Doskonały na odchudzanie. W sklepach jest kilka rodzajów, najskuteczniej  działa czerwony
Adobe Stock
Newsy

Już połówka tego owocu przed posiłkiem pomoże w redukcji wagi. Jest doskonały na odchudzanie

Jedzenie owoców polecają wszyscy. I ze względu na wartości odżywcze, i z powodu błonnika, który poprawia przemianę materii. Jedzenie grapefruitów dodatkowo pozwoli chudnąć, bo w rezultacie mniej zjecie.

Jedzenie grapefruitów pomaga utrzymać uczucie sytości, powoduje więc, że nie mamy ochoty na podjadanie. To ważny z powodów, dla których spożywanie tych owoców sprzyja odchudzaniu. Grapefruity stabilizują też poziom cukru we krwi poprawiają więc insulinoodporność.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Udowodniono odchudzające działanie grapefruitów

Naukowcy z Centrum Badawczego Odżywiania i Metabolizmu w klinice Scripps z San Diego dowiedli, że już zjedzenie połówki grapefruita przed posiłkiem, sprzyja redukcji wagi.

Na czym polegają odchudzające własności grapefruita? Działanie jest bardzo proste. Jeśli zjecie połówkę owocu na 30 minut przed posiłkiem, zjecie mniej na sam posiłek, a pomiędzy posiłkami w ciągu dnia, nie będziecie mieli potrzeby podjadania. Sytość będzie się utrzymywała do następnego posiłku.

W rezultacie jedzenie tych owoców przyczynia się do tego, że zjadacie mniej w ciągu dnia i dostarczacie sobie mniejsza ilość kalorii. Zrzucacie więc kilogramy i to bez wyrzeczeń i bez efektu jo-jo.

Zobacz także
Dlaczego warto kupować brzydkie warzywa owoce? Nie tylko dlatego, że są zdrowe

Dlaczego warto kupować brzydkie warzywa i owoce? Nie tylko dlatego, że są zdrowe

Szykuje się nowy zakaz: warzywa i owoce nie będą pakowane w folię. Czy jesteście za?

Warzywa i owoce nie będą już pakowane w folię? Szykuje się nowy zakaz?

Grapefruity dobre na odkwaszenie organizmu

Owoce mają bardzo korzystne pH dla organizmu człowieka. Wynosi ono 8,5, co czyni je doskonałym produktem alkalicznym, neutralizującym nadmierną kwasowość występującą w organizmie. Koktajle z grapefruitów mają też inne, korzystne dla zdrowia właściwości:

  • Wspomagają procesy detoksykacyjne, oczyszczą wątrobę, nerki i jelita
  • Pomogą w walce z wolnymi rodnikami
  • Wpłyną na układ hormonalny

Właściwości zdrowotne grapefruitów

Grejpfruty są prawdziwą bombą witaminową

Zawierają duże ilości witaminy C, dzięki której działają wzmacniająco na odporność. Można w nich znaleźć także spore pokłady witamin z grupy B oraz potasu, utrzymującego równowagę elektrolitową organizmu.

W sklepach jest dostępnych kilka rodzajów grapefruitów. Owoce różnią się nie tylko barwą, ale też składem i wartościami odżywczymi. Najzdrowsze są czerwone odmiany, bo zawierają najwięcej witaminy C, likopenu czy karotenoidów.

Źródło: radiozet.pl, wp.pl

Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Adobe Stock
Newsy
Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Wstaliście rano i macie ochotę na banana? Sprawdźcie, czy jedzenie bananów na pusty żołądek jest zdrowe.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nigdy nie powinno się go jeść w pośpiechu i zawsze powinno ono być pożywne i zdrowe, aby zapewnić nam odpowiednie składniki odżywcze i energię na resztę dnia. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie śniadania. Wielu z nas zazwyczaj sięga po coś, co akurat znajduje się pod ręką, aby szybko zaspokoić swój głód. Nie wszystkie produkty jedzone na czczo są jednak dla nas dobre. Jak to więc jest z bananami? Prozdrowotne właściwości bananów Banany to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają witaminy A, B6 i C oraz są bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu. Banany składają się głównie z węglowodanów. Niedojrzałe banany zawierają przyzwoite ilości skrobi, która działa jak błonnik, wspomagając pracę jelit. Podobnie jak inne owoce, banany zawierają kilka zdrowych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. dopamina i katechina. Banany mogą być korzystne dla zdrowia serca ze względu na wysoki poziom potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, ich tzw. oporna skrobia i pektyny mogą promować zdrowie okrężnicy. Banany nie tylko dodają nam energii, ale też odtruwają organizm, wspomagają naszą oporność i pomagają w regeneracji mięśni. Banany są ogólnie uważane za zdrowe, jednak osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać spożywania dużych ilości dojrzałych bananów. A co, jeżeli chodzi o jedzenie bananów na czczo? Czy można jeść banany na pusty żołądek? Zdaniem lekarzy to najlepsze, co możemy zrobić, ponieważ banany: mają bogatą wartość odżywczą wprawiają nas w dobry nastrój, dzięki tryptofanowi, który odpowiada za wydzielanie serotoniny  wspomagają trawienie pomagając nam uniknąć zaparć doskonale działają...

Ten owoc zregeneruje wasz organizm po zimie. A jego 1 składnik pomoże też poprawić sylwetkę przed wiosną
Adobe Stock
Newsy
Ten owoc zregeneruje wasz organizm po zimie. A jego 1 składnik pomoże też poprawić sylwetkę przed wiosną
Badania pokazały, że jedzenie połówki tego owocu przed posiłkiem, wzmacnia organizm, obniża cukier we krwi i pomaga zredukować masę ciała. O jakim owocu mowa?

Owoce pozytywnie wpływają na zdrowie, dzięki zawartości dużej ilości witamin i minerałów. Najwięcej tych korzystnych dla zdrowia składników zgromadzona jest w skórce lub blisko skórki. Najlepiej też jeść owoce w postaci surowej tak, aby poprzez obróbkę cieplną nie pozbawiać ich wartości odżywczych. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie ich każdego dnia. Pozimowa regeneracja za pomocą… grejpfruta Grejpfrut jest owocem cytrusowym. Powstał prawdopodobnie poprzez skrzyżowanie pomarańczy olbrzymiej z pomarańczą chińską. Może występować w kolorze żółtym, różowym i czerwonym. W zależności od podmiany ma bardzo różny smak – od słodkiego do kwaśnego zawierającego nawet nutę goryczy. Dzięki jedzeniu grejpfrutów możecie dostarczyć sobie wielu składników odżywczych, tak ważnych dla organizmu po długiej, bezsłonecznej zimie. Zregenerujcie się więc jedząc grejpfruty. Na co pomagają grejpfruty? Chronią komórki przed uszkodzeniami, a w związku z tym zmniejszają ryzyko ich mutacji i zagrożeniem nowotworów Zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych, bo są dobrym źródłem beta-karotenu, który jest w organizmie zamienia się w witaminę A Wspierają zdrowe serce Pomagają w kontrolowaniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, bo są bogate w potas i błonnik, a także w ochronne przeciwutleniacze Obniżają poziom cukru we krwi i poprawiają insulino odporność, zmniejszają więc ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 Wpływają na oprawę pamięci i funkcji poznawczych Odchudzające właściwości grejpfruta Grejpfruty są niskokaloryczne. W 100 g owocu znajduje się około 42 kalorii. W Japonii przeprowadzono badanie stwierdzające wpływ jedzenia grejpfrutów na utratę wagi. Eksperyment polegał na tym, że uczestnikom...

Kto wie o tym skutku niejedzenia śniadania, nigdy nie wychodzi z domu na czczo (tytuł)
Adobe Stock
Newsy
Wiecie jakie są skutki niejedzenia śniadania? Odtąd już nigdy nie wyjdziecie z domu na czczo
Śniadanie powinno się jeść niedługo po obudzeniu, najlepiej w ciągu godziny od rozpoczęcia dnia. Co się stanie, gdy je pominiecie?

Czasem wybiegacie z domu bez śniadania, bo budzik nie zadzwonił i nie ma już czasu na posiłek. A czasem nie jecie go, bo o tej porze dnia nie jesteście jeszcze głodni. Niektórym też się wydaje, że jeśli nie zjedzą porannego posiłku, mogą w ten sposób „zaoszczędzone” kalorie zjeść na obiad lub kolację. Wyjaśniamy co wynika z takiego podejścia do śniadań. Jedzenie śniadań może mieć duży wpływ na zdrowie Śniadanie nie tylko pozwala się rozbudzić i zaspokoić poczucie głodu. Jest też zastrzykiem energii na pierwszą część dnia. Przeciwdziała skokom cukru we krwi, zmniejsza wzmożony apetyt i przyspiesza metabolizm. Jest niezbędnym posiłkiem do dobrego rozpoczęcia dnia, poprawy samopoczucia i koncentracji. Ważne jest nie tylko czy jemy, ale też co jemy na śniadanie. Skoki cukru we krwi związane ze spożyciem pierwszego posiłku w ciągu dnia, mogą wpływać na ogólny stan zdrowia. Przyjrzyjmy się fenomenowi tzw. drugiego posiłku. Zasada dietetyków mówi: - Co zjesz na pierwszy posiłek, będzie miało wpływ na to, jak zareagujesz na kolejny. Chodzi tu o to, że prawidłowo skomponowane pierwsze śniadanie, złożone z produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG), z dużą ilością białka, tylko nieznacznie podniesie poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla organizmu. Do tego przygotuje was do przyjęcia drugiego posiłku, który nawet jeśli będzie składał się z produktów o wyższym IG, pozwoli utrzymywać cukier na bezpiecznym, a nawet stabilnym i niskim poziomie. Zjedzenie śniadania będzie więc miało wpływ na to jak organizm zareaguje na przyjęcie spożytych składników. I nie jest to ważne jedynie dla cukrzyków, którzy muszą dbać o brak skoków cukru we krwi. Wszystkim pozostałym pozwoli zachować dobre samopoczucie w ciągu dnia i szczupłą sylwetkę....

jedzenie późnym wieczorem
Adobe Stock
Newsy
Jedzenie późnym wieczorem szkodzi i sprzyja tyciu - prawda czy mit?
Jedzenie późnym wieczorem uważane jest powszechnie za niezdrowe, sprzyjające otyłości, zaburzające zdrowy sen. A jak jest naprawdę?

Większość z was żyje najpewniej w przekonaniu, że jedzenie późnym wieczorem jest szkodliwe. To, czy można jeść przed snem, wywołuje kontrowersje nawet wśród dietetyków. To jak to w końcu jest? Jedzenie późnym wieczorem sprzyja tyciu? Dlaczego późnym wieczorem chce się jeść? Odpowiada za to grelina, czyli hormon głodu, a także to, że często w czasie dnia jemy zbyt mało i nadrabiamy deficyt kaloryczny przed snem. Jednak jedzenie obfitej kolacji tuż przed położeniem się spać jest złe dla naszego organizmu. Może prowadzić do nadciśnienia, chorób serca, stanu przedcukrzycowego. To prawda, tak samo jak to, że metabolizm zwalnia podczas snu, a to sprzyja tyciu. Czy to oznacza, że jeśli chcecie schudnąć, w ogóle nie możecie jeść wieczorami? Nie, powód tycia jest inny, niż sądzicie. Osoby, które jedzą późnym wieczorem, najczęściej zjadają po prostu dodatkowy posiłek. To tak jakby jadły dwie kolacje. Nic więc dziwnego, że przybierają na wadze. Jedzenie przed snem jednak nie szkodzi? Okazuje się, że są takie sytuacje, gdy jedzenie przed snem jest korzystne i może nawet… pomóc schudnąć! Jak to możliwe? Dzieje się tak w przypadku osób, które mają tendencję do podjadania po kolacji. Lepiej jest zjeść jedną zdrową przekąskę . Nie zwiększy się wtedy znacznie dziennego spożycia kalorii. Udowodniono to w badaniu, w którym grupa nocnych „podjadaczy" zjadała 1,5 godz. przed snem miseczkę płatków z mlekiem. Dzięki temu udało im się ograniczyć dzienne spożycie kalorii o prawie 400 kcal i w rezultacie schudnąć ok. kilograma. My za to polecamy jeść kiwi przed snem - pomaga zasnąć, jest witaminową bombą i ma bardzo mało kalorii. Jeść późnym wieczorem, czy nie? Ostatni posiłek najlepiej jedzcie nie później niż 2-3...