Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca, ale pierwsze, dojrzałe owoce można zbierać dopiero w lipcu. Jeżeli macie dostęp do własnego agrestu lub właśnie kupiliście go w warzywniaku lub na targu i zastanawiacie się, jak go wykorzystać, zróbcie z niego nalewkę. Jej właściwości zdrowotne mogą was zaskoczyć.

Jak zrobić nalewkę z agrestu?

Do przygotowania nalewki z agrestu, będziecie potrzebować kilku prostych składników.

  • 2 kg dojrzałego agrestu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 kg cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr wody

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy i odrywamy z nich ogonki.
  2. Agrest nacinamy lub zgniatamy palcami, aby popękał.
  3. Do dużego słoja wrzucamy rozgnieciony agrest, cukier zwykły i cukier waniliowy.
  4. Całość zalewamy sokiem z cytryny, wodą i spirytusem.
  5. Mieszamy i odstawiamy na dwa tygodnie w dobrze nasłonecznione miejsce.
  6. Po upływie tego czasu nalewkę przecedzamy przez gęsto sito, a następnie przelewamy do butelek (należy je szczelnie zakorkować).

Nalewka będzie się nadawała do spożycia dopiero po ok. 6 miesiącach.

Właściwości zdrowotne nalewki z agrestu

Dlaczego warto pić nalewkę z agrestu? Korzyści można by wymieniać bez końca. Poza walorami smakowymi – nalewka ma delikatny smak i aromat – ma ona działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne,  żółciopędne, przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe, a także świetnie podnosi odporność.

Zobacz także:

Ponadto, nalewka agrestowa łagodzi zmęczenie, zwiększa wydajność, zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego i hormonalnego, anemii oraz przeziębieniom. Co ciekawe, obecność w jej składzie alkoholu, nie umniejsza tych wszystkich właściwości, a jedynie je wzmacnia.

Jak pić taką nalewkę?

Zaleca się spożywać jedną łyżkę nalewki rano, pół godziny po posiłku. Nalewki tej nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz osoby przyjmujące leki. 

Źródło: Srimathumitha.com, piwniczkachomika.pl