Drożej już nawet w McDonald'sie. Ile teraz zapłacicie za hamburgera?
Adobe Stock
Newsy

Drożej już nawet w McDonald'sie. Ile teraz zapłacicie za hamburgera?

Ceny żywności coraz bardziej idą w górę. Zmiany można zauważyć również w popularnej sieci fast food McDonald's. Wiele osób będzie zaskoczonych, ile będą musieli zapłacić chociażby za hamburgera.

Z każdym rokiem można zauważyć wzrost cen artykułów spożywczych w sklepach, ale również dań w restauracjach. Taka sytuacja wynika przede wszystkim ze zmian w gospodarce, a także z uwagi na trwającą pandemię koronawirusa. Nawet sieciówki z fast foodami, nie są już takie tanie i za zwykłego burgera można zapłacić krocie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Idealny przystanek w trasie

Chyba nie ma osoby, która podczas podróży samochodem lub zakupów w centrum handlowym, nie skorzystała z oferty barów szybkiej obsługi, w tym popularnej na całym świecie restauracji McDonald’s. To smaczne, łatwo dostępne, a przede wszystkim - gotowe w kilka chwil jedzenie. Zaspokaja głód na pewien czas, a co najważniejsze, koszt takiego pożywienia jest dość tani. Dane restauracje można zazwyczaj spotkać przy głównych trasach drogowych, pasażach handlowych, stacjach benzynowych bądź głównych miejscach w miastach. 

Zobacz także
Ten Brytyjczyk cierpi na skrajnie rzadką przypadłość. Jest „pijany” po zjedzeniu kawałka ciasta

Ten Brytyjczyk cierpi na skrajnie rzadką przypadłość. Jest „pijany” po zjedzeniu kawałka ciasta

Jak rozpoznać, czy warzywa i owoce kupowane w sklepach są polskie? Zwróćcie uwagę na te 3 rzeczy

Jak rozpoznać, czy warzywa i owoce kupowane w sklepach są polskie? Zwróćcie uwagę na te 3 rzeczy

McDonald’s w Polsce

Pierwszy punkt popularnej amerykańskiej restauracji w Polsce, został otwarty 17 czerwca 1992 roku w Warszawie na skrzyżowaniu ulic Marszałkowskiej oraz Świętokrzyskiej. Tego dnia ustanowiono rekord zamówień i sprzedanych produktów. Ze względu na rosnącą popularność, od tego czasu w kraju otworzono kolejnych takich ponad czterysta miejsc. Dziś to jedna z najczęściej wybieranych restauracji przez Polaków na obiad czy szybki posiłek w podróży. 

Najpopularniejsze pozycje w McDonald’s

McDonald’s to popularna sieć barów szybkiej obsługi. W swoim menu ma kilka pozycji, które od wielu lat stale goszczą w sprzedaży i są najpopularniejsze wśród konsumentów. Do najczęściej wybieranych dań należą:

  • Cheeseburger
  • Hamburger
  • McRoyal
  • KurczakBurger
  • Snack Wrap
  • frytki
  • czy McFlurry

Spośród szerokiej oferty, można samodzielnie skomponować swój posiłek według własnych upodobań. Chyba nie ma osoby, która nie miałaby ulubionego dania w tej restauracji.

Wzrost cen w McDonald’s 

Tak drogo w tym barze szybkiej obsługi, dawno nie było! Podrożały wszystkie dania, począwszy od hamburgerów, przez zestawy, na deserach kończąc. Wiele osób taką podwyżką może się dość zdziwić. Zmiana w cenniku nastąpiła tuż po świętach wielkanocnych.

Znaczną różnicę mogą odczuć wielbiciele klasycznych kanapek, gdyż hamburger podrożał aż o złotówkę! Dziś kosztuje już 5 złotych. Poza tym, wzrosła cena Big Maca z 13,50 zł do 13,90 zł, dużych frytek z 8,90 zł na 9,40 zł, a za Zestaw Happy Meal, należy zapłacić teraz 14,90 złotych zamiast 13,50.

Czytaj także:

Dlaczego słomki z McDonald's są tak długie? Tego się nie spodziewaliście
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego słomki z McDonald's są tak długie? Tego się nie spodziewaliście
Globalna sieć słynąca z fast foodów to wielka machina korporacyjna, w której wszystkie działania są przemyślane przez grupy ekspertów. Nawet długość słomek!

McDonald’s to najpopularniejsza sieć fast foodów na całym świecie. W Polsce mamy już kilkaset barów szybkiej obsługi tej marki i wciąż otwierane są następne. Chociaż o negatywnym wpływie dań z sieci na zdrowie wiadomo już od dawna, zdaje się to nie wpływać na liczone w miliardach zyski. Eksperci wielokrotnie zarzucali firmie m.in. dosładzanie bułek do hamburgerów, nadmierne solenie dań czy używanie niskiej jakości mięsa oddzielanego mechanicznie. Teraz wypłynęły kolejne ciekawostki z funkcjonowania międzynarodowego koncernu. Tego typu informacje regularnie udostępniają kolejni byli pracownicy sieci, którzy już na pierwszych szkoleniach przed rozpoczęciem pracy poznają wszelkie tajniki przygotowywania popularnych dań i napojów. Niektóre z nich mogą naprawdę zadziwić! Nie wszystkie jednak mają na celu „trucie” klienta – czasem w prosty i nieszkodliwy sposób poprawiają smak potraw. Długość słomki zmienia smak napoju? Tak twierdzi jeden z byłych pracowników sieci w Bostonie, który wyznał, że długość słomek ma duży wpływ na kumulację dwutlenku węgla. Przy większej ilości odczuwanych bąbelków napój ma smakować lepiej – zwłaszcza, że McDonald’s ma posiadać swoje własne receptury na popularne gazowane drinki takie jak cola. Ta serwowana z dystrybutorów w restauracjach smakuje zupełnie inaczej niż ta, którą znajdziemy na półce w sklepie. Klienci bardzo często relacjonują, że napoje gazowane sprzedawane w McDonald’s różnią się poziomem słodyczy, a także stopniem nagazowania od tych „prawdziwych” z puszek czy butelek sklepowych. Nie od dziś wiadomo, że sieć fast foodów rozwadnia swoje napoje dużą ilością lodu, ale też nasyca je jeszcze większą ilością cukru niż producent.  Były pracownik...

Używacie tego w McDonald's? Lepiej tego nie róbcie, roi się od groźnych bakterii
Adobe Stock
Newsy
Używacie tego w McDonald's? Lepiej tego nie róbcie, roi się od groźnych bakterii
Mimo tego, że fastfoody nie należą do najlepszych żywieniowych wyborów, to wciąż są jednymi z najchętniej wybieranych posiłków "na mieście". Będąc w restauracji McDonald's uważacie na pewną rzecz, która jest zbiorowiskiem groźnych bakterii. O czym mowa? Przeczytajcie nasz artykuł.

Wiele osób nie wyobraża sobie długiej podróży samochodem bez przystanku w restauracji McDonald’s. Można przyznać, że dla wielu jest to już forma jakiejś tradycji. To szybkie, całkiem smaczne jedzenie, które  niestety nie jest zbyt zdrowe. Kolejnym czynnikiem odstraszającym od fast foodów mogą być bakterie. Siedlisko groźnych bakterii Już jakiś czas temu sieć popularnych restauracji z szybkim jedzeniem McDonald’s wprowadziła w swoich punktach możliwość zamawiania jedzenia poprzez specjalne kioski samoobsługowe. Tam można samodzielnie i szybko złożyć zamówienie, bez stania w długiej kolejce do kasy. Niestety, niewiele osób zdaje sobie sprawę iż właśnie taki ekran to istne siedlisko groźnych bakterii! Dzieje się tak, gdyż codziennie korzystają  z niego setki osób, a jego dezynfekcja nie zawsze jest regularna. Bezpieczne korzystanie z restauracji  Aby zminimalizować ryzyko zetknięcia się z groźnym siedliskiem bakterii, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Po pierwsze najlepszą opcją jest zamawianie dań z oferty poprzez DriveThru, wówczas nie wchodzi się do lokalu i unika się bezpośredniego kontaktu z innymi. Zamawiając w środku restauracji należy pamiętać o dezynfekcji dłoni, zarówno przed, jak i po wizycie. Takie działanie skutecznie uchroni was przed niebezpiecznymi bakteriami. W obecnych czasach nie wolno zapominać o maseczce zasłaniającej usta oraz nos, a także o odpowiednim dystansie społecznym. Restauracja Mcdonald’s w Polsce McDonald's to chyba najczęściej odwiedzana restauracja z szybkim jedzeniem w Polsce. Pierwszy lokal tej sieci otworzono 17 czerwca 1992 roku w Warszawie. W tym historycznym wydarzeniu brały udział tłumy warszawiaków. Wówczas padł również rekord zamówień. Marka szybko zdobyła...

Sekretny trik od byłego pracownika McDonald’s. Dzięki niemu dostaniecie najlepsze frytki
Adobe Stock
Newsy
Sekretny trik od byłego pracownika McDonald’s. Dzięki niemu dostaniecie najlepsze frytki
Abyście nie musieli długo czekać na swoje zamówienia, pracownicy fast foodów często przygotowują je już wcześniej, aby szybko spakować je do torby i wydać klientowi.  Warto jednak zastosować triki, dzięki którym otrzymacie najświeższe produkty!

Chociaż McDonald’s nie serwuje najzdrowszych czy najbardziej wartościowych posiłków  – nie da się ukryć, że często ciężko im się oprzeć… Dodatkową zaletą barów fast food jest krótki czas oczekiwania oraz stosunkowo niskie ceny (w porównaniu z wieloma innymi restauracjami). McDonald’s to pierwsza masowa restauracja typu fast food, która spopularyzowała szybkie dania, na które nie trzeba czekać dłużej niż kilka minut. Chociaż sieć powstała już w latach 50-tych, nadal zarabia miliardy dolarów rocznie i stale dynamicznie się rozwija. W samej Polsce jest już kilkaset (!) restauracji McDonald’s. Sekretem szybkiego wydawania dań jest to, że część z nich została usmażona z wyprzedzeniem i są stale podgrzewane na specjalnych stojakach, aby nie traciły temperatury. Istnieje jednak sztuczka, dzięki której zawsze dostaniecie świeżo przygotowane dania…  Jak dostać najlepszej jakości i najświeższe frytki w McDonaldzie? Zasada ta dotyczy nie tylko frytek, ale także burgerów. Chociaż McDonald’s to lokal, w którym stale jest ruch, a przygotowane burgery czy frytki nie mają okazji długo leżeć gotowe, możecie upewnić się, że dostajecie najświeższy produkt. Wystarczy zamówić go w wersji zmodyfikowanej, czyli: bez sosu (np. burgery czy wrapy), bez jakiegoś warzywa albo z dodatkowym warzywem (np. burgery czy wrapy), bez soli (np. frytki).  Restauracje amerykańskiej sieci umożliwiają tworzenie spersonalizowanych zamówień, które wykonują od ręki na świeżo. Jeśli więc nie chcecie ryzykować otrzymaniem nieco „zleżałych” frytek, poproście o te bez soli, a następnie posólcie je samodzielnie! Jeden z pracowników McDonalda podzielił się także innym ciekawym trikiem, który zapewni wam...

McDonald
Pexels/Luis Rosero
Newsy
Podatek cukrowy uderza ze zdwojoną siłą. McDonald's zamienił popularny napój na... wodę
Opłata cukrowa zmieniła rzeczywistość fanów słodkich napojów. Obecnie za colę zapłacicie o wiele więcej niż w zeszłym roku. Co ze słodkimi napojami w popularnej sieci typu fast food?

Pomysł podatku cukrowego tłumaczy się względami zdrowotnymi i koniecznością zmniejszenia cukru w codziennej diecie. Sympatycy napojów energetycznych oraz coli, mogą czuć się rozczarowani.  Nawet 10 zł za 1,5 l Coli Podatek cukrowy miał się odbić na przedsiębiorcach. W efekcie odbija się na samych klientach, którzy za zakupy napojów słodzonych płacą obecnie znacznie więcej. Oprócz napojów z cukrem, obowiązujący od stycznia 2021 roku podatek, obejmuje swoim zasięgiem popularne energetyki i tzw. małpki.  W niektórych miejscach, takich jak stacje benzynowe, za butelkę znanego, brązowego napoju trzeba zapłacić nawet 10 zł. Podobne skoki cen widać i w samych sklepach. Za napoje, które wcześniej kupowaliście po niższej cenie, trzeba zapłacić nawet kilka złotych więcej. McDonald’s zamienił napoje na wodę  Napoje cukrowe to nie tylko standard zakupów na co dzień. Słodzone napoje to także treść oferty znanych fast food’ów. Najchętniej odwiedzaną w Polsce siecią jest McDonald’s. Opłata cukrowa ma coraz większy wpływ na konsumentów oraz przedsiębiorców, również sieciowych. McDonald’s otwarcie przyznaje, że z powodu nowej daniny zdecydował się wycofać z zestawów okazYEAH! napoje słodzone i zastąpić je opodatkowaną tylko VAT-em wodą. Zmiana dotyczy na razie zestawu oferowanego w aplikacji mobilnej.  Internauci szybko odkryli, że nie mogą już znaleźć ulubionego burgera w parze ze słodzonym napojem. Jedyne co możecie zamówić, to woda. Sieć restauracji oficjalnie potwierdziła, że doszło do zmian w menu, a powodem jest wprowadzenie podatku cukrowego.  Utrzymanie oferty w dotychczasowej formie oznaczałoby dopłacanie do zamówienia klienta. Tego McDonalnd’s nie bierze pod uwagę.  Podatek cukrowy w...