babka drożdżowa
Gotujmy.pl/anemon
Newsy

Ciasta na Wielkanoc. Drożdżowa babka zaparzana, która zachwyca smakiem

Babka wielkanocna to jeden z tradycyjnych wypieków, jakie muszą pojawić się na corocznym, świątecznym stole. Drożdżowe zaparzane ciasto to coś nowego, co z pewnością zachwyci waszych bliskich. Dzięki dodatkowi kandyzowanej skórki jest niezwykle aromatyczna. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

Święta wielkanocne nie mogą się odbyć bez kilku kluczowych rzeczy. Wśród nich znajdują się takie jak święconka, mazurek, faszerowane jajka, żurek i oczywiście babka. Ta ostatnia to jeden z symboli Wielkanocy. Ciasto, które przygotowuje się raz w roku i czeka z utęsknieniem na kawałek pysznego wypieku. To doskonały deser po świątecznym śniadaniu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Drożdżowa babka zaparzana

To ciasto dość pracochłonne, aczkolwiek jego smak wynagradza wszystko. Wypiek jest idealnie puszysty, aromatyczny i słodki. Swoją wyjątkowość zawdzięcza parzeniu mąki gorącym mlekiem. To nieco inny przepis na tradycyjną babkę, lecz zdecydowanie zachwyci waszych gości. Święta wielkanocne to doskonała okazja, by popisać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi i zaprezentować nieco inną formę tego wypieku niż dotychczas.

Przepis na drożdżową babkę zaparzaną

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 80 g masła
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 150 g cukru aromatyzowanego wanilią
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

  1. Drożdże pokruszcie do miseczki. Do nich dodajcie łyżeczkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka oraz odrobinę drożdży. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Połowę mąki przesiejcie do miski.
  3. Pozostałe mleko zagotujcie. Gdy będzie wrzeć, to wlejcie je do miski z mąką. Starannie je wymieszajcie ręką bądź mikserem, aby nie było grudek. Po wymieszaniu odstawcie ją do ostygnięcia.
  4. Wyrośnięty rozczyn drożdżowy przelejcie do ostudzonej mąki z mlekiem. Całość dokładnie wymieszajcie. Później miskę z ciastem nakryjcie ściereczką i odłóżcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Masło roztopcie i ostudźcie.
  6. Po upływie danego czasu, do ciasta dodajcie pozostały cukier, rozbite jajka. Ciasto wyrabiajcie ręcznie, w międzyczasie podsypując resztą mąki. 
  7. Na koniec do miski wlejcie ostudzone masło oraz śmietanę kremówkę. 
  8. Masę drożdżową wyrabiajcie długo i starannie. Do wyrabianego ciasta dodajcie kandyzowaną skórkę pomarańczy, wymieszajcie je jeszcze przez chwilę.
  9. Miskę z ciastem przykryjcie ponownie ściereczką, odstawcie do wyrośnięcia.
  10. W międzyczasie przygotujcie dwie foremki do babki z kominem. Wysmarujcie je masłem oraz posypcie mąką lub bułką tartą. 
  11. Wyrośnięte ciasto przełóżcie do przygotowanych blach. Odłóżcie je do ponownego wyrośnięcia.
  12. Gdy ciasto wyrośnie, wstawcie je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczcie je przez 50 minut.
  13. Upieczone babki wyłóżcie na kratkę do przestygnięcia. Ostudzone posypcie cukrem pudrem. Smacznego!
     

Źródło: gotujmy.pl

ania starmach babka drożdżowa
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Lekka babka drożdżowa Ani Starmach na Wielkanoc. Będzie nią pachnieć w całym domu
Pyszna i delikatna babka z dodatkiem bakalii to punkt obowiązkowy podczas świąt wielkanocnych. Przygotowana z przepisu Ani Starmach zdecydowanie będzie ulubionym wypiekiem w tym okresie. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu!

Żurek, faszerowane jaja, mazurek i oczywiście babka wielkanocna. To potrawy, bez których święta wielkanocne nie mogłyby się odbyć. To nie tylko tradycja, ale również i kojarzący się z tym czasem zapach. Te dania są przygotowywane raz w roku, toteż wiele osób nie wyobraża sobie, aby któraś z nich nie pojawiła się na świątecznym stole. Babka wielkanocna Ani Starmach Babka wielkanocna to obowiązkowy, świąteczny wypiek. Wkładana do koszyczka ze święconką symbolizuje doskonałość i pojęte umiejętności. Przepisów na tę potrawę jest mnóstwo, co region to inna tradycja. Babka drożdżowa z bakaliami z przepisu Ani Starmach jest lekka, delikatna oraz łatwa w przygotowaniu. Obok tego ciasta nikt nie przejdzie obojętnie, gdyż kusi nie tylko pięknym wyglądem, ale i cudownym zapachem unoszącym się w domu. Taka forma babki wielkanocnej z pewnością w pozytywny sposób zaskoczy bliskich. Przepis na babkę drożdżową z bakaliami Składniki: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży 5 żółtek 100 g masła 300 ml mleka 100 g cukru 50 g rodzynek namoczonych w odrobinie rumu 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki oliwy z oliwek skórka starta z ½ cytryny cukier puder do posypania 1 jajko do posmarowania Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiejcie do miski, a następnie wstawcie ją do piekarnika nagrzanego do 30 stopni. Masło roztopcie, a mleko delikatnie podgrzejcie. Przygotujcie rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mleka i 1 łyżki mąki. Wszystko dokładnie razem wymieszajcie. Później odstawcie je do podwojenia swojej objętości. Żółtka utrzyjcie razem z cukrem, a następnie wymieszajcie je z...

Biedronka test na covid
Newsy
Mega promocja na masło w Biedronce. Spieszcie się, bo znika w ekspresowym tempie
Masło bardzo się przyda podczas wielkanocnych przygotowań, dlatego warto zrobić zapas i kupić go w atrakcyjnej cenie. Sprawdźcie, jakie promocje przygotowała sieć Biedronka.

Sieci handlowe nieustannie kuszą swoich klientów promocjami, a im bliżej świąt, tym promocji jest więcej! Zobaczcie, co można teraz kupić w Biedronce w atrakcyjnych cenach. Promocja na masło w sklepach Biedronki Masło drożeje, dlatego warto regularnie sprawdzać promocje i kupować je wtedy, gdy jest przecenione. Masło bez obaw można mrozić i wykorzystać je później do różnych potraw! Zwłaszcza do wielkanocnych wypieków, dlatego planując przygotowania do Wielkanocy, warto zaopatrzyć się w zapas masła na świąteczne pieczenie. Teraz w Biedronce, o ile posiadacie kartę „Moja Biedronka”, możecie kupić masło marki Mleczna Dolina za jedynie 2,99 zł, jeśli kupicie co najmniej trzy sztuki! Obniżka aż o 33% brzmi naprawdę atrakcyjnie. Przepis na wielkanocną babkę drożdżową Masło przyda się do zrobienia tradycyjnej, wielkanocnej babki drożdżowej. Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 150 g masła 50 g świeżych drożdży 40 g cukru 100 ml ciepłego mleka 3 jajka Szczypta soli Ulubione bakalie Przygotowanie: W misce przygotujcie rozczyn. Wsypcie jedną łyżkę cukru, 50 ml mleka, jedną łyżkę mąki i drożdże. Rozetrzyjcie wszystko łyżką, wymieszajcie i przykryjcie ściereczką. Odstawcie na około 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn już urośnie, wlejcie do niego resztę mleka, cukru i wsypcie przesianą mąkę ze szczyptą soli. Mieszajcie wszystkie składniki, dodając do nich powoli całe jajka. Kiedy składniki się połączą, wyróbcie ciasto. Jeżeli używacie miksera z hakiem, to ciasto powinno się wyrabiać około 7 minut, jeżeli robicie to ręcznie – przynajmniej kwadrans. Do wyrobionego już ciasta dodajcie 150 g miękkiego masła i znów wyrabiajcie tak samo...

Wielkanocny przepis na babkę rumową. Pokochacie ten jej delikatny posmak
Gotujmy.pl/sylwiach
Newsy
Wielkanocny przepis na babkę rumową. Pokochacie ten jej delikatny posmak
Większość osób czeka z utęsknieniem na nadchodzące święta, a to ze względu na pyszności, jakie pojawiają się na stole. Podczas Wielkanocy nie może zabraknąć również słodkich wypieków, które są uwieńczeniem całości.

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Większość gospodyń już od pewnego czasu obmyśla przygotowanie tradycyjnych dań, których nie może zabraknąć na stole. Wśród nich są takie jak żurek, faszerowane jajka, pasztet jajeczny czy biała kiełbasa. Żadna uroczystość nie może się obyć również bez pysznych wypieków. Klasyczne słodkości na Wielkanoc to babka, mazurek, pascha bądź sernik.  Wielkanocna babka rumowa Ciasto z dodatkiem rumu jest niezwykle delikatne i aromatyczne, zaś polewa z kwaśniejszego lukru uzupełnia całość. To doskonała propozycja na deser podczas świąt. Różni się trochę smakiem od tradycyjnego przepisu, ale z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim, a wy zanim się obejrzycie to ciasto zniknie z talerzy. Przepis na babkę rumową Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 200 g margaryny ½ szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki kakao 6 łyżek rumu Lukier: 1 białko jaja 1 szklanka cukru pudru sok z ½ cytryny Przygotowanie: Margarynę roztopcie oraz pozostawcie do ostudzenia. Mąkę wymieszajcie razem z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbijcie do miski. Do nich dodajcie cukier i całość utrzyjcie na puch za pomocą miksera. Do utartych jajek z cukrem delikatnie wlejcie ostudzoną  margarynę, rum i mleko, a także przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie do połączenia składników. Formę do pieczenia dokładnie wysmarujcie margaryną oraz wysypcie mąką. Do blaszki przelejcie przygotowane ciasto. Z wierzchu posypcie je kakao i delikatnie zamieszajcie. Blachę z ciastem wstawcie ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez godzinę.  Po upływie danego czasu wyjmijcie je oraz odstawcie do...

pączki przepis
Flickr
Newsy
Za takimi pączkami tęsknimy. Najlepszy przepis na tradycyjne pączki według babcinej receptury. Ich smak się wyróżnia
Tłusty Czwartek za pasem! Przygotujcie pyszne, domowe pączki z tradycyjnego przepisu.

Pamiętacie smak pączków, które robiła babcia? Z tego przepisu wyjdą wam właśnie takie pączki! Wypróbujcie go koniecznie. Przepis na tradycyjne pączki Z tego przepisu wyjdą wam dokładnie takie pączki, jak robiła babcia. My jesteśmy zachwyceni! Do zrobienia pączków będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kilograma mąki pszennej 250 ml mleka (1 duża szklanka) 10 dag cukru 10 dag masła 50 g świeżych drożdży 5 jajek 1 łyżka spirytusu Dowolne, ulubione powidła 1,5 litra oleju do smażenia Przygotowanie: W misce wymieszajcie ciepłe mleko z łyżeczką cukru i dodajcie rozkruszone, świeże drożdże. Wsypcie 5 łyżek mąki. Zamieszajcie, przykryjcie ściereczką albo ręcznikiem i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W mikrofali roztopcie masło. Następnie na parze ubijcie 4 żółtka, 1 całe jajko i resztę cukru. Ubijanie powinno wam zająć 10 minut. Do dużej miski wsypcie pozostałą mąkę, dodajcie ubite jajka oraz zaczyn. Wyrabiajcie ciasto. W trakcie dodawajcie do niego roztopione masło. Masa powinna być gładka i elastyczna. Na koniec wlejcie łyżkę spirytusu. Przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie na niecałą godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość! Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek o grubości 1 centymetra. Następnie za pomocą szklanki zacznijcie wycinać kółeczka. W każdym kółku połóżcie łyżeczką porcję powideł. Sklejcie brzegi i dłońmi uformujcie w kulkę. Zróbcie tak samo z resztą ciasta. Gotowe pączki ułóżcie na stolnicy podsypanej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie znów do wyrośnięcia na około pół godziny. Do garnka wlejcie olej i...