polonezy schabowe przepis
Adobe Stock
Newsy

Doskonałe polonezy schabowe z pysznym nadzieniem. W PRLu zajadali się nimi wszyscy

Polonezy schabowe zna chyba każdy, kto pamięta czasy PRLu. Przysmak do dzisiaj pieści podniebienia Polaków. Przepis jest banalny.

Polonezy schabowe to nic innego jak roladki z mięsa schabowego wypełnione przepysznymi dodatkami. Niektórzy wypełniają je pieczarkami, inni boczkiem. My proponujemy wam chyba najbardziej klasyczną wersję – z ogórkiem kiszonym i serem żółtym. To idealna propozycja dla wszystkich, którym znudziły się już tradycyjne kotlety schabowe. 

Receptura jest dziecinnie prosta. Próżno w niej szukać skomplikowanych elementów. Z racji, że danie wywodzi się z PRLu, składniki potrzebne do jego wykonania są tanie i naprawdę łatwo dostępne. Całość nie zajmie wam więcej niż 40 minut.

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

suche mielone

Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Dodajcie do mięsa wieprzowego odrobinę tego składnika

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na polonezy schabowe

Będziecie potrzebować

  • 6 plastrów schabu
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 cebuli
  • 200 gramów żółtego sera w kostce
  • 3 łyżek mąki
  • 3 łyżek oleju
  • ½ szklanki bulionu lub wody
  • Przypraw: soli i pieprzu

Z podanych proporcji uzyskacie sześć polonezów schabowych.

Przygotowanie

  1. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na 1 łyżce dobrze rozgrzanego oleju.
  2. Każdego ogórka kiszonego podzielcie na 6-8 w miarę równych słupków. Ser żółty również pokrójcie w słupki o grubości ok. 0,5 cm.
  3. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka.
  4. Schab oprószcie z obu stron solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułóżcie kilka słupków ogórka kiszonego, kilka słupków sera żółtego oraz łyżeczkę zeszklonej cebuli. 
  5. Tak przygotowane mięso z dodatkami zwińcie w rulony. Aby się nie rozpadły, przebijcie je wykałaczką lub obwiążcie kawałkiem nitki albo sznurka. Pamiętajcie jednak, by przed podaniem zdjąć je z mięsa.
  6. Do głębokiego talerza wsypcie mąkę, a następnie obtoczcie w niej roladki. Tak przygotowane polonezy schabowe umieśćcie na rozgrzanym oleju i smażcie z każdej strony, aż do ładnego zarumienienia.
  7. Na koniec zalejcie całość ½ szklanki ciepłego bulionu lub ciepłej wody, przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 20 minut. Serwujcie z ulubionymi dodatkami, na przykład kaszą gryczaną i surówką.

Smacznego!

Jak odświeżyć zeschnięty żółty ser? Zastosujcie ten genialny trik
AdobeStock
Newsy
Jak odświeżyć zeschnięty żółty ser? Zastosujcie ten genialny trik
Jeśli zostawiliście w lodówce żółty ser, który zdążył zeschnąć, to możecie go odświeżyć za pomocą prostego sposobu.

Pozostawiony w lodówce żółty ser szybko traci na smaku. Robi się suchy, twardy i po prostu niesmaczny. Można go wówczas zużyć do potraw pieczonych w piekarniku lub spróbować go odświeżyć. Poznajcie prosty sposób na to, by nieco odświeżyć zalegający w lodówce żółty ser. Żółty ser: Kiedy odświeżać, a kiedy wyrzucać? Pamiętajcie, żeby przed zabraniem się za odświeżenie sera sprawdzić, czy w ogóle nadaje się jeszcze do jedzenia. Jeśli pojawiła się na nim pleśń lub ciemne plamy, to niestety, trzeba go wyrzucić. Jeżeli jednak ser tylko ściemniał i zrobił się suchy, możecie spróbować go odświeżyć za pomocą poniższego sposobu. Sposób na odświeżenie żółtego sera Metoda na odświeżenie sera jest banalnie prosta! Potrzebne wam będzie jedynie mleko. Należy podgrzać szklankę mleka, wlać je do miski z żółtym serem i odstawić co najmniej na pół godziny. Po tym czasie wyjmijcie ser, osuszcie za pomocą papierowego ręcznika i gotowe! Przepis na roladki z indyka z serem żółtym Do przygotowania roladek z indyka potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 filet z piersi z indyka (ok. 1 kg) 8 plastrów żółtego sera 2 ogórki kiszone Pół papryki czerwonej 2 jajka Łyżka majonezu Łyżka musztardy 6 łyżek bułki tartej 50 ml oleju rzepakowego Garść szpinaku Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie filet z indyka, osuszcie i pokrójcie na 8 równych kotletów. Przykryjcie je folią i rozbijcie za pomocą tłuczka. Gotowe kotlety posypcie z obu stron solą i pieprzem. W miseczce wymieszajcie łyżkę majonezu i musztardy. Tak przygotowanym sosem posmarujcie kotlety z indyka. Na każdym kotlecie połóżcie plaster...

Roladki schabowe z młodą kapustą. Przepis na idealny obiad
Gotujmy.pl/kulinarna chwila
Newsy
Roladki schabowe z młodą kapustą. Przepis na idealny obiad
Roladki ze schabu z dodatkiem młodej kapusty w chrupiącej panierce są idealne na obiad. Jeśli szukacie ciekawych przepisów, ten zdecydowanie jest wart zapamiętania. Roladki ze schabu z dodatkiem młodej kapusty są przepyszne.

Sezon na kruchą, młodą kapustę już się zaczął. To pyszne warzywo dostępne jest od maja do sierpnia, korzystajmy więc, póki jest czas. Młoda kapusta to skarbnica cennych składników odżywczych. Jest także bogata w witaminę C. Zawiera jej cztery razy więcej niż kapusta kiszona! Warto wiec jeść jej jak najwięcej. Bez wątpienia młoda kapusta jest ulubionym wiosennym przysmakiem wielu smakoszy. Młoda kapusta doskonale sprawdza się w wielu daniach.  Co zrobić z młodej kapusty?  Z młodych, zielonych główek można przyrządzić naprawdę pyszne dania jak na przykład  kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty . Wiosenny kapuśniak z młodej kapusty smakuje zupełnie inaczej niż jego tradycyjna wersja. Młoda kapusta świetnie smakuje również dodatkiem podsmażonej kiełbasy i świeżego koperku. Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem to prawdziwa klasyka, którą musicie koniecznie przyrządzić. Z młodą kapustą możecie także przyrządzić przepyszne roladki schabowe.  Jak zrobić roladki schabowe z młodą kapustą?  Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 1 cebula 1 marchew 1/3 główki kapusty młodej 1 papryka czerwona Olej do smażenia 2 jajka Bułka tarta do panierki Sól Pieprz ½ łyżeczki octu jabłkowego ½ łyżeczki cukru Sposób przygotowania:  Jeśli macie schab w kawałku, opłuczcie mięso pod wodą, a następnie podzielcie je nożem na dwu centymetrowe plastry. Dwu centymetrowe plastry schabu przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy tłuczka do mięsa.  Jeśli kupiliście schab w plastrach, również umyjcie mięso, rozbijcie je pod folią za pomocą tłuczka do mięsa.  Mięso doprawcie pieprzem oraz solą.    Cebule obierzcie, pokrójcie drobno i...

Przepis na bitki w sosie chrzanowym
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Bitki schabowe w sosie chrzanowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny
Bitki to danie, które zachwyci każdego fana mięsa. Rozpływająca się w ustach wieprzowina i idealnie kremowy sos chrzanowy to połączenie, któremu trudno dorównać.

Bitki wieprzowe to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Tak przygotowane mięso jest kruche, soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Polane sosem na bazie śmietany i chrzanu niezaprzeczalnie nie ma sobie równych. Z pewnością skradnie serca całej waszej rodziny. Przepis na bitki w sosie chrzanowym Większość Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Jednak ileż można jeść kotlety schabowe, mielone lub udka z kurczaka. Jeśli wam też doskwiera nuda w kuchni, sięgnijcie po staropolski przepis na bitki z szyneczki wieprzowej w sosie chrzanowym. Gwarantujemy, że na pewno wam posmakują. Będziecie potrzebować: 700 gramów szynki wieprzowej 2 łyżek tartego chrzanu 4 łyżek gęstej śmietany 18 proc. 2 łyżek mąki pszennej 1,5 litra wody Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na kawałki. Nie mogą być zbyt grube, powinny mieć maksymalnie 1 centymetr. Mięso przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka, a następnie oprószcie solą oraz pieprzem z obu stron. Na rozgrzanej patelni umieśćcie cienką warstwę oleju i ułóżcie na niej rozbite mięso (nie można tego robić zbyt ciasno, inaczej obiad się nie uda). Smażcie z obu stron tylko do lekkiego zarumienienia, a następnie zdejmijcie z patelni. W średniej wielkości garnku zagotujcie wodę z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. We wrzątku umieśćcie obsmażone wcześniej mięso i duście na wolnym ogniu, aż do miękkości. W niewielkiej, czystej miseczce umieśćcie śmietanę, chrzan, mąkę oraz 1 chochelkę wywaru z mięsa. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się wszystkich składników....

Przepis na schabowe zapiekane z serem
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Przepyszne schabowe pod serową pierzynką. Wychodzą soczyste i chrupiące
Tydzień bez kotleta schabowego to tydzień stracony. Potrawa od lat pieści podniebienia wszystkich Polaków, a w towarzystwie serowej pierzynki smakuje naprawdę wybornie. Sami się przekonajcie.

Szybki, prosty, syty, smaczny i tani – taki właśnie jest kotlet schabowy. Nic więc dziwnego, że w Polsce przygotowuje się go w każdą niedzielę. Rozbite tłuczkiem mięso wieprzowe owinięte w pyszną i chrupiącą panierkę, temu po prostu nie da się oprzeć. A gdyby tak go ulepszyć? Czemu nie! Wystarczy, że dodacie na wierzch podduszone pieczarki i troszeczkę majonezu, a całość przykryjecie plastrem sera żółtego. Gwarantujemy, że ten smak pozytywnie was zaskoczy. Przepis na schabowe pod serową pierzynką Będziecie potrzebować: 6 plastrów schabu 400 gramów pieczarek 6 plastrów sera żółtego 150 gramów majonezu 1 łyżki masła 1 jajka do panierowania Bułki tartej do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka, a następnie oprószcie z obu stron solą i pierzem. Przygotujcie sobie dwa głębsze talerze (takie jak do zupy). W jednym umieśćcie i rozkłóćcie jajka, z kolei do drugiego wsypcie bułkę tartą. Kotlety panierujecie w kolejności – jajko, bułka tarta. Na patelni rozgrzejcie olej - powinien być naprawdę gorący, zanim położycie na nim mięso. W innym wypadku kotlety nasiąkną tłuszczem i będą niesmaczne.  Na idealnie rozgrzanym oleju umieśćcie wasze kotlety. Jeśli nie mieszczą się wszystkie na raz, smażcie je partiami. Kiedy panierka ładnie się przyrumieni to znak, że są gotowe. Usmażone kotlety schabowe umieśćcie na ręczniku papierowym i odsączcie z nadmiaru tłuszczu. Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie, zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach, a następnie podduście na rozpuszczonym maśle. Pod koniec doprawcie solą oraz pieprzem. Tak przygotowane pieczarki...