Polonezy schabowe to nic innego jak roladki z mięsa schabowego wypełnione przepysznymi dodatkami. Niektórzy wypełniają je pieczarkami, inni boczkiem. My proponujemy wam chyba najbardziej klasyczną wersję – z ogórkiem kiszonym i serem żółtym. To idealna propozycja dla wszystkich, którym znudziły się już tradycyjne kotlety schabowe.
Receptura jest dziecinnie prosta. Próżno w niej szukać skomplikowanych elementów. Z racji, że danie wywodzi się z PRLu, składniki potrzebne do jego wykonania są tanie i naprawdę łatwo dostępne. Całość nie zajmie wam więcej niż 40 minut.
Przepis na polonezy schabowe
Będziecie potrzebować
- 6 plastrów schabu
- 6 ogórków kiszonych
- 1 cebuli
- 200 gramów żółtego sera w kostce
- 3 łyżek mąki
- 3 łyżek oleju
- ½ szklanki bulionu lub wody
- Przypraw: soli i pieprzu
Z podanych proporcji uzyskacie sześć polonezów schabowych.
Przygotowanie
- Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na 1 łyżce dobrze rozgrzanego oleju.
- Każdego ogórka kiszonego podzielcie na 6-8 w miarę równych słupków. Ser żółty również pokrójcie w słupki o grubości ok. 0,5 cm.
- Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka.
- Schab oprószcie z obu stron solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułóżcie kilka słupków ogórka kiszonego, kilka słupków sera żółtego oraz łyżeczkę zeszklonej cebuli.
- Tak przygotowane mięso z dodatkami zwińcie w rulony. Aby się nie rozpadły, przebijcie je wykałaczką lub obwiążcie kawałkiem nitki albo sznurka. Pamiętajcie jednak, by przed podaniem zdjąć je z mięsa.
- Do głębokiego talerza wsypcie mąkę, a następnie obtoczcie w niej roladki. Tak przygotowane polonezy schabowe umieśćcie na rozgrzanym oleju i smażcie z każdej strony, aż do ładnego zarumienienia.
- Na koniec zalejcie całość ½ szklanki ciepłego bulionu lub ciepłej wody, przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 20 minut. Serwujcie z ulubionymi dodatkami, na przykład kaszą gryczaną i surówką.
Smacznego!