Makaron to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Możecie wyczarować z niego prawdziwe kulinarne cuda!

Długa historia makaronu

Najstarszy znaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i 20 cali długości. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Według legendy do Europy miał go jakoby sprowadzić wenecki podróżnik, Marco Polo. Inne doniesienia głoszą, że mógł się pojawić na europejskim lądzie znacznie wcześniej.

Jak produkuje się makaron?

Produkcja makaronu to wieloetapowe działanie. Składa się na nią przygotowanie surowców, sporządzenie ciasta, formowanie i wykrawanie, suszenie, sortowanie oraz pakowanie produktu gotowego. Obecnie możecie dostać w sklepach rozmaite formy makaronu. 

Podstawowym surowcem do jego produkcji jest semolina lub mąka makaronowa, która zawiera znacznie więcej glutenu niż jej zwykła wersja. Kolejnym ważnym surowcem jest woda. Jej dodatek jest o około 50% mniejszy niż w przypadku ciasta przeznaczonego do produkcji chleba.

Zobacz także:

Najlepiej kiedy w toku produkcji makaronu dodaje się do niego jajka. Innymi składnikami dodawanymi do makaronów mogą być między innymi barwniki. Szpinak zabarwi makaron na zielono, buraki dodadzą mu różowego kolorytu, a dzięki grzybom będzie soczyście brązowy. Dodatki wpłyną też na jego smak.

Makaron jako idealna baza do gotowania

Makaron przed spożyciem należy odpowiednio przyrządzić. W zależności od formy, gotuje się go od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente, czyli ani za miękki ani zbyt twardy.  Ugotowanie go w ten sposób zapobiegnie też pozbycia się przez przypadek jego ważnych właściwości.

Dania z makaronu są często spożywane w polskiej kuchni

Miłość Polski do Włoch jest nie tylko symboliczna. Dania z makaronem podajecie zwykle na obiad, choć niektórzy wybierają je również w porze kolacji czy nawet deserów. Jeśli nie macie decyzji w sprawie dania z makaronu, polecamy zapiekankę z makaronem, szybką potrawę z resztek znalezionych w lodówce.

Składniki:

  • 400 g makaronu penne

  • 500 g brokułów

  • 500 g piersi z kurczaka

  • 250 ml śmietanki 30%

  • puszka kukurydzy

  • 100g startej mozzarelli

  • 2 łyżki mąki

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka kroicie w kostkę, dodajecie łyżkę oliwy, doprawiacie do smaku i podsmażacie.

  2. Brokuły gotujecie w osolonej wodzie.

  3. Makaron przygotowujecie al dente.

  4. Śmietankę mieszacie z mąką, doprawiacie do smaku i dodajecie do kurczaka. Dusicie pod przykryciem, aż sos zgęstnieje.

  5. Makaron, brokuły, kukurydzę, kurczaka przekładacie do naczynia żaroodpornego, zalewacie sosem, wierzch posypujecie serem mozzarella.

  6. Zapiekacie przez dwadzieścia minut w temperaturze 180 stopni i gotowe!