10 lat badań, które objęły aż 500 tys. osób przyniosło zaskakujące rezultaty. Naukowcy potwierdzili, że możecie pić 2-3 kubki herbaty lub kawy dziennie. Taka, jak ją nazwali badacze „umiarkowana” ilość kawy i herbaty powoduje, że mniej groźne stają się dla was dwie choroby. Co dokładnie potwierdzono?

Jak sprawdzono, że picie kawy i herbaty jest zdrowe?

To badanie trwały aż 10 lat. Wzięło w nim udział pół miliona osób w wieku 50 do 74 lat. Zespół naukowy z Uniwersytetu Medycznego w Tianjin próbował zrozumieć jaki wpływ na ludzki organizm ma regularne picie kawy i herbaty:

- Nasze odkrycia sugerowały, że umiarkowane spożycie kawy i herbaty oddzielnie lub w połączeniu wiązało się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji — ogłosili nw publikacji na łamach czasopisma „PLOS Medicine”.

Wyniki badań pokazały znacząco niższe zagrożenie demencją i udarem niedokrwiennym osób pijących 2-3 kubki wspomnianych napojów dziennie:

  • O 28% maleje ryzyko rozwoju demencji
  • Aż o 32% zmniejsza się zagrożenie niedokrwiennym udarem mózgu

Co ciekawe, na podstawie materiałów badawczych zebranych do tej pory, nie sposób stwierdzić co dokładnie wpływa na takie działanie kawy i herbaty. Naukowcy postawili wstępną tezę, że swoje zdrowotne właściwości napoje te zawdzięczają polifenolom.

Zobacz także:

Czym są polifenole i skąd jeszcze je czerpać?

Polifenole to organiczne związki chemiczne, mające intensywne działanie antyoksydacyjne. Występują w większości roślin jadalnych, a największe stężenie można znaleźć w skórkach owoców. Polifenole występujące w kawie i herbacie różnią się w zależności od miejsca pochodzenia i sposobu obróbki. W Katedrze Żywienia Człowieka, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przeprowadzono badanie, które między innymi potwierdziło:

  • Herbaty ekspresowe nie zawierają większej ilości polifenoli ogółem niż herbaty sypane, co może świadczyć o gorszej jakości tych herbat
  • Większą zawartością polifenoli mają herbaty zielone
  • Warto wybierać herbaty sypane aniżeli ekspresowe, czego wzorowym przykładem jest herbata firmy Tetley, gdzie herbaty sypane zawierają niemalże dwa razy więcej polifenoli niż herbaty ekspresowe - stwierdzono we wnioskach z badania.

Poza kawą i herbatą polifenole występują także w:

  • Winogronach
  • Jagodach
  • Oliwie z oliwek
  • Orzechach
  • Ziarnach
  • Kakao
  • Warzywach strączkowych
  • Skórkach owoców np. jabłek

Źródło: msn.com.pl, foof-forum.pl, medonet.pl