Flaczki to jedna z popularniejszych polskich potraw. Gości na stołach nie tylko podczas niedzielnych obiadów, a także podczas większych uroczystości. Jej fanami są szczególnie mężczyźni. Zupa jest smaczna i treściwa. 

Właściwości boczniaków

Boczniaki ze względu na swoje cechy są uznawane za grzyby z właściwościami leczniczymi. Dzięki zawartości różnych związków mają wpływ na obniżenie poziomu cukru czy cholesterolu, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Dodatkowo należy dodać, iż poprawiają stan naczyń krwionośnych, chronią komórki przed uszkodzeniem bądź starzeniem się. Nie tracą swoich cennych właściwości nawet podczas obróbki termicznej! Boczniaki są łatwe w przygotowaniu oraz idealnie sprawdzą się jako dodatek do wielu dań. Wegetarianie czy weganie zastępują nim w swojej diecie mięso, przykładowo jako mięso do schabowych, zamiennik śledzi do różnego rodzaju potraw czy właśnie zamiast podrobów do flaczków.

Boczniaki jako alternatywa mięsa

Nie wszyscy lubią smak czy konsystencję flaków, dlatego też ta potrawa jest dosyć specyficzna. Dodatkowo przerobienie tego rodzaju mięsa może być niekiedy czasochłonne i kłopotliwe. Dla wszystkich, którzy nie lubią marnować czasu w kuchni, a chcieliby zaskoczyć gości tym daniem, na pomoc przychodzą boczniaki. Niepozorne grzyby, które w idealny sposób są w stanie zastąpić mięso. Poza tym ta wersja flaczków będzie znacznie łatwiejsza do przyrządzenia.

Przepis na flaki z boczniaków

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • przyprawa do flaków
  • vegeta
  • pieprz 
  • słodka mielona papryka
  • ostra mielona papryka
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • imbir 
  • masło do smażenia
  • Przygotowanie:

  1. Marchew, korzeń pietruszki oraz seler obierzcie, a następnie przełóżcie do garnka i ugotujcie z nich wywar warzywny.
  2. Boczniaki umyjcie, pokrójcie w cienkie paseczki i usmażcie na odrobinie masła.
  3. Z wywaru wyjmijcie warzywa i odstawcie do ostudzenia. Później zetrzyjcie je na tarce na większych oczkach.
  4. Startą włoszczyzną oraz podsmażone boczniaki dodajcie do garnka z bulionem. Wszystko gotujcie razem przez około 15 minut. Przyprawcie przyprawami do smaku według uznania.
  5. Smacznego!