Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?
AdobeStock
Newsy

Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?

Kupiliście agrest, ale nie przekonuje was jego cierpki i kwaskowaty smak? Zamknijcie go w słoiku w formie dżemu lub w całości z dodatkiem cukru. Zimą przyda wam się jako dodatek do przepysznych ciast.

Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca i trwa zaledwie kilka tygodni. Jeśli kupiliście agrest i nie wiecie, jak go przygotować, zamknijcie go w słoiku, a zimą będziecie mogli wykorzystać go do deserów i ciast.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?

Agrest jest bardzo zdrowy, ale nie wszyscy lubią jego cierpki i kwaskowaty smak. Jeśli macie do dyspozycji większą ilość agrestu, zróbcie z niego dżem, nalewkę lub zamknijcie go w słoiku w zalewie z cukru. Taki agrest świetnie będzie się nadawał do różnych deserów i ciast. Jak go przygotować?

Zobacz także
Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami

Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami

Czy można jeść maliny z robakami lub z ich odchodami? Sprawdźcie, czy może wam to zaszkodzić

Czy można jeść maliny z robakami lub z ich odchodami? Sprawdźcie, czy może wam to zaszkodzić

Składniki:

  • 2 kg agrestu
  • cukier
  • wrząca woda

Przygotowanie:

  1. Agrest myjemy i osuszamy.
  2. Pozbawiamy owoce szypułek a następnie przekładamy je do słoików.
  3. Agrest wkładamy tak, aby później w słoiku zmieścił się cukier.
  4. Do każdego słoika wsypujemy po 4 łyżki cukru.
  5. Wlewamy wrzącą wodę tak, aby przykryła owoce, ale żeby pozostało trochę wolnego miejsca.
  6. Słoiki zakręcamy i poddajemy 10-minutowej pasteryzacji.

Sezon na agrest się rozpoczął. Ta niedoceniana witaminowa bomba pomaga nawet na zmęczone oczy
Flickr

Dlaczego warto jeść agrest?

Agrest skrywa w sobie wiele witamin i minerałów. Jest też niskokaloryczny, nie zawiera tłuszczu i cholesterolu oraz jest dobrym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. Znajdziemy w nim witaminę C, witaminę A, mangan i błonnik pokarmowy.

Jedna filiżanka świeżego, surowego agrestu zawiera 42 miligramy witaminy C. Ta ilość dostarcza 55 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy C dla dorosłej kobiety i 46 procent dla mężczyzny.

Witamina C jest przeciwutleniaczem, który może zapobiegać uszkodzeniu DNA i tkanek komórkowych przez wolne rodniki. Bierze także udział w syntezie kolagenu oraz sprzyja utrzymaniu mocnych zębów i kości. Dieta zawierająca dużo witaminy C może obniżyć ryzyko nadciśnienia, chorób serca, raka i choroby zwyrodnieniowej stawów.

Agrest jest również dobrym źródłem rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika. Spożycie błonnika rozpuszczalnego wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy i wysokiego poziomu cholesterolu we krwi, podczas gdy błonnik nierozpuszczalny może regulować ruchy jelit i może pomóc w zapobieganiu problemom trawiennym, takim jak hemoroidy i rak jelita grubego.

Witamina A zawarta w agreście przyczynia się również do utrzymania zdrowia oczu i stymuluje produkcję czerwonych krwinek.

Obecny w agreście mangan również sprzyja zdrowiu. Organizm potrzebuje manganu do wspomagania wchłaniania wapnia, wspomagania metabolizmu energetycznego i regulacji poziomu cukru we krwi. Jeśli w naszej diecie brakuje manganu, możemy być bardziej podatni na rozwój cukrzycy, osteoporozy lub zapalenia stawów.

Kobiety, które nie dostarczają swojemu organizmowi wystarczającej ilości tego minerału, mogą odczuwać nasilone objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS).

Źródło: gotujmy.pl, healthline.com

Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki
Adobe Stock
Newsy
Gryczana, jaglana czy perłowa? Która kasza jest najzdrowsza?
Czy warto jeść kaszę? Poznajcie właściwości trzech najpopularniejszych kasz.

Kasze są bardzo polecane ze względu na ich wartości odżywcze i zawarte w nich witaminy. Jednak w sklepach można kupić kilka rodzajów kaszy – która z nich jest najzdrowsza? Sprawdźcie! Kasza jaglana- właściwości Tę kaszę szczególnie poleca się osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu, ponieważ w tej kaszy go nie znajdziecie. W dodatku jest to najstarszy rodzaj kaszy! Jest bogata w białko oraz poniższe witaminy i minerały: Tiaminy (witamina B1) Ryboflawiny (witamina B2) Pirodyksyny (witamina B6) Witamina E Lecytyna Miedź Żelazo Ponadto kasza jaglana wykazuje się właściwościami antywirusowymi, dlatego warto ją podawać wszystkim, którym dokucza katar i inne sezonowe infekcje górnych dróg oddechowych. Natomiast dzięki zawartości lecytyny i witaminy E, jedzenie kaszy jaglanej poprawi waszą koncentrację, zdolności zapamiętywania oraz ureguluje poziom cholesterolu we krwi. Czy kasza gryczana jest zdrowa? Kaszę gryczaną produkuje się z łamanych nasion gryki. Najpopularniejsza wersja tej kaszy to ciemna, palona, choć znaleźć można także kaszę gryczaną jasną – bardzo ją polecamy, ponieważ jest zdrowsza od palonej kaszy. Jedzenie kaszy gryczanej dostarczy waszym organizmom rutyny, która uszczelnia naczynia krwionośne i je wzmacnia. Właściwości zdrowotne wykazują także liście gryki – stosuje się je do leczenia nadciśnienia, krwawień z nosa i przewodu pokarmowego, nadciśnienia, a także żylaków i hemoroidów. Kasza pęczak Kasza pęczak to najzdrowsza odmiana kaszy jęczmiennej (perłowej). Dawniej pęczakiem karmiono zwierzęta hodowlane, ponieważ uważano, że jest to kasza niskiej jakości. Nic bardziej mylnego! Dzięki temu, że pęczak nie jest poddawany żadnej obróbce, kasza ta odznacza się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Zawiera...

Jedzcie to a nie będziecie mieli ochoty na słodycze. Uregulujecie też trawienie i zapobiegniecie osteoporozie
AdobeStock
Newsy
Jedzcie to, a przejdzie wam ochota na słodycze. Uregulujecie też trawienie i zapobiegniecie osteoporozie
Jak ograniczyć apetyt na słodycze? Znamy pewien świetny sposób. Wykorzystajcie ten popularny owoc, ale pamiętajcie, że musi on być suszony.

Wiele osób odczuwa czasami niekontrolowaną ochotę na słodycze. Wówczas zamiast sięgać po cukier, idealnym rozwiązaniem jest zdrowa przekąska. Jak pokazują badania opublikowane w „Journal of Nutrition Bulletin”, jedną z najlepszych przekąsek, które zaspokoją wasz apetyt na cukier, są suszone śliwki. Dlaczego warto jeść suszone śliwki? Jedna z autorek badania, dr Lauren Manaker twierdzi, że jedzenie suszonych śliwek może pomóc zmniejszyć apetyt na jedzenie, w tym na słodkie przekąski. Podczas badania ludzie, którzy podjadali suszone śliwki, rzadziej odczuwali głód, spożywali ogólnie mniej kalorii i mieli lepszą kontrolę apetytu w porównaniu z innymi uczestnikami badania, którzy jedli przekąski w postaci rodzynek lub żelek. Spożywanie suszonych śliwek to prosty sposób na przezwyciężenie chęci na cukier, ponieważ posiadają one naturalny słodki smak i są świetną metodą na wyeliminowanie uzależniającego mózg cukru. Mózg można na szczęście łatwo oszukać, wybierając słodycze bez dodatku cukru, takie, jak np. suszone śliwki: - Śliwki są owocem, który może zaspokoić apetyt miłośników słodyczy, a ponadto, w przeciwieństwie do słodyczy, zawierają naturalne przeciwutleniacze, witaminy i minerały, a także błonnik, dzięki czemu są sycącym pokarmem – mówi dr Manaker. Każda suszona śliwka zawiera 3,5 grama naturalnych cukrów i 0,5 grama błonnika. Doktor Manaker radzi osobom stosującym dietę odchudzającą w połączeniu z ćwiczeniami fizycznymi, trzymanie torebki śliwek w szafce i sięganie po nie, kiedy tylko poczują chęć na słodycze lub słodzone produkty spożywcze. Właściwości odżywcze suszonych śliwek Suszone śliwki są nieco bardziej kaloryczne niż surowe śliwki. 28-gramowa porcja...

Dokucza wam popołudniowa senność? Zjedzcie garść tego produktu a w mig pokonacie spadek energii
AdobeStock
Newsy
Dokucza wam popołudniowa senność? Zjedzcie garść tego produktu, a w mig pokonacie spadek energii
Wystarczy garść tych pestek. Wspaniale smakują i błyskawicznie postawią was na nogi.

Pestki dyni są nie tylko bardzo smaczne, ale też pełne cennych składników odżywczych. Dostarczają naszemu organizmowi dużej ilości zdrowych tłuszczów, magnezu i cynku. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Właściwości zdrowotne pestek z dyni Pestki z dyni to produkt o wielu właściwościach zdrowotnych. Pestki dyni są bogate w przeciwutleniacze, żelazo, cynk, magnez, mangan, fosfor i miedź. Zawierają dużo antyoksydantów, które mogą chronić przed chorobami i zmniejszać stany zapalne.  Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, potas, witaminę B2 (ryboflawinę) i kwas foliowy. Mogą pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom raka. Mogą zmniejszyć objawy łagodnego przerostu prostaty i nadreaktywnego pęcherza. Dzięki temu, że są bogate w magnez, pomagają zachować optymalne ciśnienie krwi, poziomu cukru we krwi, a także zdrowie serca i kości. Liczne składniki odżywcze w pestkach dyni, mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego serca poprzez podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu. Mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Są dobrym źródłem błonnika. Diety bogate w błonnik wiążą się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym zmniejszeniem ryzyka chorób serca, cukrzycy i otyłości. Wysoka zawartość cynku w pestkach dyni, może pomóc poprawić jakość nasienia i płodność u mężczyzn. Dokucza wam popołudniowa senność? Doskwiera wam spadek energii i popołudniowa senność? Sięgnijcie po pestki dyni. Doktor Daniel Amen, neurobiolog, psychiatra kliniczny i autor książki o tajnikach działania ludzkiego mózgu, opowiedział w wywiadzie dla portalu MindBodyGreen, o swoim sposobie na popołudniową senność. Amen przyznaje, że zawsze sięga w takich chwilach po pestki dyni:...

AdobeStock
Newsy
Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie
Suszone jabłka to łatwy i wygodny sposób na zapewnienie swojemu organizmowi zalecanego dziennego spożycia owoców w zimowym okresie. Czy wiecie, że są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe?

Czy wiedzieliście, że suszone jabłka zawierają więcej wartości odżywczych niż zwykłe, surowe owoce? Dlaczego jeszcze warto je jeść? Czym są suszone jabłka? Jabłka znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli usuniemy z nich całą zawartość wody? Czy nasze jabłka nadal będą zdrowe i pełne wartości? Tak. Co więcej – będą one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka to jabłka, z których usunięto wodę. Takie jabłka są często produkowane komercyjnie, ale możecie też zrobić własną, domową ich wersję, która jest o wiele zdrowsza od tych sklepowych, do których bardzo często dodaje się cukier i różne konserwanty. Na czym dokładnie polega suszenie jabłek? Suszenie jabłek to proces, podczas którego z jabłek usuwa się całą wodę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów konserwacji owoców. Suszenie jabłek może odbywać się: na słońcu  w specjalnej suszarce do owoców w piekarniku Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych jabłek Wiele osób błędnie uważa, że suszone owoce nie są tak zdrowe, jak świeże. To nieprawda. Suszone owoce, oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pod pewnymi względami są one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka skutecznie zapobiegają zaparciom i zapewniają nam sytość. Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest to, że zawierają one dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Pół szklanki suszonych jabłek zapewnia naszemu organizmowi około 3-4 gramów błonnika pokarmowego, co wystarczy na pokrycie 13-20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ: zapewnia nam uczucie sytości zapobiega skokom poziomu...