Słodkie śniadanie to świetny początek dnia. Zaskoczcie swoją drugą połówkę czy bliskich pysznymi racuszkami przygotowanymi na bazie serka homogenizowanego. Obędzie się bez wyrastania ciasta na drożdżach.
Racuchy z serkiem homogenizowanym
Zazwyczaj wszelkiego rodzaju placuszki przygotowuje się na bazie kefiru bądź maślanki. Jednak zmiana tego składnika na serek homogenizowany waniliowy zdecydowanie zmieni i poprawi smak dania. Serek nadaje racuchom delikatności oraz aromatu wywodzącego się z waniliowej nuty.
Są szybkie dzięki użyciu proszku do pieczenia, łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne. Idealnie wpisują się na weekendowe śniadanie, bądź słodką kolację. Można je posypać po usmażeniu cukrem pudrem, zaserwować z dodatkiem świeżych owoców czy konfitury. To świetna potrawa, obok której nikt nie przejdzie obojętnie. Domownicy z pewnością będą zadowoleni i będą prosić o powtórkę.
Przepis na racuchy z serkiem homogenizowanym
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Jajka wbijcie do miski i dodajcie cukier. Ubijcie je mikserem na puszystą masę.
- Do masy jajecznej dodajcie serek homogenizowany waniliowy, delikatnie wymieszajcie.
- Mąkę połączcie z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiejcie ją do mokrych składników. Całość delikatnie wymieszajcie do połączenia składników.
- W tym czasie dobrze rozgrzejcie patelnię z dodatkiem oleju.
- Na rozgrzaną patelnię kładźcie ciasto za pomocą łyżki. Racuchy smażcie z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu układajcie je na ręczniku papierowym, aby odsączyć z placuszków nadmiar tłuszczu.
- Ułożone na talerzu racuchy posypcie cukrem pudrem.
- Możecie je również podać ze świeżymi owocami, konfiturą bądź czekoladowym kremem. Smacznego!