Karkówka, łopatka, boczek, schab, a nawet szynka – te produkty z pewnością często pojawiają się w waszym jadłospisie. Badania dowodzą, że to właśnie mięso wieprzowe cieszy się największą popularnością wśród Polaków – statystyczna osoba zjada go aż 42 kilogramy rocznie. Nic dziwnego, w końcu jest naprawdę pyszne i sycące.

Jeśli wy też należycie do grona wiernych fanów wieprzowiny, koniecznie przetestujcie przepis na tę przepyszną, duszoną łopatkę. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Składniki potrzebne do jego przyrządzenia z pewnością macie w swojej kuchni. Nie dacie wiary, jakie to proste.

Przepis na duszoną łopatkę wieprzową

Będziecie potrzebować

  • 800 gramów łopatki wieprzowej
  • 2 łyżek mąki pszennej
  • 500 ml bulionu
  • 1 cebuli
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, liści laurowych, ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Łopatkę wieprzową opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i podzielcie na plastry o grubości ok. 1 cm.
  2. Tak przygotowane mięso natrzyjcie solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym, umieśćcie w misce lub pojemniku, zakryjcie pokrywką i odstawcie do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na dwóch łyżkach oleju.
  4. W głębszym talerzu umieśćcie mąkę, a następnie obtoczcie w niej mięso. Tak przygotowane dodajcie do cebulki i przesmażcie chwilę z obu stron.
  5. Kiedy łopatka wieprzowa ładnie się przyrumieni, podlejcie ją podgrzanym wcześniej bulionem. Na patelni umieśćcie również ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość przykryjcie pokrywką i duście aż do miękkości mięsa.
  6. Jeśli wam się śpieszy, na koniec zagęśćcie sos mąką rozmieszaną w niedużej ilości wody. Jeśli macie więcej czasu, po prostu podnieście pokrywkę, zwiększcie ogień i poczekajcie aż woda odparuje, a sos naturalnie się zagęści.
  7. Tak przygotowane mięso serwujcie z ulubionymi dodatkami – ziemniaczkami i surówką.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: