Słodkie śniadanie to świetny początek dnia. Zaskoczcie swoją drugą połówkę czy bliskich pysznymi racuszkami przygotowanymi na bazie serka homogenizowanego. Obędzie się bez wyrastania ciasta na drożdżach.

Racuchy z serkiem homogenizowanym

Zazwyczaj wszelkiego rodzaju placuszki przygotowuje się na bazie kefiru bądź maślanki. Jednak zmiana tego składnika na serek homogenizowany waniliowy zdecydowanie zmieni i poprawi smak dania. Serek nadaje racuchom delikatności oraz aromatu wywodzącego się z waniliowej nuty.

Są szybkie dzięki użyciu proszku do pieczenia, łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne. Idealnie wpisują się na weekendowe śniadanie, bądź słodką kolację. Można je posypać po usmażeniu cukrem pudrem, zaserwować z dodatkiem świeżych owoców czy konfitury. To świetna potrawa, obok której nikt nie przejdzie obojętnie. Domownicy z pewnością będą zadowoleni i będą prosić o powtórkę.

Przepis na racuchy z serkiem homogenizowanym

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Jajka wbijcie do miski i dodajcie cukier. Ubijcie je mikserem na puszystą masę.
  2. Do masy jajecznej dodajcie serek homogenizowany waniliowy, delikatnie wymieszajcie.
  3. Mąkę połączcie z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiejcie ją do mokrych składników. Całość delikatnie wymieszajcie do połączenia składników.
  4. W tym czasie dobrze rozgrzejcie patelnię z dodatkiem oleju.
  5. Na rozgrzaną patelnię kładźcie ciasto za pomocą łyżki. Racuchy smażcie z obu stron na złoty kolor.
  6. Po usmażeniu układajcie je na ręczniku papierowym, aby odsączyć z placuszków nadmiar tłuszczu.
  7. Ułożone na talerzu racuchy posypcie cukrem pudrem.
  8. Możecie je również podać ze świeżymi owocami, konfiturą bądź czekoladowym kremem. Smacznego!