
Na święta, imieniny i każdą inną okazję, gdy macie u siebie gości – sałatka śledziowa zawsze się sprawdza! Smaczna i sycąca, a do tego wszyscy ją lubią i szybko się ją przygotowuje. Sprawdźcie, jak przyrządzić sałatkę ze śledzi – gwarantujemy, że będzie przepyszna!
Rosyjskie korzenie
Sałatka śledziowa przyszła do nas z Rosji. Śledź pod pierzynką to popularne w tym kraju danie, a szczególnie często przygotowywało się je jeszcze w czasach Związku Radzieckiego. Takie śledzie jedzono zwykle jako przekąskę podczas świętowania nadejścia Nowego Roku. W Polsce jest kilka sposobów przygotowywania sałatki ze śledzi – warto je wypróbować, ponieważ charakterystyczny smak tej ryby sprawia, że przyrządzane z niej dania są naprawdę wyjątkowe.
Przepis na sałatkę śledziową
Na wigilijnym stole jednym z tradycyjnych dań są oczywiście śledzie – w śmietanie, w majonezie, musztardzie lub po prostu solone. Wypróbujcie w tym roku klasyczną sałatkę śledziową, która wszystkim będzie smakować. Aby ją przygotować, potrzebujecie poniższych składników:
- 3 jaja L
- 3-4 ogórki konserwowe
- 3 papryki konserwowe
- 4 śledzie po wiejsku
- 3-4 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 cebula
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Gotujemy jajka na twardo. Obieramy, kroimy drobno i wrzucamy do miski.
- Papryki, ogórki i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do jajek.
- Śledzie kroimy na kawałki o szerokości 1,5-2 centymetrów i wkładamy do miski.
- Dodajemy majonez i jogurt. Jeśli sos jest zbyt tłusty, to możemy dodać więcej jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
I gotowe! Sałatka będzie świetnym dodatkiem do Wigilii lub bożonarodzeniowych spotkań. Możecie też zrobić ją na Sylwestra – goście będą zachwyceni! Doskonale smakuje podawana z pieczonymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.