
Gdy przychodzi ochota na coś słodkiego, nie trzeba od razu wychodzić do sklepu po słodycze. Można przecież przygotować w domu proste ciasto, deser albo ciasteczka.
Niestety, niektórzy z nas urodzili się bez talentu do gotowania i przyrządzenie czegoś słodkiego może być niezłym wyzwaniem. Nie należy się jednak poddawać - istnieją przepisy na łatwe i mało skomplikowane słodkie przekąski. Na przykład na lekkie ciasteczka, z którymi poradzą sobie nawet dzieci. Sprawdźcie, jak przygotować ten przysmak.
Przepis na ciasteczka budyniowe
Składniki:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
5 łyżek cukru pudru
-
2 opakowania budyniu o smaku waniliowym
-
1 jajo
-
1 kostka masła
Przygotowanie:
-
Do miski wsypcie budyń, cukier puder i przesianą mąkę. Wymieszajcie.
-
Masło wyjmijcie z lodówki (musi być zimne) i posiekajcie je za pomocą noża. Następnie wymieszajcie je z suchymi produktami. Należy to robić szybko, by masło nie zdążyło nadmiernie się ogrzać.
-
Na koniec dodajcie jajko, wymieszajcie i szybko wyróbcie ciasto. Uformujcie z niego kulę, zawińcie ją w folię spożywczą i odłóżcie do lodówki na godzinę.
-
Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce wyłóżcie papier do pieczenia.
-
Z ciasta odrywajcie małe kawałki i zróbcie z nich kuleczki. Następnie wystarczy je delikatnie spłaszczyć i położyć na blasze. Bez wałkowania i wycinania!
-
Blachę z ciasteczkami włóżcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez około kwadrans, aż się zrumienią. Smacznego!
Jak podkręcić smak ciasteczek?
Ciasteczka z powyższego przepisu wyjdą lekko waniliowe za sprawą budyniu, który się do nich dodaje. Można wymienić smak na śmietankowy, czekoladowy czy malinowy - w zależności od waszych upodobań.
Będą jeszcze lepsze, gdy dodacie do nich szczyptę cynamonu czy kakao. Tuż przed pieczeniem można posypać ciastka zwykłym, białym cukrem lub cukrem pudrem - ale to dopiero po upieczeniu i wystudzeniu. Do surowego jeszcze ciasta, przed uformowaniem ciastek, można wlać kilka kropel aromatu do ciast, by nadać im pięknego zapachu.