Pierogi to jedno z najbardziej znanych i najbardziej popularnych dań w naszym kraju. Mimo upływu lat większość gospodyń wciąż ceni sobie ich domowy smak i tym samym spędza długie godziny na ugniataniu ciasta i samodzielnym lepieniu. Nic dziwnego, w końcu właśnie tak przyrządzone są najlepsze.

Przepis na pierogi z białym serem na słodko

Składniki potrzebne do przygotowania przepysznych pierogów z serem z pewnością macie w swojej kuchni. Ich przyrządzenie, choć wymaga czasu i dokładności, nie powinno wam sprawić większych problemów.

Nie zapomnijcie o doprawieniu masy serowej nutką wanilii. Może to być zwykły cukier waniliowy (nie mylić z wanilinowym), starta laska wanilii czy też dobrej jakości olejek waniliowy. Taki dodatek sprawi, że oszalejecie na punktu smaku serowego farszu!

Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 1 kilograma sera białego
  • 100 gramów cukru 
  • Aromat waniliowy, cukier waniliowy, laska wanilii i lub olejek waniliowy - do smaku
  • 150 ml wody
  • 1 jajka
  • 2 żółtek
  • 1 łyżki oleju
  • soli

Przygotowanie:

  1. Na stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. Stwórzcie z niej kopiec, a na jego środku zróbcie wgłębienie. 
  2. We wgłębieniu umieśćcie jajko, szczyptę soli oraz 150 ml ciepłej wody. Całość szybko zagniećcie na jednolitą masę.
  3. Tak przygotowane ciasto rozwałkujcie (możecie przykryć je kawałkiem folii spożywczej, wtedy nie będzie kleić się do wałka).
  4. Rozwałkowane ciasto podzielcie na niewielkie kwadraty (krojąc je wzdłuż i wszerz) lub koła (wykrawając je przy pomocy szklanki).
  5. W dużej misce umieśćcie przemielony w specjalnej maszynce ser biały, żółtka oraz cukier waniliowy. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.
  6. Tak przygotowaną masę nakładajcie łyżeczką na podzielone wcześniej ciasto, a następnie zlepcie dokładnie jego brzegi.
  7. W dużym garnku zagotujcie wodę z solą i odrobiną oleju. Kiedy ta zacznie wrzeć to znak, że możecie zacząć umieszczać w niej gotowe pierogi (najlepiej partiami).
  8. Od momentu, w którym pierogi wypłyną na powierzchnię wody, powinniście je gotować jeszcze ok. 3 minut, a następnie wyłowić przy pomocy łyżki cedzakowej i umieścić na półmisku.
  9. Smacznego!

Tak przygotowane pierogi możecie serwować w towarzystwie gęstej, kwaśnej śmietany 18 proc., cynamonu, cukru, ale także zblendowanych owoców. Wszystkie wersje będą przepyszne!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl