Przepis na duszoną łopatkę wieprzową
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy

Duszona łopatka, która wręcz rozpływa się w ustach. Pokocha ją cała rodzina

Przepyszne, miękkie i soczyste mięso to podstawa udanego obiadu. Duszona łopatka wieprzowa z tego przepisu ma wszystko, czego potrzebujecie.

Karkówka, łopatka, boczek, schab, a nawet szynka – te produkty z pewnością często pojawiają się w waszym jadłospisie. Badania dowodzą, że to właśnie mięso wieprzowe cieszy się największą popularnością wśród Polaków – statystyczna osoba zjada go aż 42 kilogramy rocznie. Nic dziwnego, w końcu jest naprawdę pyszne i sycące.

Jeśli wy też należycie do grona wiernych fanów wieprzowiny, koniecznie przetestujcie przepis na tę przepyszną, duszoną łopatkę. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Składniki potrzebne do jego przyrządzenia z pewnością macie w swojej kuchni. Nie dacie wiary, jakie to proste.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na duszoną łopatkę wieprzową

Będziecie potrzebować

  • 800 gramów łopatki wieprzowej
  • 2 łyżek mąki pszennej
  • 500 ml bulionu
  • 1 cebuli
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, liści laurowych, ziela angielskiego
Zobacz także
kluski leniwe

Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

ciasto drozdzowe opada

Ciasto drożdżowe opada? Popełniliście najbardziej podstawowy błąd podczas pieczenia

Przygotowanie

  1. Łopatkę wieprzową opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i podzielcie na plastry o grubości ok. 1 cm.
  2. Tak przygotowane mięso natrzyjcie solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym, umieśćcie w misce lub pojemniku, zakryjcie pokrywką i odstawcie do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na dwóch łyżkach oleju.
  4. W głębszym talerzu umieśćcie mąkę, a następnie obtoczcie w niej mięso. Tak przygotowane dodajcie do cebulki i przesmażcie chwilę z obu stron.
  5. Kiedy łopatka wieprzowa ładnie się przyrumieni, podlejcie ją podgrzanym wcześniej bulionem. Na patelni umieśćcie również ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość przykryjcie pokrywką i duście aż do miękkości mięsa.
  6. Jeśli wam się śpieszy, na koniec zagęśćcie sos mąką rozmieszaną w niedużej ilości wody. Jeśli macie więcej czasu, po prostu podnieście pokrywkę, zwiększcie ogień i poczekajcie aż woda odparuje, a sos naturalnie się zagęści.
  7. Tak przygotowane mięso serwujcie z ulubionymi dodatkami – ziemniaczkami i surówką.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

gulasz
Gotujmy.pl
Newsy
Ten gulasz po węgiersku zachwyci smakiem każdego. Te dwa składniki wspaniale wpłyną na jego smak
Gulasz po węgiersku zachwyci nie tylko smakiem, ale i również rozgrzewającymi właściwościami. Przepisy czasem różnią się od siebie, ale zawsze esencją smaku dania jest sos.

Gulasz po węgiersku to sycąca propozycja posiłku na gorąco. Idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Bez dwóch zdań wpisuje się na listę najpopularniejszych polskich potraw, tuż obok kotleta schabowego, aromatycznej golonki czy idealnie wypieczonych żeberek. Baza to podstawa! Bazą sosu jest odpowiednie mięso, najczęściej jest to łopatka wieprzowa, a niekiedy wołowina. Gulasz wzbogacony o paprykę, ziemniaki czy pomidory , zachwyci niejedno podniebienie. Choć z pewnością każdy ma swój ulubiony oraz sprawdzony przepis na gulasz po węgiersku, warto spróbować go w nieco innej wersji. Składniki:     700 g łopatki wieprzowej     2 cebule     2 ząbki czosnku     300 g ziemniaków     3 łyżki oleju     1 łyżka mielonej słodkiej papryki     ⅓ łyżeczki kminku      2 czerwone papryki     300 g pomidorów     sól     pieprz Sposób wykonania: Przygotowanie gulaszu zacznijcie od pokrojenia mięsa w kostkę. Następnie obierzcie i drobno posiekajcie cebulę oraz czosnek. Ziemniaki również obrane, należy pokroić w większą kostkę. W garnku o grubszym dnie rozgrzejcie olej. Wrzućcie do niego cebulę i czosnek, a po chwili doprawcie mieloną słodką papryką oraz kminkiem. Kiedy składniki się dobrze wymieszają, do garnka przełóżcie pokrojoną łopatkę wieprzową. Smażcie ją do zarumienienia. Wówczas wlejcie do naczynia 600 ml wody, gotujcie całość pod przykryciem przez około 60 minut. Po tym czasie mięso powinno być idealnie miękkie. Obierzcie pomidory ze skórki, a następnie pokrójcie w kostkę. Paprykę oczyśćcie ze środka i również podzielcie na drobno. Tak przygotowane warzywa...

Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym
Adobe Stock
Newsy
Kotlety mielone w zaskakującym wydaniu. Smaczna odskocznia od tych tradycyjnych
Kotlety mielone to klasyk, który przynajmniej raz w tygodniu jada się w każdym polskim domu. Jeśli chcecie, by tym razem smak mięsa zaskoczył waszą rodzinę, spróbujcie je zaserwować w towarzystwie… sosu pomidorowego.

Choć kotlety mielone zazwyczaj jada się bez żadnego sosu, dla tego na bazie przecieru pomidorowego powinniście zrobić wyjątek. Nie tylko niesamowicie podnosi walory smakowe mięsa, ale również idealnie się z nim komponuje. Ta subtelna kulinarna wariacja z pewnością pozytywnie zaskoczy waszą rodzinę. Spodziewajcie się próśb o dokładkę. Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym Receptura jest tak prosta, że nawet początkujący kucharze będą w stanie perfekcyjnie ją odwzorować. Do przyrządzenia samego sosu potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników. Z pewnością macie je w swojej kuchni. Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego 700 ml domowego bulionu 3 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżki mąki pszennej 1 ząbka czosnku 2 cebul 1 jajka Bułki tartej Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, suszonej bazylii Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin, a następnie posiekajcie bardzo drobniutko (możecie użyć do tego maleksera, jeśli macie) i zeszklijcie na oleju. Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego jajko, połowę podsmażonej cebulki, sól, pieprz oraz ok. 2 łyżek bułki tartej. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej i umieśćcie na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.  Tak przygotowane kotlety wyłóżcie na ręcznik papierowy i odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu. Do pozostałej na patelni cebulki dodajcie starty na tarce ząbek czosnku. Całość podsmażcie, a następnie podsypcie mąką. W czystym garnku podgrzejcie bulion i zmieszajcie go z przecierem pomidorowym. Tak przygotowany dodajcie do zasmażki, doprawcie solą, pieprzem oraz bazylią. Sos podduście przez chwilę pod...

sklep mięso
Adobe Stock
Newsy
Planujecie podać mięso w weekend? Lećcie do Lidla, teraz kupicie je 50% taniej
Popularny dyskont spożywczy lubi w pozytywny sposób zaskakiwać swoich klientów. Tym razem nie mogło być inaczej. Lidl ogłasza wielką promocję na mięso. Takiej okazji nie możecie przegapić!

Dla wielu obiad bez mięsa to nie obiad, a w szczególności ten weekendowy. Sobota i niedziela to dni, kiedy jest czas na eksperymenty w kuchni oraz spotkania z bliskimi. Wówczas serwowane są bardziej wykwintne dania niż na co dzień. Oczywiście nie może się obejść bez drugiego dania z dodatkiem mięsa. Lidl rozumie potrzeby konsumentów, dlatego też w sobotę wprowadza wielką promocję, gdzie produkty będą kosztować nawet połowę ceny mniej! Lidl to ulubiony dyskont Polaków Lidl jest jednym z ulubionych sklepów Polaków. Jest ceniony nie tylko ze względu na kasy samoobsługowe, przejrzystość alejek i produktów, czystość, porządek, a przede wszystkim przez wyprzedzanie potrzeb klientów. Market wprowadził swoją aplikację mobilną, poprzez którą można śledzić aktualne i przyszłe promocje obowiązujące w sklepie. W programie można również znaleźć dodatkowe kupony rabatowe na wybrane produkty. Dzięki tym udogodnieniom Lidl jest na czele ulubionych sklepów spożywczych.  Weekendowa wielka promocja w Lidlu Sklep postanowił wyprzedzić potrzeby swoich klientów i w związku z nadchodzącym weekendem ogłosił wielką promocję na mięso, a mianowicie łopatkę wieprzową w rozmiarze XXL. Będzie ona o ponad połowę tańsza niż zazwyczaj. Zamiast piętnastu złotych zapłacicie... niecałe siedem. To wielka okazja, która was nie może ominąć, a mięso z pewnością przyda się do przygotowania rodzinnego obiadu. Obiad z łopatką wieprzową  Łopatka wieprzowa to dość uniwersalny rodzaj mięsa, z którego można przygotować wiele ciekawych dań. Z pewnością sprawdzą się one na weekendowy obiad z rodziną. Z łopatki można przygotować, takie potrawy jak: pieczona łopatka wieprzowa z ziemniaczkami, gulasz z papryką do kaszy bądź placków ziemniaczanych,...

łopatka pieczona
Gotujmy.pl/paprotka25
Newsy
Pomysł na tani obiad. Soczysta, pieczona łopatka. Pyszne mięso dzięki 1 sekretnemu składnikowi
Myślicie o jakimś smacznym mięsie na obiad czy na kanapkę? Wybierzcie łopatkę. Będzie tania, smaczna, a dzięki 1 składnikowi zaskoczy domowników.

Jeśli szukacie pomysłu na upieczenie mięsa w ciekawy, a przede wszystkim smaczny sposób – dobrze trafiliście. Do tej pieczeni będziecie potrzebowali całkiem sporo składników, ale nie martwcie się. Większość z nich na pewno macie w domu.  I na obiad, i na kanapkę Mówimy tu o szeregu przypraw i dodatków, które sprawią, że pieczona łopatka nabierze ciekawszego charakteru. Zanim przejdziemy do przepisu, zastanówmy się nad jedną sprawą. A mianowicie: dlaczego akurat łopatka? Ten rodzaj wieprzowego mięsa ma to do siebie, że jest znacznie bardziej tłusty niż np. szynka czy oczywiście schab. Dzięki temu podczas pieczenia nie ma żadnych szans, by go wysuszyć na wiór. Soczysta pieczeń świetnie sprawdzi się jako część II dania. Jeżeli po obiedzie zostanie wam słuszny kawałek pieczeni, nie macie się czego obawiać. Łopatka posmakuje wam także na kanapkach. Sekretny dodatek Pozostaje nam jeszcze wytłumaczenie, o jakim tajemniczym składniku mowa  na początku naszego artykułu. Jest nim aromatyczny ocet winny, który wzbogaci smak marynaty i nada mięsu odpowiednią kwaśność. Jeżeli nie dysponujecie octem winnym, w razie konieczności zamieńcie go na zwykły ocet spirytusowy lub jabłkowy. Przepis na łopatkę pieczoną Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej Kilka łyżek oleju 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka majeranku Pół łyżeczki tymianku Pół  łyżeczki rozmarynu Pół łyżeczki suszonego lubczyku 1 łyżeczka czosnku granulowanego Pół łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki Szczypta chili w proszku Przygotowanie: W miseczce wymieszajcie olej, ocet i wszystkie przyprawy. Mięso oczyśćcie i zamarynujcie w mieszance przypraw. Odstawcie...