Święta wielkanocne nie mogą się odbyć bez kilku kluczowych rzeczy. Wśród nich znajdują się takie jak święconka, mazurek, faszerowane jajka, żurek i oczywiście babka. Ta ostatnia to jeden z symboli Wielkanocy. Ciasto, które przygotowuje się raz w roku i czeka z utęsknieniem na kawałek pysznego wypieku. To doskonały deser po świątecznym śniadaniu.
Drożdżowa babka zaparzana
To ciasto dość pracochłonne, aczkolwiek jego smak wynagradza wszystko. Wypiek jest idealnie puszysty, aromatyczny i słodki. Swoją wyjątkowość zawdzięcza parzeniu mąki gorącym mlekiem. To nieco inny przepis na tradycyjną babkę, lecz zdecydowanie zachwyci waszych gości. Święta wielkanocne to doskonała okazja, by popisać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi i zaprezentować nieco inną formę tego wypieku niż dotychczas.
Przepis na drożdżową babkę zaparzaną
Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 ½ szklanki mleka
- 80 g masła
- ½ szklanki śmietany kremówki
- 4 jajka
- 150 g cukru aromatyzowanego wanilią
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
- Drożdże pokruszcie do miseczki. Do nich dodajcie łyżeczkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka oraz odrobinę drożdży. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Połowę mąki przesiejcie do miski.
- Pozostałe mleko zagotujcie. Gdy będzie wrzeć, to wlejcie je do miski z mąką. Starannie je wymieszajcie ręką bądź mikserem, aby nie było grudek. Po wymieszaniu odstawcie ją do ostygnięcia.
- Wyrośnięty rozczyn drożdżowy przelejcie do ostudzonej mąki z mlekiem. Całość dokładnie wymieszajcie. Później miskę z ciastem nakryjcie ściereczką i odłóżcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
- Masło roztopcie i ostudźcie.
- Po upływie danego czasu, do ciasta dodajcie pozostały cukier, rozbite jajka. Ciasto wyrabiajcie ręcznie, w międzyczasie podsypując resztą mąki.
- Na koniec do miski wlejcie ostudzone masło oraz śmietanę kremówkę.
- Masę drożdżową wyrabiajcie długo i starannie. Do wyrabianego ciasta dodajcie kandyzowaną skórkę pomarańczy, wymieszajcie je jeszcze przez chwilę.
- Miskę z ciastem przykryjcie ponownie ściereczką, odstawcie do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotujcie dwie foremki do babki z kominem. Wysmarujcie je masłem oraz posypcie mąką lub bułką tartą.
- Wyrośnięte ciasto przełóżcie do przygotowanych blach. Odłóżcie je do ponownego wyrośnięcia.
- Gdy ciasto wyrośnie, wstawcie je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczcie je przez 50 minut.
- Upieczone babki wyłóżcie na kratkę do przestygnięcia. Ostudzone posypcie cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl