Coraz popularniejsze są produkty z tzw. grupy „superfoods”. To jedzenie, które jest najczęściej bardzo tanie i ma szereg prozdrowotnych właściwości. Zalicza się do nich jarmuż, żurawinę, miód, dynię, a także… siemię lniane! Sprawdźcie, do czego można je wykorzystać i w jaki sposób wpływa ono na wasz organizm.

Właściwości zdrowotne siemienia lnianego

Siemię lniane ma postać małych, płaskich nasion lnu. Zalane wodą pęcznieją i tworzą charakterystyczny śluz, dlatego można się spotkać z określeniem „glutek” lub „kisiel z siemienia”. Co czyni siemię tak wyjątkowym?

Okazuje się, że nasiona zawierają ogromne ilości błonnika – jedna łyżka zawiera go aż 3 gramy, co odpowiada 1/10 dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka. Z tego powodu siemię lniane jest bardzo polecane osobom mającym problemy z zaparciami, ponieważ regularne spożywanie nasion świetnie reguluje pracę układu pokarmowego.

Jak siemię lniane działa na cholesterol i nowotwory

Przeprowadzono badanie, w którym wybrana grupa osób przez pewien czas spożywała napój z dodatkiem siemienia lnianego. Okazało się, że poziom cholesterolu u tych osób znacznie się obniżył, a ich organizm wydalał więcej tłuszczu niż normalnie. W innym badaniu nasiona lnu zmniejszyły ciśnienie krwi u badanych.

Zobacz także:

Siemię lniane zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów hormonozależnych, takich jak:

  • Rak jajnika
  • Rak piersi
  • Rak jelita grubego
  • Rak prostaty

Wszystko dzięki zawartemu w nasionach kwasowi tłuszczowemu ALA. Ogranicza on rozwój guzów nowotworowych i komórek rakowych. Choć najczęściej nowotwory hormonozależne występują u kobiet, to mężczyźni również powinni włączyć do swojej diety siemię lniane, ponieważ są oni zagrożeni rakiem prostaty.

Udowodniono, że siemię lniane bardzo mocno zwiększa uczucie sytości po posiłku. Wszystko dzięki działaniu błonnika, który wiąże treść pokarmową w żołądku i opóźnia jego opróżnienie. Dzięki temu dłużej czujemy się najedzeni i rzadziej sięgamy po przekąski!

Jak stosować siemię lniane?

Możliwości zastosowania siemienia lnianego są naprawdę szerokie. Możecie stosować go na przykład:

  • Do kanapek (jako posypka)
  • Do pieczenia chleba
  • Do sałatek
  • Użyć zamiast jajek do pulpetów i ciast
  • Jako podstawowy składnik prostych chipsów-krakersów (dodajcie do siemienia wody w proporcji ok. 1:1 i soli do smaku, wymieszajcie dokładnie i odstawcie żelującą masę na 15 min. Następnie rozsmarujcie powstałą masę na blasze i pieczcie przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C)
  • Najczęściej jednak osoby stosujące siemię przygotowują po prostu kleik, zalewając nasiona gorącą wodą