przepis na drożdżowy koszyk wielkanocny
Gotujmy.pl
Newsy

Drożdżowy koszyczek wielkanocny oczaruje waszych gości. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Jest banalnie prosty

Szukacie pomysłu na zaskoczenie swoich bliskich w czasie najbliższych świąt wielkanocnych? Jak zobaczą ten koszyczek z ciasta, to zaniemówią z wrażenia!

Ten naprawdę genialny pomysł na nadanie swojej święconce jeszcze bardziej odświętnego charakteru.

Wypieczony z mozołem i pieczołowitością koszyczek, nie jest łatwy do przygotowania, ale na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak sprawić, by koszyczek z ciasta się nie zawalił?

Jego wykonanie będzie niezwykle trudne bez pomocy w postaci wykałaczek. Dzięki nim cała konstrukcja będzie stabilniejsza i się nie zawali.

Wykałaczki zapobiegną także wpadce, jeśli chcielibyście włożyć do takiego koszyczka coś trochę cięższego.

Po zakończeniu pieczenia i składania koszyczka, dobrym pomysłem będzie wyłożenie go od środka folią aluminiową.

Z zewnątrz warto pokusić się za to o ciekawe, wielkanocne, eleganckie ozdoby. Wybór ozdób pozostaje kwestią waszej własnej finezji i inwencji

Przepis na drożdżowy koszyk wielkanocny

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • Pół szklanki ciepłej wody
  • Pół ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • Ćwierć szklanki oleju
  • Ćwierć szklanki cukru
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 roztrzepane jajko do smarowania

Przygotowanie:

  1. Wymieszajcie drożdże z cukrem, solą i mąką.
  2. Wlewajcie do mąki wodę, mleko, jajko i wyrabiajcie ciasto.
  3. Pod koniec wyrabiania wlejcie olej.
  4. Wyrabiajcie elastyczne ciasto i odstawcie je do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny, tak by podwoiło swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielcie na trzy części. Największy kawałek rozwałkujcie na placek i pokrójcie go na paski o średnicy ok. 1,5 cm i grubości 1 cm.
  6. Ułóżcie promieniście paski na blasze, tak by ciasto utworzyło potem spód koszyczka.
  7. Ze średniego kawałka ciasta uformujcie warkocz, który będzie potem służył za ucho.
  8. Z ostatniego kawałka ciasta uplećcie boczne ścianki koszyczka.
  9. Posmarujcie wszystko roztrzepanym jajkiem.
  10. Upieczcie kawałki koszyczka w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
  11. Pieczenie powinno trwać ok. 15 min., do zarumienienia ciasta.
  12. Kiedy ciasto ostygnie, złóżcie koszyczek z użyciem wykałaczek.

Źródło: gotujmy.pl

przepis na babkę wielkanocną z lukrem
Gotujmy.pl
Newsy
Najsmaczniejsza drożdżowa babka wielkanocna. Pięknie wygląda i bosko smakuje polana lukrem
Święta wielkanocne nie mogą się odbyć bez klasycznych wypieków. Mazurek, sernik, no i oczywiście babki drożdżowe. Z obowiązkowym lukrem.

Pamiętacie jak wasze mamy i babcie piekły babki na Wielkanoc? Zazwyczaj zapewne robiły to już w okolicy Wielkiego Czwartku. Potem, w Wielki Piątek, babki cierpliwie leżały pod przykryciem, tak by żaden domownik nie podkradł się do nich choćby po jeden kęs. W Wielką Sobotę gospodynie odkrajały maleńki kawałek babki, który potem trafiał do koszyczka wielkanocnego ze święconką. Jak przedłużyć świeżość babki wielkanocnej? Ostateczna degustacja odbywała się dopiero po niedzielnym śniadaniu wielkanocnym. Jak sprawić, by babki zachowały świeżość przez tak długi czas? Dobrym pomysłem będzie wzbogacenie ich składu o jeden nietypowy składnik. A jest nim ugotowany ziemniak. Taki dodatek zmieni nieco strukturę ciasta i poprawi przedłużyć jego świeżość po upieczeniu. Pomysł ten brzmi nietypowo, ale naprawdę zda egzamin!  Przepis na wielkanocną babkę drożdżową z lukrem Składniki na ciasto drożdżowe: 20 dag masła 50 dag mąki pszennej 15 dag cukru 5 jajek 1 ugotowany ziemniak 1 szklanka mleka 1 opakowanie suszonych drożdży 1 laska wanilii lub cukier waniliowy 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 5 dag rodzynek Bułka tarta Składniki na lukier: Ćwierć szklanki cukru pudru Sok pomarańczowy Przygotowanie: Roztopcie masło na delikatnym ogniu i ostudźcie. Drożdże wymieszajcie z łyżką cukru i łyżką mąki. Dodajcie do drożdży odrobinę mleka, wymieszajcie i odstawcie. Utrzyjcie żółtka jaj z cukrem, dodajcie do nich w trakcie ucierania wanilię lub cukier waniliowy. Do żółtek z cukrem dodajcie mąkę i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Wlejcie do ciasta zrobiony rozczyn z drożdży. Dolewajcie do ciasta pozostałe mleko i wyrabiajcie je ręką. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajcie do środka...

chlebek drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków
Gotujmy.pl
Newsy
Drożdżowy chleb z sokiem z ogórków kiszonych. Dodajcie go do ciasta, a będzie lepszy niż z piekarni
Takiego chleba na pewno jeszcze nie jedliście. Dodajcie do ciasta wodę z ogórków kiszonych, a będziecie zadziwieni efektami.

Piekarnie zaskakują swoich klientów coraz to nowymi produktami. Pieczywo żytnie, mieszane, orkiszowe, a nawet chleby bezglutenowe. Być może słyszeliście o chlebach pieczonych na chrzanowych liściach, ale jesteśmy przekonani, że o nasz dodatek was zaskoczy. Co sprawi dodanie wody z ogórków do chleba? O czym mowa? Podczas przygotowania dodajcie do ciasta nieco soku z ogórków kiszonych o temperaturze pokojowej. Taki ruch zapewni waszemu z natury delikatnemu chlebkowi pszennemu niesamowity zapach już po upieczeniu. Ma to o tyle duże znaczenie, że do wypieku tego akurat chlebka nie przewiduje się wykonania zakwasu z mąki żytniej. Za lekką kwasowość odpowiadać będzie więc woda z ogórków kiszonych. Zachowacie ciekawy charakter chleba i wypieczecie go w naprawdę krótkim czasie! Przepis na chleb drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków Składniki: 50 dag mąki pszennej chlebowej typ 750 Ćwierć szklanki otrąb pszennych 1 szklanka wody z kiszonych ogórków Ćwierć szklanki letniej wody 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki siemienia lnianego Tłuszcz do smarowania formy Przygotowanie: Wodę z ogórków kiszonych wyciągnijcie przed przygotowaniem chleba z lodówki, by pozostawała w temperaturze pokojowej. W wodzie zwykłej rozpuście cukier i drożdże. W dużym naczyniu wymieszajcie mąkę, otręby i siemię lniane, sól, a potem dodajcie do tej mieszanki rozpuszczone drożdże. Wyrabiajcie dokładnie elastyczne ciasto, dodając do niego powoli wodę z ogórków. Odstawcie wyrobione ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 min w dość ciepłe miejsce. Przed włożeniem ciasta do formy (keksówka 30x10 cm), ciasto należy jeszcze przez chwilę wyrobić. Formę...

czy można trzymać ciasto drożdżowe w lodówce?
Adobe Stock
Newsy
Chcecie, żeby ciasto drożdżowe było smaczniejsze? Wstawcie je do wyrośnięcia w to nietypowe miejsce
O tym, że ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła do wyrośnięcia, wiedzą nawet osoby nie mające pojęcia o pieczenia. A jak takie ciasto reaguje na zimno?

Drożdżówki, paszteciki, ciasta, pizze, pierogi – zastosowań ciasta drożdżowego jest naprawdę całe mnóstwo. Tak samo dużo jest metod i sposobów wyrabiania ciasta drożdżowego. Począwszy od sposobu przyrządzania zaczynu z drożdży, a skończywszy na jego wyrastaniu. Zatrzymajmy się więc przy rośnięciu drożdżowego ciasta. Przyjęło się, że ciasto drożdżowe najlepiej i najszybciej rośnie w cieple. Częściowo to prawda, częściowo nie. Odstawiona pod kaloryfer miska z ciastem drożdżowym rzeczywiście szybko podwoi swoją objętość. Gorzej ze smakiem. Zbyt wysoka temperatura podczas wyrastania, poskutkuje za bardzo wyczuwalnym smakiem drożdży w cieście. Czy można trzymać ciasto drożdżowe w lodówce? Lepiej więc wybierać więc ciepłe, ale nie za gorące miejsca w domu. A co z rośnięciem ciasta drożdżowego w zimnie? Taki sposób preferują doświadczeni pizzerzy i eksperci w pieczeniu drożdżowego ciasta.  Odstawione do lodówki ciasto rośnie bardzo powoli, ale po wyrośnięciu i wypieczeniu smakuje naprawdę doskonale. Wystarczy więc po zakończeniu wyrabiania ciasta uformować z niego kulę, przykryć w misce folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki. Będziecie zachwyceni efektami nazajutrz! Przepis na szybkie i łatwe ciasto drożdżowe Składniki: 1 kg mąki pszennej 1 jajko Łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 4 łyżki oleju 1,5 szklanki ciepłej wody lub mleka Przygotowanie: Drożdże rozczyńcie z cukrem. Mąkę przesiejcie i wsypcie do dużej miski lub garnka. Podgrzejcie mleko lub wodę. Do większości mąki dodajcie drożdże, sól i zacznijcie wyrabiać ciasto, dolewając do środka odrobinę ciepłego płynu. Na początku można wyrabiać ciasto łyżką, potem zacznijcie...

Cynamonki przepis
Gotujmy.pl/Marta1986
Newsy
Najlepszy przepis na cynamonki. Niebywale pyszne bułeczki drożdżowe
Palce lizać! Rozpieśćcie się i przygotujcie je z tego przepisu.

Cynamonki , zwane czasami cinnamon rolls , to pyszne i bardzo apetycznie wyglądające bułeczki z ciasta drożdżowego. Są miękki i puszyste, a dodatkowo mają przyjemny cynamonowy smak. Zachwycą każdego wielbiciela tej przyprawy. Kiedy będziecie je piec, w domu rozniesie się bardzo apetyczny cynamonowy zapach. Zróbcie od razu dwie porcje, bo te pyszne bułeczki znikają w mgnieniu oka! Przepis na bułeczki cynamonowe Składniki na bułeczki cynamonowe 2 szklanki mąki tortowej Pół szklanki mleka 1 jajko 8 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru Szczypta soli Nadzienie cynamonowe Duża łyżka rozpuszczonego masła 3 łyżki cukru (może być brązowy lub trzcinowy) 3 łyżeczki cynamonu Jajko Przygotowanie bułeczek cynamonowych W małej misce umieśćcie drożdże i cukier. Rozetrzyjcie je razem do rozpuszczenia. Odstawcie drożdże na bok, w tym czasie przesiejcie mąkę do dużej miski lub na stolnicę. Do mąki dodajcie jajko, szczyptę soli i lekko ciepłe mleko. Zmieszajcie delikatnie. Do mąki wlejcie rozpuszczone drożdże i wyrabiajcie ciasto, aż nie będzie miało grudek. Gdy ciasto będzie już gładkie, dodajcie do niego rozpuszczone masło i wyrabiajcie ponownie. Ciasto powinno wchłonąć tłuszcz, ale pozostać błyszczące. Odstawcie ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Jeśli macie czas, możecie odstawić je na noc do lodówki i przygotować rano. Po wyrośnięciu zagniećcie ciasto krótko, by pozbyć się nadmiaru gazów. Rozwałkujcie je na prostokąt.  Posmarujcie ciasto roztopionym masłem, posypcie cukrem i cynamonem na całej powierzchni Możecie dodać więcej cynamonu. Zwińcie ciasto w roladę. Pokrójcie roladę z ciasta ostrym nożem na plastry o grubości ok. 2 cm. Cynamonki...