Pewnie często pojawiają się u was na stole kotlety mielone. I z pewnością robicie je z mielonego mięsa wieprzowego, a czy próbowaliście zrobić je kiedyś z piersi kaczki? Jeśli nie, naprawdę dużo tracicie. Mielone z kaczki są pyszne i mają zupełnie inny smak niż te zrobione z wieprzowiny. Przekonajcie się sami.

Przepis na kotlety mielone z piersi kaczki

Pierś z kaczki wymaga pewnych umiejętności kulinarnych, by była smaczna po przyrządzeniu. Przygotujcie z niej mielone. To dobry i bezpieczny wybór na wykorzystanie piersi z kaczki, jeśli nie do końca macie pomysł na coś innego lub nie czujecie się zbyt obeznani w zawiłych technikach kulinarnych. Mielone wychodzą naprawdę pyszne.

Składniki na kotlety mielone inaczej – z piersi kaczki

  • Ok. 700 g piersi kaczki, wraz ze skórą
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • Przyprawa do gęsi i kaczki
  • Pół łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego
  • Pół łyżeczki suszonego lubczyku
  • Kilka łyżek bułki tartej
  • Olej do smażenia kotletów mielonych
  • ok. 70 ml wody

Przygotowanie kotletów mielonych z piersi kaczki

  1. Pierś z kaczki zamoczcie w wodzie. Po pewnym czasie odsączcie ją, zmieńcie wodę i powtórzcie czynność.
  2. Osuszcie pierś z kaczki za pomocą ręcznika kuchennego.
  3. Pokrójcie pierś w mniejsze części i zmielcie ją za pomocą maszynki do mielenia mięsa.
  4. Do zmielonego mięsa (w maszynce o małych oczkach) dodajcie wszystkie przyprawy: przyprawę do kaczki, lubczyk, czosnek niedźwiedzi.
  5. Rozdzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  6. Dodajcie żółtka do mięsa i wymieszajcie.
  7. Dodajcie pianę białkową i dokładnie wymieszajcie. Odstawcie kotlety na ok. 10 minut, by smaki się przeniknęły.
  8. Uformujcie kotlety (zmoczcie wcześniej ręce).
  9. Obtoczcie kotlety w bułce tartej ze wszystkich stron.
  10. Rozgrzejcie patelnię z olejem do smażenia.
  11. Smażcie kotlety na oleju, by były rumiane ze wszystkich stron.
  12. Gdy kotlety będą już zarumienione, dodajcie na patelnię wody. Przykryjcie je przykrywką i podduście.
  13. Duście do momentu, w którym na patelni zostanie sos.
  14. Podawajcie kotlety z ziemniakami i surówką. Możecie polać ziemniaki sosem z patelni.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: