Ten naprawdę genialny pomysł na nadanie swojej święconce jeszcze bardziej odświętnego charakteru.
Wypieczony z mozołem i pieczołowitością koszyczek, nie jest łatwy do przygotowania, ale na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Jak sprawić, by koszyczek z ciasta się nie zawalił?
Jego wykonanie będzie niezwykle trudne bez pomocy w postaci wykałaczek. Dzięki nim cała konstrukcja będzie stabilniejsza i się nie zawali.
Wykałaczki zapobiegną także wpadce, jeśli chcielibyście włożyć do takiego koszyczka coś trochę cięższego.
Zobacz także:
Po zakończeniu pieczenia i składania koszyczka, dobrym pomysłem będzie wyłożenie go od środka folią aluminiową.
Z zewnątrz warto pokusić się za to o ciekawe, wielkanocne, eleganckie ozdoby. Wybór ozdób pozostaje kwestią waszej własnej finezji i inwencji
Przepis na drożdżowy koszyk wielkanocny
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- Pół szklanki ciepłej wody
- Pół ciepłego mleka
- 1 jajko
- Ćwierć szklanki oleju
- Ćwierć szklanki cukru
- Pół łyżeczki soli
- 1 roztrzepane jajko do smarowania
Przygotowanie:
- Wymieszajcie drożdże z cukrem, solą i mąką.
- Wlewajcie do mąki wodę, mleko, jajko i wyrabiajcie ciasto.
- Pod koniec wyrabiania wlejcie olej.
- Wyrabiajcie elastyczne ciasto i odstawcie je do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny, tak by podwoiło swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podzielcie na trzy części. Największy kawałek rozwałkujcie na placek i pokrójcie go na paski o średnicy ok. 1,5 cm i grubości 1 cm.
- Ułóżcie promieniście paski na blasze, tak by ciasto utworzyło potem spód koszyczka.
- Ze średniego kawałka ciasta uformujcie warkocz, który będzie potem służył za ucho.
- Z ostatniego kawałka ciasta uplećcie boczne ścianki koszyczka.
- Posmarujcie wszystko roztrzepanym jajkiem.
- Upieczcie kawałki koszyczka w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
- Pieczenie powinno trwać ok. 15 min., do zarumienienia ciasta.
- Kiedy ciasto ostygnie, złóżcie koszyczek z użyciem wykałaczek.
Źródło: gotujmy.pl