siemię lniane
AdobeStock
Newsy

Działa antynowotworowo, a kosztuje grosze. Warto jeść go codziennie

Profilaktyka przeciwnowotworowa jest bardzo ważna. Należy się regularnie badać oraz wdrożyć do swojej diety produkty, które obniżą ryzyko rozwoju raka. Jeden z nich pewnie masz w swojej kuchni - powinniście codziennie go spożywać!
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Coraz popularniejsze są produkty z tzw. grupy „superfoods”. To jedzenie, które jest najczęściej bardzo tanie i ma szereg prozdrowotnych właściwości. Zalicza się do nich jarmuż, żurawinę, miód, dynię, a także… siemię lniane! Sprawdźcie, do czego można je wykorzystać i w jaki sposób wpływa ono na wasz organizm.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości siemienia lnianego

Siemię lniane ma postać małych, płaskich nasion lnu. Zalane wodą pęcznieją i tworzą charakterystyczny śluz, dlatego można się spotkać z określeniem „glutek” lub „kisiel z siemienia”. Co czyni siemię tak wyjątkowym? Okazuje się, że nasiona zawierają ogromne ilości błonnika – jedna łyżka zawiera go aż 3 gramy, co odpowiada 1/10 dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka. Z tego powodu siemię lniane jest bardzo polecane osobom mającym problemy z zaparciami, ponieważ regularne spożywanie nasion świetnie reguluje pracę układu pokarmowego.

Pomaga zmniejszyć cholesterol

Przeprowadzono badanie, w którym wybrana grupa osób przez pewien czas spożywała napój z dodatkiem siemienia lnianego. Okazało się, że poziom cholesterolu u tych osób znacznie się obniżył, a ich organizm wydalał więcej tłuszczu niż normalnie. W innym badaniu nasiona lnu zmniejszyły ciśnienie krwi u badanych.

Obniża ryzyko rozwoju nowotworów

Siemię lniane zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów hormonozależnych, takich jak:

  • Rak jajnika
  • Rak piersi
  • Rak jelita grubego
  • Rak prostaty

Wszystko dzięki zawartemu w nasionach kwasowi tłuszowemu ALA. Ogranicza on rozwój guzów nowotworowych i komórek rakowych. Choć najczęściej nowotwory hormonozależne występują u kobiet, to mężczyźni również powinni włączyć do swojej diety siemię lniane, ponieważ są oni zagrożeni rakiem prostaty.

Wspomaga odchudzanie

Udowodniono, że siemię lniane bardzo mocno zwiększa uczucie sytości po posiłku. Wszystko dzięki działaniu błonnika, który wiąże treść pokarmową w żołądku i opóźnia jego opróżnienie. Dzięki temu dłużej czujemy się najedzeni i rzadziej sięgamy po przekąski!

Jak stosować siemię lniane?

Możliwości zastosowania siemienia lnianego są naprawdę szerokie. Możecie stosować go na przykład:

  • Do kanapek (jako posypka)
  • Do pieczenia chleba
  • Do sałatek
  • Użyć zamiast jajek do pulpetów i ciast

Najczęściej jednak osoby stosujące siemię przygotowują po prostu kleik, zalewając nasiona gorącą wodą.

zaparcia domowe sposoby
AdobeStock
Zdrowie Są najlepsze na wstydliwy problem 99% Polaków. Jedz je regularnie i będzie po kłopocie
Cierpisz na zaparcia? Sprawdź te sposoby, dzięki którym zapomnisz o swoim problemie!
Katarzyna Wyborska
listopad 14, 2020

W ciąży, podróży i w stresie – zaparcia to wstydliwa przypadłość, która dotyka naprawdę wiele osób w różnych sytuacjach. Ciągły ból brzucha i dyskomfort zdecydowanie wpływają na ogólne samopoczucie. Jak walczyć z zaparciami? Zaparcia – co to jest? Zaparcia są zaburzeniem rytmu wypróżnień. Zdrowy człowiek powinien wypróżniać się przynajmniej raz dziennie. Jeżeli chodzimy do toalety rzadziej, boli nas brzuch i nie mamy apetytu to znaczy, że męczą nas zaparcia. Ich przyczyną może być stres, ciąża, choroba lub niewłaściwa dieta. Najczęściej to ten ostatni czynnik odpowiada za zaparcia, dlatego aby ich uniknąć, należy zacząć jeść odpowiednie produkty! Dieta przy zaparciach Bardzo często zaparcia spowodowane są niewłaściwą dietą. Jedzenie dużych ilości potraw mącznych bogatych w węglowodany powoduje, że układ pokarmowy jest „zablokowany” – gluten trawi się naprawdę długo. Podobnie sprawa się ma w przypadku ciastek i wypieków bogatych w margarynę i olej palmowy. Zawierają one ciężkostrawne tłuszcze trans, które mogą się przyczyniać do powstawania zaparć. Również przetworzona żywność źle wpływa na układ trawienny – zaliczamy do niej konserwy, gotowe dania w słoikach, sosy i zupki instant oraz pakowane dania garmażeryjne. Organizm źle znosi także produkty mocno słodzone, w tym jogurty owocowe, dżemy, słodycze i soki. Najlepsze sposoby na zaparcia Jeżeli chcecie pozbyć się zaparć, wprowadźcie do swojej diety zmiany według poniższych wskazówek: Pij więcej wody! Woda reguluje procesy trawienne i oczyszcza organizm. Nawadnia jelito grube, dzięki czemu treść pokarmowa łatwiej się przesuwa i jest wydalana z organizmu. Jeśli pijesz niewiele, to zalega ona w przewodzie pokarmowym i powoduje dyskomfort związany z...

Przeczytaj
chia przepisy
AdobeStock
Newsy Szklanka tego napoju postawi was na nogi po sylwestrowej nocy
Sposób na kaca? Zdrowy i pełen witamin napój, który doda wam sił!
Katarzyna Wyborska
grudzień 30, 2020

Zakrapiane imprezy są wspaniałe, ale ich skutki – już niespecjalnie. Nie bez powodu alkoholowe upojenie nazywane jest szczęściem pożyczonym z następnego dnia. Pobudka z kacem po imprezie nie należy do najprzyjemniejszych! Oczywistym rozwiązaniem tego problemu jest całkowita abstynencja, jednak większość osób nie chce rezygnować z alkoholu w trakcie imprezy. Co więc zrobić, by w miarę gładko przebrnąć przez poranne mdłości i złe samopoczucie spowodowane nadużyciem alkoholu? Z pomocą przychodzi napój, który z łatwością zrobicie w domu! Oczywiście sposób na kaca jest jeden – trzeba go po prostu przechorować. Lekarze przypominają, że znane sposoby takie jak tłuste śniadanie czy mikstury na kaca nie sprawią, że ten magicznie zniknie. Po imprezie czujecie się fatalnie ze względu na alkohol metabolizowany przez wasz organizm i musicie poczekać, aż zostanie on całkowicie z niego wydalony. Ale faktycznie znane sposoby na kaca znacznie polepszają samopoczucie! Na przykład sok pomidorowy zawiera bardzo dużo potasu, pierwiastka który jest wypłukiwany przez alkohol. Napój z nasion chia na kaca Od dłuższego czasu nasiona chia cieszą się dużą sławą. Rzeczywiście, ze względu na szereg zbawiennych dla zdrowia właściwości zalicza się je do grupy tzw. superfoods. Działają także na kaca! Napój z nasion chia z dodatkiem soku z cytryny szybko postawi was na nogi po hucznej i zakrapianej imprezie. Jego wspaniałe właściwości to między innymi: Oczyszczanie – im szybciej pozbędziecie się alkoholu z organizmu tym lepiej. Napój z dodatkiem cytryny oczyści drogi moczowe z bakterii i toksyn, a tym samym sprawi, że nieco łagodniej przejdziecie kaca. Nawadnianie – nasiona chia genialnie nawadniają organizm, a woda to jest właśnie to, czego on najbardziej potrzebuje po nadużyciu przez was alkoholu! Trawienie...

Przeczytaj
czym zastąpić jajka
Adobe Stock
Newsy Zabrakło ci jajek? Z łatwością zastąpisz je na kilka sposobów
Jajka to podstawowy składnik wielu dań. Nawet jeśli nie lubisz ich smaku to z pewnością masz je w lodówce. Bez nich nie upieczesz przecież ciasta i nie zrobisz naleśników. Ale spokojnie, kiedy ich zabraknie nie musisz biec do sklepu.
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, dlaczego jajka odgrywają tak ważną rolę w gotowaniu? Odpowiedź jest banalnie prosta. Bowiem zawarte w nich żółtka przede wszystkim umożliwiają perfekcyjne łączenie składników. Można więc pomyśleć, że bez nich kuchnia praktycznie nie miałaby prawa istnieć. Nic bardziej mylnego! Z racji że produkt ten jest używany do przygotowywania większości dań, naprawdę szybko znika z lodówki. Twoja rodzina wsunie 20 jajek zanim zdążysz się obejrzeć. Na szczęście w sytuacjach kryzysowych z łatwością zastąpisz ten składnik innymi produktami. Len Równowartość jednego jajka uzyskasz poprzez połączenie 1 łyżki mielonego lnu z 3 łyżkami wody. Tak przygotowaną miksturę należy zmiksować aż do powstania jednolitej, kremowej konsystencji. Proporcje zwiększaj w zależności od swoich potrzeb. Nasiona chia Jeśli masz w domu nasiona chia, które zazwyczaj dodajesz do koktajli, wykorzystaj je do zrobienia masy zastępującej jajko. Wystarczy, że zmieszasz 1 łyżkę nasion z 1/3 szklanki wody, a następnie zmiksujesz i odstawisz na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu z powodzeniem możesz dodawać miksturę do ulubionych potraw. Banan Choć na pierwszy rzut oka pomysł może wydawać się dziwny, to w rzeczywistości naprawdę działa. Jednak pamiętaj, że jego zastosowanie nieco zmieni smak potrawy. Mimo wszystko warto spróbować. Wystarczy, że rozgnieciesz widelcem ½ dojrzałego banana i gotowe!  Mus jabłkowy Jeśli już o owocach mowa, jajko idealnie zastąpi również mus jabłkowy. ¼ szklanki tego przysmaku odpowiada 1 jajku. Pamiętaj jednak, że ten produkt również wpłynie na smak twojej potrawy, ale w przypadku deserów czy naleśników nie stanowi to przecież żadnego problemu.

Przeczytaj
krokiety z kapusta i grzybami
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy Wyjątkowo chrupiące i pełne pysznego farszu krokiety do barszczu. Zakochacie się w ich smaku
Gwarantujemy, że tak dobrych jeszcze nie jedliście. Sekretem chrupiącej panierki są niepozorne ziarenka.
Magda Borucińska
grudzień 17, 2020

Doskonały dodatek do świątecznego barszczu? Zdania są podzielone – część osób powie, że są to delikatne uszka. Jednak niemniej popularne są również krokiety z kapustą i grzybami. Z poniższego przepisu wychodzą niezwykle pyszne i chrupiące, dzięki dodatkowi siemienia lnianego w panierce. Oczywiście nie musicie go używać, ale warto spróbować, bo jest niezwykle zdrowe. Krokiety można przygotować wcześniej, tuż przed podaniem zupy wystarczy podgrzać je na patelni. Doskonale smakują z czerwonym barszczem na zakwasie, a także podane solo jako przekąska. Domownicy, jak i zaproszeni goście będą zachwyceni tym dodatkiem i z pewnością spytają, co dodaliście do panierki. Przepis na krokiety z kapustą i grzybami Z poniższego przepisu zrobicie 12 krokietów. Składniki na naleśniki 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 1 duże jajko  2 łyżki oleju Duża szczypta soli Składniki na farsz Pół kilograma kiszonej kapusty Pół kilograma mrożonych grzybów 1 cebula Sól i pieprz do smaku 1 szklanka wody Składniki na panierkę 3 duże jajka Bułka tarta Łyżka siemienia lnianego Przygotowanie Przygotujcie ciasto naleśnikowe – zmiksujcie dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć płynną konsystencję, jeśli jest gęste dolejcie trochę wody. Usmażcie naleśniki. Na oddzielnej patelni podsmażcie mrożone grzyby, żeby się całkowicie rozmroziły. Odparujcie nadmiar wody. Kapustę dobrze odciśnijcie z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna możecie opłukać ją pod bieżącą wodą. Poszatkujcie ją na drobne kawałki. Na dużej patelni podsmażcie na oleju lub maśle cebulę pokrojoną w drobna kostkę. Gdy się zeszkli dodajcie kapustę kiszoną oraz grzyby. Podduście, aż zmiękną, a następnie odparujcie...

Przeczytaj