Jeśli chcecie wybrać na obiad jakąś białą rybę, polecamy wam dorsza. Jest ciut droższy niż popularna panga czy tilapia, ale znacznie bardziej wartościowy w smaku i dla zdrowia. 

A skoro już jesteśmy przy białych, chudych rybach, to musimy powiedzieć kilka słów o tym, czym różnią się one od ryb tłustych.

Jakie ryby panierować?

Na bok odłożymy dzisiaj rozważania o ich biologicznej budowie i zwrócimy wam uwagę na jeden bardzo ważny aspekt.

Tym szczegółem jest fakt, że ryby białe, czyli chude powinno się panierować, w celu uniknięcia wysuszenia podczas smażenia.

Zobacz także:

Z kolei ryby tłuste (w tym czerwone) nie wymagają podczas smażenia towarzystwa dodatkowej powłoki z mąki, bułki i jajka.

Pozostaje nam więc wymienić kilka z tych ryb oprócz dorsza, które wręcz proszą się o zapanierowanie podczas smażenia.

Są to między innymi: sola, morszczuk, sandacz, tilapia, mintaj, szczupak, miruna, panga czy leszcz. Nie powinno się panierować za to łososia, pstrąga czy makreli.

Sposób na perfekcyjnego dorsza

Przejdźmy teraz do dorsza w panierce. Co zrobić, by po usmażeniu był dalej soczysty i jednocześnie chrupiący z zewnątrz?

Oprócz panierki kluczowe będzie także odpowiednie smażenie. Rozgrzejcie dobrze olej, nie przeciągajcie smażenia w nieskończoność i nie przewracajcie ryby bez potrzeby.

Wystarczy kilka minut z obu stron, by ryba złapała złoty kolor i potem smakowała wprost perfekcyjnie.

Wróćmy jeszcze na moment do panierki. Dorsz świetnie będzie komponował się w połączeniu z „mniej oczywistymi” panierkami.

Spróbujcie eksperymentów z wiórkami kokosowymi, płatkami owsianymi czy też sezamem, zamiast nudnej i oklepanej bułki tartej.

Dorsz w panierce

Składniki:

  • 2 płaty dorsza
  • 2 jajka
  • Mąka pszenna
  • Bułka tarta lub wiórki kokosowe, sezam lub płatki kukurydziane
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rybę pokrójcie na kawałki i doprawcie solą i pieprzem.
  2. Roztrzepcie w naczyniu jajko, przygotujcie mąkę i trzeci składnik panierki.
  3. Panierujcie rybę w tradycyjny sposób i smażcie na rozgrzanym oleju przez ok. 2-3 min. z każdej strony.
  4. Gdy ryba będzie miała już złoty kolor, można zdjąć ją z ognia.
  5. Podawajcie swoją rybę z ziemniakami, frytkami lub ryżem i surówkami.

Smacznego!

 Źródło: gotujmy.pl