chlebek drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków
Gotujmy.pl
Newsy

Drożdżowy chleb z sokiem z ogórków kiszonych. Dodajcie go do ciasta, a będzie lepszy niż z piekarni

Takiego chleba na pewno jeszcze nie jedliście. Dodajcie do ciasta wodę z ogórków kiszonych, a będziecie zadziwieni efektami.

Piekarnie zaskakują swoich klientów coraz to nowymi produktami. Pieczywo żytnie, mieszane, orkiszowe, a nawet chleby bezglutenowe. Być może słyszeliście o chlebach pieczonych na chrzanowych liściach, ale jesteśmy przekonani, że o nasz dodatek was zaskoczy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co sprawi dodanie wody z ogórków do chleba?

O czym mowa? Podczas przygotowania dodajcie do ciasta nieco soku z ogórków kiszonych o temperaturze pokojowej. Taki ruch zapewni waszemu z natury delikatnemu chlebkowi pszennemu niesamowity zapach już po upieczeniu.

Ma to o tyle duże znaczenie, że do wypieku tego akurat chlebka nie przewiduje się wykonania zakwasu z mąki żytniej. Za lekką kwasowość odpowiadać będzie więc woda z ogórków kiszonych. Zachowacie ciekawy charakter chleba i wypieczecie go w naprawdę krótkim czasie!

Zobacz także
Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze

Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze

Pyszny bigos

Kiedy powinno się dodać kiełbasę do bigosu? Wielu popełnia błąd, przez co danie jest do niczego

Przepis na chleb drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej chlebowej typ 750
  • Ćwierć szklanki otrąb pszennych
  • 1 szklanka wody z kiszonych ogórków
  • Ćwierć szklanki letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • Tłuszcz do smarowania formy

Przygotowanie:

  1. Wodę z ogórków kiszonych wyciągnijcie przed przygotowaniem chleba z lodówki, by pozostawała w temperaturze pokojowej.
  2. W wodzie zwykłej rozpuście cukier i drożdże.
  3. W dużym naczyniu wymieszajcie mąkę, otręby i siemię lniane, sól, a potem dodajcie do tej mieszanki rozpuszczone drożdże.
  4. Wyrabiajcie dokładnie elastyczne ciasto, dodając do niego powoli wodę z ogórków.
  5. Odstawcie wyrobione ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 min w dość ciepłe miejsce.
  6. Przed włożeniem ciasta do formy (keksówka 30x10 cm), ciasto należy jeszcze przez chwilę wyrobić.
  7. Formę wysmarujcie tłuszczem.
  8. Wyłóżcie ciasto do foremki, wygładźcie wierzch mokrą ręką i odstawcie jeszcze raz do podrośnięcia.
  9. Gdy keksówka będzie pełna, wstawcie ją do rozgranego piekarnika. Temperatura ok. 200 st. C.
  10. Pieczcie chleb ok. 10 min w takiej temperaturze, a potem obniżcie ją do ok. 180 st. C i pieczcie kolejne 40 min. Piekarnik powinien być ustawiony na program pieczenia „góra-dół”.
  11. Po upieczeniu odstawcie chleb do wystygnięcia na kratkę lub na drewnianą deskę.

Źródło: gotujmy.pl

wiejski chleb na wielkanoc
Gotujmy.pl
Newsy
Ten wiejski chlebek będzie idealnym dopełnieniem śniadania. Jego smak mocno was zadziwi
Marzy wam się wspaniały, domowy chlebek? Dodajcie do ciasta kilka nietypowych składników, a oszalejecie na punkcie tego wypieku!

Kluczem do przygotowania dobrego chleba jest oczywiście mąka. Przed zabraniem się za wyrabianie ciasta, poświęćcie chwilę na wybór odpowiedniego surowca. Nie pieczcie chleba na zwykłej mące tortowej, bo wyjdzie wam bardziej coś w rodzaju drożdżówki czy chałki. Poszukajcie w dobrych marketach mąki pszennej do pieczenia typu 650. Jak upiec wiejski chlebek we włoskim stylu? Kiedy już wejdziecie w posiadanie takiej mąki, wypada pomyśleć o tym, jak upiec swój wymarzony bochenek chleba. Warto dodać mu nieco ciekawszego smaku. Jak? Mieszanka ulubionych przypraw, a do tego wkładka warzywna – brzmi świetnie, prawda? Podsmażcie cebulkę z papryką na maśle, a po ostudzeniu dodajcie to do ciasta. Wyjdzie wam fantastyczny chlebek we włoskim stylu! Przepis na wiejski chlebek Składniki: 1 kg mąki chlebowej pszennej typu 650 1 szklanka letniej wody suszone drożdże 7 g (lub ok. 15 g drożdży świeżych) 2  małe łyżeczki soli Duża cebula Połowa papryki czerwonej Łyżka masła Łyżka oliwy Pokruszony liść laurowy Lubczyk Suszony koperek Pieprz ziołowy Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę. Paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i także pokrójcie. Liść laurowy, lubczyk, koperek  i pieprz ziołowy w kulkach rozdrobnijcie w moździerzu. Na patelni rozpuście odrobinę masła i podsmażcie razem warzywa. Pod koniec smażenia dodajcie do warzyw mieszankę przypraw. Odstawcie zawartość patelni do ostygnięcia. Wsypcie do misy lub innego sporego naczynia mąkę, dodajcie do niej drożdże, sól, a także ostudzoną zawartość patelni. Dodawajcie do mąki z dodatkami powoli wodę i wyrabiajcie ciasto. Kiedy ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki, nadajcie mu kształt bochenka i odstawcie go na blachę....

Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
Do uzyskania chrupiącego chleba wcale nie trzeba mieć specjalnego pieca! Wystarczy piekarnik i składnik, który absolutnie każdy ma w domu.

Macie ochotę na pyszny, domowy chleb? Sprawdźcie prosty przepis na udane pieczywo prosto z piekarnika. Dzięki zastosowaniu banalnej sztuczki chleb wyjdzie niezwykle chrupiący! Przepis na domowy chleb  Do przygotowania domowego chleba potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody Ciasto: Zaczyn Dwie szklanki pszennej mąki chlebowej 1,5 szklanki wody 2 łyżki masła 1 płaska łyżka soli 1 łyżka maku 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Do miski wsypcie łyżkę mąki, dolejcie 50 ml letniej wody, rozkruszcie 30 g świeżych drożdży i wsypcie 3 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wlejcie zaczyn do dużej miski. Wsypcie dwie szklanki przesianej mąki pszennej chlebowej, wlejcie 1,5 szklanki wody, dodajcie 2 łyżki miękkiego masła i płaską łyżkę soli. Możecie też wsypać teraz sezam, pestki dyni i ziarna słonecznika. Ciasto wyrabiajcie ręcznie przez około 10 minut do momentu, aż będzie już elastyczne, ale nadal trochę rzadkie. Możecie też wyrobić je z pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych (ze specjalnym hakiem) – wtedy czas wyrabiania będzie nieco krótszy (wyniesie około 5 minut). Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie zagniećcie ciasto i przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch ciasta spryskajcie delikatnie wodą. Odstawcie do wyrośnięcia na pół godziny. Jak upiec chleb? Nie mniej ważne od przygotowania ciasta na chleb jest jego odpowiednie upieczenie! Zróbcie to w ten...

Szybki chleb drożdżowy, który zawsze wychodzi. Ma cudownie chrupiącą skórkę
Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Szybki chleb drożdżowy, który zawsze wychodzi. Ma cudownie chrupiącą skórkę
Ten chleb wyjdzie nawet osobom, które nigdy wcześniej nie piekły chleba. Jest przepyszny i chrupiący, a w środku delikatny.

Ten przepis jest naprawdę bardzo prosty – ciasto zróbcie wieczorem, a rano upieczcie. Cudowny zapach świeżego chleba będzie unosił się w całym domu! Przepis na szybki chleb drożdżowy Składniki 300g mąki pszennej typ 750 250g mąki orkiszowej 100g pestek słonecznika 20g świeżych drożdży Pół łyżki soli 1 łyżeczka cukru 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody 1,5 łyżki oleju z orzechów włoskich Przygotowanie Drożdże pokruszcie i wymieszajcie z cukrem, dobrze rozetrzyjcie łyżeczką. Dodajcie 2 łyżki mąki i ponownie rozetrzyjcie, aż powstanie gładka masa. Dodajcie pół szklanki ciepłej wody i wymieszajcie. Zaczyn przykryjcie czystą, bawełnianą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Do dużej miski (to ważne, bo ciasto mocno rośnie) dodajcie obydwie mąki, wodę, olej, zaczyn, pestki słonecznika i sól. Wszystko dobrze wymieszajcie łyżką, a następnie wyróbcie ciasto ręką. Miskę przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na noc. Rano wysypcie na stolnicę lub blat trochę mąki i wyróbcie ciasto. Jest gotowe, gdy nie klei się do dłoni. Uformujcie bochenek, przykryjcie bawełnianą ściereczką i odstawcie na 30-40 minut. Czas wyrastania zależy od temperatury, im jest cieplej tym jest krótszy. Do piekarnika wstawcie żaroodporne naczynie z pokrywką. Rozgrzejcie piekarnik do 220 stopni i podgrzejcie naczynie przez 15 minut. Zmniejszcie temperaturę do 200 stopni. Wyjmijcie naczynie (Uwaga! Jest bardzo gorące!), wsypcie do środka cienką warstwę mąki i włóżcie wyrośnięte ciasto. Wierzch możecie posmarować wodą albo roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi pestkami lub przyprawami. Nałóżcie pokrywę na naczynie i...

chleb żytni przepis
AdobeStock
Newsy
Dlaczego trzeba popukać chleb od spodu po upieczeniu? Będziecie w szoku
Jeżeli nie piekliście nigdy chleba, to pewnie nie słyszeliście o zwyczaju pukania w formę od spodu. Dowiedzcie się, dlaczego powinno się tak robić!

Polska kuchnia pełna jest ciekawych trików, które może czasem brzmią zabawnie, ale świetnie pomagają w gotowaniu! Znaliście na przykład zwyczaj pukania w formę z chlebem po upieczeniu? Poznajcie przepis na domowy chleb z mąki żytniej i dowiedzcie się, czemu służy ten trik!  Przepis na domowy chleb żytni Do przygotowania żytniego chleba, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy. Podana ilość wystarczy na zrobienie bochenka o długości 26 cm.  Składniki: 45 dag mąki żytniej do chleba 300 g przegotowanej, letniej wody 25 g świeżych drożdży 8 g soli 6 g słodu jęczmiennego 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki soli gruboziarnistej Przygotowanie: Ugotujcie wodę i odstawcie do ostudzenia. Powinna mieć temperaturę około 40 stopni Celsjusza, nie więcej! Do miski wlejcie podaną ilość letniej wody, dwie łyżki miodu i rozkruszcie 25 g świeżych drożdży. Całość wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, 6 g słodu jęczmiennego i 8 g soli. Wymieszajcie. Następnie do składników dodajcie dwie łyżki oliwy i zaczyn. Mieszajcie mikserem przez około 10 minut. Warto go wykorzystać, ponieważ ciasto nie będzie jeszcze miało na tyle zwartej konsystencji, by nadawało się do wyrabiania. Po wymieszaniu przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około jedną godzinę. Po tym czasie przełóżcie ciasto do formy na chleb (powinno zająć formę do około połowy jej wysokości). Wyrównajcie wierzch ciasta szpatułką i posypcie gruboziarnistą solą dla dekoracji. Ponownie odstawcie na godzinę do wyrośnięcia. Do żaroodpornego naczynia wlejcie wodę i wstawcie je do piekarnika. Rozgrzejcie urządzenie do 220 stopni. Gdy piekarnik będzie już rozgrzany, wstawcie do...