Czy jedliście kiedyś dżem z cebuli? Do czego można dodać tę nietypową wersję dżemu? Przeczytajcie nasz artykuł, by poszerzyć swoją wiedzę na ten temat.

Dżem z cebuli – do czego go użyć?

Dżem z cebuli to świetna odmiana od klasycznych rodzajów dżemu, takich jak dżem z truskawek, czarnej porzeczki czy malin. Jak smakuje dżem z cebuli i do czego można go dodać?

Pod względem konsystencji, dżem z cebuli przypomina konfiturę owocową. Dżem ten ma przyjemny, słodki smak i świetnie się sprawdza jako dodatek do kanapek, tostów, serów, hot-dogów, steków oraz smakowitych burgerów. Bardzo dobrze komponuje się też z grillowanym mięsem i warzywami. Jego przygotowanie jest banalnie proste i zajmie wam dosłownie chwilę. Swoim przepisem na dżem z cebuli podzieliła się TikTokerka - Martyna Wąsik.

Przepis na dżem z cebuli

Składniki:

  • 400 g czerwonej cebuli
  • 70 g cukru
  • 60 ml wina czerwonego słodkiego lub półsłodkiego
  • 120 ml wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Cukier wysypujemy na suchą patelnię i podgrzewamy na średnim ogniu aż do momentu, gdy około połowa cukru będzie skarmelizowana.
  2. Dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka i całość dokładnie mieszamy, zbierając cukier ze spodu.
  3. Smażymy przez ok. 25 minut, aż woda całkowicie odparuje.
  4. Dodajemy wino, wodę i ocet. Odparowujemy przez kolejne 10 minut.

Jak przechowywać domowy dżem cebulowy?

Po przygotowaniu dżemu cebulowego, przełóżcie go do szklanego słoika lub plastikowego pojemnika i przechowujcie w lodówce. Może on w niej spędzić nawet dwa tygodnie.

Zobacz także:

Dlaczego warto jeść czerwoną cebulę? 

Czerwona  cebula, nazywana również cebulą hiszpańską lub cebulą fioletową, jest słodsza i mniej ostra od tradycyjnej, białej cebuli. Co ciekawe, ma ona też więcej właściwości zdrowotnych od swojej białej siostry.  

Zarówno biała, jak i czerwona cebula dostarczają naszemu organizmowi około 10% dziennej wartości witaminy C, ale czerwona zawiera większą ilość związków przeciwutleniających. Cebula biała ma o 0,5 g więcej błonnika i większą ilość siarki, ale czerwona ma większą ilość flawonoli i antocyjanów.

Czerwona cebula jest również zdrowsza niż cebula biała, ponieważ jest bogatsza we flawonoidy, które pomagają rozrzedzić krew. Obie cebule zapewniają 2% dziennej wartości wapnia, ale czerwona cebula zapewnia dodatkowo 2% dziennej wartości żelaza. Czerwona cebula ma działanie antybakteryjne, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, poprawia trawienie, wzmacnia kości, obniża wysoki cholesterol, leczy ból gardła i pomaga przy zaparciach.

Próbowaliście kiedyś dżemu z czerwonej cebuli? Jeśli nie to koniecznie go zróbcie a na pewno zachwyci was swoim wyrafinowanym smakiem.

Źródło: Instagram, dailyrecord.co.uk