Gdy przychodzi ochota na coś słodkiego, nie trzeba od razu wychodzić do sklepu po słodycze. Można przecież przygotować w domu proste ciasto, deser albo ciasteczka.

Niestety, niektórzy z nas urodzili się bez talentu do gotowania i przyrządzenie czegoś słodkiego może być niezłym wyzwaniem. Nie należy się jednak poddawać - istnieją przepisy na łatwe i mało skomplikowane słodkie przekąski. Na przykład na lekkie ciasteczka, z którymi poradzą sobie nawet dzieci. Sprawdźcie, jak przygotować ten przysmak. 

Przepis na ciasteczka budyniowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 5 łyżek cukru pudru

  • 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym

  • 1 jajo

  • 1 kostka masła

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie budyń, cukier puder i przesianą mąkę. Wymieszajcie.

  2. Masło wyjmijcie z lodówki (musi być zimne) i posiekajcie je za pomocą noża. Następnie wymieszajcie je z suchymi produktami. Należy to robić szybko, by masło nie zdążyło nadmiernie się ogrzać. 

  3. Na koniec dodajcie jajko, wymieszajcie i szybko wyróbcie ciasto. Uformujcie z niego kulę, zawińcie ją w folię spożywczą i odłóżcie do lodówki na godzinę.

  4. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce wyłóżcie papier do pieczenia.

  5. Z ciasta odrywajcie małe kawałki i zróbcie z nich kuleczki. Następnie wystarczy je delikatnie spłaszczyć i położyć na blasze. Bez wałkowania i wycinania!

  6. Blachę z ciasteczkami włóżcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez około kwadrans, aż się zrumienią. Smacznego!

Jak podkręcić smak ciasteczek?

Ciasteczka z powyższego przepisu wyjdą lekko waniliowe za sprawą budyniu, który się do nich dodaje. Można wymienić smak na śmietankowy, czekoladowy czy malinowy - w zależności od waszych upodobań.

Zobacz także:

Będą jeszcze lepsze, gdy dodacie do nich szczyptę cynamonu czy kakao. Tuż przed pieczeniem można posypać ciastka zwykłym, białym cukrem lub cukrem pudrem - ale to dopiero po upieczeniu i wystudzeniu. Do surowego jeszcze ciasta, przed uformowaniem ciastek, można wlać kilka kropel aromatu do ciast, by nadać im pięknego zapachu.