Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?
AdobeStock
Newsy

Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?

Kupiliście agrest, ale nie przekonuje was jego cierpki i kwaskowaty smak? Zamknijcie go w słoiku w formie dżemu lub w całości z dodatkiem cukru. Zimą przyda wam się jako dodatek do przepysznych ciast.

Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca i trwa zaledwie kilka tygodni. Jeśli kupiliście agrest i nie wiecie, jak go przygotować, zamknijcie go w słoiku, a zimą będziecie mogli wykorzystać go do deserów i ciast.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?

Agrest jest bardzo zdrowy, ale nie wszyscy lubią jego cierpki i kwaskowaty smak. Jeśli macie do dyspozycji większą ilość agrestu, zróbcie z niego dżem, nalewkę lub zamknijcie go w słoiku w zalewie z cukru. Taki agrest świetnie będzie się nadawał do różnych deserów i ciast. Jak go przygotować?

Zobacz także
Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami

Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami

Czy można jeść maliny z robakami lub z ich odchodami? Sprawdźcie, czy może wam to zaszkodzić

Czy można jeść maliny z robakami lub z ich odchodami? Sprawdźcie, czy może wam to zaszkodzić

Składniki:

  • 2 kg agrestu
  • cukier
  • wrząca woda

Przygotowanie:

  1. Agrest myjemy i osuszamy.
  2. Pozbawiamy owoce szypułek a następnie przekładamy je do słoików.
  3. Agrest wkładamy tak, aby później w słoiku zmieścił się cukier.
  4. Do każdego słoika wsypujemy po 4 łyżki cukru.
  5. Wlewamy wrzącą wodę tak, aby przykryła owoce, ale żeby pozostało trochę wolnego miejsca.
  6. Słoiki zakręcamy i poddajemy 10-minutowej pasteryzacji.

Sezon na agrest się rozpoczął. Ta niedoceniana witaminowa bomba pomaga nawet na zmęczone oczy
Flickr

Dlaczego warto jeść agrest?

Agrest skrywa w sobie wiele witamin i minerałów. Jest też niskokaloryczny, nie zawiera tłuszczu i cholesterolu oraz jest dobrym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. Znajdziemy w nim witaminę C, witaminę A, mangan i błonnik pokarmowy.

Jedna filiżanka świeżego, surowego agrestu zawiera 42 miligramy witaminy C. Ta ilość dostarcza 55 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy C dla dorosłej kobiety i 46 procent dla mężczyzny.

Witamina C jest przeciwutleniaczem, który może zapobiegać uszkodzeniu DNA i tkanek komórkowych przez wolne rodniki. Bierze także udział w syntezie kolagenu oraz sprzyja utrzymaniu mocnych zębów i kości. Dieta zawierająca dużo witaminy C może obniżyć ryzyko nadciśnienia, chorób serca, raka i choroby zwyrodnieniowej stawów.

Agrest jest również dobrym źródłem rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika. Spożycie błonnika rozpuszczalnego wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy i wysokiego poziomu cholesterolu we krwi, podczas gdy błonnik nierozpuszczalny może regulować ruchy jelit i może pomóc w zapobieganiu problemom trawiennym, takim jak hemoroidy i rak jelita grubego.

Witamina A zawarta w agreście przyczynia się również do utrzymania zdrowia oczu i stymuluje produkcję czerwonych krwinek.

Obecny w agreście mangan również sprzyja zdrowiu. Organizm potrzebuje manganu do wspomagania wchłaniania wapnia, wspomagania metabolizmu energetycznego i regulacji poziomu cukru we krwi. Jeśli w naszej diecie brakuje manganu, możemy być bardziej podatni na rozwój cukrzycy, osteoporozy lub zapalenia stawów.

Kobiety, które nie dostarczają swojemu organizmowi wystarczającej ilości tego minerału, mogą odczuwać nasilone objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS).

Źródło: gotujmy.pl, healthline.com

Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki
Adobe Stock
Newsy
Gryczana, jaglana czy perłowa? Która kasza jest najzdrowsza?
Czy warto jeść kaszę? Poznajcie właściwości trzech najpopularniejszych kasz.

Kasze są bardzo polecane ze względu na ich wartości odżywcze i zawarte w nich witaminy. Jednak w sklepach można kupić kilka rodzajów kaszy – która z nich jest najzdrowsza? Sprawdźcie! Kasza jaglana- właściwości Tę kaszę szczególnie poleca się osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu, ponieważ w tej kaszy go nie znajdziecie. W dodatku jest to najstarszy rodzaj kaszy! Jest bogata w białko oraz poniższe witaminy i minerały: Tiaminy (witamina B1) Ryboflawiny (witamina B2) Pirodyksyny (witamina B6) Witamina E Lecytyna Miedź Żelazo Ponadto kasza jaglana wykazuje się właściwościami antywirusowymi, dlatego warto ją podawać wszystkim, którym dokucza katar i inne sezonowe infekcje górnych dróg oddechowych. Natomiast dzięki zawartości lecytyny i witaminy E, jedzenie kaszy jaglanej poprawi waszą koncentrację, zdolności zapamiętywania oraz ureguluje poziom cholesterolu we krwi. Czy kasza gryczana jest zdrowa? Kaszę gryczaną produkuje się z łamanych nasion gryki. Najpopularniejsza wersja tej kaszy to ciemna, palona, choć znaleźć można także kaszę gryczaną jasną – bardzo ją polecamy, ponieważ jest zdrowsza od palonej kaszy. Jedzenie kaszy gryczanej dostarczy waszym organizmom rutyny, która uszczelnia naczynia krwionośne i je wzmacnia. Właściwości zdrowotne wykazują także liście gryki – stosuje się je do leczenia nadciśnienia, krwawień z nosa i przewodu pokarmowego, nadciśnienia, a także żylaków i hemoroidów. Kasza pęczak Kasza pęczak to najzdrowsza odmiana kaszy jęczmiennej (perłowej). Dawniej pęczakiem karmiono zwierzęta hodowlane, ponieważ uważano, że jest to kasza niskiej jakości. Nic bardziej mylnego! Dzięki temu, że pęczak nie jest poddawany żadnej obróbce, kasza ta odznacza się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Zawiera...

AdobeStock
Newsy
Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie
Suszone jabłka to łatwy i wygodny sposób na zapewnienie swojemu organizmowi zalecanego dziennego spożycia owoców w zimowym okresie. Czy wiecie, że są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe?

Czy wiedzieliście, że suszone jabłka zawierają więcej wartości odżywczych niż zwykłe, surowe owoce? Dlaczego jeszcze warto je jeść? Czym są suszone jabłka? Jabłka znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli usuniemy z nich całą zawartość wody? Czy nasze jabłka nadal będą zdrowe i pełne wartości? Tak. Co więcej – będą one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka to jabłka, z których usunięto wodę. Takie jabłka są często produkowane komercyjnie, ale możecie też zrobić własną, domową ich wersję, która jest o wiele zdrowsza od tych sklepowych, do których bardzo często dodaje się cukier i różne konserwanty. Na czym dokładnie polega suszenie jabłek? Suszenie jabłek to proces, podczas którego z jabłek usuwa się całą wodę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów konserwacji owoców. Suszenie jabłek może odbywać się: na słońcu  w specjalnej suszarce do owoców w piekarniku Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych jabłek Wiele osób błędnie uważa, że suszone owoce nie są tak zdrowe, jak świeże. To nieprawda. Suszone owoce, oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pod pewnymi względami są one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka skutecznie zapobiegają zaparciom i zapewniają nam sytość. Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest to, że zawierają one dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Pół szklanki suszonych jabłek zapewnia naszemu organizmowi około 3-4 gramów błonnika pokarmowego, co wystarczy na pokrycie 13-20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ: zapewnia nam uczucie sytości zapobiega skokom poziomu...

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy
Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Lubicie jeść jabłka? Niektóre osoby szczególnie powinny włączyć do diety te smaczne owoce. O kim mowa?

Jabłka to jedne z najpopularniejszych i częściej spożywanych owoców w Polsce. Regularne jedzenie jabłek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób, od cukrzycy typu 2, po choroby układu krążenia. Jabłka nie tylko świetnie smakują, ale też zawierają bogate stężenie bioaktywnych związków polifenolowych, przeciwutleniaczy i błonnika, które przyczyniają się do wielu korzyści zdrowotnych. Kto w szczególności powinien jeść jabłka? Kto powinien włączyć do diety jabłka? Jabłka są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Kto powinien regularnie je jeść? Osoby mające problemy z wypróżnianiem. Regularne jedzenie jabłek bardzo korzystnie wpływa na przemianę materii. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, jabłka mogą pomóc złagodzić problemy żołądkowe związane z zaparciami i biegunką. Osoby, które mają problemy z hemoroidami. Hemoroidy to bardzo powszechny stan związany z obrzękiem żyły w kanale odbytu. Mimo iż nie zagrażają one życiu, mogą być bolesne. Jest to spowodowane nadmiernym obciążeniem miednicy i odbytu. Spożycie rozpuszczalnego błonnika w postaci jabłek, pomaga złagodzić zaparcia. Osoby, które chcą oczyścić wątrobę. Wątroba jest odpowiedzialna za usuwanie toksyn z naszego organizmu. Jednym z najprostszych pokarmów, które możecie spożywać, aby pomóc w detoksykacji wątroby, są owoce, takie jak np. jabłko. Jabłka są bogate w pektynę polisacharydową, rozpuszczalny błonnik, który pomaga w usuwaniu toksyn i złego cholesterolu z organizmu. Zawierają również naturalnie oczyszczający składnik odżywczy zwany kwasem jabłkowym, który usuwa toksyny z krwi. Osoby, które chcą się uchronić przed chorobą Parkinsona. Jak wykazały badania, osoby spożywające owoce i inne pokarmy bogate w błonnik,...

To jedne z najzdrowszych orzechów na świecie. Jedzcie garść dziennie
AdobeStock
Newsy
To jedne z najzdrowszych orzechów na świecie. Jedzcie garść dziennie
Chronią przed zawałem serca, miażdżycą i obniżają poziom cholesterolu. Poznajcie wspaniałe właściwości orzechów nerkowca.

Nie od dziś wiadomo, że orzechy to jedno z najzdrowszych źródeł tłuszczów. Ale jakie orzechy wybrać? Okazuje się, że bardzo dobrym wyborem są orzechy nerkowca, które zalicza się go grupy najzdrowszych orzechów na świecie. Poznajcie ich wspaniałe właściwości! Skąd pochodzą nerkowce? Orzechy nerkowca o charakterystycznym kształcie pochodzą z Ameryki Południowej. Na tym kontynencie rośnie drzewo o nazwie nanercz zachodni (inne nazwy to orzech cashew oraz nerkowiec zachodni), ale uprawia się je również w Mozambiku, Tanzanii, Wietnamie, Nigerii i Brazylii. W Europie nerkowce pojawiły się w XVI wieku i, co ciekawe, na początku w ogóle ignorowano smaczne orzechy z drzewa nerkowca – uprawiano je tylko ze względu na drewno. Dopiero w XX wieku orzechy nerkowca znalazły zastosowanie w kuchni! Właściwości nerkowców Nerkowce zawierają przede wszystkim bardzo zdrowe tłuszcze oraz cenne witaminy i minerały, takie jak: Witaminę K Witaminę E Witaminy z grupy B Witaminę PP Ryboflawinę Niacynę Błonnik Magnez Mangan Fosfor Żelazo Cynk Nerkowce są polecane osobom, które mają problemy z nadciśnieniem i chorobami serca. Regularnie jedzone orzechy nerkowca pomagają obniżyć ciśnienie, a ponadto zmniejszą ryzyko zachorowania na miażdżycę. Nadają się doskonale także dla cukrzyków ze względu na niski indeks glikemiczny. Do tego pomogą wam obniżyć poziom cholesterolu! Mamy również dobrą wiadomość dla alergików, ponieważ w porównaniu z innymi orzechami, nerkowce rzadko wywołują alergię – choć trzeba oczywiście uważać, ponieważ u niektórych może wystąpić reakcja alergiczna.   Do czego można wykorzystać nerkowce? Orzechy nerkowca są doskonałym dodatkiem zarówno do ciast i deserów, jak i wytrawnych...