w niej rybę, dokładnie obtaczając, aby dotarła we wszystkie zakamarki. Pozostawcie łososia w marynacie na minimum 20 minut, a najlepiej na kilka godzin.  Folię aluminiową złóżcie podwójnie. Na jej środku umieśćcie cebulę pokrojoną w piórka, po 3 kawałki suszonych pomidorów oraz kawałek łososia z marynatą. Zawińcie szczelnie i pieczcie w 180 stopniach C przez 20 minut.  W czasie pieczenia...

pomidorówka z suszonymi pomidorami
Pexels
Newsy
Taka pomidorówka nawet wam się nie śniła. 1 tajemny składnik sprawi, że będzie jeszcze lepsza w smaku
Pomidorówka to, zaraz obok rosołu, najczęściej przygotowywana zupa w Polsce. Jeśli wy również jesteście jej wiernymi fanami, koniecznie przetestujcie ten przepis.

Powstająca na bazie rosołu pomidorówka niejedno ma imię. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Zazwyczaj różnice są jednak niewielkie i tkwią w przyprawach lub konsystencji. Okazuje się jednak, że wariacje na jej temat mogą dotyczyć również samych pomidorów. Większość Polaków przygotowuje pomidorówkę na bazie przecieru. Niektórzy cenią sobie dodatek świeżych pomidorów, nie brakuje także tych, którzy wzbogacają ją o koncentrat. Ale czy kiedykolwiek próbowaliście przyrządzić ją z dodatkiem suszonych pomidorów ? Jeśli nie, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Zupa w tej odsłonie to prawdziwa bomba smakowa! Przepis na pomidorówkę z suszonymi pomidorami Składniki: 2 litrów bulionu 5 dużych pomidorów suszonych z zalewy 500 ml przecieru pomidorowego 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 cebuli 3 ząbków czosnku 100 gramów kaszy jęczmiennej 100 ml śmietany 18 proc. przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka i ostra mielona papryka, bazylia) Przygotowanie W dużym garnku umieśćcie bulion i zagotujcie. Kiedy wywar zacznie wrzeć umieśćcie w nim przecier pomidorowy, suszone pomidory w całości oraz koncentrat. Całość ponownie zagotujcie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na dobrze rozgrzanym oleju. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię z cebulą. Całość smażcie jeszcze przez ok. 1 minutę, a następnie przełóżcie do garnka z zupą. W naczyniu umieśćcie również kaszę jęczmienną, gotujcie aż do jej miękkości (ok. 15 minut). Pomidorówkę doprawcie solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką i ostrą papryką oraz bazylią. Wymieszajcie i zdejmijcie z ognia....

Tanie danie bolońskie z makaronem. Z dodatkiem tych 2 składników zachwyci was swoim smakiem
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy
Tanie danie bolońskie z makaronem. Z dodatkiem tych 2 składników zachwyci was swoim smakiem
W tygodniu, kiedy zazwyczaj nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie, najlepiej sprawdzają się szybkie i jednogarnkowe przepisy. Idealną propozycją na obiad jest bolońskie danie z makaronem. Domownicy będą zachwyceni tą potrawą!

W czasach pandemii koronawirusa, kiedy podróżowanie jest ograniczone, a restauracje są zamknięte to większość tęskni za wieloma smakami. Jednak wiele potraw jest pracochłonna, natomiast w tygodniu nie zawsze jest czas na kuchenne eksperymenty. Dla osób lubiących kuchnię włoską i nie tylko, poleca się szybkie oraz tanie danie bolońskie z makaronem. Sekretne składniki jednogarnkowego dania Bolońska potrawa jest banalna w przygotowaniu i stosunkowo tania. Do jej przyrządzenia należy przygotować zaledwie kilka składników, które wspólnie stworzą wyśmienite danie. Kluczową kwestią jest również to, że wszystko robi się w jednym naczyniu, co oszczędza również czas zmywania. Ważnymi składnikami oprócz oczywiście mięsa mielonego i makaronu, są pieczarki oraz pomidory krojone z puszki. Te produkty dopełniają całość potrawy. Dzięki nim bolońskie danie jest aromatyczne, smaczne, a co najważniejsze zasmakuje każdemu.  Przepis na tanie bolońskie danie z makaronem, pieczarkami i krojonymi pomidorami Składniki: 250 g mięsa mielonego 150 g dowolnego makaronu 150 g pieczarek 1 opakowanie „Pomysłu na...” boloński garnek 1 puszka krojonych pomidorów olej do smażenia natka pietruszki Przygotowanie: Pieczarki umyjcie, obierzcie i pokrójcie w plasterki. Na patelni dobrze rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie mięso mielone. Rozdrobnijcie je widelcem i smażcie do zarumienienia. Kiedy mięso mielone będzie podsmażone to dodajcie do niego pokrojone pieczarki. Całość duście przez chwilę. Do większej miski wlejcie puszkę krojonych pomidorów, około trzech szklanek wody, a także wspycie opakowanie „Pomysłu na...” garnek boloński. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelnię delikatnie wlejcie przygotowany sos pomidorowy oraz dodajcie...

Spaghetii księcia Williama
ons
Newsy
Tą potrawą Książę William skradł serce Kate Middleton. Każdy umie ją zrobić!
Pochodzący z brytyjskiej rodziny królewskiej, Książe William, postanowił zdradzić przepis na danie, które w czasach studenckich skradło serce jego obecnej żony. Jeden z polskich portali donosi, że Kate zakochała się bowiem w przygotowywanym przez męża spaghetti, a w zasadzie jego autorskim podejściu do sosu bolońskiego!

Choć Książe William nie jest zawodowym kucharzem z łatwością wymienia nazwę swojego popisowego dania. Kto by pomyślał, że jest nim właśnie, znane na całym świecie, spaghetti. Okazuje się jednak, że przygotowywany przez Księcia sos boloński nie jest zwyczajnych. Ilość składników jest naprawdę imponująca. W końcu to dzięki tej potrwie zdoby serce swojej obecnej żony. Przepis na spaghetti Księcia Williama Składniki: 250 g makaronu typu spaghetti 350 g mielonej wołowiny 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 marchewka 1 cebula 2 łodygi selera naciowego ½ szklanki mleka 1 szklanki wytrawnego białego wina 1 łyżki oliwy 2 łyżek masła parmezan natkia pietruszki przypraw: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na mieszance rozgrzanego masła i oliwy. Marchewkę i selera obierz, pokrój w kosteczkę, a następnie dodaj do cebuli. Smaż przez ok. 7 minut, pamiętając o mieszaniu. Po upływie tego czasu na patelni umieść również mielone mięso. Całość dokładnie wymieszaj i smaż aż do zarumienienia mięsa. Po kilku minutach do powstającego sosu dodaj wino. Duś aż do momentu, w którym alkohol wyparuje. Następnie dodaj mleko. Całość dopraw gałką muszkatołową i ponownie duś aż do momentu, w którym płyn odparuje. Po kolejnych kilku minutach na patelni możesz umieścić pomidory z puszki i koncentrat. Sos dopraw solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok. 3 godziny na wolnym ogniu. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Na koniec zmieszaj makaron z sosem. Całość posyp startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!