chlebek drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków
Gotujmy.pl
Newsy

Drożdżowy chleb z sokiem z ogórków kiszonych. Dodajcie go do ciasta, a będzie lepszy niż z piekarni

Takiego chleba na pewno jeszcze nie jedliście. Dodajcie do ciasta wodę z ogórków kiszonych, a będziecie zadziwieni efektami.

Piekarnie zaskakują swoich klientów coraz to nowymi produktami. Pieczywo żytnie, mieszane, orkiszowe, a nawet chleby bezglutenowe. Być może słyszeliście o chlebach pieczonych na chrzanowych liściach, ale jesteśmy przekonani, że o nasz dodatek was zaskoczy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co sprawi dodanie wody z ogórków do chleba?

O czym mowa? Podczas przygotowania dodajcie do ciasta nieco soku z ogórków kiszonych o temperaturze pokojowej. Taki ruch zapewni waszemu z natury delikatnemu chlebkowi pszennemu niesamowity zapach już po upieczeniu.

Ma to o tyle duże znaczenie, że do wypieku tego akurat chlebka nie przewiduje się wykonania zakwasu z mąki żytniej. Za lekką kwasowość odpowiadać będzie więc woda z ogórków kiszonych. Zachowacie ciekawy charakter chleba i wypieczecie go w naprawdę krótkim czasie!

Zobacz także
Ciasto na pierogi z mlekiem

Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze

bigos

Kiedy powinno się dodać kiełbasę do bigosu? Wielu popełnia błąd, przez co danie jest do niczego

Przepis na chleb drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej chlebowej typ 750
  • Ćwierć szklanki otrąb pszennych
  • 1 szklanka wody z kiszonych ogórków
  • Ćwierć szklanki letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • Tłuszcz do smarowania formy

Przygotowanie:

  1. Wodę z ogórków kiszonych wyciągnijcie przed przygotowaniem chleba z lodówki, by pozostawała w temperaturze pokojowej.
  2. W wodzie zwykłej rozpuście cukier i drożdże.
  3. W dużym naczyniu wymieszajcie mąkę, otręby i siemię lniane, sól, a potem dodajcie do tej mieszanki rozpuszczone drożdże.
  4. Wyrabiajcie dokładnie elastyczne ciasto, dodając do niego powoli wodę z ogórków.
  5. Odstawcie wyrobione ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 min w dość ciepłe miejsce.
  6. Przed włożeniem ciasta do formy (keksówka 30x10 cm), ciasto należy jeszcze przez chwilę wyrobić.
  7. Formę wysmarujcie tłuszczem.
  8. Wyłóżcie ciasto do foremki, wygładźcie wierzch mokrą ręką i odstawcie jeszcze raz do podrośnięcia.
  9. Gdy keksówka będzie pełna, wstawcie ją do rozgranego piekarnika. Temperatura ok. 200 st. C.
  10. Pieczcie chleb ok. 10 min w takiej temperaturze, a potem obniżcie ją do ok. 180 st. C i pieczcie kolejne 40 min. Piekarnik powinien być ustawiony na program pieczenia „góra-dół”.
  11. Po upieczeniu odstawcie chleb do wystygnięcia na kratkę lub na drewnianą deskę.

Źródło: gotujmy.pl

Chleb
Netka/gotujmy.pl
Newsy
Jedliście kiedyś chleb z garnka? Raz spróbujecie, a będziecie go robić codziennie
Marzycie o swoim własnym chlebie, a nie macie odpowiedniego pieca? Nic straconego. Wystarczy naczynie żaroodporne!

Pieczenie chleba w domu było jeszcze do niedawna niezwykle ważną częścią życia ludzi na wsiach. Bez umiejętności wyrabiania ciasta i pieczenia ładnych bochenków, żadna dobra panna nie mogła myśleć o zamążpójściu. Zakwas , mąka żytnia, woda, sól – dzięki tym trzem prostym składnikom dawne gospodynie wyczyniały prawdziwe chlebowe cuda, za które dzisiaj dalibyśmy się pokroić. W wypieku chleba pomagała jeszcze jedna kwestia – w dawnych wiejskich domach obowiązkowo stał specjalny piec chlebowy. Dzisiaj piece chlebowe to niezwykła rzadkość. Wraz z nimi odchodzą już na zawsze tradycyjne wiejskie chleby. Nie mylmy jednak przyczyny ze skutkiem. To nie przez brak pieców nie pieczemy już chleba. Dawne domowe pieczywo zostało w końcu wyparte przez chleby z piekarni. Jeżeli marzy się wam powrót do domu babci, nic straconego. Obędzie się nawet bez zakwasu i pieca chlebowego. Pyszne pieczywo upieczemy za pomocą jednego prostego triku. A mianowicie dzięki sporemu, żaroodpornemu naczyniu. Jego właściwości zapewnią odpowiednią temperaturę pieczenia naszemu bochenkowi. Przepis na „chleb z garnka” Składniki: 75 dag mąki pszennej 25 g paczki drożdży (zwykle jest to ¼ opakowania) Łyżka soli Łyżka cukru 2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju Opcjonalnie – otręby i ziarna do chleba. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w cukrze, dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto, które następnie przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na noc. Kolejnego dnia wyrabiamy ciasto ponownie, podsypując stolnice mąką. Odstawiamy ciasto chlebowe na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Puste naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika i rozgrzewamy je w temperaturze 220 st. C. Następnie ostrożnie wyciągamy „garnek”, a...

Keks świąteczny
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Oto najlepszy keks świąteczny, jaki możecie zrobić. Zniknie jako pierwszy ze stołu 
Keks pieczony w podłużnej formie, z dużą ilością lukru i bakalii to jeden ze świątecznych klasyków na słodko. Na wigilijnym stole zwyczajnie nie może go zabraknąć.

To biszkoptowe ciasto ma swoich wiernych sympatyków. Było znane już w starożytnym Rzymie. Współcześnie to jeden z przysmaków, którym zajadamy się przy świątecznym stole.  Babka piaskowa z bakaliami W starożytności do ciasta dodawano owoce granatowca, orzechy piniowe i rodzynki. Keks pieczono w cieście jęczmiennym, a za dodatek służyły owoce, miód i przyprawy. Czasami keks bywa określany jako cwibak. Świąteczny keks z bakaliami to ciasto, które lubimy szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Jest niesamowite! Głównie ze względu na kolory i niepowtarzalny smak, który zawdzięcza bogactwu bakalii.  Smaczny keks polany białą czekoladą Keks można robić na wiele sposobów. Smakuje wyśmienicie polany białą czekoladą z mnóstwem kandyzowanych i suszonych owoców. Powinien mieć dwa dominujące aromaty smakowe - śmietankowy i rumowy. Z keksem dobrze komponuje się wspomniana biała czekolada, ale i skórka pomarańczy. Pyszny deser nie tylko od święta To kolorowe i pyszne ciasto na pewno znajdziecie wśród słodkości serwowanych na Boże Narodzenie. Pachnący suszonymi owocami wypiek najlepiej po upieczeniu przechowywać w temperaturze pokojowej. Keks można podawać nie tylko podczas świątecznych spotkań. Pasuje również na co dzień, do kawy oraz herbaty. Składniki: 25 dag mąki 15 dag cukru 1 duża łyżka cukru z wanilią 25 dag masła lub dobrej margaryny  5 dużych jajek 2-3 łyżki alkoholu ( wódka, rum, koniak) 40 dag mieszanki bakaliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania Mieszankę bakaliową wsypujemy do miski, zalewamy wrzącą wodą i mieszamy z wybranym alkoholem. Odstawiamy całość na kwadrans....

Karpatka
ziutula/gotujmy.pl
Przepisy
Jak zrobić karpatkę? Polecamy przepis, z którego powstanie słodkie arcydzieło!
To ciasto kochają wszystkie dzieciaki. Karpatka to świetny pomysł, by nieco poprawić humor naszym milusińskim w czasie tej smutnej, szarej jesieni.

To ciasto kochają wszystkie dzieciaki. Karpatka to świetny pomysł, by nieco poprawić humor naszym milusińskim w czasie smutnej, szarej jesieni. Idealne, lekkie jak piórko ciasto parzone i aksamitny, słodki krem – czego chcieć więcej do szczęścia? Jeżeli karpatka by nie istniała, trzeba by ją natychmiast wymyślić. Istnieją jeszcze dwie dodatkowe, ale za to niezmiernie wielkie zalety tego ciasta – wbrew pozorom wcale nie jest trudne do przygotowania i nie wymaga żadnych nietypowych składników. Zapomnijcie o prefabrykatach z torebki czy z pudełka. Ze sklepowych półek kuszą co prawda ładnie opakowane „karpatki dla leniwych”, ale nie oszukujmy się – nie ma tam nic poza kilkami łyżkami mąki pszennej i ziemniaczanej. Jeżeli z nich korzystaliście, od dzisiaj z pewnością zaczniecie piec swoją własną karpatkę. Z pożytkiem dla smaku! Kluczem do upieczenia karpatki jest dobrze przygotowane ciasto parzone, zwane niekiedy także ciastem ptysiowym, które znacznie różni się choćby od ciasta biszkoptowego, kruchego czy oczywiście drożdżowego. Mimo wszystko, jego przygotowanie wcale nie powinno nikogo specjalnie zmartwić ani zmęczyć. A więc – do roboty! Składniki: Szklanka wody Pół kostki margaryny bądź masła (125 g) Szklanka mąki pszennej 5 jaj 3 szklanki mleka 130 g cukru Cukier waniliowy lub nieco startej laski wanilii 40 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej (do masy budyniowej) Ok. kostka masła (ogrzanego do temperatury pokojowej) Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Zagotowujemy wodę i tłuszcz w garnku. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy powoli mąkę. Tworzymy gładką masę bez grudek. Kiedy masa będzie gładko odchodziła od brzegów garnka, zdejmujemy ją z palnika i odkładamy...

chleb na zakwasie
Adobe Stock
Newsy
Robicie chleb na zakwasie? Dzięki jednemu składnikowi wyjdzie puszysty i chrupiący
Domowej roboty chleb na zakwasie to istny rarytas. Mimo iż jego przygotowanie jest bardzo pracochłonne, naprawdę warto się poświęcić. Do stworzenia zakwasu koniecznie użyjcie… sody oczyszczonej. Dzięki niej pieczywo będzie niesamowicie puszyste i przyjemnie chrupiące!

W większości przepisów na zakwas chlebowy soda oczyszczona jest składnikiem zwyczajnie pomijanym. Jak się okazuje - to duży błąd, bowiem jej użycie niesamowicie służy wypiekom. Wystarczy ½ łyżeczki tego specyfiku, by chleb całkowicie zmienił swój smak i wygląd! Soda oczyszczona przede wszystkim sprawia, że chleb jest bardziej puszysty. W połączeniu z kwasem tworzy reakcję chemiczną powodującą pęcznienie i wzrastanie chleba. Szczypta sody oczyszczonej może również znacznie poprawić jego smak, poprzez zrównoważenie kwasowości. Koniecznie przetestujcie tę metodę. Przepis na chleb na zakwasie z sodą oczyszczoną Będziecie potrzebować Mąki żytniej Mąki pszennej Wody Sody oczyszczonej Soli Z racji, że przygotowanie chleba zajmuje ok. 7 dni, składniki są dodawane turami.  Przygotowanie Pierwszego dnia w dużym słoiku umieśćcie 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie odstawcie naczynie w ciepłe miejsce na 24 godziny (nie zakręcajcie ani nie przykrywajcie słoika). Drugiego dnia do mikstury dodajcie kolejne 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody, wymieszajcie i ponownie odstawcie na 24 godziny. Trzeciego dnia ponownie dodajcie 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody i wymieszajcie. Tym razem jednak zakręćcie słoik i odstawcie go w ciepłe miejsce tylko na 12 godzin. Po upływie tego czasu potwórzcie czynność i odstawcie słoik na kolejne 12 godzin. Czwartego dnia zróbcie dokładnie to samo co dnia trzeciego. Piątego dnia zakwas będzie gotowy. Wtedy możecie zacząć przyrządzać zaczyn - 2 łyżki mikstury umieśćcie w dużej misce i dodajcie do niej 150 gramów mąki żytniej i 150 ml wody, wymieszajcie i odstawcie na ok. 18 godzin. Po upływie tego czasu do...