Świąteczne krokiety z kapustą i pieczarkami
Gotyjmy.pl/AldiNonia
Newsy

Świąteczne krokiety jak u mamy. Dzięki temu dodatkowi farsz nie będzie suchy

Jeśli jesteście na bieżąco z tradycją, wiecie, że Wigilia bez krokietów się nie liczy. Ta pozornie łatwa potrawa kryje kilka tajemnic, których poznanie zagwarantuje wyjątkowy smak i radość bliskich przy świątecznym stole.

Do dań wigilijnych zaliczamy m.in. barszcz czerwony, karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami czy makowiec. Tradycję uzupełnia także lubiany przez Polaków krokiet. Pasuje do barszczu wigilijnego, choć równie smacznie wypada jako samodzielnie danie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekret świątecznych krokietów

Krokiety na świąteczny stół różnią się od tych przyrządzanych na co dzień nie tylko nadzieniem. Podczas tej postnej kolacji szczególne powodzeniem cieszy się kapusta, grzyby i pieczarki. I właśnie dlatego nadziewamy nimi uwielbiane przez całą rodzinę krokiety. Staramy się również, by nadzienie nie było za suche.

Wystarczy zastosować jeden eksperymentalny trik, którego smak doskonale wkomponowuje się w smaki Wigilii. Dzięki jednemu produktowi krokiety na Boże Narodzenie będą zachwycać nie tylko smakiem, ale i soczystą, treściwą konsystencją. Chodzi o dodanie do farszu kolorowej papryki.

Papryka w codziennej diecie

Jeżeli używacie papryki na co dzień, macie szczęście.  Papryka to warzywo, które np. wzmacnia siły witalne i działa na poprawę libido. Można ją uznać za oryginalny, spożywczy afrodyzjak. Ma mało kalorii, więc przyda się wszystkim, którzy wśród postanowień noworocznych mają utratę zbędnych kilogramów.

Papryka to prawdziwa bomba witaminowa. Stanowi cenne źródło witaminy C, czterokrotnie większe niż popularna cytryna. Znajdziemy w niej również A i E, mające właściwości antyoksydacyjne i spowalniające proces starzenia się organizmu. Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu.

Krokiety z kapustą, pieczarkami i papryką

Zazwyczaj wigilijne krokiety nadziewamy kapustą  i grzybami (lub pieczarkami). Połączenie tego tradycyjnego zestawu z papryką da świetny efekt, który sprawdzi się nie tylko w czasie Bożego Narodzenia, ale i w dni powszednie. Najlepiej jeśli farsz na krokiety zrobicie dzień wcześniej, by wszystkie smaki przeszły sobą przez noc.

Składniki:

Farsz

  • 250g kapusty kiszonej (po odsączeniu)
  • 600g pieczarek
  • 200g papryki kolorowej (czerwona, zielona, żółta)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 duża marchew
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • 1 łyżka cukru
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 szklanki wody do duszenia

Naleśniki

  • 300g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 250ml wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Panierka

  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę odsączamy, ale nie moczymy jej w wodzie, ani nie gotujemy. Zostawiamy jej naturalnie kwaskowaty smak.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Szklimy kilka minut. Dodajemy startą marchew i razem chwilę podsmażamy.
  3. Gdy marchew zmięknie, dodajemy odsączoną z kwaśnej zalewy kapustę i pokrojoną w kostkę paprykę. Wrzucamy odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy i podlewamy wodą, żeby kapusta i papryka zmiękły. Dusimy wszystkie składniki na małym ogniu ok. 30 minut.
  4. Po tym czasie dodajemy pokrojone na drobno pieczarki. Dokładnie mieszamy i smażymy wszystko razem do całkowitego odparowania wody. W międzyczasie doprawiamy cukrem, papryką, solą i pieprzem.
  5. Ze składników na naleśniki miksujemy lejące się ciasto i wypiekamy na złoto. Do każdego naleśnika lekko smarujemy patelnię pędzelkiem umoczonym w oleju rzepakowym.
  6. Kolejno na usmażone naleśniki nakładamy łyżkę farszu i zawijamy jak na krokiety.
  7. W dwóch miskach przygotowujemy roztrzepane jajka i bułkę tartą.
  8. Każdy krokiet obtaczamy w jajku, później w bułce tartej i smażymy na chrupiąco.

Bon appétit!

Źródło: Gotujmy.pl

Krokiety
gotujmy.pl/Marta1986
Newsy
Prosty i sprawdzony trik na szczelne zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypadnie
Jeśli lubicie krokiety wiecie, że najtrudniejsze w procesie ich przygotowywania jest zwijanie farszu. Podzielenie działania na etapy pozwoli wam zaoszczędzić czas i nerwy.

Do niektórych przekąsek wracamy ze szczególnym sentymentem. Wybrane potrawy sprawdzają się jako pyszne i uniwersalne dania, które smakują większości. Jedynym w takich dań jest znany wszystkim krokiet, panierowany zazwyczaj  w bułce tartej. Czym tak naprawdę są krokiety? Krokietem można nazwać rodzaj pasztecika lub zasmażanego naleśnika z farszem w postaci niewielkiej rolady. Do sporządzenia krokietów konieczne jest wykonanie farszu. Wigilijne znacznie różnią się od tych, które jada się na co dzień. Krokiety można bowiem nadziewać dosłownie wszystkim. Zazwyczaj po rozsmarowaniu farszu naleśnik zawija się i układa w rodzaj koperty obtoczonej w jajku z mąką i tartej bułce, a następnie smaży się na patelni w oleju. Właśnie ten element sprawia nawet zaawansowanym kucharzom najwięcej trudności. Farsz do krokietów bywa problematyczny pod wieloma względami.  Najpopularniejsze rodzaje farszu: farsz z kapustą kiszoną i grzybami; farsz mięsny – z gotowanego, a następnie zmielonego mięsa z dodatkami; farsz mięsno-kapuściany – z posiekanej kiszonej kapusty z mielonym mięsem; farsz mięsno-grzybowy – z pokrojonymi grzybami dodanymi do zmielonego mięsa; mieszany – z pieczarkami, żółtym serem i podsmażoną cebulką; jednorodny/wegetariański– np. z drobno posiekanym jajkiem. Krokiety osobno lub z czerwonym barszczem Krokiety można jeść jako samodzielne danie lub podawać jako dodatek do zdrowego, czerwonego barszczu. Jakkolwiek byście ich nie uwielbiali, warto zapoznać się z techniką na ich składanie, jeśli wolicie - zwijanie. Dzięki kilku prostym trikom wasze krokiety nie będą się rozpadać ani rwać ciasta, w które je skręcacie. W końcu krokiet, z którego wysypuje się z...

krokiety z kapusta i grzybami
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Wyjątkowo chrupiące i pełne pysznego farszu krokiety do barszczu. Zakochacie się w ich smaku
Gwarantujemy, że tak dobrych jeszcze nie jedliście. Sekretem chrupiącej panierki są niepozorne ziarenka.

Doskonały dodatek do świątecznego barszczu? Zdania są podzielone – część osób powie, że są to delikatne uszka. Jednak niemniej popularne są również krokiety z kapustą i grzybami. Z poniższego przepisu wychodzą niezwykle pyszne i chrupiące, dzięki dodatkowi siemienia lnianego w panierce. Oczywiście nie musicie go używać, ale warto spróbować, bo jest niezwykle zdrowe. Krokiety można przygotować wcześniej, tuż przed podaniem zupy wystarczy podgrzać je na patelni. Doskonale smakują z czerwonym barszczem na zakwasie, a także podane solo jako przekąska. Domownicy, jak i zaproszeni goście będą zachwyceni tym dodatkiem i z pewnością spytają, co dodaliście do panierki. Przepis na krokiety z kapustą i grzybami Z poniższego przepisu zrobicie 12 krokietów. Składniki na naleśniki 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 1 duże jajko  2 łyżki oleju Duża szczypta soli Składniki na farsz Pół kilograma kiszonej kapusty Pół kilograma mrożonych grzybów 1 cebula Sól i pieprz do smaku 1 szklanka wody Składniki na panierkę 3 duże jajka Bułka tarta Łyżka siemienia lnianego Przygotowanie Przygotujcie ciasto naleśnikowe – zmiksujcie dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć płynną konsystencję, jeśli jest gęste dolejcie trochę wody. Usmażcie naleśniki. Na oddzielnej patelni podsmażcie mrożone grzyby, żeby się całkowicie rozmroziły. Odparujcie nadmiar wody. Kapustę dobrze odciśnijcie z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna możecie opłukać ją pod bieżącą wodą. Poszatkujcie ją na drobne kawałki. Na dużej patelni podsmażcie na oleju lub maśle cebulę pokrojoną w drobna kostkę. Gdy się zeszkli dodajcie kapustę kiszoną oraz grzyby. Podduście, aż zmiękną, a następnie odparujcie...

krokiety
Gotujmy.pl/goofy9
Newsy
Co zrobić, żeby ciasto na krokiety nie pękało przy zwijaniu? Dodajcie do niego 1 składnik a już nie będzie. Niezawodny trik babć
Krokiety to idealny pomysł na obiad lub jako dodatek do barszczu. Farsz zależy od preferencji gospodyni domowej, może wystąpić z mięsem bądź z kapustą i grzybami. To danie potrzebuje trochę czasu, ale dla tego smaku warto!

Naleśniki występują w różnych formach, na słodko czy słono. Wariacji na ich przygotowanie bardzo dużo, wystarczy wyobraźnia i inwencja twórcza. Najczęściej występują na słodko z białym serem lub dżemem, a na słono w formie krokietów.  Naleśnikowe roladki Krokiety to usmażone placki naleśnikowe, zawijane w roladkę z wcześniej przygotowanym farszem. Najpopularniejszą opcją jest nadzienie mięsne bądź z kapustą oraz grzybami czy też pieczarkami z żółtym serem. Dobrze zwinięte krokiety, obtacza się w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smaży na rozgrzanej patelni.  Sekretny składnik Sen z powiek wielu gospodyniom domowym spędza niejednokrotnie pękające ciasto tuż przy zwijaniu czy też samym smażeniu. Wystarczy dodać jeden składnik podczas przygotowywania masy na placki, aby po usmażeniu były elastyczne i nie pękały. Sekretnym dodatkiem jest gorąca, ale przegotowana woda. Dawniej ten trik wykorzystywały nasze babcie! Wypróbujcie znakomity przepis na idealne naleśniki do krokietów! Składniki: ¼ litra mleka 350 g mąki pszennej 30 ml oleju 2 jajka ¼ litra gorącej i przegotowanej wody Wykonanie: Jajka wbijcie do dużej miski. Do nich dodajcie mleko oraz mąkę. Wszystkie składniki dobrze wymieszajcie. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, stale mieszając bądź miksując, powolnym strumieniem wlewajcie wodę. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię. Odłóżcie dwie łyżki oleju, a pozostałą część dodajcie do masy i ponownie całość wymieszajcie. Na rozgrzaną patelnię dodajcie resztę oleju, a następnie wlewajcie po chocholi przygotowanego ciasta. Pamiętajcie, że placki nie powinny być zbyt grube ani zbyt cienkie. Po usmażeniu powinny być lekko zarumienione, gdyż ponownie będą obsmażane z farszem. ...

wafelkowe mielone
Gotujmy.pl
Newsy
„Wafelkowe” mielone z nieoczekiwanym dodatkiem to danie, które zaskoczy wszystkich. Dacie się skusić?
Kto powiedział, że kotlety mielone muszą być idealnie równe i okrągłe? Zróbcie zupełnie odmienioną wersję tego dania. Co powiecie na mielone w kształcie wafelków?

Polskie gospodynie zazwyczaj przygotowują mielone w wersji okrągłej lub nieco wydłużonej. Mielone w kształcie wafelków to idealny sposób na zaskoczenie gości czymś nowym i niebanalnym. Mielone kotlety z kiszoną kapustą, cebulką i pieczarkami, smażone w prawdziwym wafelku, to danie obok którego trudno jest przejść obojętnie. Próbowaliście kiedyś czegoś takiego? Jeśli nie, to najwyższa pora to zrobić! Składniki: 2 duże wafle tortowe 3 całe jajka 1 łyżka bułki tartej oraz do panierki 1 cebula 15 dag kapusty kiszonej 15 dag pieczarek 30 dag mięsa mielonego 1 łyżka sosu sojowego Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Szczypta ostrej papryki Przygotowanie: Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, posypujemy solą, dodajemy jedną łyżkę bułki tartej, paprykę ostrą i całość dokładnie mieszamy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy drobno pokrojoną kapustę i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i wlewamy sos sojowy. 10 minut prużymy. Rozkładamy jeden wafel tortowy i wykładamy na niego farsz z kapusty i grzybów. Ważne, by zrobić to  równomiernie - po całości. Następnie nakładamy na kapustę mięso i przykrywamy je waflem tortowym. Kroimy na kawałki i panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Smacznego!