Napój na odporność, kurkuma
Gotujmy.pl/slodkokwasnauchnia1
Newsy

Działa jak naturalny antybiotyk, wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie. Jedzcie codziennie 1 łyżkę

W sezonie zimowym nie musicie od razu sięgać po apteczne specyfiki. Wystarczą dwa składniki, które macie z pewnością w domowej kuchni.
Aleksandra Jaworska
styczeń 12, 2021

O infekcję i przeziębienie nie trudno. Szczególnie na początku roku, kiedy brakuje dostarczanych przez słońce witamin. Zamiast wizyty w aptece, sprawdźcie zasoby spiżarki.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Babcine metody oparte na naturze

Gdybyście spytali własne babcie, jak leczyły bliskich, słowo  apteka padło by jako ostatnie. Zazwyczaj babcie czerpały z natury, doskonale wiedząc o zaklętej w niej sile. Naturalne specyfiki nie są bowiem słabsze do pomocy na różne dolegliwości. 

Miód sprawdza się nie tylko jako kosmetyk

Kosmetyki na bazie miodu to nic nowego. Balsamy, sole do kąpieli i żele na bazie miodu mocno nawilżają skórę. Miód warto również wprowadzić do codziennego menu. Wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma również nieocenione właściwości antybakteryjne.

Miód jest nie tylko smaczny, ale ma również właściwości prozdrowotne. Lekko podgrzany może zwalczyć zaparcia i poprawić trawienie. Ale nie tylko! Miód działa na laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i chorobotwórcze dla człowieka grzyby z rodzaju Candida.

Ponadto zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy i biotynę. Jeżeli zamknięty słoiczek będziecie przechowywać w chłodnym miejscu, nie straci swych wartości przez ponad 20 lat!

Lekarstwa oparte na miodzie są doskonałym sposobem na stany wyczerpania, niedobory związków mineralnych i stan przekwitania. Miód w naturalny sposób wzmacnia organizm do walki z chorobą. To najlepsze, naturalne wsparcie dla waszego układu odpornościowego. 

Kurkuma to kuzynka imbiru

Obydwie rośliny mają działanie prozdrowotne. Kurkumę łączy się z imbirem również przez jej ostry smak. Znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach, medycynie, przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Warto stosować kurkumę w codziennej diecie.

Ma także zastosowanie w leczeniu infekcji na tle wirusowym. Według badań naukowców z USA i Uniwersytetu w Kopenhadze kurkuma pozwala na zahamowanie namnażania się wirusów, a także zapobiega powstaniu i rozwojowi schorzeń bakteryjnych i grzybiczych.

Połączenie składników płynących z natury

Niektóre połączenia składników mogą was zaskoczyć, a zdziałają cuda! Miód i kurkuma to w końcu  jedne z najzdrowszych produktów świata. Wykazują silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Znajdziecie tu wiele substancji bioaktywnych, które wspierają układ oddechowy.

Mikstura z miodu i kurkumy wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie, ale też dodaje energii i ułatwia odchudzanie. To prawdziwie naturalny i skuteczny antybiotyk! Znajdziemy w nim mnóstwo witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych substancji, które wykazują zbawienny wpływ na organizm.

Miód z kurkumą warto stosować, gdy dopada przeziębienie, grypa czy zapalenie gardła lub oskrzeli. Do niewielkiego słoika wystarczy wlać jedną trzecią szklanki naturalnego miodu i dodać jedną łyżkę kurkumy w proszku. Po dokładnym wymieszaniu słoik należy zakręcić i odstawić na całą noc w ciemne miejsce.

Pierwszego dnia infekcji powinno się spożywać łyżkę stołową mieszanki 3-4 razy dziennie, w kolejnych dniach można zmniejszać dawkę do połowy łyżki trzy razy dziennie. Na zdrowie!

Komentarze
jak pozbyć się zapachu czosnku
AdobeStock
Newsy Jak usunąć zapach czosnku z dłoni? To proste. Wystarczy odrobina...
Lubicie czosnek, ale nie możecie znieść zapachu, który zostawia na rękach? Jeżeli zapomnieliście użyć rękawiczek, to jednym prostym sposobem możecie szybko pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z dłoni.
Katarzyna Wyborska
styczeń 11, 2021

Czosnek zdecydowanie nadaje wielu potrawom charakteru. Są znacznie głębsze w smaku i bardziej aromatyczne. Można wykorzystać czosnek granulowany, jednak najlepszy jest oczywiście świeży, wyciskany przez praskę. Niestety, przyrządzanie potraw z wykorzystaniem świeżego czosnku ma dużą wadę – bardzo ciężko jest później umyć ręce! Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z dłoni? Podpowiadamy! Aromatyczny czosnek Bardzo zdrowy czosnek jest dość ciekawym warzywem. Podobnie jak cebula sprawia, że potrawy są znacznie smaczniejsze – lekko ostry posmak i mocny aromat polepszają smak różnych dań. Ale paradoksalnie zapach samego czosnku jest dość nieprzyjemny, nie mówiąc już o oddechu osoby, która go zje! Wszystko przez fakt, że zjedzenie czosnku powoduje iż organizm człowieka zaczyna wydzielać allicynę, związek siarki. Ta bardzo szybko rozkłada się w organizmie i przekształca się w inne substancje, które powodują mieszanie się bakterii z potem, w wyniku czego ciało zaczyna wydzielać niezbyt przyjemny zapach. Mimo to warto regularnie jeść czosnek, zwłaszcza w okresie zimowym. Warzywo to zawiera bowiem bardzo wiele witamin odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji – w końcu nazywany jest naturalnym antybiotykiem nie bez powodu! Czosnek może między innymi: Zmniejszyć ciśnienie krwi Obniżyć poziom cholesterolu Wzmocnić odporność Zapobiec zawałom serca Jak pozbyć się zapachu czosnku? Jakkolwiek czosnek nie byłby smaczny i zdrowy, to nie można powiedzieć, żeby jego zapach był szczególnie przyjemny dla nosa. Jeżeli gołymi rękami obieraliście czosnek, to pewnie wiecie, jak trudno jest usunąć charakterystyczny aromat z dłoni. Na szczęście jest na to bardzo prosty sposób! Wystarczy wziąć plasterek świeżej cytryny i potrzeć nim dłonie – kwas skutecznie wyczyści...

Przeczytaj