Panierowany dorsz
gotujmy.pl/aneta8185
Newsy

Doskonały smażony dorsz w panierce. Zastosujcie sekretny trik a będzie niesamowicie soczysty i chrupiący

Mówi się, że mięso wieprzowe, a nawet drobiowe jest mniej zdrowe od ryby. Dobrze by było, gdyby więc jadło się ją znacznie częściej!
Hubert Rój
luty 17, 2021

Jeśli chcecie wybrać na obiad jakąś białą rybę, polecamy wam dorsza. Jest ciut droższy niż popularna panga czy tilapia, ale znacznie bardziej wartościowy w smaku i dla zdrowia. 

A skoro już jesteśmy przy białych, chudych rybach, to musimy powiedzieć kilka słów o tym, czym różnią się one od ryb tłustych.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jakie ryby panierować?

Na bok odłożymy dzisiaj rozważania o ich biologicznej budowie i zwrócimy wam uwagę na jeden bardzo ważny aspekt.

Tym szczegółem jest fakt, że ryby białe, czyli chude powinno się panierować, w celu uniknięcia wysuszenia podczas smażenia.

Z kolei ryby tłuste (w tym czerwone) nie wymagają podczas smażenia towarzystwa dodatkowej powłoki z mąki, bułki i jajka.

Pozostaje nam więc wymienić kilka z tych ryb oprócz dorsza, które wręcz proszą się o zapanierowanie podczas smażenia.

Są to między innymi: sola, morszczuk, sandacz, tilapia, mintaj, szczupak, miruna, panga czy leszcz. Nie powinno się panierować za to łososia, pstrąga czy makreli.

Sposób na perfekcyjnego dorsza

Przejdźmy teraz do dorsza w panierce. Co zrobić, by po usmażeniu był dalej soczysty i jednocześnie chrupiący z zewnątrz?

Oprócz panierki kluczowe będzie także odpowiednie smażenie. Rozgrzejcie dobrze olej, nie przeciągajcie smażenia w nieskończoność i nie przewracajcie ryby bez potrzeby.

Wystarczy kilka minut z obu stron, by ryba złapała złoty kolor i potem smakowała wprost perfekcyjnie.

Wróćmy jeszcze na moment do panierki. Dorsz świetnie będzie komponował się w połączeniu z „mniej oczywistymi” panierkami.

Spróbujcie eksperymentów z wiórkami kokosowymi, płatkami owsianymi czy też sezamem, zamiast nudnej i oklepanej bułki tartej.

Zobacz także

Dorsz w panierce

Składniki:

  • 2 płaty dorsza
  • 2 jajka
  • Mąka pszenna
  • Bułka tarta lub wiórki kokosowe, sezam lub płatki kukurydziane
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rybę pokrójcie na kawałki i doprawcie solą i pieprzem.
  2. Roztrzepcie w naczyniu jajko, przygotujcie mąkę i trzeci składnik panierki.
  3. Panierujcie rybę w tradycyjny sposób i smażcie na rozgrzanym oleju przez ok. 2-3 min. z każdej strony.
  4. Gdy ryba będzie miała już złoty kolor, można zdjąć ją z ognia.
  5. Podawajcie swoją rybę z ziemniakami, frytkami lub ryżem i surówkami.

Smacznego!

 Źródło: gotujmy.pl

Komentarze