
Sześcioosobowy gang z Brazylii sprzedawał restauracjom burgery z konia przekonując, że to wołowina. Przestępcy zostali oskarżeni m.in. o kradzież i zabijanie koni. Mięso tych zwierząt było przerabiane na burgery, których produkcja przebiegała w niehigienicznych warunkach. Mężczyźni odpowiedzą teraz za to przed sądem.
Zostali oskarżeni o prowadzenie nielegalnej rzeźni
O sprawie poinformował amerykański serwis CNN. Sędzia stanowa Maria Cristina Rech podjęła decyzję o zatrzymaniu mężczyzn i umieszczeniu ich w areszcie. Już wkrótce czeka ich proces, w trakcie którego odpowiedzą za prowadzenie nielegalnej rzeźni, stwarzanie zagrożenia dla zdrowia publicznego oraz sprzedawanie restauracjom mięsa koni twierdząc, że to wołowina.
Restauracje nieświadomie kupowały koninę
Do przestępstwa doszło w regionie Caxias do Sul. Jak się okazuje, ponad 60% lokalnych restauracji kupowało końskie mięso od gangu – przede wszystkim steki i hamburgery. Jak poinformowały władze stanu Rio Grande do Sul, gangsterzy mogli sprzedawać nawet 800 kilogramów końskiego mięsa tygodniowo.
Końska wołowina z dodatkiem wieprzowiny
Jak wykazało śledztwo, sześcioosobowy gang dodawał też do mięsa zepsutą wieprzowinę, mięso indycze a nawet resztki paszy dla świń z zakładów przemysłowych. Teraz gangsterzy odpowiedzą za to przed sądem.
Urzędnicy powiedzieli, że śledztwo zostało wszczęte dwa miesiące temu po tym, jak lokalny Inspektorat Obrony Rolnej podniósł alarm, że do restauracji sprzedawana jest końska wołowina. Szczegółowe badania przeprowadzone w restauracjach sprzedających hamburgery w Caxias do Sul potwierdziły obecność w jedzeniu końskiego DNA – powiedział w oficjalnym oświadczeniu dla CNN, koordynujący operację prokurator Alcindo Bastos.
Podobna sprawa miała już miejsce w 2013 roku, kiedy to władze w całej Europie odkryły powszechne stosowanie mięsa końskiego w produktach oznaczonych jako wołowina.
Źródło: CNN