Piekarnie zaskakują swoich klientów coraz to nowymi produktami. Pieczywo żytnie, mieszane, orkiszowe, a nawet chleby bezglutenowe. Być może słyszeliście o chlebach pieczonych na chrzanowych liściach, ale jesteśmy przekonani, że o nasz dodatek was zaskoczy.
Co sprawi dodanie wody z ogórków do chleba?
O czym mowa? Podczas przygotowania dodajcie do ciasta nieco soku z ogórków kiszonych o temperaturze pokojowej. Taki ruch zapewni waszemu z natury delikatnemu chlebkowi pszennemu niesamowity zapach już po upieczeniu.
Ma to o tyle duże znaczenie, że do wypieku tego akurat chlebka nie przewiduje się wykonania zakwasu z mąki żytniej. Za lekką kwasowość odpowiadać będzie więc woda z ogórków kiszonych. Zachowacie ciekawy charakter chleba i wypieczecie go w naprawdę krótkim czasie!
Przepis na chleb drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej chlebowej typ 750
- Ćwierć szklanki otrąb pszennych
- 1 szklanka wody z kiszonych ogórków
- Ćwierć szklanki letniej wody
- 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki siemienia lnianego
- Tłuszcz do smarowania formy
Przygotowanie:
- Wodę z ogórków kiszonych wyciągnijcie przed przygotowaniem chleba z lodówki, by pozostawała w temperaturze pokojowej.
- W wodzie zwykłej rozpuście cukier i drożdże.
- W dużym naczyniu wymieszajcie mąkę, otręby i siemię lniane, sól, a potem dodajcie do tej mieszanki rozpuszczone drożdże.
- Wyrabiajcie dokładnie elastyczne ciasto, dodając do niego powoli wodę z ogórków.
- Odstawcie wyrobione ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 min w dość ciepłe miejsce.
- Przed włożeniem ciasta do formy (keksówka 30x10 cm), ciasto należy jeszcze przez chwilę wyrobić.
- Formę wysmarujcie tłuszczem.
- Wyłóżcie ciasto do foremki, wygładźcie wierzch mokrą ręką i odstawcie jeszcze raz do podrośnięcia.
- Gdy keksówka będzie pełna, wstawcie ją do rozgranego piekarnika. Temperatura ok. 200 st. C.
- Pieczcie chleb ok. 10 min w takiej temperaturze, a potem obniżcie ją do ok. 180 st. C i pieczcie kolejne 40 min. Piekarnik powinien być ustawiony na program pieczenia „góra-dół”.
- Po upieczeniu odstawcie chleb do wystygnięcia na kratkę lub na drewnianą deskę.
Źródło: gotujmy.pl