Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca, ale pierwsze, dojrzałe owoce można zbierać dopiero w lipcu. Jeżeli macie dostęp do własnego agrestu lub właśnie kupiliście go w warzywniaku lub na targu i zastanawiacie się, jak go wykorzystać, zróbcie z niego nalewkę. Jej właściwości zdrowotne mogą was zaskoczyć.
Jak zrobić nalewkę z agrestu?
Do przygotowania nalewki z agrestu, będziecie potrzebować kilku prostych składników.
- 2 kg dojrzałego agrestu
- sok z 1 cytryny
- 1 kg cukru
- cukier waniliowy
- 1 litr spirytusu
- 1 litr wody
Przygotowanie:
- Owoce myjemy i odrywamy z nich ogonki.
- Agrest nacinamy lub zgniatamy palcami, aby popękał.
- Do dużego słoja wrzucamy rozgnieciony agrest, cukier zwykły i cukier waniliowy.
- Całość zalewamy sokiem z cytryny, wodą i spirytusem.
- Mieszamy i odstawiamy na dwa tygodnie w dobrze nasłonecznione miejsce.
- Po upływie tego czasu nalewkę przecedzamy przez gęsto sito, a następnie przelewamy do butelek (należy je szczelnie zakorkować).
Nalewka będzie się nadawała do spożycia dopiero po ok. 6 miesiącach.
Właściwości zdrowotne nalewki z agrestu
Dlaczego warto pić nalewkę z agrestu? Korzyści można by wymieniać bez końca. Poza walorami smakowymi – nalewka ma delikatny smak i aromat – ma ona działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, żółciopędne, przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe, a także świetnie podnosi odporność.
Zobacz także:
Ponadto, nalewka agrestowa łagodzi zmęczenie, zwiększa wydajność, zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego i hormonalnego, anemii oraz przeziębieniom. Co ciekawe, obecność w jej składzie alkoholu, nie umniejsza tych wszystkich właściwości, a jedynie je wzmacnia.
Jak pić taką nalewkę?
Zaleca się spożywać jedną łyżkę nalewki rano, pół godziny po posiłku. Nalewki tej nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz osoby przyjmujące leki.
Źródło: Srimathumitha.com, piwniczkachomika.pl