Doskonałe mielone z piersi kaczki. Smak kotletów was zaskoczy
Gotujmy.pl/Agnieszka72
Newsy

Doskonałe mielone z piersi kaczki. Smak kotletów was zaskoczy

Ten przepis na kotlety mielone z piersi kaczki jest bardzo dokładnie dopracowany. Idealnie nadaje się na obiad, który zaskoczy domowników. Kotlety mielone z kaczki to bardziej wykwintna i elegancka wersja klasycznych mielonych.

Pewnie często pojawiają się u was na stole kotlety mielone. I z pewnością robicie je z mielonego mięsa wieprzowego, a czy próbowaliście zrobić je kiedyś z piersi kaczki? Jeśli nie, naprawdę dużo tracicie. Mielone z kaczki są pyszne i mają zupełnie inny smak niż te zrobione z wieprzowiny. Przekonajcie się sami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety mielone z piersi kaczki

Pierś z kaczki wymaga pewnych umiejętności kulinarnych, by była smaczna po przyrządzeniu. Przygotujcie z niej mielone. To dobry i bezpieczny wybór na wykorzystanie piersi z kaczki, jeśli nie do końca macie pomysł na coś innego lub nie czujecie się zbyt obeznani w zawiłych technikach kulinarnych. Mielone wychodzą naprawdę pyszne.

Zobacz także
Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze

Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze

Przepis na mielone. Jak zrobić kotlety mielone w stylu szwedzkim?

Przepis na mielone. Jak zrobić kotlety mielone w stylu szwedzkim?

Składniki na kotlety mielone inaczej – z piersi kaczki

  • Ok. 700 g piersi kaczki, wraz ze skórą
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • Przyprawa do gęsi i kaczki
  • Pół łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego
  • Pół łyżeczki suszonego lubczyku
  • Kilka łyżek bułki tartej
  • Olej do smażenia kotletów mielonych
  • ok. 70 ml wody

Przygotowanie kotletów mielonych z piersi kaczki

  1. Pierś z kaczki zamoczcie w wodzie. Po pewnym czasie odsączcie ją, zmieńcie wodę i powtórzcie czynność.
  2. Osuszcie pierś z kaczki za pomocą ręcznika kuchennego.
  3. Pokrójcie pierś w mniejsze części i zmielcie ją za pomocą maszynki do mielenia mięsa.
  4. Do zmielonego mięsa (w maszynce o małych oczkach) dodajcie wszystkie przyprawy: przyprawę do kaczki, lubczyk, czosnek niedźwiedzi.
  5. Rozdzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  6. Dodajcie żółtka do mięsa i wymieszajcie.
  7. Dodajcie pianę białkową i dokładnie wymieszajcie. Odstawcie kotlety na ok. 10 minut, by smaki się przeniknęły.
  8. Uformujcie kotlety (zmoczcie wcześniej ręce).
  9. Obtoczcie kotlety w bułce tartej ze wszystkich stron.
  10. Rozgrzejcie patelnię z olejem do smażenia.
  11. Smażcie kotlety na oleju, by były rumiane ze wszystkich stron.
  12. Gdy kotlety będą już zarumienione, dodajcie na patelnię wody. Przykryjcie je przykrywką i podduście.
  13. Duście do momentu, w którym na patelni zostanie sos.
  14. Podawajcie kotlety z ziemniakami i surówką. Możecie polać ziemniaki sosem z patelni.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Mielone lekkie i pyszne
Gotujmy.pl/Gracer
Newsy
Pyszne i soczyste kotlety mielone. Dzięki 1 sekretnemu składnikowi zasmakują szczególnie kobietom
Tradycyjne kotlety mielone zyskują dzięki temu dodatkowi lekkości smaku. Musicie wypróbować ten sposób!

Kotletów mielonych nie trzeba nikomu z was przedstawiać. Dziś pokazujemy wam je w trochę innej wersji. To w dalszym ciągu tradycyjny przepis, ale dzięki jednemu dodatkowi zyskują one świeżość i lekkość. Taka wersja kotletów smakuje szczególnie kobietom, które nie zawsze gustują w ciężkich, mięsnych daniach. Te przepyszne i soczyste kotlety mielone przygotujecie w mig. Pyszne kotlety mielone Składniki na pyszne kotlety mielone Ok. 250 g mięsa mielonego Jajko Cebula Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia Suszony koperek Sposób przygotowania kotletów mielonych Cebulę obierzcie i posikajcie w drobną kostkę. Mięso wymieszajcie z cebulą. Ugniatajcie mięso z cebulą, dodajcie jajko i wyrabiajcie razem jeszcze kilka minut. Dodajcie sporą ilość suszonego koperku. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Z masy mięsnej uformujcie lekko spłaszczone kotlety. Panierujcie kotlety w bułce tartej. Rozgrzejcie patelnię. Na rozgrzany olej wyłóżcie kotlety. Smażcie z obydwu stron, aż będą złociste. Kotlety podawajcie z ziemniakami i surówką, na przykład surówką z buraczków lub tartą marchewką z jabłkiem. Właściwości kulinarne i zdrowotne koperku Koperek to element, który czyni to danie niezwykłym. Może nie wpadliście na to, żeby dodać go do masy na kotlety mielone, a to błąd! Koperek dodaje im świeżości i ciekawszego aromatu. Oprócz tego powoduje też, że kotlety są trochę zdrowsze. Koperek to źródło: Witaminy C Żelaza Wapnia Potasu Nawet niewielki dodatek koperku do dań wzbogaca je o te składniki odżywcze. Aby wasze gotowanie było nie tylko smaczne, ale też zdrowe, musicie komponować potrawy z dodatkiem dużej ilości warzyw. Dodawanie świeżych ziół to idealna metoda...

Kolety mielone rodem ze Lwowa. Koniecznie dodajcie do masy mięsnej ten składnik
AdobeStock
Newsy
Kolety mielone rodem ze Lwowa. Koniecznie dodajcie do masy mięsnej ten składnik
Jak przygotowuje się kotlety mielone u naszych wschodnich sąsiadów - we Lwowie? Przeczytajcie!

Kotlety schabowe to nie jedyne ulubione kotlety Polaków. Ogromną popularnością cieszą się również kotlety mielone. Jak zrobić idealne kotlety mielone? Największym sekretem tradycyjnych kotletów mielonych jest przede wszystkim dobrej jakości mięso oraz przyprawy. Nie bez znaczenia jest też staranne wyrabianie masy i powolne formowanie kotletów dłońmi. Najlepsze kotlety to te, które przygotowuje się z łopatki wieprzowej, najlepiej świeżo zmielonej. Kotlety nie będą doskonale w smaku, jeśli zapomnimy o pewnym ważnym dodatku. Chodzi o podsmażaną cebulę. Gotowe kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Danie idealnie komponuje się z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, buraczków lub marchewką z groszkiem na ciepło. Czy słyszeliście, jak przygotowuje się kotlety mielone we Lwowie? Tamtejsi kucharze dodają do nich pewien bardzo nieoczekiwany składnik. Jaki? Jak przygotować kotlety mielone po lwowsku? We Lwowie do mielonych dodaje się tarty żółty ser. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Składniki: 500 g drobiowego mięsa mielonego 70 g startego żółtego sera (najlepszy będzie aromatyczny, np. masdamer) łyżka masła klarowanego 2 żółtka czerstwa kajzerka pół szklanki mleka mała cebula bułka tarta sól pieprz gałka muszkatołowa masło klarowane lub smalec do smażenia Przygotowanie: Kajzerkę moczcie w mleku przez co najmniej 30 minut, a następnie lekko odciśnijcie i dodajcie do mielonego mięsa. Największym sekretem kotletów mielonych po lwowsku jest dobrej jakości aromatyczny żółty ser, który powinno się zetrzeć na tarce. Zetrzyjcie na niej także cebulkę i oba te składniki dodajcie do mięsa. Do masy dodajcie też...

Dodajcie ten produkt do masy na kotlety mielone, a wyjdą puszyste i przepyszne. Nie chodzi o białko
AdobeStock
Newsy
Dodajcie ten produkt do masy na kotlety mielone, a wyjdą puszyste i przepyszne. Nie chodzi o białko
Puszyste kotlety mielone to marzenie każdego. Mamy niekonwencjonalny pomysł na zrobienie bardzo puszystych mielonych.

Kotlety mielone często goszczą na pewno na waszych stołach. Możemy się założyć, że każdy z was ma swój sprawdzony sposób na kotlety mielone. Niektórzy lubią eksperymenty i chętnie robią kotlety mielone z dodatkami , kotlety w wiosennej wersji lub nawet dodają do nich różne warzywa. Pyszne kotlety mielone Sekret dobrych kotletów mielonych to dobrze wyrobiona i przyprawiona puszysta masa. Skupimy się dziś na tym, żeby pomóc wam osiągnąć efekt puszystych mielonych. Wielu z was ma na to swoje sposoby. Może dodajecie do mielonych namoczoną w mleku lub wodzie bułkę, dodajcie do nich ubitą pianę z białek lub po prostu bardzo długo masujecie mięso, by wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. To wszystko dobre metody, ale mamy jedną, która według nas naprawdę was zachwyci. Nie potrzeba kupować nic drogiego. W zasadzie wykorzystacie coś, co normalnie wylalibyście do zlewu. Domyślacie się już może? Sposób na puszyste kotlety mielone Do stworzenia puszystych mielonych wykorzystajcie aquafabę . Aquafaba to nic innego jak woda po odlaniu ciecierzycy konserwowej lub cieciorki w słoiku. Chodzi o ten lekko żółty, przezroczysty płyn. Nie wyrzucajcie go, jest bardzo cenny! Aquafaba jest zazwyczaj stosowana przez wegan, jako zamiennik białka jaja kurzego. Weganie robią z niej: Bezy Musy Majonez My zachęcamy was, żebyście spróbowali wykorzystać ten wegański produkt do zrobienia kotletów mielonych. Musicie po prostu odlać wodę z ciecierzycy. Może być to ciecierzyca w puszce lub w słoiku. Nada się też woda po gotowaniu ciecierzycy, ale musi być mocno stężona, nie polecamy więc jej na pierwszy raz. Wlejcie wodę z ciecierzycy do miski, dodajcie szczyptę soli i zacznijcie miksować. Będziecie oszołomieni. Aquafaba ubija się zupełnie jak prawdziwa piana z białek....

Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką. Pokochacie ich oryginalny smak
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką. Pokochacie ich oryginalny smak
Lubicie jeść kotlety mielone? Jeśli tak to koniecznie sprawdźcie nasz przepis na proste i pyszne kotlety mielone z wołowego mięsa z dodatkiem podsmażanej cebulki. Smakują naprawdę wybornie!

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce - absolutny klasyk naszej rodzimej kuchni. W tradycyjnej wersji przygotowuje się je poprzez połączenie świeżo zmielonego mięsa z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, cebulką, ząbkiem czosnku i przyprawami – solą i pieprzem. Całość, po uformowaniu w kotleciki i obtoczeniu w bułce tartej, smaży się na rumiano na oleju. Do przygotowania kotletów mielonych najczęściej używa się mięsa wieprzowego, rzadziej – z indyka lub mięsa drobiowego. A co powiecie na kotlety mielone z mięsa wołowego? Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką Wołowe kotlety mielone z cebulką to doskonały pomysł na pyszny obiad. Danie powstaje w mig i smakuje genialnie w połączeniu z ziemniakami i surówką. Przygotujcie je na obiad a nie pożałujecie. Jesteśmy pewni, że w mig znikną z talerzy. Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 3 łyżki wody 1 spora cebula 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Cebulkę obieramy i drobno kroimy, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na nim cebulkę na złoty kolor. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy wodę, bułkę tartą, przyprawy oraz przestudzona cebulkę. Wyrabiamy masę mięsną i wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety mielone. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Na gorący tłuszcz kładziemy kotlety, zmniejszamy ogień i smażymy z obu stron na złoty kolor. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Kotlety mielone po cygańsku to hit na polskich stołach. 1 składnik totalnie odmieni ich smak. Oszalejecie z wrażenia Te mielone od Kuronia biją na głowę każde inne....