Pociechy naprawdę potrafią dać nam w kość! Ledwo wróciłaś do domu albo pracujesz zdalnie z domu, a twoje dzieci zaczynają głośno upominać się o jedzenie? Zamiast robić kolejne kanapki możesz przygotować ten prosty obiad, który powstaje w ekspresowym tempie!

Zalety włoskiej kuchni

Włoskie dania mają wielu miłośników. Są sycące, niezwykle smaczne i większość z nich szybko się przygotowuje. Posiłki, których bazą jest makaron najczęściej składają się z tanich i łatwo dostępnych składników i gotuje się je w mniej niż pół godziny. Dziś mamy dla was rewelacyjny przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – genialny obiad, który będzie gotowy w kilkanaście minut, a do tego bardzo tani! Cena składników wyniesie mniej, niż 10 złotych.

Przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Do przygotowania tego ekspresowego obiadu potrzebujecie:

  • 1 opakowanie makaronu penne (ok. 300g)
  • Kilka pomidorów suszonych w zalewie z oliwy
  • 15-20 oliwek
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Krojone pomidory z puszki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Parmezan
  • Rozmaryn
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Wstaw makaron do gotowania – ok. 9 minut, do miękkości al dente.
  2. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż na oliwie z suszonych pomidorów. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i rozmaryn. Następnie dodaj krojone pomidory i jeszcze odrobinę koncentratu. Zwiększ ogień, aby odparować nieco wody z pomidorów.
  3. Pokrój drobno suszone pomidory i wraz z tuńczykiem dodaj do pomidorów.
  4. Połówki oliwek wrzuć na patelnię, dodaj sól i pieprz, zamieszaj.
  5. I gotowe! Makaron podawaj posypany startym parmezanem.