Piekarnie zaskakują swoich klientów coraz to nowymi produktami. Pieczywo żytnie, mieszane, orkiszowe, a nawet chleby bezglutenowe. Być może słyszeliście o chlebach pieczonych na chrzanowych liściach, ale jesteśmy przekonani, że o nasz dodatek was zaskoczy.

Co sprawi dodanie wody z ogórków do chleba?

O czym mowa? Podczas przygotowania dodajcie do ciasta nieco soku z ogórków kiszonych o temperaturze pokojowej. Taki ruch zapewni waszemu z natury delikatnemu chlebkowi pszennemu niesamowity zapach już po upieczeniu.

Ma to o tyle duże znaczenie, że do wypieku tego akurat chlebka nie przewiduje się wykonania zakwasu z mąki żytniej. Za lekką kwasowość odpowiadać będzie więc woda z ogórków kiszonych. Zachowacie ciekawy charakter chleba i wypieczecie go w naprawdę krótkim czasie!

Przepis na chleb drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej chlebowej typ 750
  • Ćwierć szklanki otrąb pszennych
  • 1 szklanka wody z kiszonych ogórków
  • Ćwierć szklanki letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • Tłuszcz do smarowania formy

Przygotowanie:

  1. Wodę z ogórków kiszonych wyciągnijcie przed przygotowaniem chleba z lodówki, by pozostawała w temperaturze pokojowej.
  2. W wodzie zwykłej rozpuście cukier i drożdże.
  3. W dużym naczyniu wymieszajcie mąkę, otręby i siemię lniane, sól, a potem dodajcie do tej mieszanki rozpuszczone drożdże.
  4. Wyrabiajcie dokładnie elastyczne ciasto, dodając do niego powoli wodę z ogórków.
  5. Odstawcie wyrobione ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 min w dość ciepłe miejsce.
  6. Przed włożeniem ciasta do formy (keksówka 30x10 cm), ciasto należy jeszcze przez chwilę wyrobić.
  7. Formę wysmarujcie tłuszczem.
  8. Wyłóżcie ciasto do foremki, wygładźcie wierzch mokrą ręką i odstawcie jeszcze raz do podrośnięcia.
  9. Gdy keksówka będzie pełna, wstawcie ją do rozgranego piekarnika. Temperatura ok. 200 st. C.
  10. Pieczcie chleb ok. 10 min w takiej temperaturze, a potem obniżcie ją do ok. 180 st. C i pieczcie kolejne 40 min. Piekarnik powinien być ustawiony na program pieczenia „góra-dół”.
  11. Po upieczeniu odstawcie chleb do wystygnięcia na kratkę lub na drewnianą deskę.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: