Pewnie często pojawiają się u was na stole kotlety mielone. I z pewnością robicie je z mielonego mięsa wieprzowego, a czy próbowaliście zrobić je kiedyś z piersi kaczki? Jeśli nie, naprawdę dużo tracicie. Mielone z kaczki są pyszne i mają zupełnie inny smak niż te zrobione z wieprzowiny. Przekonajcie się sami.
Przepis na kotlety mielone z piersi kaczki
Pierś z kaczki wymaga pewnych umiejętności kulinarnych, by była smaczna po przyrządzeniu. Przygotujcie z niej mielone. To dobry i bezpieczny wybór na wykorzystanie piersi z kaczki, jeśli nie do końca macie pomysł na coś innego lub nie czujecie się zbyt obeznani w zawiłych technikach kulinarnych. Mielone wychodzą naprawdę pyszne.
Składniki na kotlety mielone inaczej – z piersi kaczki
- Ok. 700 g piersi kaczki, wraz ze skórą
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- Przyprawa do gęsi i kaczki
- Pół łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego
- Pół łyżeczki suszonego lubczyku
- Kilka łyżek bułki tartej
- Olej do smażenia kotletów mielonych
- ok. 70 ml wody
Przygotowanie kotletów mielonych z piersi kaczki
- Pierś z kaczki zamoczcie w wodzie. Po pewnym czasie odsączcie ją, zmieńcie wodę i powtórzcie czynność.
- Osuszcie pierś z kaczki za pomocą ręcznika kuchennego.
- Pokrójcie pierś w mniejsze części i zmielcie ją za pomocą maszynki do mielenia mięsa.
- Do zmielonego mięsa (w maszynce o małych oczkach) dodajcie wszystkie przyprawy: przyprawę do kaczki, lubczyk, czosnek niedźwiedzi.
- Rozdzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Dodajcie żółtka do mięsa i wymieszajcie.
- Dodajcie pianę białkową i dokładnie wymieszajcie. Odstawcie kotlety na ok. 10 minut, by smaki się przeniknęły.
- Uformujcie kotlety (zmoczcie wcześniej ręce).
- Obtoczcie kotlety w bułce tartej ze wszystkich stron.
- Rozgrzejcie patelnię z olejem do smażenia.
- Smażcie kotlety na oleju, by były rumiane ze wszystkich stron.
- Gdy kotlety będą już zarumienione, dodajcie na patelnię wody. Przykryjcie je przykrywką i podduście.
- Duście do momentu, w którym na patelni zostanie sos.
- Podawajcie kotlety z ziemniakami i surówką. Możecie polać ziemniaki sosem z patelni.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: