Dżem z cebuli to hit na TikToku! Idealny dodatek do kanapek, tostów i burgerów
AdobeStock
Newsy

Dżem z cebuli to hit na TikToku! Idealny dodatek do kanapek, tostów i burgerów

Dżem z jagód, dżem z truskawek, dżem z wiśni. To wszyscy znamy i wszyscy niemal bez wyjątku lubimy. A co powiecie na dżem z cebuli?

Czy jedliście kiedyś dżem z cebuli? Do czego można dodać tę nietypową wersję dżemu? Przeczytajcie nasz artykuł, by poszerzyć swoją wiedzę na ten temat.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dżem z cebuli – do czego go użyć?

Dżem z cebuli to świetna odmiana od klasycznych rodzajów dżemu, takich jak dżem z truskawek, czarnej porzeczki czy malin. Jak smakuje dżem z cebuli i do czego można go dodać?

Pod względem konsystencji, dżem z cebuli przypomina konfiturę owocową. Dżem ten ma przyjemny, słodki smak i świetnie się sprawdza jako dodatek do kanapek, tostów, serów, hot-dogów, steków oraz smakowitych burgerów. Bardzo dobrze komponuje się też z grillowanym mięsem i warzywami. Jego przygotowanie jest banalnie proste i zajmie wam dosłownie chwilę. Swoim przepisem na dżem z cebuli podzieliła się TikTokerka - Martyna Wąsik.

Zobacz także
Kupiliście młode ziemniaki i nie umiecie ich obrać? Znamy pewien szybki sposób

Perfekcyjny patent na obranie młodych ziemniaków. Przyda wam się ten 1 kuchenny przedmiot

Skóra swędzi i piecze po ukąszeniu komara? Ratunek znajdziecie w kuchennej szafce

Skóra swędzi i piecze po ukąszeniu komara? Ratunek znajdziecie w kuchennej szafce

Przepis na dżem z cebuli

Składniki:

  • 400 g czerwonej cebuli
  • 70 g cukru
  • 60 ml wina czerwonego słodkiego lub półsłodkiego
  • 120 ml wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Cukier wysypujemy na suchą patelnię i podgrzewamy na średnim ogniu aż do momentu, gdy około połowa cukru będzie skarmelizowana.
  2. Dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka i całość dokładnie mieszamy, zbierając cukier ze spodu.
  3. Smażymy przez ok. 25 minut, aż woda całkowicie odparuje.
  4. Dodajemy wino, wodę i ocet. Odparowujemy przez kolejne 10 minut.

Jak przechowywać domowy dżem cebulowy?

Po przygotowaniu dżemu cebulowego, przełóżcie go do szklanego słoika lub plastikowego pojemnika i przechowujcie w lodówce. Może on w niej spędzić nawet dwa tygodnie.

Dlaczego warto jeść czerwoną cebulę? 

Czerwona  cebula, nazywana również cebulą hiszpańską lub cebulą fioletową, jest słodsza i mniej ostra od tradycyjnej, białej cebuli. Co ciekawe, ma ona też więcej właściwości zdrowotnych od swojej białej siostry.  

Zarówno biała, jak i czerwona cebula dostarczają naszemu organizmowi około 10% dziennej wartości witaminy C, ale czerwona zawiera większą ilość związków przeciwutleniających. Cebula biała ma o 0,5 g więcej błonnika i większą ilość siarki, ale czerwona ma większą ilość flawonoli i antocyjanów.

Czerwona cebula jest również zdrowsza niż cebula biała, ponieważ jest bogatsza we flawonoidy, które pomagają rozrzedzić krew. Obie cebule zapewniają 2% dziennej wartości wapnia, ale czerwona cebula zapewnia dodatkowo 2% dziennej wartości żelaza. Czerwona cebula ma działanie antybakteryjne, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, poprawia trawienie, wzmacnia kości, obniża wysoki cholesterol, leczy ból gardła i pomaga przy zaparciach.

Próbowaliście kiedyś dżemu z czerwonej cebuli? Jeśli nie to koniecznie go zróbcie a na pewno zachwyci was swoim wyrafinowanym smakiem.

Źródło: Instagram, dailyrecord.co.uk

Dżem z boczku Karola Okrasy. Pyszny dodatek do ryb i przekąsek
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na dżem z boczku Karola Okrasy. Pyszny dodatek do ryb i przekąsek
Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim jak dżem z boczku? Zobaczcie jak przygotowuje go Karol Okrasa.

Karol Okrasa zaskoczył swoich fanów kolejnym oryginalnym przepisem. Czy słyszeliście kiedyś o dżemie z... boczku? Jak on smakuje i z czym najlepiej go podawać? Karol Okrasa zdradził przepis na dżem z boczku Dżem z boczku – przyznajcie, że brzmi to dość oryginalnie, ale takie właśnie są przepisy Karola Okrasy: Choć jest nieco słodka, to wcale nie jest zrobiona z owoców! Sprawdź, jak przygotować konfiturę z boczku, i wykorzystaj ją do przekąsek, ryb i dań w stylu amerykańskim! - zachwala swój przepis Okrasa. Jak przygotować dżem z boczku? Czytajcie dalej! Przepis na dżem z boczku Karola Okrasy Jeśli chcecie zrobić samodzielnie dżem z boczku, zaopatrzcie się w odpowiednie składniki i trzymajcie się poniższych kroków. Składniki: boczek wędzony w plastrach – 200 g miód wielokwiatowy – 1 łyżka sos worcestershire – 2 łyżki czarny pieprz, mielony – 1 szczypta ziele angielskie – 3 ziarna cebula – 1 szt. pomidory pelati – 200 g olej słonecznikowy – 2 łyżki woda – 30 ml Przygotowanie: Przygotujcie słoiczek o pojemności 30 ml. Boczek pokrójcie w drobną kostkę podsmażcie na oleju na średnio rozgrzanej patelni. Dodajcie ziele angielskie i smażcie, aż boczek nabierze koloru. Dodajcie miód i cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się skarmelizuje, dodajcie pomidory i rozcieńczajcie całość odrobiną wody. Dolejcie sos worcestershire i przyprawcie konfiturę pieprzem. Podsmażcie, zredukujcie całość do odparowania wody i połączenia się smaków.  Gotową, gorącą konfiturę przełóżcie do słoiczka i szczelnie zamknijcie. Zachwyt wśród fanów Przepis Okrasy jak zwykle wzbudził spore emocje...

śledzie w oleju z cebulką
gotujmy.pl/IKa
Newsy
Wszystko robiliście zgodnie z recepturą, a śledzie z cebulą wyszły gorzkie? Ratunkiem jest 1 przyprawa
Śledzi nie może zabraknąć wśród 12 wigilijnych potraw w żadnym domu. Na słodko z przyprawami korzennymi, z buraczkami, a może po prostu z cebulką? Wybór jest ogromny.

Czasem najprostsze wybory to te najlepsze. Wydaje się, że w sztuce gotowania jest podobnie. Żaden przepis nie dorówna smakiem klasycznemu śledziowi z cebulą w oleju. Może wynika to stąd, że jesteśmy po prostu do tego smaku przyzwyczajeni. A może dlatego, że nie lubimy w kuchni zbyt wielkiej ekstrawagancji. Powody nie są aż tak ważne. Ważne jest to, że czasem aż szkoda dobrego, świeżego fileta ze śledzia marynować, doprawiać czy obkładać wieloma składnikami. Trzy składniki, moc smaku Sekretem smacznego smaku klasycznego śledzia z cebulą w oleju jest oczywiście jego odpowiednie wymoczenie. Eksperci twierdzą, że w razie potrzeby śledzia należy moczyć nawet przez 3 godziny. W tym czasie zaleca się trzykrotnie zmieniać zimną wodę. Śledź będzie odpowiednio wymoczony, gdy woda po moczeniu stanie się klarowna. Drugą sprawą jest olej. Nasze podniebienia przyzwyczajone są do smaku tradycyjnego, rafinowanego oleju rzepakowego. Śledź z nierafinowanym olejem tłoczonym na zimno albo z oliwą też będzie fantastyczny. Trzeci ze składników to cebula. Tutaj wydaje się, że nie mamy zbyt wielkiego pola manewru. Pozostaje zdecydować, czy wybierzemy zwykłą białą cebulę, czy cebulę czerwoną. Cebulowy trik Cebula biała lepiej będzie prezentowała się na talerzu. Czerwona jest za to nieco łagodniejsza w smaku. Czasami jednak z cebulą wynika jeden niespodziewany problem. W połączeniu z olejem i ze śledziami staje się trochę gorzka. Jak sobie z tym poradzić? Tutaj ratunkiem będzie jeden prosty składnik. A właściwie to jeden zabieg dokonany na naszej cebuli przed połączeniem jej z rybą. Chodzi o zasolenie pokrojonego w piórka warzywa. Jeszcze tego nie próbowaliście? Wystarczy odstawić osoloną cebulę na ok. 20 min, następnie porządnie ją przepłukać i odsączyć. Po gorzkim smaku nie będzie ani śladu!...

Która cebula jest najzdrowsza: żółta, czerwona, biała czy dymka?
Adobe Stock
Newsy
Biała cebula kontra czerwona: którą wybierzecie? A może wolicie dymkę? (1 z nich jest superzdrowa!)
Cebula to absolutna podstawa w każdej kuchni. Ciężko wyobrazić sobie bez niej większość dań kuchni polskiej. Warzywo to jest jednak nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe!

Cebula znajduje się w każdym polskim domu. Stanowi bazę do wywarów, zup, potrawek, a często także do makaronów czy dań kuchni azjatyckiej. Jest też niezbędna do przygotowania wielu dań mięsnych, a także klasycznych pierogów ruskich. Cebula – właściwości i korzyści dla zdrowia Cebula to niskokaloryczne warzywo (o ile nie jest smażone na dużej ilości tłuszczu…), które bogate jest w witaminy, minerały, a także właściwości przeciwzapalne, kojące, regenerujące, wspomagające metabolizm oraz poprawiające odporność. Syrop z cebuli stosowany jest często jako naturalne remedium na dolegliwości przeziębieniowe, a plastry surowej cebuli sprawdzają się jako zamiennik żelu na ukąszenia owadów. Okazuje się jednak, że jeden rodzaj cebuli jest jeszcze zdrowszy niż inne… Rodzaje cebuli Istnieje wiele odmian cebuli, a do najpopularniejszych z nich zaliczają się: Cebula żółta – najpopularniejsza, dostępna przez cały rok w każdym sklepie Cebula czerwona – ma bordowo-fioletowy kolor, ma nieco delikatniejszy smak niż cebula żółta Cebula cukrowa – ma śnieżnobiałe wnętrze i jest znacznie słodsza niż powyższe odmiany Cebula dymka – to małe cebulki, które sprzedawane są razem z wyrastającym z nich szczypiorem Szalotka – to tak naprawdę tzw. czosnek askaloński, więc szalotka jest krzyżówką czosnku i cebuli Która cebula jest najzdrowsza? Najwięcej korzystnych wartości odżywczych ma cebula czerwona, która bogata jest w składnik zwany kwercetyną. Substancja ta wykazuje świetne właściwości leczące alergie, a także działa przeciwzapalnie. Naukowcy przeprowadzili ponadto badania, które wykazały, że regularne spożywanie cebuli czerwonej (najlepiej w formie surowej) może obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworu...

Przepis na pleśniak. Prosty i pyszny, idealny do kawy
Gotujmy.pl/malgosia2661
Newsy
Przepis na pleśniak. Prosty i pyszny, idealny do kawy
Bardzo prosty i szybki przepis na pyszne ciasto pleśniak. Koniecznie upieczcie je do kawy!

Pleśniak, zwany również skubańcem, to popularne ciasto warstwowe. Jego bazą jest ciasto kruche, warstwa najczęściej kwaskowatych owoców lub owocowego dżemu, słodka piankowa beza oraz chrupiąca warstwa ciasta. Przepis na ciasto pleśniak zamieściła na gotujmy.pl użytkowniczka malgosia2661. Pleśniak jest prosty i szybki do zrobienia, znika z blachy do ostatniego okruszka. Koniecznie upieczcie go w weekend do kawy albo herbaty. Sprawdzi się zarówno na spotkanie z przyjaciółmi, jak i deser po rodzinnym obiedzie. Przepis na pleśniak z powidłami śliwkowymi Składniki 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Słoik powideł śliwkowych Przygotowanie Oddzielcie białka od żółtek i ubijcie je ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajcie cukier (bez 4 łyżek, które należy dodać do ciasta). Do dużej miski przesiejcie przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie zimne, posiekane masło, resztkę cukru oraz żółtka. Szybko zagniećcie, a następnie podzielcie na 2 części: jedną większą (około 2/3 całego ciasta) i mniejszą (1/3 ciasta). Prostokątną blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkujcie i przełóżcie do formy. Posmarujcie ciasto powidłami śliwkowymi. Na powidła wyłóżcie ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzyjcie pozostałe ciasto. Formę z ciastem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie przez około 50 minut. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Z czym zrobić pleśniaka? Ciasto świetnie smakuje z kwaśnymi owocami, które równoważą słodki smak bezy. Do pleśniaka możecie dodać powidła śliwkowe, pigwę, dżem z czarnych lub czerwonych porzeczek agrest, a w sezonie polecamy rabarbar. Pleśniaka...