Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca, ale pierwsze, dojrzałe owoce można zbierać dopiero w lipcu. Jeżeli macie dostęp do własnego agrestu lub właśnie kupiliście go w warzywniaku lub na targu i zastanawiacie się, jak go wykorzystać, zróbcie z niego nalewkę. Jej właściwości zdrowotne mogą was zaskoczyć.
Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność
Skutecznie odstrasza komary i mole, ale można też z niej zrobić pyszną lemoniadę. W sam raz na upały
Pixabay
Przygotowanie:
Owoce myjemy i odrywamy z nich ogonki.
Agrest nacinamy lub zgniatamy palcami, aby popękał.
Do dużego słoja wrzucamy rozgnieciony agrest, cukier zwykły i cukier waniliowy.
Całość zalewamy sokiem z cytryny, wodą i spirytusem.
Mieszamy i odstawiamy na dwa tygodnie w dobrze nasłonecznione miejsce.
Po upływie tego czasu nalewkę przecedzamy przez gęsto sito, a następnie przelewamy do butelek (należy je szczelnie zakorkować).
Nalewka będzie się nadawała do spożycia dopiero po ok. 6 miesiącach.
Właściwości zdrowotne nalewki z agrestu
Dlaczego warto pić nalewkę z agrestu? Korzyści można by wymieniać bez końca. Poza walorami smakowymi – nalewka ma delikatny smak i aromat – ma ona działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, żółciopędne, przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe, a także świetnie podnosi odporność.
Ponadto, nalewka agrestowa łagodzi zmęczenie, zwiększa wydajność, zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego i hormonalnego, anemii oraz przeziębieniom. Co ciekawe, obecność w jej składzie alkoholu, nie umniejsza tych wszystkich właściwości, a jedynie je wzmacnia.
Jak pić taką nalewkę?
Zaleca się spożywać jedną łyżkę nalewki rano, pół godziny po posiłku. Nalewki tej nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz osoby przyjmujące leki.
Ta nalewka pomaga w walce z żylakami i obrzękami. Podajemy najprostszy przepis
Nalewka z tego orzecha to najlepsze lekarstwo, jakie możecie mieć w domu. Przygotujcie je sami. Przepis jest banalnie prosty.
Kasztany to nieodłączny symbol jesieni. Owoce kasztanowca są najczęściej wykorzystywane przez dzieci do robienia różnych ozdób. Mało kto jednak wie, że kasztany zawierają również wiele cennych substancji leczniczych. Nic dziwnego, że od lat są wykorzystywane do produkcji leków i kosmetyków. Wrzesień to idealny czas na to, by przygotować z nich nalewkę .
Nalewka z kasztanów ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Nie tylko korzystnie wpływa na układ krążenia i poprawia trawienie. Jest również niezastąpiona w walce z siniakami, żylakami, obrzękami, bólami stawów i cellulitem oraz szybko poprawia kondycję skóry. Jak zrobić nalewkę z kasztanów i jak ją pić?
Dlaczego warto pić nalewkę z kasztanów?
Większość z nas przechodzi obojętnie obok kasztanów. To błąd! W kasztanach (a także w nalewce z kasztanów) znajdziemy wiele cennych dla zdrowia i urody substancji.
Przede wszystkim są to:
garbniki
flawonoidy
saponiny
karotenoidy
kumaryna
rutyna
kwercetyna
Właściwości zdrowotne nalewki z kasztanów
Nalewka z kasztanowca ma wprost przebogate właściwości zdrowotne:
działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo
zapobiega zakrzepicy żył
wzmacnia naczynia krwionośne
poprawia krążenie krwi
pomaga zwalczać żylaki i hemoroidy
zapobiega mrowieniu skóry i skurczom mięśni
ma właściwości przeciwbakteryjne
łagodzi zapalenie żołądka
poprawia trawienie
wspomaga pracę jelit
likwiduje obrzęki
poprawia elastyczność skóry
wspomaga walkę z cellulitem
przyspiesza gojenie się ran, siniaków i odmrożeń
Przepis na nalewkę z kasztanów
Składniki:
20 kasztanów (najlepiej świeżych, łuskanych)
2 szklanki...
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić cytrynówkę na miodzie? Doskonała na odporność, przeziębienie i złe samopoczucie
Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach cytrynówki? Jeśli nie, to koniecznie przeczytajcie.
Okres jesienno-zimowy to doskonały czas na przygotowanie różnych nalewek. My polecamy wam cytrynówkę na miodzie. Ta niezwykle otrzeźwiająca i aromatyczna nalewka, nie tylko doskonale smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych.
Dlaczego warto pić cytrynówkę?
Nalewka cytrynowa posiada wiele właściwości zdrowotnych. Pamiętajcie jednak, aby pić ją z umiarem. Co może wam dać regularne picie cytrynówki w małych dawkach?
zmniejszy skutki przeziębienia
poprawia odporność
dostarcza organizmowi dużej dawki witaminy C
jest dobra na niestrawność
ma właściwości oczyszczające
to doskonały środek rozgrzewający
Jak przygotować cytrynówkę na miodzie?
Przygotowanie cytrynówki jest bardzo proste. Zróbcie ją i cieszcie się jej wspaniałymi walorami.
Składniki:
spirytus 1,5 l
miód płynny akacjowy lub lipowy 600 g
soczyste cytryny - 6
cukier 400 g
woda 2,5 l
Przygotowanie:
Na samym początku sparzcie cytryny, a potem je osuszcie.
Zetrzyjcie skórkę na tarce o małych oczkach (zetrzyjcie tylko żółtą część skóry, ponieważ albedo, czyli biała część ma gorzki smak i lepiej, żeby nie było jej w nalewce).
Startą skórkę wrzućcie do słoja i zalejcie spirytusem.
Taki nalew odstawcie na noc.
Cytryny pokrójcie na pół i wyciśnijcie sok, a w następnej kolejności wlejcie go do garnka.
Sok połączcie z wodą, cukrem i miodem.
Podgrzewajcie aż cukier i miód się całkowicie rozpuszczą.
Płyn po ostudzeniu przecedźcie przez sitko do słoja wielofunkcyjnego.
Następnego dnia przecedźcie spirytus, usuńcie skórkę cytryny i połączcie go z płynem z soku cytryn.
Dokładnie zamieszajcie i pozostawcie w słoju...
AdobeStock
Newsy
Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?
Kupiliście agrest, ale nie przekonuje was jego cierpki i kwaskowaty smak? Zamknijcie go w słoiku w formie dżemu lub w całości z dodatkiem cukru. Zimą przyda wam się jako dodatek do przepysznych ciast.
Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca i trwa zaledwie kilka tygodni. Jeśli kupiliście agrest i nie wiecie, jak go przygotować, zamknijcie go w słoiku, a zimą będziecie mogli wykorzystać go do deserów i ciast .
Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?
Agrest jest bardzo zdrowy, ale nie wszyscy lubią jego cierpki i kwaskowaty smak. Jeśli macie do dyspozycji większą ilość agrestu, zróbcie z niego dżem , nalewkę lub zamknijcie go w słoiku w zalewie z cukru. Taki agrest świetnie będzie się nadawał do różnych deserów i ciast. Jak go przygotować?
Składniki:
2 kg agrestu
cukier
wrząca woda
Przygotowanie:
Agrest myjemy i osuszamy.
Pozbawiamy owoce szypułek a następnie przekładamy je do słoików.
Agrest wkładamy tak, aby później w słoiku zmieścił się cukier.
Do każdego słoika wsypujemy po 4 łyżki cukru.
Wlewamy wrzącą wodę tak, aby przykryła owoce, ale żeby pozostało trochę wolnego miejsca.
Słoiki zakręcamy i poddajemy 10-minutowej pasteryzacji.
Dlaczego warto jeść agrest?
Agrest skrywa w sobie wiele witamin i minerałów. Jest też niskokaloryczny, nie zawiera tłuszczu i cholesterolu oraz jest dobrym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. Znajdziemy w nim witaminę C, witaminę A, mangan i błonnik pokarmowy.
Jedna filiżanka świeżego, surowego agrestu zawiera 42 miligramy witaminy C. Ta ilość dostarcza 55 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy C dla dorosłej kobiety i 46 procent dla mężczyzny.
Witamina C jest przeciwutleniaczem, który może zapobiegać uszkodzeniu DNA i tkanek komórkowych przez wolne rodniki. Bierze także udział w syntezie kolagenu oraz sprzyja utrzymaniu mocnych zębów i kości. Dieta zawierająca dużo witaminy C może obniżyć ryzyko...
Flickr
Newsy
Sezon na agrest się rozpoczął. Ta niedoceniana witaminowa bomba pomaga nawet na zmęczone oczy
Macie na swoich działkach krzewy agrestu? Dziś już mało kto zdaje sobie sprawę, jak zdrowe są te nieco zapomniane owoce!
Jeszcze do niedawna krzaczki agrestu były stałym elementem polskich ogródków, sadów i przydomowych poletek. Wielu z was na pewno pamięta agrestowe krzewy u babci, która przygotowywała z owoców agrestu przetwory i ciasta.
Tymczasem dzisiaj często się o nim niesłusznie zapomina. W modzie są inne owoce takie jak choćby borówka amerykańska, podczas gdy liczba plantatorów poczciwego agrest w całej Polsce maleje w zastraszającym tempie.
Dlaczego warto jeść agrest pod różnymi postaciami?
A szkoda, bo porzeczka agrest – tak brzmi jego pełna nazwa – to nie tylko smak, ale także cały szereg prozdrowotnych właściwości. Warto je poznać z korzyścią dla własnego organizmu.
Agrest wykazuje takie właściwości jak:
Korzystny wpływ na zdrowie oczu dzięki luteinie, substancji korzystnie wpływającej na układ wzrokowy. Luteina potrzebna jest zwłaszcza osobom, które dużo czasu spędzają przed ekranem komputera czy telewizora
Wspomaga procesy trawienne dzięki naturalne kwasy. Polecany jest na wzdęcia i zaparcia
Jest bogaty w witaminy z grupy B
Posiada dużo magnezu, przez co wpływa dobrze na układ nerwowy i łagodzi objawy stresu
Regeneruje skórę i spowalnia procesy jej starzenia (można przyrządzić z niego domową maseczkę – 2 garści agrestu, łyżka mąki ziemniaczanej – należy wymieszać te składniki i stosować na 15-minutowe maseczki)
Zapobiega infekcjom układu moczowego
Co można przygotowywać z agrestu?
Agrest występuje w trzech wariantach – białym, zielonym i czerwonym. Różnią się one nieco poziomem kwasowości i soczystości. Niezależnie od odmiany, agrest w opinii wielu najlepiej smakuje prosto z krzaczka. Niemniej jednak można z niego przygotowywać wiele przetworów w postaci:...