Syrop z miodem i imbirem
Flickr/mimiczoko
Newsy

Działa cuda w 1 noc. Prosty do zrobienia syrop imbirowy zatrzymuje chorobę przy pierwszych objawach

Syrop imbirowy z miodem i kurkumą pomoże nawet w męczącym kaszlu. Siła jego składników oczyszcza płuca i pozwoli ci swobodnie oddychać
Aleksandra Jaworska
grudzień 02, 2020

Choroba, której skutkiem jest kaszel, nie daje ci spokoju? Spróbuj przygotować syrop imbirowy. Nie tylko się rozgrzejesz, ale skutecznie zabijesz wszystkie zarazki powodujące przeziębienie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Łatwy i skuteczny

Przepis na syrop imbirowy jest przetestowany i bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy kilka minut i będziesz zdrowy całą zimę! Pierwsze objawy choroby można szybko zatrzymać. Nie potrzebujesz sięgania po tabletki i obciążania nimi wątroby.

Gorący napar nie tylko rozprawi się z infekcją, ale także leczy kaszel, oczyszcza płuca i oskrzela ze śluzu. Dzięki niemu złagodzisz pierwsze objawy przeziębienia. Dobrze, jeśli zażyjesz go dwa razy w ciągu dnia. Najlepiej po śniadaniu i tuż przez snem!

Błyskawiczna ulga

Efektem syropu imbirowego z miodem i kurkumą jest natychmiastowe odczucie uzdrowienia. Wystarczy zaledwie doba, żebyś poczuł widoczną różnicę. Dzięki zawartości witamin i licznych składników odżywczych imbir jest perfekcyjnym pomocnikiem w przypadku grypy, nieżytu nosa, bólu gardła i gorączki.

Herbatę imbirową dostaniesz w każdym większym sklepie spożywczym. Równie dobrze możesz zrobić syrop imbirowy, samodzielnie w domu. Poprawi ukrwienie i zmniejszy ryzyko chorób układu krążenia! W końcu imbir rozszerza naczynia krwionośne, a tym samym wpływa na ukrwienie całego organizmu. 

Masz zimne dłonie i stopy?

Spróbuj imbiru. Rozgrzewa całe kończyny! Najbardziej znaną zaletą imbiru jest wspomaganie odporności. Wszystkie olejki eteryczne w nim zawarte wzmacniają układ odpornościowy, chroniąc go przez różnymi chorobami. Dbanie i ciepło stóp i dłoni ma tu duże znaczenie!

Skuteczna walka z zaparciami

Imbir poprawi też trawienie, wpływając w pozytywny sposób na pracę żołądka i jelit. Pozwoli wam się swobodnie wypróżnić, eliminując zaparcia. Przy biegunkach usuwa groźne wirusy z jelit. Imbir także odtruwa, usprawniając pracę wątroby. Pomaga oczyścić z toksyn cały organizm. 

Jak przygotować syrop na jego bazie?

Składniki:

  • korzeń imbiru o długości 5 cm
  • średniej wielkości cytryna
  • kilka łyżek miodu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szklanka wrzącej wody

Obieramy imbir i kroimy w drobną kostkę lub plastry. Wkładamy do garnka, wsypujemy kurkumę, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Odstawiamy na bok i czekamy dłuższą chwilę, aż ostygnie.

Wysokie temperatury mogą zniszczyć większość witaminy C, wody z imbirem nie zagotowujemy do wrzenia. Schłodzony napar przelewamy do szklanki. Dodajemy sok z cytryny i miód. Energicznie mieszamy. Pijemy po łyżce lub dodajemy do herbaty. Na zdrowie!

 

Syrop z imbiru, cytryny i miodu
Alina Semenenko/Adobe Stock
Zdrowie Wystarczą 3 składniki, by zrobić domowy syrop na przeziębienie
Ledwie się obejrzymy, a za chwilę minie już jesień i nastanie zima. Wraz z nią nie kończą się niestety nasze chorobowe utrapienia. Czas więc zwalczyć infekcje domowym sposobem.
Hubert Rój
listopad 21, 2020

Kaszel, katar, stan podgorączkowy – wszystko to znamy bardzo dobrze. Obecnie tego typu objawy mogą wywołać także obawy z powodu ewentualnego zakażenia koronawirusem. Musimy więc dbać o siebie jeszcze mocniej, niż dotychczas. Mycie rąk, dystans społeczny i maseczki w trakcie stykania się z obcymi – to podstawowe zasady bezpieczeństwa w trakcie pandemii COVID-19. Oprócz nich, warto bronić się także przed zwykłą grypą, przeziębieniem i wszelkiego rodzaju infekcjami. Jak? Odpowiedzi należy szukać w sprawdzonych domowych sposobach. Wykorzystywanie metod naturalnej, domowej medycyny to nic innego, jak po prostu szczególna ostrożność w dbaniu o siebie i swoich bliskich. Naturalne antybiotyki zawarte w dostępnych w sklepie i na targu produktach to gwarancja wzmocnienia swojej odporności. A to właśnie odporność jest kluczem w walce z niechcianymi wirusami i bakteriami. Odwieczne prawo zdrowia brzmi krótko: lepiej zapobiegać, niż leczyć. My radzimy w takim wypadku zapobieganie poprzez stosowanie domowego syropu z trzech składników. Do przygotowania tego eliksiru wykorzystamy imbir, miód i cytrynę. W tym przepisie nie skorzystamy więc z czosnku. To dobra wiadomość dla tych, którzy z trudem przełykają nieco „bardziej kontrowersyjne” połączenia słodkich składników z ostrym czosnkiem, jak choćby przedstawiany przez nas ostatnio syrop na męczący kaszel z czosnku, miodu, cytryny i mleka. Kluczowym składnikiem będzie imbir. To naprawdę fantastyczna roślina. Co prawda nasze babcie nie miały do niego dostępu, ale warto się do niego przekonać. Korzeń imbiru ma właściwości przeciwzapalne, antywirusowe i antybakteryjne. Ponadto zawarty w nim gingerol pomaga w leczeniu stanów zapalnych. Liczne mikroelementy i witaminy zawarte w imbirze wzmacniają organizm człowieka. Wystarczy tylko spożywać go w miarę...

Przeczytaj
Przeziębienie
Adobe Stock
Newsy Złapało was przeziębienie? Oto najszybszy sposób, by się go pozbyć
Kiedy czujemy w kościach, że nadchodzi przeziębienie – powinniśmy podejmować szybkie decyzje. Najlepiej o kuracji domowymi sposobami.
Hubert Rój
grudzień 23, 2020

Dzisiejsze zimy sprzyjają infekcjom i wirusom. Gdy przed laty za oknami panował mróz, a temperatura schodziła grubo poniżej zera, wszelkie mikroby miały utrudnione zadanie. Obecnie, gdy pogoda w grudniu, styczniu czy w lutym przypomina jesień, przedłuża się tak zwany okres chorobowy. Niektórym wystarczy delikatne przegrzanie organizmu podczas pobytu na zewnątrz i przeziębienie gotowe. Dlatego też ważne jest budowanie odporności. Wiadomo przecież nie od dziś, że lepiej zapobiegać, niż leczyć. Czasami na tego typu mądrości jest już jednak za późno. Naturalne metody na przeziębienie Jak radzić sobie z przeziębieniami? Najlepiej domowymi, naturalnymi sposobami. W końcu i tak nie ma gwarancji, że garść tabletek na pewno nam pomoże. Co innego w przypadku owocowo-roślinnych syropów, czy ziołowych herbat. Takich jak na przykład nasza poniższa propozycja. Przepis na rozgrzewający napój o przeciwzapalnym działaniu Składniki: Zielona herbata Mały kawałek imbiru (wystarczy ledwie kilka cm korzenia) 1 łyżeczka kurkumy ¼ łyżeczki czarnego pieprzu (jeżeli ciężko znosicie ostrość pieprzu, możecie zmniejszyć nieco tę końską dawkę) 1 łyżka goździków Opcjonalnie miód do posłodzenia Przygotowanie: Do naczynia (najlepszy będzie tradycyjny czajniczek), w którym będziemy parzyli herbatę dodajemy imbir pokrojony na plastry. Wsypujemy wedle uznania liści zielonej herbaty, a także goździki. Zalewamy herbatę wrzątkiem. Parzymy napar przez kilka minut, następnie dodajemy pieprz i kurkumę. W razie potrzeby słodzimy miodem po lekkim przestygnięciu

Przeczytaj
Przeziębienie
Pixabay/Renate Köppel
Zdrowie Szybko wzmocnisz odporność syropem z 3 składników. Pij codziennie, a zarazki będą się trzymały od ciebie z daleka
Czas jesienno - zimowy to nie najlepszy okres dla zdrowia. Zmiana temperatury i brak słońca mogą zepsuć naszą odporność. Co robić, by przetrwać ten czas w zdrowiu?
Aleksandra Jaworska
listopad 14, 2020

O  odporność warto dbać nie tylko na fali pandemii, ale i w mało optymistyczną porę roku jaka jest jesień. Odporność przyda się również latem. Na jej utrzymanie znajdziecie w sieci całe mnóstwo sposobów. Jednak tylko niektóre działają skutecznie i długoterminowo. W zależności od wybranej metody możemy zdecydować się na sposoby wymagające cierpliwości lub te nieco mniej skuteczne, ale znacznie szybsze. Czasami łatwa receptura potrafi zdziałać cuda. Mowa o prostym syropie z imbiru, cytryny i miodu!  Infekcje dróg oddechowych Kaszel i katar to najbardziej znane połączenie. Szczególnie jeśli zaczyna się infekcja, która błyskawicznie kładzie nas do łóżka. To znak, że nasza odporność wymaga wsparcia, a organizm w starciu z chorobą potrzebuje dodatkowego ratunku.  Na infekcje górnych dróg oddechowych syrop z imbiru, cytryny i miodu działa bezkonkurencyjnie. Ze względu na swój bogaty we właściwości skład, podniesie odporność również po odbytym procesie chorowania. To pewna inwestycja w twoje zdrowie! Ochrona organizmu Przyglądając się imbirowi i cytrynie z dodatkiem miodu, znajdziemy w ich połączeniu szereg cennych dla organizmu właściwości. Syrop z imbiru, cytryny i miodu potrafi łagodzić objawy infekcji. Przede wszystkim to proste połączenie: antybakteryjne i przeciwwirusowe. Wszystko za sprawą gingerolu, który wzmacnia i pomaga działać przeciwzapalnie. Do tego mikstura to wartościowy zbiór witamin - A,C, B, czy E. W syropie znajdziemy żelazo, magnez, wapń, krzem oraz fosfor.  Miód ma właściwości wykrztuśne, ale i rozgrzewające.  Jak zrobić syrop? Potrzebne będą 3 cytryny, ok. 5 centymetrowy korzeń imbiru i ulubiony miód. Z cytryny usuwamy pestki. Imbir należy obrać i zetrzeć na drobnej...

Przeczytaj
właściwości pora
Adobe Stock
Newsy To warzywo jest o wiele zdrowsze niż cebula i buraki. A do tego genialnie podnosi odporność
Pod względem zawartości żelaza bije na głowę buraki i z pewnością lepiej niż cebula chroni przed rozwojem nowotworów złośliwych. Mowa tu oczywiście o porze – roślinie biblijnej, uprawianej na świecie od czasów starożytnych. Jej regularne spożywanie bardzo pozytywnie wpływa na organizm.
Weronika Kępa
grudzień 28, 2020

Mówi się, że cebula i buraki to najzdrowsze naturalne produkty, które każdy powinien włączyć do swojej diety. Wielu jednak zapomina o niesamowitych właściwościach pora, który mówiąc szczerze, bije na głowę dwa wcześniej wspomniane. Jeśli nie potraficie pokochać go za smak, spróbujcie się z nim zaprzyjaźnić chociażby z uwagi na jego cenne wartości odżywcze. Skąd por wziął się w Polsce? Właściwości lecznicze pora zostały docenione już w czasach starożytnych. To pochodzące z Bliskiego Wschodu warzywo podobno spożywał sam cesarz Neron. Polska usłyszała o porach dopiero za królowej Bony. Krajanie szybko docenili to warzywo i zaczęli je wykorzystywać, głównie w medycynie. Cenne właściwości pora Oprócz białka, tłuszczu, węglowodanów oraz błonnika por zawiera również mnóstwo witamin – A, C, E oraz K. Warzywo jest także bogate w kwasy tłuszczowe, wapń, żelazo, fosfor, potas, kwas foliowy, cynk, sód oraz magnez. Ze względu na wysoką zawartość żelaza produkt polecany jest przede wszystkim osobom cierpiącym na anemię . Najlepiej jeść go w towarzystwie soku z cytryny, to sprawia, że żelazo jest szybciej i lepiej wchłaniane przez organizm. Okazuje się również, że por może łagodzić objawy chorób reumatycznych poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych, lepsze ukrwienie tkanek oraz zmniejszenie lub zniwelowanie bólu. Warzywo wykorzystuje się także do walki z katarem i kaszlem – zwiększa wytwarzanie śluzu i działa wykrztuśnie.  Por ma działanie moczopędne i oczyszczające . Jego spożywanie pomaga w walce z zakwaszonym organizmem. Nie można też zapomnieć, że warzywo jest źródłem inuliny wspomagającej między innymi prawidłową pracę jelit. Związek obniża również poziom glukozy i cholesterolu we krwi oraz...

Przeczytaj