Dwie lewe ręce do gotowania? Nic straconego. Te ciasteczka zrobi nawet dziecko
AdobeStock
Newsy

Macie dwie lewe ręce do gotowania? Nic straconego. Te ciasteczka zrobi nawet dziecko

Niektórym, nawet pomimo największych starań, niektóre rzeczy w kuchni po prostu nie wychodzą. Na przykład wypieki - gdy ciasta zawsze wychodzą przypalone lub niedopieczone, opadają lub nie wyrastają, można się zniechęcić. Jednak gwarantujemy, że ciasteczka z tego przepisu wyjdą każdemu. Ich po prostu nie da się zepsuć.

Gdy przychodzi ochota na coś słodkiego, nie trzeba od razu wychodzić do sklepu po słodycze. Można przecież przygotować w domu proste ciasto, deser albo ciasteczka.

Niestety, niektórzy z nas urodzili się bez talentu do gotowania i przyrządzenie czegoś słodkiego może być niezłym wyzwaniem. Nie należy się jednak poddawać - istnieją przepisy na łatwe i mało skomplikowane słodkie przekąski. Na przykład na lekkie ciasteczka, z którymi poradzą sobie nawet dzieci. Sprawdźcie, jak przygotować ten przysmak. 

Przepis na ciasteczka budyniowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 5 łyżek cukru pudru

  • 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym

  • 1 jajo

  • 1 kostka masła

Zobacz także
Leciutki deser czekoladowy, który nie pójdzie wam w boczki. 2 składniki robią tutaj robotę

Leciutki deser czekoladowy, który nie pójdzie wam w boczki. 2 składniki robią tutaj robotę

W tych ciastkach nie ma jajek, cukru, ani mąki, a i tak wychodzą pyszne i lekkie. Można je jeść do woli

W tych ciastkach nie ma jajek, cukru, ani mąki, a i tak wychodzą pyszne i lekkie. Można je jeść do woli

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie budyń, cukier puder i przesianą mąkę. Wymieszajcie.

  2. Masło wyjmijcie z lodówki (musi być zimne) i posiekajcie je za pomocą noża. Następnie wymieszajcie je z suchymi produktami. Należy to robić szybko, by masło nie zdążyło nadmiernie się ogrzać. 

  3. Na koniec dodajcie jajko, wymieszajcie i szybko wyróbcie ciasto. Uformujcie z niego kulę, zawińcie ją w folię spożywczą i odłóżcie do lodówki na godzinę.

  4. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce wyłóżcie papier do pieczenia.

  5. Z ciasta odrywajcie małe kawałki i zróbcie z nich kuleczki. Następnie wystarczy je delikatnie spłaszczyć i położyć na blasze. Bez wałkowania i wycinania!

  6. Blachę z ciasteczkami włóżcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez około kwadrans, aż się zrumienią. Smacznego!

Jak podkręcić smak ciasteczek?

Ciasteczka z powyższego przepisu wyjdą lekko waniliowe za sprawą budyniu, który się do nich dodaje. Można wymienić smak na śmietankowy, czekoladowy czy malinowy - w zależności od waszych upodobań.

Będą jeszcze lepsze, gdy dodacie do nich szczyptę cynamonu czy kakao. Tuż przed pieczeniem można posypać ciastka zwykłym, białym cukrem lub cukrem pudrem - ale to dopiero po upieczeniu i wystudzeniu. Do surowego jeszcze ciasta, przed uformowaniem ciastek, można wlać kilka kropel aromatu do ciast, by nadać im pięknego zapachu. 

Kotlety mielone

Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych
Gotujmy.pl
Newsy
Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych
Szukacie w głowie pomysłu na „coś słodkiego” do herbaty czy kawy? Pora na upieczenie amoniaczków jak za dawnych lat.

Kruche, delikatne, lekkie jak piórko – po prostu pyszne. Amoniaczki to ciastka, które kiedyś piekły hurtowo wasze mamy i babcie. Dzisiaj jakby nieco o nich ciszej. A szkoda. Dlaczego? Bo amoniaczki to przepis na super prosty, łatwy i przyjemny deser na każdy dzień. Jak zrobić jeszcze bardziej dietetyczną wersję amoniaczków? Jeżeli lubicie bardziej wytrawny smak waszego deseru, śmiało możecie zrezygnować z dodawania do ciasta cukru pudru. Słodycz zapewni samo posypanie wyrobionych już ciasteczek cukrem kryształem. Wybór należy tylko do was. Przepis na ciastka amoniaczki Składniki:                                       2,5 szklanki mąki pszennej Pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki amoniaku 25 dag masła lub margaryny 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany Gruby cukier do obsypania ciastek Przygotowanie: Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, wyjmijcie odpowiednio wcześniej z lodówki margarynę lub masło. Mąkę, cukier puder, miękkie masło lub margarynę i jajka bez jednego białka, a także śmietanę wymieszajcie na stolnicy z amoniakiem na gładkie ciasto. Z gotowego ciasta wyróbcie kulę, owińcie w folię i odstawcie do lodówki na około 1 godzinę, by odpoczęło. Schłodzone ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm i wykrawajcie z niego ciasteczka za pomocą radełka lub noża. Gotowe ciasteczka wysmarujcie białkiem jajka. Posypcie ciasteczka grubym cukrem lub cukrem normalnym. Pieczcie ciasteczka przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. do uzyskania delikatnie złotego koloru. Przy pieczeniu ciastek amoniakowych w waszej kuchni będzie...

Ciasto ze śliwkami będzie bardziej kruche, jeśli dodacie do mąki łyżkę tego tłuszczu. Stary trik babci
Adobe stock
Newsy
Ciasto ze śliwkami będzie bardziej kruche, jeśli dodacie do mąki łyżkę tego tłuszczu. Stary trik babci
Wczesną jesienią można kupić najdorodniejsze i najsłodsze śliwki. To właśnie ten czas sprzyja robieniu powideł bez cukru i wypiekom z minimalną jego ilością. Wybitnie kruche ciasto z tymi owocami to idealny deser na tę porę roku.  

Gdy sezon śliwkowy w pełni, wówczas trzeba zakasać rękawy i chociaż raz przygotować placek ze śliwkami. Niektórzy lubią, gdy śliwki okazale prezentują się na wierzchu, inny wolą ukryć je pod kruszonką. Są to jednak tylko szczegóły. Najważniejsza jest słodkość śliwek i kruchość ciasta.  Jakie śliwki są najlepsze do placka ze śliwkami?  Do ciasta ze śliwkami można użyć każdego rodzaju śliwek. Najczęściej wybiera się jednak do tego popularne węgierki. Dlaczego? Ze względu na ich charakterystyczny, niebanalnie słodki smak, jak również zwarty miąższ, który minimalizuje wyciek soku.  Te owoce pasują do każdego rodzaju ciasta: kruchego, drożdżowego czy ucieranego. Do wypieku śliwkowego można wykorzystywać również śmiało śliwki mrożone. Te zdadzą egzamin zwłaszcza poza sezonem jesiennym, kiedy to nie uświadczymy w sklepach świeżych owoców do wypieków.  Co zrobić, by ciasto kruche było jeszcze bardziej kruche? Ciasto kruche to nie przelewki, powinno być maślane i wyjątkowo delikatne. Co zapewni wam sukces w tym temacie?  Nie bez znaczenia jest tu odpowiednio przesiana mąka. Dodatek krupczatki w miejsce zwykłej również pomoże uzyskać wyczekiwany efekt końcowy. Ważna jest również ilość żółtek. Im więcej, tym bardziej kruche będzie ciasto.   I najważniejsza rzecz - tłuszcz. Jak dobrze wiecie masło to podstawa takiego wypieku, a także jego smaku. Odpowiednia ilość tłuszczu sprawia, że jest ono idealne. Jeżeli dodacie do niego nadprogramową łyżkę smalcu, to kruchość ciasta osiągnie zupełnie nowy poziom. Bez obaw, nie będzie go czuć w waszym cieście.  Przepis na kruche ciasto ze śliwkami  Składniki:  200 g masła   1 łyżka smalcu  2 szklanki mąki pszennej   2 jajka  ...

Sernik nie pęknie, jeśli zrobicie z nim 1 rzecz od razu po upieczeniu
Flickr
Newsy
Sernik nie pęknie, jeśli zrobicie z nim 1 rzecz od razu po upieczeniu. Wielu o tym wciąż zapomina
Na pewno nikogo nie cieszy widok popękanego sernika. By zapobiec takiej katastrofie, pamiętajcie o jednej rzeczy podczas przygotowywania tego ciasta.

Obawiacie się, że sernik pieczony na święta lub inną okazję popęka? By uniknąć wpadki, warto się dowiedzieć, dlaczego sernik może w ogóle pękać i co zrobić, żeby był zwarty i pięknie się prezentował po upieczeniu. To bardzo proste i nie wymaga żadnych specjalnych składników do ciasta ani sprzętów - sprawdźcie sami.  Co zrobić, żeby sernik nie pękł po upieczeniu? Często powodem pękania sernika po upieczeniu jest zbyt wysoka temperatura, w jakiej się piekł. Jednak to nie wszystko. Może się tak też stać w sytuacji, gdy wyciągniecie go zbyt szybko z piekarnika albo gdy użyte do niego składniki nie miały jednakowej temperatury.  By sernik nie popękał, należy dodać do niego lekko ubite białka (ale nie na sztywno!), a po upieczeniu koniecznie starannie odciąć nożem ciasto od krawędzi tortownicy. Taki zabieg zapobiegnie pękaniu i dodatkowo ułatwi wyjęcie ciasta z formy.  Jeszcze jednym sprawdzonym trikiem, który zmniejsza ryzyko popękania sernika, jest wstawienie do piekarnika podczas pieczenia ciasta naczynia z wrzącą wodą. Woda pod wpływem wysokiej temperatury zamieni się w parę wodną i nawilży sernik podczas pieczenia. Przepis na sernik, który nigdy nie pęka Składniki: 1 kg zmielonego twarogu lub sera z wiaderka 1 kostka masła 6 jajek 80 g cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Wyjmijcie masło z lodówki, by osiągnęło temperaturę pokojową - powinno być miękkie. Włóżcie masło do miski, wsypcie cukier i utrzyjcie na puch - zajmie wam to od 8 do 10 minut. Cały czas mieszając, dodajcie 6 żółtek, jedno po drugim.  Wlejcie 1 łyżkę ekstraktu waniliowego albo jedno opakowanie cukru waniliowego. ...

Masa budyniowa do ciasta wyszła za rzadka? Można ją jeszcze uratować
AdobeStock
Newsy
Masa budyniowa do ciasta wyszła za rzadka? Można ją jeszcze uratować
Wyszła wam lejąca się zupa zamiast masy budyniowej do ciasta? W ten prosty sposób możecie naprawić za rzadką masę do ciasta.

Przyrządzacie ciasto z użyciem masy budyniowej, robicie wszystko według przepisu, a masa jest zbyt rzadka i nie nadaje się w ogóle do wypieku? Nic straconego! Da się temu zaradzić - sprawdźcie jak.  Jak zagęścić masę budyniową? Do zagęszczenia masy potrzebna wam będzie skrobia ziemniaczana oraz sitko. Weźcie nieco skrobii i za pomocą sitka przesypcie do masy (dzięki temu nie zrobią się grudki). Wymieszajcie dokładnie za pomocą miksera i gotowe. Jeżeli masa wciąż jest zbyt rzadka, to po prostu wsypcie do niej więcej mąki. Nie podajemy wam dokładnych proporcji, ponieważ wszystko zależy od tego, na ile rzadki wyszedł wasz krem. Co zrobić, gdy masa budyniowa jest za gęsta? Może się zdarzyć, że będziecie mieli odwrotny problem i masa budyniowa wyjdzie wam zbyt gęsta. W takim wypadku rozwiązanie jest bardzo proste. Należy wlać do masy trochę mleka (dosłownie kilka łyżek) albo słodkiej śmietanki. Następnie wszystko razem wymieszajcie i gotowe! Ważne, by zarówno mleko, jak i śmietanka były w temperaturze pokojowej.  Jak zrobić idealną masę budyniową do ciasta? Do przygotowania masy budyniowej potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 szklanka mleka 2 żółtka 1 kostka masła (250 g) 100 g cukru kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Do garnka wlejcie pół szklanki mleka, wsypcie cukier, wymieszajcie i zagotujcie.  W osobnym naczyniu wymieszajcie resztę mleka z skrobią ziemniaczaną, żółtkami i cukrem waniliowym. Wlejcie wszystko do garnka z wrzącym mlekiem i cukrem, szybko przy tym mieszając. Gotujcie przez minutę, by budyń zgęstniał. Po przygotowaniu zdejmijcie garnek z budyniem z kuchenki i przykryjcie go folią spożywczą...