Do dań wigilijnych zaliczamy m.in. barszcz czerwony, karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami czy makowiec. Tradycję uzupełnia także lubiany przez Polaków krokiet. Pasuje do barszczu wigilijnego, choć równie smacznie wypada jako samodzielnie danie.

Sekret świątecznych krokietów

Krokiety na świąteczny stół różnią się od tych przyrządzanych na co dzień nie tylko nadzieniem. Podczas tej postnej kolacji szczególne powodzeniem cieszy się kapusta, grzyby i pieczarki. I właśnie dlatego nadziewamy nimi uwielbiane przez całą rodzinę krokiety. Staramy się również, by nadzienie nie było za suche.

Wystarczy zastosować jeden eksperymentalny trik, którego smak doskonale wkomponowuje się w smaki Wigilii. Dzięki jednemu produktowi krokiety na Boże Narodzenie będą zachwycać nie tylko smakiem, ale i soczystą, treściwą konsystencją. Chodzi o dodanie do farszu kolorowej papryki.

Papryka w codziennej diecie

Jeżeli używacie papryki na co dzień, macie szczęście.  Papryka to warzywo, które np. wzmacnia siły witalne i działa na poprawę libido. Można ją uznać za oryginalny, spożywczy afrodyzjak. Ma mało kalorii, więc przyda się wszystkim, którzy wśród postanowień noworocznych mają utratę zbędnych kilogramów.

Zobacz także:

Papryka to prawdziwa bomba witaminowa. Stanowi cenne źródło witaminy C, czterokrotnie większe niż popularna cytryna. Znajdziemy w niej również A i E, mające właściwości antyoksydacyjne i spowalniające proces starzenia się organizmu. Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu.

Krokiety z kapustą, pieczarkami i papryką

Zazwyczaj wigilijne krokiety nadziewamy kapustą  i grzybami (lub pieczarkami). Połączenie tego tradycyjnego zestawu z papryką da świetny efekt, który sprawdzi się nie tylko w czasie Bożego Narodzenia, ale i w dni powszednie. Najlepiej jeśli farsz na krokiety zrobicie dzień wcześniej, by wszystkie smaki przeszły sobą przez noc.

Składniki:

Farsz

  • 250g kapusty kiszonej (po odsączeniu)
  • 600g pieczarek
  • 200g papryki kolorowej (czerwona, zielona, żółta)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 duża marchew
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • 1 łyżka cukru
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 szklanki wody do duszenia

Naleśniki

  • 300g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 250ml wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Panierka

  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę odsączamy, ale nie moczymy jej w wodzie, ani nie gotujemy. Zostawiamy jej naturalnie kwaskowaty smak.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Szklimy kilka minut. Dodajemy startą marchew i razem chwilę podsmażamy.
  3. Gdy marchew zmięknie, dodajemy odsączoną z kwaśnej zalewy kapustę i pokrojoną w kostkę paprykę. Wrzucamy odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy i podlewamy wodą, żeby kapusta i papryka zmiękły. Dusimy wszystkie składniki na małym ogniu ok. 30 minut.
  4. Po tym czasie dodajemy pokrojone na drobno pieczarki. Dokładnie mieszamy i smażymy wszystko razem do całkowitego odparowania wody. W międzyczasie doprawiamy cukrem, papryką, solą i pieprzem.
  5. Ze składników na naleśniki miksujemy lejące się ciasto i wypiekamy na złoto. Do każdego naleśnika lekko smarujemy patelnię pędzelkiem umoczonym w oleju rzepakowym.
  6. Kolejno na usmażone naleśniki nakładamy łyżkę farszu i zawijamy jak na krokiety.
  7. W dwóch miskach przygotowujemy roztrzepane jajka i bułkę tartą.
  8. Każdy krokiet obtaczamy w jajku, później w bułce tartej i smażymy na chrupiąco.

Bon appétit!

Źródło: Gotujmy.pl