
O infekcję i przeziębienie nie trudno. Szczególnie na początku roku, kiedy brakuje dostarczanych przez słońce witamin. Zamiast wizyty w aptece, sprawdźcie zasoby spiżarki.
Babcine metody oparte na naturze
Gdybyście spytali własne babcie, jak leczyły bliskich, słowo apteka padło by jako ostatnie. Zazwyczaj babcie czerpały z natury, doskonale wiedząc o zaklętej w niej sile. Naturalne specyfiki nie są bowiem słabsze do pomocy na różne dolegliwości.
Miód sprawdza się nie tylko jako kosmetyk
Kosmetyki na bazie miodu to nic nowego. Balsamy, sole do kąpieli i żele na bazie miodu mocno nawilżają skórę. Miód warto również wprowadzić do codziennego menu. Wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma również nieocenione właściwości antybakteryjne.
Miód jest nie tylko smaczny, ale ma również właściwości prozdrowotne. Lekko podgrzany może zwalczyć zaparcia i poprawić trawienie. Ale nie tylko! Miód działa na laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i chorobotwórcze dla człowieka grzyby z rodzaju Candida.
Ponadto zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy i biotynę. Jeżeli zamknięty słoiczek będziecie przechowywać w chłodnym miejscu, nie straci swych wartości przez ponad 20 lat!
Lekarstwa oparte na miodzie są doskonałym sposobem na stany wyczerpania, niedobory związków mineralnych i stan przekwitania. Miód w naturalny sposób wzmacnia organizm do walki z chorobą. To najlepsze, naturalne wsparcie dla waszego układu odpornościowego.
Kurkuma to kuzynka imbiru
Obydwie rośliny mają działanie prozdrowotne. Kurkumę łączy się z imbirem również przez jej ostry smak. Znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach, medycynie, przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Warto stosować kurkumę w codziennej diecie.
Ma także zastosowanie w leczeniu infekcji na tle wirusowym. Według badań naukowców z USA i Uniwersytetu w Kopenhadze kurkuma pozwala na zahamowanie namnażania się wirusów, a także zapobiega powstaniu i rozwojowi schorzeń bakteryjnych i grzybiczych.
Połączenie składników płynących z natury
Niektóre połączenia składników mogą was zaskoczyć, a zdziałają cuda! Miód i kurkuma to w końcu jedne z najzdrowszych produktów świata. Wykazują silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Znajdziecie tu wiele substancji bioaktywnych, które wspierają układ oddechowy.
Mikstura z miodu i kurkumy wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie, ale też dodaje energii i ułatwia odchudzanie. To prawdziwie naturalny i skuteczny antybiotyk! Znajdziemy w nim mnóstwo witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych substancji, które wykazują zbawienny wpływ na organizm.
Miód z kurkumą warto stosować, gdy dopada przeziębienie, grypa czy zapalenie gardła lub oskrzeli. Do niewielkiego słoika wystarczy wlać jedną trzecią szklanki naturalnego miodu i dodać jedną łyżkę kurkumy w proszku. Po dokładnym wymieszaniu słoik należy zakręcić i odstawić na całą noc w ciemne miejsce.
Pierwszego dnia infekcji powinno się spożywać łyżkę stołową mieszanki 3-4 razy dziennie, w kolejnych dniach można zmniejszać dawkę do połowy łyżki trzy razy dziennie. Na zdrowie!