Zapiekanka z makronem
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy

Doskonała zapiekanka z makaronem z resztek z lodówki. Ze smakiem naje się cała rodzina

Gotowanie z tego, co zostaje w lodówce ma sens. Szczególnie, że dzięki takiemu rozwiązaniu zachowujecie się w pełni ekologicznie, czyli odpowiedzialnie i pomysłowo.
Aleksandra Jaworska
styczeń 05, 2021

Makaron to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Możecie wyczarować z niego prawdziwe kulinarne cuda!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Długa historia makaronu

Najstarszy znaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i 20 cali długości. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Według legendy do Europy miał go jakoby sprowadzić wenecki podróżnik, Marco Polo. Inne doniesienia głoszą, że mógł się pojawić na europejskim lądzie znacznie wcześniej.

Jak produkuje się makaron?

Produkcja makaronu to wieloetapowe działanie. Składa się na nią przygotowanie surowców, sporządzenie ciasta, formowanie i wykrawanie, suszenie, sortowanie oraz pakowanie produktu gotowego. Obecnie możecie dostać w sklepach rozmaite formy makaronu. 

Podstawowym surowcem do jego produkcji jest semolina lub mąka makaronowa, która zawiera znacznie więcej glutenu niż jej zwykła wersja. Kolejnym ważnym surowcem jest woda. Jej dodatek jest o około 50% mniejszy niż w przypadku ciasta przeznaczonego do produkcji chleba.

Najlepiej kiedy w toku produkcji makaronu dodaje się do niego jajka. Innymi składnikami dodawanymi do makaronów mogą być między innymi barwniki. Szpinak zabarwi makaron na zielono, buraki dodadzą mu różowego kolorytu, a dzięki grzybom będzie soczyście brązowy. Dodatki wpłyną też na jego smak.

Makaron jako idealna baza do gotowania

Makaron przed spożyciem należy odpowiednio przyrządzić. W zależności od formy, gotuje się go od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente, czyli ani za miękki ani zbyt twardy.  Ugotowanie go w ten sposób zapobiegnie też pozbycia się przez przypadek jego ważnych właściwości.

Dania z makaronu są często spożywane w polskiej kuchni

Miłość Polski do Włoch jest nie tylko symboliczna. Dania z makaronem podajecie zwykle na obiad, choć niektórzy wybierają je również w porze kolacji czy nawet deserów. Jeśli nie macie decyzji w sprawie dania z makaronu, polecamy zapiekankę z makaronem, szybką potrawę z resztek znalezionych w lodówce.

Składniki:

  • 400 g makaronu penne

  • 500 g brokułów

  • 500 g piersi z kurczaka

  • 250 ml śmietanki 30%

  • puszka kukurydzy

  • 100g startej mozzarelli

  • 2 łyżki mąki

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka kroicie w kostkę, dodajecie łyżkę oliwy, doprawiacie do smaku i podsmażacie.

  2. Brokuły gotujecie w osolonej wodzie.

  3. Makaron przygotowujecie al dente.

  4. Śmietankę mieszacie z mąką, doprawiacie do smaku i dodajecie do kurczaka. Dusicie pod przykryciem, aż sos zgęstnieje.

  5. Makaron, brokuły, kukurydzę, kurczaka przekładacie do naczynia żaroodpornego, zalewacie sosem, wierzch posypujecie serem mozzarella.

  6. Zapiekacie przez dwadzieścia minut w temperaturze 180 stopni i gotowe!

Komentarze
Zupa ogórkowa
gotujmy.pl/frank55
Newsy Kuroń radzi, jak ugotować idealną zupę ogórkową. Nie uwierzycie, jakich ogórków używa
Klan Kuroniów nierozerwalnie związany jest z kulinariami. Zaczął Jacek, w gotowanie mocniej poszedł jego syn Maciej, a tradycję kontynuuje wnuk Jacka - Jakub.
Hubert Rój
styczeń 05, 2021

Jakub Kuroń kontynuuje rodzinne tradycje. Sztafetę pokoleń zaczął jeszcze jego dziadek Jacek, który był charyzmatycznym politykiem, działaczem opozycji w okresie PRL. Pana Jacka zapamiętaliśmy także z jeansowej kurtki, którą nieustannie nosił i z rozdawania zupy ubogim w latach 90. Sztafetę pokoleń kontynuował Maciej Kuroń. Na przełomie tysiącleci zyskał sporą popularność jako telewizyjny spec od gotowania. W jego ślady poszedł także syn – Jakub. Młody Kuroń także jest kucharzem i również przekazuje swoją wiedzę w telewizji i w innych mediach. Ogórkowa od Kuronia Kuba nie podzielił losów dziadka i raczej nie spotkamy go już z garnkiem zupy i chochelką w okolicach Dworca Centralnego w Warszawie. Młody kucharz zdradził za to jak ową zupę poprawnie przygotować. Nie uwierzycie jakich ogórków używa Jakub Kuroń do swojej ogórkowej. Zamiast tradycyjnych kiszonych młody kucharz woli przecier ogórkowy ze sklepu! Czy popularna ogórkowa z takim dodatkiem będzie lepsza? Wypróbujcie sami. A oto przepis na zupę ogórkową według Jakuba Kuronia. Składniki: 2 podudzia lub kilka skrzydełek z kurczaka Kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego 2 marchewki Pietruszka Ok. ¼ selera 1 łyżka masła 1 przecier ogórkowy (tradycjonaliści mogą użyć kilku sporych ogórków kiszonych startych na tarce) 4-5 ziemniaków Pół szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 żółtko 2 łyżki posiekanego koperku lub koperek suszony Sól i pieprz Przygotowanie: Skrzydełka lub podudzia zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i zaczynamy gotować na małym ogniu, zbierając szumy. Włoszczyznę kroimy w kostkę, ziemniaki na nieco większe kawałki. Po...

Przeczytaj