Dżem z cebuli to hit na TikToku! Idealny dodatek do kanapek, tostów i burgerów
AdobeStock
Newsy

Dżem z cebuli to hit na TikToku! Idealny dodatek do kanapek, tostów i burgerów

Dżem z jagód, dżem z truskawek, dżem z wiśni. To wszyscy znamy i wszyscy niemal bez wyjątku lubimy. A co powiecie na dżem z cebuli?

Czy jedliście kiedyś dżem z cebuli? Do czego można dodać tę nietypową wersję dżemu? Przeczytajcie nasz artykuł, by poszerzyć swoją wiedzę na ten temat.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dżem z cebuli – do czego go użyć?

Dżem z cebuli to świetna odmiana od klasycznych rodzajów dżemu, takich jak dżem z truskawek, czarnej porzeczki czy malin. Jak smakuje dżem z cebuli i do czego można go dodać?

Pod względem konsystencji, dżem z cebuli przypomina konfiturę owocową. Dżem ten ma przyjemny, słodki smak i świetnie się sprawdza jako dodatek do kanapek, tostów, serów, hot-dogów, steków oraz smakowitych burgerów. Bardzo dobrze komponuje się też z grillowanym mięsem i warzywami. Jego przygotowanie jest banalnie proste i zajmie wam dosłownie chwilę. Swoim przepisem na dżem z cebuli podzieliła się TikTokerka - Martyna Wąsik.

Zobacz także
Kupiliście młode ziemniaki i nie umiecie ich obrać? Znamy pewien szybki sposób

Perfekcyjny patent na obranie młodych ziemniaków. Przyda wam się ten 1 kuchenny przedmiot

Skóra swędzi i piecze po ukąszeniu komara? Ratunek znajdziecie w kuchennej szafce

Skóra swędzi i piecze po ukąszeniu komara? Ratunek znajdziecie w kuchennej szafce

Przepis na dżem z cebuli

Składniki:

  • 400 g czerwonej cebuli
  • 70 g cukru
  • 60 ml wina czerwonego słodkiego lub półsłodkiego
  • 120 ml wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Cukier wysypujemy na suchą patelnię i podgrzewamy na średnim ogniu aż do momentu, gdy około połowa cukru będzie skarmelizowana.
  2. Dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka i całość dokładnie mieszamy, zbierając cukier ze spodu.
  3. Smażymy przez ok. 25 minut, aż woda całkowicie odparuje.
  4. Dodajemy wino, wodę i ocet. Odparowujemy przez kolejne 10 minut.

Jak przechowywać domowy dżem cebulowy?

Po przygotowaniu dżemu cebulowego, przełóżcie go do szklanego słoika lub plastikowego pojemnika i przechowujcie w lodówce. Może on w niej spędzić nawet dwa tygodnie.

Dlaczego warto jeść czerwoną cebulę? 

Czerwona  cebula, nazywana również cebulą hiszpańską lub cebulą fioletową, jest słodsza i mniej ostra od tradycyjnej, białej cebuli. Co ciekawe, ma ona też więcej właściwości zdrowotnych od swojej białej siostry.  

Zarówno biała, jak i czerwona cebula dostarczają naszemu organizmowi około 10% dziennej wartości witaminy C, ale czerwona zawiera większą ilość związków przeciwutleniających. Cebula biała ma o 0,5 g więcej błonnika i większą ilość siarki, ale czerwona ma większą ilość flawonoli i antocyjanów.

Czerwona cebula jest również zdrowsza niż cebula biała, ponieważ jest bogatsza we flawonoidy, które pomagają rozrzedzić krew. Obie cebule zapewniają 2% dziennej wartości wapnia, ale czerwona cebula zapewnia dodatkowo 2% dziennej wartości żelaza. Czerwona cebula ma działanie antybakteryjne, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, poprawia trawienie, wzmacnia kości, obniża wysoki cholesterol, leczy ból gardła i pomaga przy zaparciach.

Próbowaliście kiedyś dżemu z czerwonej cebuli? Jeśli nie to koniecznie go zróbcie a na pewno zachwyci was swoim wyrafinowanym smakiem.

Źródło: Instagram, dailyrecord.co.uk

Zasmażana czerwona kapusta - lepsza od białej! Dodajcie ten składnik i podajcie na obiad z mięsem
Adobe Stock
Newsy
Zasmażana czerwona kapusta z jabłkiem i suszonymi śliwkami. Idealny dodatek do mięsa
Zróbcie zasmażaną czerwoną kapustę z tego przepisu, nie zawiedziecie się! Jeden dodatek odmienia całą potrawę. Pycha!

Zasmażana kapusta to tradycyjny dodatek do obiadu. W najbardziej typowej wersji korzysta się z białej kapusty i podaje ją z mięsnym dodatkiem i koperkiem. Oczywiście tradycyjna kapusta zasmażana jest pyszna. Proponujemy wam jednak pewną odmianę. Zróbcie zasmażaną czerwoną kapustę i dodajcie do niej… suszone i świeże śliwki, które podkręcają smak potrawy w bardzo ciekawy sposób. Przepis na zasmażaną czerwoną kapustę z suszonymi śliwkami Tym przepisem nie będą zdziwieni Ślązacy. Modra kapusta gości na ich stołach bardzo często. Czerwona kapusta jest jednak trochę zapomniana, a jest wyraźnie zdrowsza niż ta biała. Można wykorzystywać ją zamiennie w większości potraw, w których występuje biała kapusta . Proponujemy wam zrobienie zasmażanej kapusty czerwonej, która dobrze dopasuje się prawie do każdego obiadu. Składniki na czerwoną zasmażaną kapustę: 250 g czerwonej kapusty Mała cebula Łyżka oleju rzepakowego 2 duże śliwki Pól jabłka, najlepiej kwaśnego 2 suszone śliwki, najlepiej kalifornijskie Sól Pieprz Przygotowanie czerwonej zasmażanej kapusty Cebule obierzcie, pokrójcie w bardzo drobne kawałki. Rozgrzejcie na patelni olej. Zarumieńcie cebulę na oleju. Kapustę pokrójcie drobno, dodajcie ją do podsmażonej lekko cebuli. Świeże i suszone śliwki pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie śliwki do kapusty i wszystko dalej razem podgrzewajcie. Duście na wolnym ogniu do miękkości. Oczyśćcie jabłko z gniazda nasiennego i ogonka. Wykorzystajcie pół jabłka. Zetrzyjcie je na tarce o drobnych lub lekko grubszych oczkach. Dodajcie jabłko do smażącej się kapusty. Duście potrawę ze wszystkimi składnikami wewnątrz Od czasu do czasu przemieszajcie, sprawdzając, czy płyn za mocno nie odparował. Podlewajcie potrawę woda w razie potrzeby. Doprawcie potrawę świeżo...

Rumsztyk z cebulą
gotujmy.pl/Duusiak
Newsy
Sprawdzony przepis na rumsztyk z siekanej wołowiny. Jego sekret tkwi w 1 dodatku
Ten kotlet zasmakuje każdemu. Rumsztyk z cebulą to wspaniała propozycja na obiad.

Rumsztyk to pyszny kotlet z mielonej wołowiny. Kotlety te zostały niestety zapomniane. Kiedyś były bardzo popularne i można było je dostać w każdej restauracji czy barze. Teraz ciężko je znaleźć w karcie dań, dlatego warto skorzystać z naszego przepisu i przyrządzić te smaczne i oryginalne kotlety w domu. Jak zrobić dobry rumsztyk z siekanej wołowiny? Smakują wyśmienicie z dodatkiem pieprzu kolorowego, który nada mięsu lekko pikantnego posmaku. Przepis nie jest trudny. Głównym składnikiem rumsztyku jest dobrej jakości wołowina, polędwica lub udziec. Mięso możecie zmielić maszynką, posiekać nożem lub poprosić o zmielenie mięsa w sklepie. Ważne by w rumsztyku nie zabrakło cebuli! Im więcej tym lepiej. To właśnie usmażona na złoto cebula jest wisienką na torcie tego wybornego kotleta. Przepis na najlepszy rumsztyk Składniki: 1/2 kg mięsa wołowego  1 cebula biała 1 cebula czerwona 1 cebula biała 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy do dań „Kucharek ” 1 łyżeczka pieprzu kolorowego Sól Olej Sposób przygotowania: Mięso wołowe drobno posiekajcie nożem.  Dodajcie przyprawę do dań „Kucharek ”, jajko, pieprz kolorowy oraz bułkę tartą. Dokładnie wszystko wymieszajcie. Z masy uformujcie kotlety i usmażcie je na oleju około 3 minuty z każdej strony. Powinny być zrumienione na zewnątrz i różowe w środku. Białą i czerwoną cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie w piórka i posólcie, następnie dodajcie ją pod spód kotletów. Całość smażcie na małym ogniu aż cebula puści sok, będzie miękka i złocista. Po chwili obróćcie rumsztyki, cebulę zamieszajcie, żeby się dosmażyła. Podawajcie od razu z usmażoną cebulą, ziemniakami lub pieczywem i sałatką. Źródło: gotujmy.pl  

Dżem z boczku Karola Okrasy. Pyszny dodatek do ryb i przekąsek
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na dżem z boczku Karola Okrasy. Pyszny dodatek do ryb i przekąsek
Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim jak dżem z boczku? Zobaczcie jak przygotowuje go Karol Okrasa.

Karol Okrasa zaskoczył swoich fanów kolejnym oryginalnym przepisem. Czy słyszeliście kiedyś o dżemie z... boczku? Jak on smakuje i z czym najlepiej go podawać? Karol Okrasa zdradził przepis na dżem z boczku Dżem z boczku – przyznajcie, że brzmi to dość oryginalnie, ale takie właśnie są przepisy Karola Okrasy: Choć jest nieco słodka, to wcale nie jest zrobiona z owoców! Sprawdź, jak przygotować konfiturę z boczku, i wykorzystaj ją do przekąsek, ryb i dań w stylu amerykańskim! - zachwala swój przepis Okrasa. Jak przygotować dżem z boczku? Czytajcie dalej! Przepis na dżem z boczku Karola Okrasy Jeśli chcecie zrobić samodzielnie dżem z boczku, zaopatrzcie się w odpowiednie składniki i trzymajcie się poniższych kroków. Składniki: boczek wędzony w plastrach – 200 g miód wielokwiatowy – 1 łyżka sos worcestershire – 2 łyżki czarny pieprz, mielony – 1 szczypta ziele angielskie – 3 ziarna cebula – 1 szt. pomidory pelati – 200 g olej słonecznikowy – 2 łyżki woda – 30 ml Przygotowanie: Przygotujcie słoiczek o pojemności 30 ml. Boczek pokrójcie w drobną kostkę podsmażcie na oleju na średnio rozgrzanej patelni. Dodajcie ziele angielskie i smażcie, aż boczek nabierze koloru. Dodajcie miód i cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się skarmelizuje, dodajcie pomidory i rozcieńczajcie całość odrobiną wody. Dolejcie sos worcestershire i przyprawcie konfiturę pieprzem. Podsmażcie, zredukujcie całość do odparowania wody i połączenia się smaków.  Gotową, gorącą konfiturę przełóżcie do słoiczka i szczelnie zamknijcie. Zachwyt wśród fanów Przepis Okrasy jak zwykle wzbudził spore emocje...

śledzie w oleju z cebulką
gotujmy.pl/IKa
Newsy
Wszystko robiliście zgodnie z recepturą, a śledzie z cebulą wyszły gorzkie? Ratunkiem jest 1 przyprawa
Śledzi nie może zabraknąć wśród 12 wigilijnych potraw w żadnym domu. Na słodko z przyprawami korzennymi, z buraczkami, a może po prostu z cebulką? Wybór jest ogromny.

Czasem najprostsze wybory to te najlepsze. Wydaje się, że w sztuce gotowania jest podobnie. Żaden przepis nie dorówna smakiem klasycznemu śledziowi z cebulą w oleju. Może wynika to stąd, że jesteśmy po prostu do tego smaku przyzwyczajeni. A może dlatego, że nie lubimy w kuchni zbyt wielkiej ekstrawagancji. Powody nie są aż tak ważne. Ważne jest to, że czasem aż szkoda dobrego, świeżego fileta ze śledzia marynować, doprawiać czy obkładać wieloma składnikami. Trzy składniki, moc smaku Sekretem smacznego smaku klasycznego śledzia z cebulą w oleju jest oczywiście jego odpowiednie wymoczenie. Eksperci twierdzą, że w razie potrzeby śledzia należy moczyć nawet przez 3 godziny. W tym czasie zaleca się trzykrotnie zmieniać zimną wodę. Śledź będzie odpowiednio wymoczony, gdy woda po moczeniu stanie się klarowna. Drugą sprawą jest olej. Nasze podniebienia przyzwyczajone są do smaku tradycyjnego, rafinowanego oleju rzepakowego. Śledź z nierafinowanym olejem tłoczonym na zimno albo z oliwą też będzie fantastyczny. Trzeci ze składników to cebula. Tutaj wydaje się, że nie mamy zbyt wielkiego pola manewru. Pozostaje zdecydować, czy wybierzemy zwykłą białą cebulę, czy cebulę czerwoną. Cebulowy trik Cebula biała lepiej będzie prezentowała się na talerzu. Czerwona jest za to nieco łagodniejsza w smaku. Czasami jednak z cebulą wynika jeden niespodziewany problem. W połączeniu z olejem i ze śledziami staje się trochę gorzka. Jak sobie z tym poradzić? Tutaj ratunkiem będzie jeden prosty składnik. A właściwie to jeden zabieg dokonany na naszej cebuli przed połączeniem jej z rybą. Chodzi o zasolenie pokrojonego w piórka warzywa. Jeszcze tego nie próbowaliście? Wystarczy odstawić osoloną cebulę na ok. 20 min, następnie porządnie ją przepłukać i odsączyć. Po gorzkim smaku nie będzie ani śladu!...