Panierowany dorsz
gotujmy.pl/aneta8185
Newsy

Doskonały smażony dorsz w panierce. Zastosujcie sekretny trik a będzie niesamowicie soczysty i chrupiący

Mówi się, że mięso wieprzowe, a nawet drobiowe jest mniej zdrowe od ryby. Dobrze by było, gdyby więc jadło się ją znacznie częściej!

Jeśli chcecie wybrać na obiad jakąś białą rybę, polecamy wam dorsza. Jest ciut droższy niż popularna panga czy tilapia, ale znacznie bardziej wartościowy w smaku i dla zdrowia. 

A skoro już jesteśmy przy białych, chudych rybach, to musimy powiedzieć kilka słów o tym, czym różnią się one od ryb tłustych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie ryby panierować?

Na bok odłożymy dzisiaj rozważania o ich biologicznej budowie i zwrócimy wam uwagę na jeden bardzo ważny aspekt.

Tym szczegółem jest fakt, że ryby białe, czyli chude powinno się panierować, w celu uniknięcia wysuszenia podczas smażenia.

Z kolei ryby tłuste (w tym czerwone) nie wymagają podczas smażenia towarzystwa dodatkowej powłoki z mąki, bułki i jajka.

Pozostaje nam więc wymienić kilka z tych ryb oprócz dorsza, które wręcz proszą się o zapanierowanie podczas smażenia.

Są to między innymi: sola, morszczuk, sandacz, tilapia, mintaj, szczupak, miruna, panga czy leszcz. Nie powinno się panierować za to łososia, pstrąga czy makreli.

Sposób na perfekcyjnego dorsza

Przejdźmy teraz do dorsza w panierce. Co zrobić, by po usmażeniu był dalej soczysty i jednocześnie chrupiący z zewnątrz?

Oprócz panierki kluczowe będzie także odpowiednie smażenie. Rozgrzejcie dobrze olej, nie przeciągajcie smażenia w nieskończoność i nie przewracajcie ryby bez potrzeby.

Wystarczy kilka minut z obu stron, by ryba złapała złoty kolor i potem smakowała wprost perfekcyjnie.

Wróćmy jeszcze na moment do panierki. Dorsz świetnie będzie komponował się w połączeniu z „mniej oczywistymi” panierkami.

Spróbujcie eksperymentów z wiórkami kokosowymi, płatkami owsianymi czy też sezamem, zamiast nudnej i oklepanej bułki tartej.

Zobacz także
Koniec z porwanymi liśćmi kapusty. Dzięki tym łatwym trikom przygotujesz idealne gołąbki

Koniec z porwanymi liśćmi kapusty. Dzięki tym łatwym trikom przygotujesz idealne gołąbki

Twarde kotlety schabowe po usmażeniu

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? Popełniacie te błędy

Dorsz w panierce

Składniki:

  • 2 płaty dorsza
  • 2 jajka
  • Mąka pszenna
  • Bułka tarta lub wiórki kokosowe, sezam lub płatki kukurydziane
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rybę pokrójcie na kawałki i doprawcie solą i pieprzem.
  2. Roztrzepcie w naczyniu jajko, przygotujcie mąkę i trzeci składnik panierki.
  3. Panierujcie rybę w tradycyjny sposób i smażcie na rozgrzanym oleju przez ok. 2-3 min. z każdej strony.
  4. Gdy ryba będzie miała już złoty kolor, można zdjąć ją z ognia.
  5. Podawajcie swoją rybę z ziemniakami, frytkami lub ryżem i surówkami.

Smacznego!

 Źródło: gotujmy.pl

czym posmarować rybę przed smażeniem
Flickr
Newsy
Chcecie, żeby ryba miała przyjemną i delikatną skórkę? Posmarujcie ją tym przed smażeniem. Będzie cudowna w smaku
Smażenie ryby nie musi ograniczać się tylko do obtaczania jej w panierce. Spróbujcie innych rozwiązań.

Po raz kolejny smażycie rybę na piątkowy obiad i po raz kolejny coś poszło nie tak? Pora wypróbować innych sposobów niż oklepana panierka. Jak sprawić, by ryba miała przyjemną i delikatną skórkę? To zależy od tego, jaką rybę zamierzacie usmażyć. Tłustym rybom, takim jak łosoś czy makrela (rzecz jasna ta nieuwędzona), wystarczy smażenie na minimalnej ilości tłuszczu przez kilka minut. Jeśli jednak dysponujecie filetem chudej ryby, a znudziły się wam już panierki z mąki, bułki i jajka, mam dla was inne rozwiązanie. Jak poprawić smak smażonej ryby i uzyskać delikatną skórkę? Posmarujcie filety rybne majonezem tuż przed smażeniem. Wystarczy delikatna warstewka tego sosu, a efekty będą naprawdę zaskakujące. Dobrze wysmażona ryba z cieniutką warstwą majonezu, będzie miała naprawdę przyjemną i bardzo delikatną skórkę. Oto jakie gatunki chudych ryb (zawierających do 2% tłuszczu) świetnie nadają się do posmarowania ich majonezem: Dorsz Morszczuk Mintaj Sandacz Szczupak Tołpyga Panga Miruna Tilapia Czym jeszcze można poprawić smak smażonej ryby? Jak widać, odmiana smaku zwykłej ryby, wcale nie jest tak trudna, jak mogłoby się wydawać. Jeśli jednak taka ryba wciąż jest dla was zbyt mdła, poszukajcie innego rozwiązania. Nic nie robi rybie tak dobrze, jak kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wystarczy ukroić mały plasterek cytrusa i wycisnąć go już po usmażeniu ryby. Skropiona cytryną ryba zyska nieco ciekawszego smaku i trochę charakteru. Pamiętajcie jednak, że cytryna najlepiej pasuje do ryb smażonych bez panierki. Z czym jeść smażoną rybę? Na koniec zastanówmy się, w jakim towarzystwie ryba będzie smakowała najlepiej. Do smażonej ryby pasuje naprawdę mnóstwo dodatków. Można pokusić się o...

Jak smażyć rybę, żeby nie była w środku sucha? Nie zapomnijcie o jednej ważnej rzeczy. Bez niej się nie uda
Adobe Stock
Newsy
Jak smażyć rybę, żeby nie była w środku sucha? Nie zapomnijcie o 1 ważnej rzeczy. Bez niej się nie uda
Niemal wszystkie ryby charakteryzują się delikatnym mięsem. Zaraz dowiecie się, jak sprawić, by po wysmażeniu nadal były soczyste.

Smażenie ryby to tylko jeden z możliwych wariantów obróbki termicznej ryby. Oprócz tego pozostaje wam do wyboru także popularne pieczenie i gotowanie w wodzie i na parze. Te dwa ostatnie sposoby są używane znacznie rzadziej. Jednak wydaje się, że to świetne rozwiązanie dla osób na diecie niskotłuszczowej. Decyzja o tym, jak daną rybę powinno się przygotowywać, powinna wynikać głównie z tego, jaką rybą dysponujecie.  Jakie ryby powinno się panierować? Wróćmy do smażenia. Zasadniczo smażenie może odbywać się na dwa główne sposoby. A więc – w panierce i bez panierki. O tym czy rybę powinno się zapanierować decydują jej właściwości. Warto obtoczyć filety rybne w cieście naleśnikowym wtedy, gdy kupiliście w sklepie rybę chudą Do takich zalicza się m.in. solę, dorsza, morszczuka, sandacza, tilapię, mintaja, szczupaka, mirunę, pangę czy leszcza. Czy ryby tłuste należy panierować? Panierka lub otoczka z ciasta chroni chude rybie mięso przed wysuszeniem. Jeśli nie macie czasu na zrobienie ciasta naleśnikowego, wystarczy wam tradycyjny zestaw złożony z jajka, mąki i bułki tartej. Jednak jeżeli przyrządzacie na obiad rybą tłustszą, panierowanie jest zbędne. Tak będzie między innymi w przypadku smażenia łososia, makreli (oczywiście tej jeszcze nieuwędzonej) czy pstrąga tęczowego. Co zrobić z rybami, które zwyczajowo nie należą ani do grupy ryb tłustych, ani chudych? Wtedy decyzja należy do was i od okazu, który macie w lodówce. Kiedy wasz karp czy pstrąg wykazuje znamiona posiadania dużej ilości tłuszczu, lepiej odpuśćcie sobie jego panierowanie. Kiedy powinno się solić rybę podczas smażenia? Niezależnie od tego, czy panierujecie swoją rybę, czy też smażycie ją bez tego rodzaju dodatków, koniecznie musicie stosować się do kilku...

dorsz
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Najlepsza panierka do białej ryby. Podczas gryzienia cudownie chrupie, a smakuje tak, że ślinka cieknie
Dobra panierka do ryby to już połowa sukcesu! Dzięki jednemu dodatkowi, mięso będzie chrupiące z wierzchu, a delikatne i soczyste w środku. Obok takiej wersji nikt nie przejdzie obojętnie, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Ryby coraz częściej goszczą na polskich stołach. Nie jak kiedyś od święta czy tylko w piątek. Zdobywają coraz większą popularność, a co za tym idzie, pojawia się coraz więcej propozycji przygotowania tego produktu.  Co zawiera ryba? Jednym ze słynniejszych i bardziej dostępnych gatunków ryb na rynku jest dorsz. Jest delikatny w smaku, a przede wszystkim zawiera szereg właściwości, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Głównie jest on dobrym źródłem białka i kwasów z rodziny omega-3, mającymi dobry wpływ na pracę serca. Ponadto dorsz jest bogaty w witaminy oraz różne mikroelementy, które mają wpływ na układ odpornościowy. Warto dodać, że jest rybą niskokaloryczną i zawiera znikomą ilość cholesterolu, z tego też powodu jest zalecana dla osób zmagających się z nadprogramowymi kilogramami. Dorsz w chrupiącej piwnej panierce - przepis Sama panierka to połowa sukcesu w dobrze przygotowanym daniu, dlatego też musi być odpowiednio przyrządzona by była chrupiąca, a mięso w środku delikatne i soczyste. Sekretnym składnikiem, który spowoduje, że panierka będzie aromatyczna jest piwo. Tak, dobrze przeczytaliście. Dzięki niemu sama ryba nabierze wyjątkowego smaku. Przypadnie do gustu nie tylko smakoszom piwa, ale i innym gościom. Z pewnością nikt obok niej nie przejdzie obojętnie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 1 kg filetów z dorsza 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 ½ szklanki piwa 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz cytrynowy sok z cytryny olej do smażenia Wykonanie: Rybę opłuczcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Pokrójcie na mniejsze kawałki. Dorsza przyprawcie solą, pieprzem oraz delikatnie skropcie sokiem z cytryny. Do większej miski wlejcie piwo, wbijcie...

Ryby
Adobe Stock
Newsy
Jaką rybę wybrać na Wigilię? Tych nigdy nie kupuj, są szkodliwe dla zdrowia
Karp, śledź, a może… No właśnie – jaką rybę warto kupić na święta, a jakich należy się wystrzegać? Sprawdźcie w naszym małym poradniku

Ryba to absolutna podstawa wigilijnej kolacji. Tradycyjnie większość Polaków wybiera karpia, którego przyrządza się na wiele różnych sposobów. Innym żelaznym punktem w świątecznym menu jest śledź. Tę rybę lubimy zwłaszcza w różnego rodzaju sałatkach – w oleju, w śmietanie i w wielu innych odsłonach. Oprócz tego na naszych stołach nie brakuje innych ryb. Te wykorzystujemy choćby w takich potrawach jak ryba po grecku. Nasze rybne menu Tilapia, dorsz, miruna, panga czy łosoś – te gatunki ryb wybieramy często przed świętami, a także w ciągu całego roku. Których należy się wystrzegać, a które możemy jeść w miarę regularnie? Decydującym czynnikiem o szkodliwości i zdrowotności danej ryby jest w dużej mierze zawartość toksyn i innych substancji szkodliwych, takich jak rtęć. I to właśnie wspomniana rtęć w sporych ilościach występuje w lubianych przez nas tuńczykach. Jedzenie tej smacznej ryby w dużych ilościach będzie niekorzystne zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Kolejną rybą na którą powinniśmy zwrócić uwagę jest tilapia. I to bynajmniej nie w celu jej kolejnego zakupu. Ta słodkowodna ryba, często pochodząca ze sztucznych chińskich hodowli, ma w sobie mało rtęci, ale jest nieodpowiednia dla osób z chorobami serca, z reumatyzmem i z alergią. Nie kupujmy także na nasz wigilijny stół popularnej ostatnio pangi. Okazjonalne jej spożywanie nie będzie niczym złym dla naszego organizmu, ale panga to ryba niezawierająca zbyt wielu wartości odżywczych. Co zatem wybrać? Jest z nią podobny problem  jak z tilapią – często pochodzi z niekontrolowanych hodowli w Azji, gdzie chętnie i obficie stosuje się antbiotyki i niezdrowe odżywki. Spokojnie, nie będziemy ciągnąć tej listy w nieskończoność. Są ryby, które ze spokojem możemy...