Dostarczali restauracjom burgery z… konia. Przekonywali, że to wołowina
AdobeStock
Newsy

Dostarczali restauracjom burgery z… konia. Przekonywali, że to wołowina

Pewien brazylijski gang sprzedawał restauracjom burgery z mięsa konia. Sprawą zajęła się już tamtejsza policja.

Sześcioosobowy gang z Brazylii sprzedawał restauracjom burgery z konia przekonując, że to wołowina. Przestępcy zostali oskarżeni m.in. o kradzież i zabijanie koni. Mięso tych zwierząt było przerabiane na burgery, których produkcja przebiegała w niehigienicznych warunkach. Mężczyźni odpowiedzą teraz za to przed sądem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zostali oskarżeni o prowadzenie nielegalnej rzeźni

O sprawie poinformował amerykański serwis CNN. Sędzia stanowa Maria Cristina Rech podjęła decyzję o zatrzymaniu mężczyzn i umieszczeniu ich w areszcie. Już wkrótce czeka ich proces, w trakcie którego odpowiedzą za prowadzenie nielegalnej rzeźni, stwarzanie zagrożenia dla zdrowia publicznego oraz sprzedawanie restauracjom mięsa koni twierdząc, że to wołowina.

Restauracje nieświadomie kupowały koninę

Do przestępstwa doszło w regionie Caxias do Sul. Jak się okazuje, ponad 60% lokalnych restauracji kupowało końskie mięso od gangu – przede wszystkim steki i hamburgery. Jak poinformowały władze stanu Rio Grande do Sul, gangsterzy mogli sprzedawać nawet 800 kilogramów końskiego mięsa tygodniowo.

Zobacz także
Wyższa składka zdrowotna dla osób jedzących mięso? To nowy postulat europosłanki Sylwii Spurek

Wyższa składka zdrowotna dla osób jedzących mięso? To nowy postulat europosłanki Sylwii Spurek

pierogi z mięsem przepis

Zostało wam mięso z rosołu? Wykorzystajcie je do dania, które wszyscy kochają

Końska wołowina z dodatkiem wieprzowiny

Jak wykazało śledztwo, sześcioosobowy gang dodawał też do mięsa zepsutą wieprzowinę, mięso indycze a nawet resztki paszy dla świń z zakładów przemysłowych. Teraz gangsterzy odpowiedzą za to przed sądem.

Urzędnicy powiedzieli, że śledztwo zostało wszczęte dwa miesiące temu po tym, jak lokalny Inspektorat Obrony Rolnej podniósł alarm, że do restauracji sprzedawana jest końska wołowina. Szczegółowe badania przeprowadzone w restauracjach sprzedających hamburgery w Caxias do Sul potwierdziły obecność w jedzeniu końskiego DNA – powiedział w oficjalnym oświadczeniu dla CNN, koordynujący operację prokurator Alcindo Bastos.

Podobna sprawa miała już miejsce w 2013 roku, kiedy to władze w całej Europie odkryły powszechne stosowanie mięsa końskiego w produktach oznaczonych jako wołowina.

Źródło: CNN

Oburzające zachowanie obsługi McDonald's. Nie uwierzycie, co ta kobieta znalazła w kanapce
AdobeStock
Newsy
Oburzające zachowanie obsługi McDonald's. Nie uwierzycie, co klientka znalazła w kanapce
Kobieta i jej rodzina, którzy skorzystali z oferty amerykańskiego McDonald's dalej nie mogą zrozumieć, dlaczego tak się stało. Wiele wskazuje na to, że pracownicy restauracji w Chicopee w stanie Massachusetts zrobili to „dla żartu”...

Stresujące sytuacje w restauracjach nigdy nie należą do przyjemnych. Jednak to, co spotkało tę kobietę i jej dzieci w jednym z lokali McDonald’s w Stanach Zjednoczonych naprawdę nie mieści się w głowie. Zachowanie pracowników restauracji było nie do pomyślenia. Poznajcie szczegóły.  Niedopuszczalne zachowanie obsługi McDonald's Ghadira Alahmara zamówiła dla siebie oraz swoich synów jedzenie w restauracji McDonald’s w mieście Chicopee w stanie Massachusetts. Kobieta jest muzułmanką i ze względu na wyznawaną przez siebie religię nie może jeść mięsa wieprzowego. Podkreśliła to składając zamówienie na burgery rybne, które nie zawierają w sobie ani grama wieprzowiny. Przynajmniej w teorii. Kobieta nie włada biegle językiem angielskim, dlatego upewniła się kilka razy, że obsługa dobrze ją zrozumiała. Tym większy był jej szok, gdy okazało się, że do rybnych burgerów dodano bekon! Przy składaniu zamówienia wszystko wydawało się być w porządku - kobieta podkreśla też, że można było się domyślić tego, jakiego jest wyznania także po jej tradycyjnym, muzułmańskim stroju. Uważa, że ta skandaliczna sytuacja to dyskryminacja na tle religijnym.  - Mamy nadzieję, że McDonald's także uzna podobne działania za coś niedopuszczalnego i podejmie wszelkie środki, aby taka sytuacja nigdy więcej się nie powtórzyła (...). Dyskryminacja na tle religijnym w miejscach publicznych jest nie tylko nielegalna, lecz także moralnie naganna – powiedziała portalowi Independent Barbara Dougan, reprezentująca pokrzywdzoną.  Trauma dla dzieci muzułmanki? Zdarzenie było traumatyczne i poniżające nie tylko dla Ghadiry Alahmary, ale także dla jej dzieci. Nie rozumieją, dlaczego w ogóle doszło do takiej sytuacji. Jak mówi kobieta, jej synowie czują się upokorzeni oraz stracili poczucie bezpieczeństwa we własnym...

Wołowina ma taki kolor? To znak, że zwierzę było stare lub schorowane
Pixabay
Newsy
Wołowina ma taki kolor? To znak, że zwierzę było stare lub schorowane
Unikajcie jak ognia mięsa o takim wyglądzie!

Wołowina to obok wieprzowiny i drobiu, jedno z częściej spożywanych w Polsce mięs. Pewnie robicie z wołowiny gulasz, może dodajecie ją do wywaru na rosół, albo przygotowujecie z niej steki lub burgery. Kupujecie zatem wołowinę całkiem często. Czy wiecie jednak jak wybrać najlepsze okazy mięsa wołowego? Na pewno unikajcie mięsa, które ma taki kolor! Jak wybrać świeżą wołowinę? Przy kupowaniu wołowiny, ale też innych mięs, musicie być dość uważni. Jeśli kupicie nieświeże mięso, nie będzie miało ono tylu witamin i wartości odżywczych. Będzie też mniej smaczne, a w najgorszym wypadku może doprowadzić do zatrucia! Wybierając mięso kierujcie się wszystkimi zmysłami. Powąchajcie je, obejrzyjcie bardzo dokładnie zwracając uwagę na barwę, ilość tłuszczu i ewentualne występowanie śluzu. Świeże, dobre mięso powinno być lekko wilgotne i połyskujące. Sprzedawcy wiedzą jednak, że wypatrujecie takich oznak, nie dajcie się więc nabrać na mięso posmarowane olejem lub umyte ze śluzu. Właściwy kolor wołowiny Surowe mięso dobrej jakości, ma zazwyczaj czerwony kolor. Są to odcienie czerwieni od jasnoróżowego przez czerwony, aż do ciemnoczerwonego. Nie ma jednej reguły na temat tego, jaki kolor powinna mieć dobra wołowina. Barwa zależy bowiem od razy zwierzęcia, ale też od jego wieku. Barwa starej wołowiny Uważajcie na mięso, które ma ciemny, brązowawy kolor z ciemnymi plamami. Jeśli przy mięsie zobaczycie żółtobrązowy tłuszcz, też raczej się go wystrzegajcie. Oznacza to, że zwierzę było chore lub stare. Najlepsze rasy krów na mięso Jeśli jesteście prawdziwymi pasjonatami, może będziecie chcieli zwrócić tez uwagę na rasę bydła. Najlepsze rasy bydła hodowane na mięso to: Charolaise Wagyu Hereford Limousin Black Angus Czy wołowina jest zdrowa?...

Spożywacie na ulicy jedzenie? Uważajcie - mandat za brak maseczki jest już zgodny z prawem. Kwota szokuje
Pixabay/AdobeStock
Newsy
Spożywacie na ulicy jedzenie? Uważajcie - mandat za brak maseczki jest już zgodny z prawem. Kwota szokuje
Żarty się skończyły. Mandat za brak maseczki jest już zgodny z prawem. Ile wynosi kara?

Koronawirus kontratakuje. Kiedy w lecie zeszłego roku nawet państwowe władze zapewniały, że pandemia jest już w odwrocie, nikt nie wyobrażał sobie, że sytuacja sprzed roku się powtórzy. Tymczasem jest i niemal całkowity lockdown kraju, i znowu bezwzględny nakaz noszenia maseczek w przestrzeni publicznej. Wszystko po to, by powstrzymać choć trochę transmisję koronawirusa między Polakami w autobusach, sklepach czy kościołach. Jest to niestety konieczne w obliczu gwałtownego wzrostu zakażeń. To z kolei ma bezpośredni wpływ na liczbę wolnych łóżek i respiratorów na szpitalnych oddziałach. Polska jest o krok od załamania systemu ochrony zdrowia i nie ukrywają już tego nawet politycy najwyższego szczebla. Nic więc w tym dziwnego, że władze imają się już wszelkich sposobów, by wpłynąć na zachowanie Polaków i zmusić ich do przestrzegania pandemicznych zasad bezpieczeństwa. Jakie są podstawowe zasady bezpieczeństwa w trakcie pandemii? Od miesięcy do wszystkich kierowany jest jasny przekaz, czyli trzy główne zasady, które Polacy mieli sobie wziąć do serca na czas epidemii: Dystans Dezynfekcja Maseczki Z ostatnim punktem tej krótkiej wyliczanki bywało jak do tej pory najwięcej zamieszania. Jeszcze na początku pandemii ich noszenie było jedynie rekomendowane. Po niedługim czasie noszenie maseczki kryjącej usta i nos, stało się już obowiązkowe. W lutym tego roku ministerstwo zdrowia i doradcy premiera, postanowili wprowadzić kolejne innowacje. Co zmieniło się od marca w kwestii maseczek? Chodzi oczywiście o rekomendację noszenia specjalnych maseczek chirurgicznych i zakaz wybierania na zasłonę ust i nosa wszelkiego rodzaju chust, szmatek, bandan i przyłbic. To jednak nie wszystko. Do tej pory podstawa prawna mandatów wystawianych przez policję za brak maseczki, była...

Magda Gesler nie będzie zadowolona. Oto jak internauci ocenili jej metamorfozę restauracji w "Kuchennym rewolucjach"
ONS.pl/ Facebook/Kuchenne rewolucje
Newsy
Magda Gessler nie będzie zadowolona. Oto jak internauci ocenili jej metamorfozę w „Kuchennych rewolucjach"
Wiele osób oglądając programy przedstawiające metamorfozy domów, mieszkań czy restauracji, z dużym zainteresowaniem porównuje zmiany, jakie zostały w nich wprowadzone. Też tak macie?

W programie TVN „Kuchenne rewolucje” słynna restauratorka, Magda Gessler pomaga restauracjom nie tylko poprawić menu, lepiej skalkulować cennik, zaopatrywać się w lepszej jakości składniki, czy poprawić atmosferę w zespole. Jednym z najatrakcyjniejszych momentów każdego programu jest metamorfoza wnętrza. Tu jednak chyba coś się nie udało. To wnętrze nie wygląda lepiej. Takie są opinie widzów Po programie „Kuchenne rewolucje”, jak zwykle na profilu facebookowym stacji, ukazała się relacja z metamorfozy. Widzowie zobaczyli dwa zdjęcia - jedno przedstawiało wnętrze restauracji przed zmianą, a drugie po jej wprowadzeniu. Stacja w poście zachęciła widzów, żeby głosowali, która z wersji wystroju podoba im się bardziej. I to chyba był błąd, bo widzowie zaproszeni do głosowania, bardzo ochoczo zaczęli oddawać głosy. Ich opinie chyba nie spodobają się Magdzie Gessler: - Bardziej mi się podobało przed. Odpowiednie dodatki i byłoby pięknie, a na dole to jak wystrój taniego baru mlecznego. - Przed było ładnie. Może nie te czarne zasłony, ale jakby były szare albo zielone. Teraz jak na jarmarku. - Straszne przebodźcowanie. Jak jeść w takich kolorach?  - Przed — bardziej nowocześnie i elegancko. - Przed 100x lepiej. - Strasznie pstrokato... dużo ładniej było przed — zachęcało do odwiedzenia, teraz ja bym tam dostała oczopląsu. - Przed było ładniej. Magda ma tendencję do przesady. A jakie jest wasze zdanie? Bardziej podoba wam się pierwsza czy druga wersja? Czy restauracja płaci za metamorfozę w „Kuchennych rewolucjach”? Kilka tygodni wcześniej gwiazda zdradziła niektóre kulisy „Kuchennych rewolucji”. Widzowie dowiedzieli się wówczas, że szczegóły metamorfozy...