Pierogi to jedno z najbardziej znanych i najbardziej popularnych dań w naszym kraju. Mimo upływu lat większość gospodyń wciąż ceni sobie ich domowy smak i tym samym spędza długie godziny na ugniataniu ciasta i samodzielnym lepieniu. Nic dziwnego, w końcu właśnie tak przyrządzone są najlepsze.
Przepis na pierogi z białym serem na słodko
Składniki potrzebne do przygotowania przepysznych pierogów z serem z pewnością macie w swojej kuchni. Ich przyrządzenie, choć wymaga czasu i dokładności, nie powinno wam sprawić większych problemów.
Nie zapomnijcie o doprawieniu masy serowej nutką wanilii. Może to być zwykły cukier waniliowy (nie mylić z wanilinowym), starta laska wanilii czy też dobrej jakości olejek waniliowy. Taki dodatek sprawi, że oszalejecie na punktu smaku serowego farszu!
Składniki:
- 500 gramów mąki pszennej
- 1 kilograma sera białego
- 100 gramów cukru
- Aromat waniliowy, cukier waniliowy, laska wanilii i lub olejek waniliowy - do smaku
- 150 ml wody
- 1 jajka
- 2 żółtek
- 1 łyżki oleju
- soli
Przygotowanie:
- Na stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. Stwórzcie z niej kopiec, a na jego środku zróbcie wgłębienie.
- We wgłębieniu umieśćcie jajko, szczyptę soli oraz 150 ml ciepłej wody. Całość szybko zagniećcie na jednolitą masę.
- Tak przygotowane ciasto rozwałkujcie (możecie przykryć je kawałkiem folii spożywczej, wtedy nie będzie kleić się do wałka).
- Rozwałkowane ciasto podzielcie na niewielkie kwadraty (krojąc je wzdłuż i wszerz) lub koła (wykrawając je przy pomocy szklanki).
- W dużej misce umieśćcie przemielony w specjalnej maszynce ser biały, żółtka oraz cukier waniliowy. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.
- Tak przygotowaną masę nakładajcie łyżeczką na podzielone wcześniej ciasto, a następnie zlepcie dokładnie jego brzegi.
- W dużym garnku zagotujcie wodę z solą i odrobiną oleju. Kiedy ta zacznie wrzeć to znak, że możecie zacząć umieszczać w niej gotowe pierogi (najlepiej partiami).
- Od momentu, w którym pierogi wypłyną na powierzchnię wody, powinniście je gotować jeszcze ok. 3 minut, a następnie wyłowić przy pomocy łyżki cedzakowej i umieścić na półmisku.
- Smacznego!
Tak przygotowane pierogi możecie serwować w towarzystwie gęstej, kwaśnej śmietany 18 proc., cynamonu, cukru, ale także zblendowanych owoców. Wszystkie wersje będą przepyszne!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl