Jeśli chcecie wybrać na obiad jakąś białą rybę, polecamy wam dorsza. Jest ciut droższy niż popularna panga czy tilapia, ale znacznie bardziej wartościowy w smaku i dla zdrowia.
A skoro już jesteśmy przy białych, chudych rybach, to musimy powiedzieć kilka słów o tym, czym różnią się one od ryb tłustych.
Jakie ryby panierować?
Na bok odłożymy dzisiaj rozważania o ich biologicznej budowie i zwrócimy wam uwagę na jeden bardzo ważny aspekt.
Tym szczegółem jest fakt, że ryby białe, czyli chude powinno się panierować, w celu uniknięcia wysuszenia podczas smażenia.
Zobacz także:
Z kolei ryby tłuste (w tym czerwone) nie wymagają podczas smażenia towarzystwa dodatkowej powłoki z mąki, bułki i jajka.
Pozostaje nam więc wymienić kilka z tych ryb oprócz dorsza, które wręcz proszą się o zapanierowanie podczas smażenia.
Są to między innymi: sola, morszczuk, sandacz, tilapia, mintaj, szczupak, miruna, panga czy leszcz. Nie powinno się panierować za to łososia, pstrąga czy makreli.
Sposób na perfekcyjnego dorsza
Przejdźmy teraz do dorsza w panierce. Co zrobić, by po usmażeniu był dalej soczysty i jednocześnie chrupiący z zewnątrz?
Oprócz panierki kluczowe będzie także odpowiednie smażenie. Rozgrzejcie dobrze olej, nie przeciągajcie smażenia w nieskończoność i nie przewracajcie ryby bez potrzeby.
Wystarczy kilka minut z obu stron, by ryba złapała złoty kolor i potem smakowała wprost perfekcyjnie.
Wróćmy jeszcze na moment do panierki. Dorsz świetnie będzie komponował się w połączeniu z „mniej oczywistymi” panierkami.
Spróbujcie eksperymentów z wiórkami kokosowymi, płatkami owsianymi czy też sezamem, zamiast nudnej i oklepanej bułki tartej.
Dorsz w panierce
Składniki:
- 2 płaty dorsza
- 2 jajka
- Mąka pszenna
- Bułka tarta lub wiórki kokosowe, sezam lub płatki kukurydziane
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Rybę pokrójcie na kawałki i doprawcie solą i pieprzem.
- Roztrzepcie w naczyniu jajko, przygotujcie mąkę i trzeci składnik panierki.
- Panierujcie rybę w tradycyjny sposób i smażcie na rozgrzanym oleju przez ok. 2-3 min. z każdej strony.
- Gdy ryba będzie miała już złoty kolor, można zdjąć ją z ognia.
- Podawajcie swoją rybę z ziemniakami, frytkami lub ryżem i surówkami.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl