Mięsna pasta na kanapkę
Gotujmy.pl/kamazka439
Newsy

Doskonały produkt na kanapki. Domowa metka z cebulką. Już po 1 kęsie będziecie w niebie

Znudziły wam się kanapki z szynką i serem? Koniecznie spróbujcie kanapek z tym dodatkiem!

Kanapki są świetną przekąską lub odrębnym posiłkiem. Ich ogromną zaletą jest to, że można je przygotować na bardzo wiele sposobów. Kanapki jadane z różnymi dodatkami się nie nudzą! Sprawdźcie przepis na pyszną metkę, która doskonale smakuje rozsmarowana na kawałku chleba.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Metka na kanapki

Surowe mięso i surowe kiełbasy mają swoich fanów, ale też wielu przeciwników. Metka należy właśnie do kiełbas półsurowych. To rodzaj mielonego mięsa z przyprawami uformowanego najczęściej w kiełbasy, które rozsmarowuje się na kanapkach.

To regionalna potrawa, najbardziej popularna na Górnym Śląsku i w Wielkopolsce. Ma ona swoich fanów jednak w całej Polsce. 

Można powiedzieć, że metka utraciła trochę swoją popularność. Niektórym osobom kanapka z metką kojarzy się nierozłącznie z dzieciństwem. 

Tę mięsną pastę na kanapki można oczywiście kupić już wymieszaną z przyprawami, najlepiej będzie jednak smakować przygotowana samodzielnie. 

Przepis na metkę wieprzowo-wołową

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 1,5 kg wieprzowiny – np. boczku wieprzowego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki saletry
  • 3 łyżki soli
  • Prażona cebulka
  • Sól
  • Pieprz
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • Jelita wieprzowe

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrójcie na grubsze kostki.
  2. Kawałki mięsa wymieszajcie z solą, cukrem i saletrą.
  3. Odstawcie mięso w glinianym, plastikowym, kamiennym lub ceramicznym naczyniu na 24 godziny. 
  4. Mięso zmielcie w maszynce do mielenia mięsa bardzo drobno. Możecie zrobić to podwójnie, jeśli mięso nie jest dostatecznie drobno zmielone. 
  5. Mięso przyprawcie pieprzem, słodką papryką i ewentualnie ostrą papryką. Dodajcie prażoną cebulkę.
  6. Metkę nałóżcie do jelita i wędźcie w zimnym dymie, jeśli macie taką możliwość. Etap ten można pominąć, metka nie będzie miała wtedy jednak wędzonego posmaku.
  7. Jeśli chcecie pominąć etap wędzenia, możecie po prostu przełożyć metkę do pojemniczka, odczekać dobę do połączenia się smaków, a następnie zjeść metkę na pieczywie. 
  8. Metkę możecie przechowywać w lodówce kolejne 2-3 dni.

Metka najlepiej smakuje na kanapce z dodatkiem świeżej cebuli lub szczypiorku. To dość tłusta pasta, przełamcie jej smak dodatkiem świeżych warzyw.

Smacznego! 

 

Mięso na kiełbasę domową
Gotujmy.pl/Siedlce
Newsy
Robiąc domową kiełbasę swojską, zawsze zmieszajcie te 2 mięsa. Jej smak jest wtedy nie do opisania
Nic nie zastąpi smaku własnoręcznie robionej, swojskiej kiełbasy. Koniecznie zróbcie ją z tego przepisu!

Macie ochotę na pyszną kiełbasę, a sklepowe wyroby nie spełniają waszych oczekiwań smakowych? Nic dziwnego. Jeśli choć raz próbowaliście prawdziwej, swojskiej kiełbasy to wiecie, że nie ma sobie równych smakiem. Ten przepis jest naprawdę doskonały! Zmielone mięso lub podroby, dodatki smakowe i zioła. To wszystko wtłoczone do jelita lub osłonki, składa się na kiełbasę. Kiełbasy bardzo często poddaje się potem procesowi wędzenia, ale nie jest to konieczne. Niezwykły smak swojskiej kiełbasy Oczywiście nie każda swojska kiełbasa smakuje tak samo! Na smak kiełbasy składa się przede wszystkim: Rodzaj wybranego mięsa Stopień rozdrobnienia mięsa Zawartość tłuszczu w wykorzystywanym mięsie Dodatki smakowe np. zioła i przyprawy Proces obróbki kiełbasy po przygotowaniu (np. uwędzenie, suszenie, sparzenie wrzątkiem) Jak widzicie, naprawdę istotną rolę w kształtowaniu saku kiełbasy, odgrywa rodzaj wykorzystanego mięsa. Sprawdźcie, jakie najlepiej się nada. Jakie mięso na swojską kiełbasę?  Najczęściej wykorzystywanym mięsem w produkcji kiełbas jest wieprzowina. Warto dodać do kiełbasy dwa rodzaje mięsa. Proponujemy, by zmieszać ze sobą mieloną karkówkę i łopatkę wieprzową. Zmieszajcie ze sobą mięsa w proporcji 1 do 2, czyli na każdy kilogram karkówki wybierzcie 2 kilo łopatki wieprzowej. Składniki na kiełbasę swojską: 1 kg karkówki 2 kg łopatki wieprzowej Kilka ziaren pieprzu Kilka ziaren ziela angielskiego Ok. 4 ząbki czosnku Jelito 2 łyżki soli Pół łyżeczki saletry Przygotowanie kiełbasy swojskiej:  Mięso umyjcie i zmielcie w maszynce. Zamiast tego łopatkę możecie pokroić w bardzo drobną kostkę. Do mięsa dodajcie rozgnieciony pieprz i ziele angielskie. Połączcie składniki. Wlejcie do...

Kiełbasa biała domowa
Gotujmy.pl/Mysza75
Newsy
Unikalny przepis na domową kiełbasę. Gdy ją raz zrobicie, już nigdy nie kupicie jej w sklepie
Przygotowywanie kiełbasy to prawdziwa sztuka. Posiedli ją masarze, eksperci w wędliniarskim fachu. Warto jednak zacząć domowe eksperymenty we własnym zakresie.

Z pewnością wielu z was marzyło o przygotowaniu własnej, domowej kiełbasy. W wielu przypadkach marzenia te rozbijają się o braki sprzętowe. Nie wszyscy dysponujemy przecież wędzarniami. W takich wypadkach są trzy rozwiązania. Albo zostawić robienie kiełbasy fachowcom, albo przyrządzić kiełbasę suszoną, albo surową – białą. Dzisiaj polecamy wam tę ostatnią opcję. Biała kiełbasa kojarzy się głównie z żurkiem. Świetnie będzie smakowała także jako samoistne danie. Dla porządku przypominamy, że tak przygotowana biała kiełbasa przed spożyciem oczywiście musi zostać obgotowana we wrzątku. O zaletach domowej kiełbasy nikogo nie trzeba informować. Najważniejszy jest oczywiście fakt, że tylko od was zależy to, jakiego mięsa użyjecie do swoich wyrobów. Przepis na białą kiełbasę domową Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. 0,5  kg łopatki, 0,5 kg polędwicy wieprzowej lub szynki, 0,5 kg karkówki – wybór mięsa zależy od was) 3-4 ząbki czosnku Pieprz czarny ziarnisty Kolendra w ziarnach Sól Ziele angielskie Jadalne osłonki – jelitka wieprzowe cienkie lub osłonki kolagenowe (do kupienia w sklepach specjalistycznych) Przygotowanie: Obierzcie czosnek. W moździerzu rozbijcie kolendrę, pieprz z dodatkiem czosnku. Mięso pokrójcie na mniejsze kawałki i zmielcie na grubo w maszynce do mięsa. Połączcie mięso z przyprawami, a także posólcie. Wyrabiajcie jednolitą masę. Napełniajcie jelita mięsem, np. za pomocą maszynki. Kiełbasa będzie gotowa do spożycia po obgotowaniu przez ok. 20-30 min. Sprawdźcie kiełbaskę nakłuwając ją widelcem – powinien wchodzić w mięso dość gładko. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

kiełbasa
gotujmy.pl/zewa
Newsy
Jak łatwo i dokładnie usunąć skórkę z kiełbasy? Zdradzamy zaskakujący trik
Jeśli należycie do fanów kiełbasy wiecie, że jej jedzenie nie zawsze należy do łatwych i przyjemnych. Znamy sposób, w jaki można to bez szwanku obejść.

Niewiele rzeczy smakuje tak wybornie, jak domowa kiełbasa z naturalnych składników. Każda jedna, czy kupna, czy ta sporządzona samodzielnie ma jadalną, ale niekoniecznie łatwą do gryzienia skórkę. Domowa kiełbasa jest najlepsza Do jej przygotowania potrzebujecie kilku składników, chwilę wolnego czasu i odrobiny cierpliwości. Efekt na pewno okaże się warty czekania. Kiełbasa świetnie sprawdzi się podawana na ciepło, jak i np. na kanapkach. Można ją kosztować samodzielnie lub w towarzystwie sosów na bazie czosnku czy pomidorów. Do przygotowania domowej kiełbasy wystarczy paczka gorczycy, kilka ząbków czosnku, mielony pieprz, płaskie łyżki cukru, słodka papryka, jelita do nadziewania kiełbasy, gałka muszkatołowa i najważniejsze - dobrej jakości mięso, najlepiej wieprzowe z odpowiednią ilością tłuszczu.  Domową kiełbasę można gotować, piec, a nawet uwędzić. Jelito, które można kupić u rzeźników na targowiskach, a także w supermarketach, jest jadalne. Po przyrządzaniu kiełbasy sprawia jednak małe problemy. Niektóre osoby mogą mieć kłopot z jego gryzieniem. Sposób na pozbycie się z kiełbasy skórki Sposobów na podawanie kiełbasy są tysiące. Kiełbasa to z pewnością stały bywalec sezonu grillowego, ale i towarzysz biesiad przy stole w bliskim gronie. Pieczona kiełbasa smakuje nie mniej wyśmienicie. Jeśli podacie ją z marynowaną papryką, wasi goście zdębieją z wrażenia! Kiełbasę możecie podać także na półmisku, najlepiej bez osłony. Jest sposób, aby łatwo usunąć taką osłonę. Wystarczy, że włożycie kiełbasę na jakieś 5 minut do bardzo zimnej wody. Po tym czasie, który w żaden sposób nie odbierze walorów smakowych waszej kiełbasie, osłonka dobrze odejdzie od mięsa....

Jakie mięso najlepiej nadaje się na pieczeń rzymską? Z tym wyjdzie idealna
AdobeStock
Newsy
Jakie mięso najlepiej nadaje się na pieczeń rzymską? Z takim wyjdzie idealna
Przygotowujecie pieczeń rzymską? Zróbcie ją z tego mięsa, a będzie smakowała wybornie.

Pieczeń rzymska z jajkiem to proste danie, które kojarzy nam się głównie z Wielkanocą. Możecie też przygotować je na co dzień. Doskonale się sprawdzi zarówno na gorąco, z tłuczonymi ziemniakami i surówką oraz jako wędlina na kanapki. Jak ją przygotować? Jak zrobić idealną pieczeń rzymską? W pieczeni rzymskiej najważniejsze jest mięso. Chodzi tu oczywiście o mięso wieprzowe. Pieczeń przygotowywana tylko z jednego rodzaju mięsa smakuje wprost wybornie. Ważne jest, żeby odpowiednio przyprawić masę mięsną ziołami i przyprawami. Jakie mięso najlepiej nadaje się na pieczeń rzymską? Do upieczenia smacznej pieczeni rzymskiej z jajkiem, najlepiej jest użyć łopatki bez kości, karkówki lub mniej tłustej biodrówki. Jeśli zamierzacie użyć szynki, warto wymieszać ją pół na pół z łopatką, dzięki czemu wasza pieczeń nie będzie za sucha. Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem Pieczeń rzymska z jajkiem to proste danie, które w sam raz sprawdzi się na obiad lub jako mięso na kanapki. Jak ją przygotować? Składniki: 1 kg mięso mielonej wieprzowiny 5 jajek 1 sucha bułka 2 ząbki czosnku 1  cebula 2 łyżki oliwy 1 mała marchew 1 papryka czerwona sól pieprz mielony bułka tarta Przygotowanie: Ugotujcie 3 jajka na twardo. Ostudźcie je i obierzcie. Cebulę pokrójcie w kostkę i podsmażcie na złoty kolor w małej ilości tłuszczu. Bułkę namoczcie w wodzie. Marchew obierzcie i pokrójcie w paski. To samo zróbcie z czerwoną papryką. Do dużej miski włóżcie mięso oraz wyciśniętą z wody bułkę. Wbijcie dwa jaka i dodajcie podsmażona cebulkę, pokrojoną marchew i paprykę oraz zmiażdżony czosnek oraz przyprawy. Dobrze...