Doskonały na odchudzanie. W sklepach jest kilka rodzajów, najskuteczniej  działa czerwony
Adobe Stock
Newsy

Już połówka tego owocu przed posiłkiem pomoże w redukcji wagi. Jest doskonały na odchudzanie

Jedzenie owoców polecają wszyscy. I ze względu na wartości odżywcze, i z powodu błonnika, który poprawia przemianę materii. Jedzenie grapefruitów dodatkowo pozwoli chudnąć, bo w rezultacie mniej zjecie.

Jedzenie grapefruitów pomaga utrzymać uczucie sytości, powoduje więc, że nie mamy ochoty na podjadanie. To ważny z powodów, dla których spożywanie tych owoców sprzyja odchudzaniu. Grapefruity stabilizują też poziom cukru we krwi poprawiają więc insulinoodporność.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Udowodniono odchudzające działanie grapefruitów

Naukowcy z Centrum Badawczego Odżywiania i Metabolizmu w klinice Scripps z San Diego dowiedli, że już zjedzenie połówki grapefruita przed posiłkiem, sprzyja redukcji wagi.

Na czym polegają odchudzające własności grapefruita? Działanie jest bardzo proste. Jeśli zjecie połówkę owocu na 30 minut przed posiłkiem, zjecie mniej na sam posiłek, a pomiędzy posiłkami w ciągu dnia, nie będziecie mieli potrzeby podjadania. Sytość będzie się utrzymywała do następnego posiłku.

W rezultacie jedzenie tych owoców przyczynia się do tego, że zjadacie mniej w ciągu dnia i dostarczacie sobie mniejsza ilość kalorii. Zrzucacie więc kilogramy i to bez wyrzeczeń i bez efektu jo-jo.

Zobacz także
Dlaczego warto kupować brzydkie warzywa owoce? Nie tylko dlatego, że są zdrowe

Dlaczego warto kupować brzydkie warzywa i owoce? Nie tylko dlatego, że są zdrowe

Szykuje się nowy zakaz: warzywa i owoce nie będą pakowane w folię. Czy jesteście za?

Warzywa i owoce nie będą już pakowane w folię? Szykuje się nowy zakaz?

Grapefruity dobre na odkwaszenie organizmu

Owoce mają bardzo korzystne pH dla organizmu człowieka. Wynosi ono 8,5, co czyni je doskonałym produktem alkalicznym, neutralizującym nadmierną kwasowość występującą w organizmie. Koktajle z grapefruitów mają też inne, korzystne dla zdrowia właściwości:

  • Wspomagają procesy detoksykacyjne, oczyszczą wątrobę, nerki i jelita
  • Pomogą w walce z wolnymi rodnikami
  • Wpłyną na układ hormonalny

Właściwości zdrowotne grapefruitów

Grejpfruty są prawdziwą bombą witaminową

Zawierają duże ilości witaminy C, dzięki której działają wzmacniająco na odporność. Można w nich znaleźć także spore pokłady witamin z grupy B oraz potasu, utrzymującego równowagę elektrolitową organizmu.

W sklepach jest dostępnych kilka rodzajów grapefruitów. Owoce różnią się nie tylko barwą, ale też składem i wartościami odżywczymi. Najzdrowsze są czerwone odmiany, bo zawierają najwięcej witaminy C, likopenu czy karotenoidów.

Źródło: radiozet.pl, wp.pl

Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Adobe Stock
Newsy
Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Wstaliście rano i macie ochotę na banana? Sprawdźcie, czy jedzenie bananów na pusty żołądek jest zdrowe.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nigdy nie powinno się go jeść w pośpiechu i zawsze powinno ono być pożywne i zdrowe, aby zapewnić nam odpowiednie składniki odżywcze i energię na resztę dnia. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie śniadania. Wielu z nas zazwyczaj sięga po coś, co akurat znajduje się pod ręką, aby szybko zaspokoić swój głód. Nie wszystkie produkty jedzone na czczo są jednak dla nas dobre. Jak to więc jest z bananami? Prozdrowotne właściwości bananów Banany to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają witaminy A, B6 i C oraz są bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu. Banany składają się głównie z węglowodanów. Niedojrzałe banany zawierają przyzwoite ilości skrobi, która działa jak błonnik, wspomagając pracę jelit. Podobnie jak inne owoce, banany zawierają kilka zdrowych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. dopamina i katechina. Banany mogą być korzystne dla zdrowia serca ze względu na wysoki poziom potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, ich tzw. oporna skrobia i pektyny mogą promować zdrowie okrężnicy. Banany nie tylko dodają nam energii, ale też odtruwają organizm, wspomagają naszą oporność i pomagają w regeneracji mięśni. Banany są ogólnie uważane za zdrowe, jednak osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać spożywania dużych ilości dojrzałych bananów. A co, jeżeli chodzi o jedzenie bananów na czczo? Czy można jeść banany na pusty żołądek? Zdaniem lekarzy to najlepsze, co możemy zrobić, ponieważ banany: mają bogatą wartość odżywczą wprawiają nas w dobry nastrój, dzięki tryptofanowi, który odpowiada za wydzielanie serotoniny  wspomagają trawienie pomagając nam uniknąć zaparć doskonale działają...

Śpiewały o niej Brathanki i Sława Przybylska, rośnie przy każdej drodze. Oto jak zrobić z niej konfiturę
Adobe Stock
Newsy
Śpiewały o niej Brathanki i Sława Przybylska, rośnie przy każdej drodze. Oto jak zrobić z niej konfiturę.
Konfitury to doskonały dodatek do mięs i serów. Kwaśno-słodkie mogą bardzo dobrze uzupełniać smaki głównego dania. Prezentujemy jedną z nich.

Drewno tego drzewa jest twarde i wytrzymałe. Wędrowcy robili z niego laski, nieraz wplatano je w wieńce dożynkowe, na szczęśliwe, dorodne plony. Czerwone korale wieszane na szyjach przez dzieci i młode dziewczęta to też klasyczne wykorzystanie tych owoców.  Czy można jeść surowe owoce jarzębiny? Jagody tego drzewa uwielbiają ptaki: jemiołuszki, gile i drozdy. Smakuje sarnom, jeleniom, dzikom i wiewiórkom. Surowe owoce nie są jednak jadalne dla ludzi. Mimo to uważamy je za wielki przysmak. Mają dużo wartości odżywczych i właściwości leczniczych. Robimy z nich soki i konfitury.  Warto o tym pamiętać, że jej owoce zjedzone bez przetworzenia mogą wywołać mdłości i problemy żołądkowe. Aby jarzębina stała się strawna dla człowieka trzeba ją kilkakrotnie zagotować, albo zamrozić i dopiero przyrządzać jako przetwory. Przygotowujemy ją do jedzenia, gotując owoce w syropie, a następnie odstawiając do ostygnięcia. Ponowne zagotowanie najlepiej zaplanować na następny dzień. Prosta konfitura z jarzębiny do mięs i serów Składniki: Owoce jarzębiny – 1 kg Cukier – 1,5 kg Woda – 1,5 szklanki Przygotowanie: 1. Rozpuszczamy cukier w gorącej wodzie, tworząc syrop. Zalewamy jarzębinę gorącym syropem i zostawiamy do następnego dnia. 2. Ponownie zagotowujemy syrop z owocami, odstawiamy do ostygnięcia, gotujemy jeszcze raz. I jeszcze raz odstawiamy. Powtarzamy tę czynność 3-4 razy i za każdym razem zbieramy pianę tworzącą się podczas gotowania. 3. Ostatni raz zagotowujemy syrop, po czym przekładamy jeszcze gorący do czystych słoików. 4. Zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut w garnku z wodą nie dochodzącą do wysokości zakrętek. Wartości prozdrowotne jarzębiny pospolitej Najważniejsze, korzystne dla zdrowia działanie jarzębiny,...

jedzenie późnym wieczorem
Adobe Stock
Newsy
Jedzenie późnym wieczorem szkodzi i sprzyja tyciu - prawda czy mit?
Jedzenie późnym wieczorem uważane jest powszechnie za niezdrowe, sprzyjające otyłości, zaburzające zdrowy sen. A jak jest naprawdę?

Większość z was żyje najpewniej w przekonaniu, że jedzenie późnym wieczorem jest szkodliwe. To, czy można jeść przed snem, wywołuje kontrowersje nawet wśród dietetyków. To jak to w końcu jest? Jedzenie późnym wieczorem sprzyja tyciu? Dlaczego późnym wieczorem chce się jeść? Odpowiada za to grelina, czyli hormon głodu, a także to, że często w czasie dnia jemy zbyt mało i nadrabiamy deficyt kaloryczny przed snem. Jednak jedzenie obfitej kolacji tuż przed położeniem się spać jest złe dla naszego organizmu. Może prowadzić do nadciśnienia, chorób serca, stanu przedcukrzycowego. To prawda, tak samo jak to, że metabolizm zwalnia podczas snu, a to sprzyja tyciu. Czy to oznacza, że jeśli chcecie schudnąć, w ogóle nie możecie jeść wieczorami? Nie, powód tycia jest inny, niż sądzicie. Osoby, które jedzą późnym wieczorem, najczęściej zjadają po prostu dodatkowy posiłek. To tak jakby jadły dwie kolacje. Nic więc dziwnego, że przybierają na wadze. Jedzenie przed snem jednak nie szkodzi? Okazuje się, że są takie sytuacje, gdy jedzenie przed snem jest korzystne i może nawet… pomóc schudnąć! Jak to możliwe? Dzieje się tak w przypadku osób, które mają tendencję do podjadania po kolacji. Lepiej jest zjeść jedną zdrową przekąskę . Nie zwiększy się wtedy znacznie dziennego spożycia kalorii. Udowodniono to w badaniu, w którym grupa nocnych „podjadaczy" zjadała 1,5 godz. przed snem miseczkę płatków z mlekiem. Dzięki temu udało im się ograniczyć dzienne spożycie kalorii o prawie 400 kcal i w rezultacie schudnąć ok. kilograma. My za to polecamy jeść kiwi przed snem - pomaga zasnąć, jest witaminową bombą i ma bardzo mało kalorii. Jeść późnym wieczorem, czy nie? Ostatni posiłek najlepiej jedzcie nie później niż 2-3...

Jest zdrowy, ale nie na pusty żołądek. Koniecznie włączcie go do diety, ale nigdy nie jedzcie na czczo.
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie jedzcie tego owocu na pusty żołądek. Może wam bardzo zaszkodzić
Owoce liczi nie rosną w Polsce. Możemy się jednak w nie bardzo łatwo zaopatrzyć. Są wartościowe, ale niewłaściwie jedzone, mogą być trujące. Zdradzamy czego nie robić z liczi.

Liczi, zwane też chińską wiśnią to pyszny, egzotyczny owoc. Ma delikatny, słodki smak i jest lubiany na całym świecie. Jego jedzenie wiąże się jednak z pewną tajemnicą. Odkryto ją, badając tragiczne zdarzenia i próbując dojść przyczyny śmierci dzieci w Indiach i na Karaibach. Wyniki badania przyczyniły się do zdobycia ważnej wiedzy na temat tego owocu. Jak go jeść, żeby bezpiecznie czerpać z niego wartości odżywcze? Dlaczego owoce liczi są trujące na czczo? Okazało się, że owoc liczi zawiera hipoglicynę. To substancja, która hamuje wydzielanie glukozy w organizmie. Regularne spożywanie na pusty żołądek produktów zawierających ją, powoduje niebezpieczny dla życia spadek poziomu glukozy. Wystarczy jednak zadbać o to, aby owoce były spożywane wraz z innymi produktami lub jedzone osobno, ale pomiędzy innymi posiłkami, i niepożądane działanie hipoglicyny przestaje nieść jakiekolwiek zagrożenie dla zdrowia. Co więcej, organizm nie tylko nie jest zagrożony, ale wręcz może czerpać z bogactwa składników odżywczych zawartych w roślinie. Jak odkryto to niespotykane działanie liczi? Naukowcy zaczęli badać przyczyny śmierci dzieci z dwóch całkiem różnych regionów świata. Analizując fakty stwierdzili, że w każdym przypadku chodzi o dzieci z ubogich regionów, a objawy zatrucia są takie same: drgawki i obrzęk mózgu. Przyglądając się życiu dzieci i ich diecie badacze stwierdzili, że dzieci często głodowały, kładły się spać bez kolacji, a ich pierwszym posiłkiem były zebrane w pobliżu domu owoce. Co prawda, były to różne owoce, bo w Indiach chodziło o liczi, a na Karaibach owoce bligii pospolitej. Jednak w obu owocach znajduje się ten sam składnik – hipolicyna. Tajemnica została więc rozwiązana, a rodzinom dzieci z badanych regionów, lekarze przedstawili zalecenia:...