Działa przeciwgorączkowo i świetnie podnosi odporność. Jak zrobić nalewkę z agrestu?
AdobeStock
Newsy

Nalewka z agrestu działa przeciwgorączkowo i podnosi odporność. A jak smakuje! Jak ją zrobić?

Agrest posiada wiele właściwości zdrowotnych. Przygotujcie z niego superzdrową nalewkę. Naprawdę warto.
Anna Borkowska
lipiec 21, 2021

Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca, ale pierwsze, dojrzałe owoce można zbierać dopiero w lipcu. Jeżeli macie dostęp do własnego agrestu lub właśnie kupiliście go w warzywniaku lub na targu i zastanawiacie się, jak go wykorzystać, zróbcie z niego nalewkę. Jej właściwości zdrowotne mogą was zaskoczyć.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić nalewkę z agrestu?

Do przygotowania nalewki z agrestu, będziecie potrzebować kilku prostych składników.

  • 2 kg dojrzałego agrestu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 kg cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr wody

Zobacz także

Działa przeciwgorączkowo i świetnie podnosi odporność. Jak zrobić nalewkę z agrestu?
Pixabay

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy i odrywamy z nich ogonki.
  2. Agrest nacinamy lub zgniatamy palcami, aby popękał.
  3. Do dużego słoja wrzucamy rozgnieciony agrest, cukier zwykły i cukier waniliowy.
  4. Całość zalewamy sokiem z cytryny, wodą i spirytusem.
  5. Mieszamy i odstawiamy na dwa tygodnie w dobrze nasłonecznione miejsce.
  6. Po upływie tego czasu nalewkę przecedzamy przez gęsto sito, a następnie przelewamy do butelek (należy je szczelnie zakorkować).

Nalewka będzie się nadawała do spożycia dopiero po ok. 6 miesiącach.

Właściwości zdrowotne nalewki z agrestu

Dlaczego warto pić nalewkę z agrestu? Korzyści można by wymieniać bez końca. Poza walorami smakowymi – nalewka ma delikatny smak i aromat – ma ona działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne,  żółciopędne, przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe, a także świetnie podnosi odporność.

Ponadto, nalewka agrestowa łagodzi zmęczenie, zwiększa wydajność, zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego i hormonalnego, anemii oraz przeziębieniom. Co ciekawe, obecność w jej składzie alkoholu, nie umniejsza tych wszystkich właściwości, a jedynie je wzmacnia.

Jak pić taką nalewkę?

Zaleca się spożywać jedną łyżkę nalewki rano, pół godziny po posiłku. Nalewki tej nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz osoby przyjmujące leki. 

Źródło: Srimathumitha.com, piwniczkachomika.pl

Nalewka czosnkowa przepis
ons/Adobe Stock
Zdrowie Cena nalewki na odporność ze sklepu Rydzyka to chyba żart. Podobnie działającą zrobisz z taniego, polskiego produktu
W sklepie ojca Rydzyka, wśród wielu abstrakcyjnie wycenionych produktów znalazła się między innymi nalewka z rzęsy wodnej. Choć brzmi ekskluzywnie w rzeczywistości ma takie same właściwości lecznicze co zwykły, tani, polski… czosnek.
Weronika Kępa
listopad 25, 2020

W sklepie ojca Rydzyka nic nie jest tanie. Mąka, miód oraz przyprawy – to tylko kilka produktów, których ceny zwalają z nóg. W wielu przypadkach są bowiem nawet 10 razy większe niż w zwykłym spożywczym.  Nalewka z rzęsy wodnej w sklepie ojca Rydzyka kosztuje... Polski duchowny wprowadził do sprzedaży również nalewkę z rzęsy wodnej. Za litr tego dobrodziejstwa trzeba jednak słono zapłacić… niemal 180 złotych! W opisie produktu czytamy, że stanowi on idealne uzupełnienie diety każdego dorosłego człowieka o cenne składniki ziołowe.  Te mają przede wszystkim wspomagać prawidłową pracę wątroby, układu krążenia, oddechowego, a nawet odpornościowego! Nalewka z rzęsy wodnej może bowiem pomóc zniwelować nawracające przeziębienia i infekcje do złudzenia przypominające grypę. Jednak, czy aby się wyleczyć na pewno trzeba pić specyfik ze sklepu ojca Rydzyka za 180 złotych? Jasne, że nie!  Niezawodny czosnek Niezawodnym produktem działającym odstraszająco nie tylko na przeziębienia jest przecież, kosztujący grosze, czosnek! Wszelkie dolegliwości leczyły nim nasze babcie i mamy. Mimo że od tego czasu minęło wiele lat, w tej kwestii nic się nie zmieniło. Nie bez powodu otrzymał przecież miano „naturalnego antybiotyku”.  Przepis na nalewkę z czosnku Przygotowanie nalewki z czosnku jest dziecinnie proste. Wystarczy, że posiekasz ząbki, a następnie zalejesz je spirytusem (na każde 200 ml spirytusu przypada ok. 7 ząbków czosnku ). Tak przygotowaną miksturę należy zamknąć w słoiku i schować do piwnicy, bądź spiżarni, na 10 dni. Po upływie tego czasu należy przelać nalewkę przez sitko, tak aby został sam płyn, a następnie schować na kolejne 5 dni i gotowe! Tak przygotowaną nalewkę z czosnku należy spożywać przez 7 dni rozpoczynając kurację od...

Przeczytaj
Syrop z cebuli
Borzywoj/Adobe Stock
Newsy Ten pyszny eliksir ma w sobie ogromną moc uzdrawiania. Najlepszy na zimowe infekcje
Jesień już minęła, ale infekcje nie dają za wygraną. Jak z nimi walczyć? Najlepiej domowymi sposobami i domowymi lekarstwami. Takim jak właśnie ten syrop!
Hubert Rój
grudzień 16, 2020

Kiedy za oknem temperatura oscyluje wokół 0 st. C, nasze organizmy są narażone na wszelkiego rodzaju infekcje, wirusy i bakterie. Niskie i wysokie temperatury to trudniejsze warunki dla rozwoju groźnych drobnoustrojów. Infekcje „lubią” więc w miarę ciepłe, dzisiejsze zimy. Zadajmy sobie więc pytanie: czego infekcje nie lubią? Tutaj odpowiedź wcale nie będzie skomplikowana. Śmiertelnym wrogiem wszystkich mikrobów są naturalne antybiotyki, takie jak na przykład czosnek i inne produkty, mające właściwości bakteriobójcze. Należą do nich między innymi miód, imbir, sok z cytryny, a także cebula.  I to właśnie na niej dziś się skupimy. Żeby wzmocnić zdrowotne, antyinfekcyjne działanie cebuli, pomyślmy o przygotowaniu zdrowego syropu na jej bazie. Co da nam picie takiego eliksiru? Syrop z cebuli leczy katar, kaszel i inne objawy przeziębienia. Cebula to nie tylko właściwości bakteriobójcze, ale także działanie wykrztuśne. Syrop z cebuli pomoże także osobom cierpiącym na anemię. Przepis na syrop z cebuli jest prostszy niż można byłoby sobie wyobrazić. Potrzeba nam będzie tylko trochę cierpliwości – cebula wymaga odrobinę czasu, by puścić sok. Przepis na syrop z cebuli Składniki: 3-4 duże cebule Cukier – kilka łyżek Opcjonalnie – odrobina miodu Przygotowanie: Cebulę obieramy. Kroimy nasze cebule w drobną kostkę. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 6-8 godzin. W tym czasie cebula powinna puścić sok. Po tym czasie syrop jest gotowy. Jeżeli macie taką możliwość, możecie zmiksować cebulę z sokiem w blenderze. Można dodać do syropu odrobinę miodu. Syrop z cebuli należy pić 3 razy dziennie po 1 łyżce. W ten właśnie sposób uda nam się odczuć jego fantastyczne właściwości zdrowotne. Syrop przechowujmy w...

Przeczytaj
cytryny i pomarańcze
Adobe Stock
Zdrowie Biją na głowę cytryny i pomarańcze. Kupisz je za grosze w każdym supermarkecie. Doskonałe na odporność
Wydawać by się mogło, że największe złoża tak cennej dla organizmu witaminy C znajdują się właśnie w cytrynach i pomarańczach. Nic bardziej mylnego. Pod tym względem wśród owoców zdecydowanie króluje dzika róża.
Weronika Kępa
grudzień 02, 2020

Witamina C ma ogromny wpływ na organizm Witamina C jest bardzo cenna dla naszego organizmu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta podatność na wszelkie infekcje i przeziębienia. Związek ten wspomaga bowiem pracę układu odpornościowego . W praktyce oznacza to, że choroby, które nas dotykają przebiegają o wiele łagodniej niż zazwyczaj. Na tym jednak nie koniec. Witamina C odgrywa ogromną rolę w procesie wchłaniania żelaza i wapnia do przewodu pokarmowego, a także chroni przed rakiem , między innymi jelita grubego, żołądka oraz przełyku. Ponadto, zapobiega uszkodzeniom mózgu przez wolne rodniki, a co za tym idzie wspomaga leczenie Alzheimera czy schizofrenii. Stosuje się ją również podczas leczenia wolno gojących się ran, odleżyn, a także pękających naczyń krwionośnych. Owoce dzikiej róży biją na głowę cytryny i pomarańcze Powszechnie uważa się, że najwięcej witaminy C zawierają cytryny oraz pomarańcze. Nic bardziej mylnego. Jeśli chodzi o warzywa w tym temacie przoduje nać pietruszki oraz papryka . Z kolei jeśli wziąć pod lupę owoce, najwięcej witaminy C zawiera dzika róża . Szacuje się, że w każdych 100 gramach świeżej masy produktu znajduje się od 250 do nawet 800 mg witaminy C, podczas gdy w cytrynie jest jej tylko 40 – 60 mg.  Cenne właściwości dzikiej róży Owoce dzikiej róży stanowią ważny składnik wielu produktów leczniczych. Trudno się dziwić. Owoc ten przede wszystkim uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, ale nie tylko. Dzika róża między innymi wzmacnia układ odpornościowy i naczynia krwionośne , niweluje objawy reumatyzmu, uspokaja, ułatwia zasypianie, leczy problemy żołądkowe oraz ma właściwości przeciwzapalne. Zamknij dziką różę w przetworach Codzienną suplementację dzikiej...

Przeczytaj
herbata z cytryną
Adobe Stock
Newsy Pijesz herbatę z cytryną? Okazuje się, że wcale nie jest taka zdrowa jak się wydaje
Herbata z cytryną uchodzi za niesamowicie zdrowy napój. Najczęściej spożywa się go w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest szczególnie narażony na wyziębienia oraz podczas choroby. Okazuje się jednak, że herbata z cytryną nie zawsze działa tak, jak myślisz.
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Kiedy objawy przeziębienia zaczynają dawać o sobie znać zapewne pierwsze o czym myślisz to herbata z cytryną. Sam napar ma przecież właściwości rozgrzewające, a dodana do niego cytryna to źródło cennej witaminy C, odpowiedzialnej za odporność. W rzeczywistości sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Witamina C w cytrynie Cytryna istotnie zawiera witaminę C, ale nie jest jej najbogatszym źródłem. O wiele większe ilości tego cennego związku zawiera, na przykład dzika róża, ale również czarna porzeczka. Zaledwie garść tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę. Jeśli jednak nie masz ich akurat pod ręką zrozumiałe, że sięgasz po cytrynę. Ale czy dodanie jej do herbaty to naprawdę dobry pomysł? Być może się zdziwisz, ale witamina C wcale nie poprawia odporności, a jedynie ogranicza ryzyko rozwoju choroby powstającej między innymi po znacznym wyziębieniu organizmu. Jeśli mimo to nadal chcesz pić herbatę z cytryną, żaden problem! Musisz jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Jak poprawnie pić herbatę z cytryną Przede wszystkim witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Toteż cytryna zalana wrzątkiem traci praktycznie wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Jeśli chcesz dodać ją do herbaty koniecznie poczekaj aż napój trochę ostygnie. Kolejną kwestią jest fakt, że każda herbata naturalnie zawiera w swoim składzie śladowe ilości aluminium. To nie stanowi jednak bezpośredniego zagrożenia dla twojego organizmu.  Sprawa wygląda nieco inaczej, kiedy zaparzasz herbatę z sokiem z cytryny. Związki zawarte w naparze stają się wtedy bardzo niebezpieczne dla twojego zdrowia. Zamieniają się bowiem w przyswajalny cytrynian glinu, którego duże ilości mogą prowadzić nawet do choroby Alzheimera. Dlatego, jeśli chcesz napić się herbaty z cytryną dodaj ją...

Przeczytaj