10 lat badań, które objęły aż 500 tys. osób przyniosło zaskakujące rezultaty. Naukowcy potwierdzili, że możecie pić 2-3 kubki herbaty lub kawy dziennie. Taka, jak ją nazwali badacze „umiarkowana” ilość kawy i herbaty powoduje, że mniej groźne stają się dla was dwie choroby. Co dokładnie potwierdzono?
Jak sprawdzono, że picie kawy i herbaty jest zdrowe?
To badanie trwały aż 10 lat. Wzięło w nim udział pół miliona osób w wieku 50 do 74 lat. Zespół naukowy z Uniwersytetu Medycznego w Tianjin próbował zrozumieć jaki wpływ na ludzki organizm ma regularne picie kawy i herbaty:
- Nasze odkrycia sugerowały, że umiarkowane spożycie kawy i herbaty oddzielnie lub w połączeniu wiązało się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji — ogłosili nw publikacji na łamach czasopisma „PLOS Medicine”.
Wyniki badań pokazały znacząco niższe zagrożenie demencją i udarem niedokrwiennym osób pijących 2-3 kubki wspomnianych napojów dziennie:
- O 28% maleje ryzyko rozwoju demencji
- Aż o 32% zmniejsza się zagrożenie niedokrwiennym udarem mózgu
Co ciekawe, na podstawie materiałów badawczych zebranych do tej pory, nie sposób stwierdzić co dokładnie wpływa na takie działanie kawy i herbaty. Naukowcy postawili wstępną tezę, że swoje zdrowotne właściwości napoje te zawdzięczają polifenolom.
Zobacz także:
Czym są polifenole i skąd jeszcze je czerpać?
Polifenole to organiczne związki chemiczne, mające intensywne działanie antyoksydacyjne. Występują w większości roślin jadalnych, a największe stężenie można znaleźć w skórkach owoców. Polifenole występujące w kawie i herbacie różnią się w zależności od miejsca pochodzenia i sposobu obróbki. W Katedrze Żywienia Człowieka, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przeprowadzono badanie, które między innymi potwierdziło:
- Herbaty ekspresowe nie zawierają większej ilości polifenoli ogółem niż herbaty sypane, co może świadczyć o gorszej jakości tych herbat
- Większą zawartością polifenoli mają herbaty zielone
- Warto wybierać herbaty sypane aniżeli ekspresowe, czego wzorowym przykładem jest herbata firmy Tetley, gdzie herbaty sypane zawierają niemalże dwa razy więcej polifenoli niż herbaty ekspresowe - stwierdzono we wnioskach z badania.
Poza kawą i herbatą polifenole występują także w:
- Winogronach
- Jagodach
- Oliwie z oliwek
- Orzechach
- Ziarnach
- Kakao
- Warzywach strączkowych
- Skórkach owoców np. jabłek
Źródło: msn.com.pl, foof-forum.pl, medonet.pl