skrzydelka w marynacie
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy

Doskonała marynata do skrzydełek tylko z 4 składników. Lepszej nie próbowaliście

Skrzydełka z kurczaka to doskonała propozycja na obiad bądź przekąskę podczas imprezy. Mięso przygotowane w tej pysznej marynacie sprawi, że obok tego dania nikt nie przejdzie obojętnie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Mięso z kurczaka jest idealną opcją na obiad, ale nie tylko. Skrzydełka świetnie się sprawdzą podczas imprezy w formie przekąski. Kluczową kwestią w ich przygotowaniu jest marynata. To ona nadaje mięsu cały aromat, esencję oraz smak. Dzięki tej z poniższego przepisu, z zaledwie czterech składników, tym skrzydełkom nikt się nie oprze. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaka marynata do skrzydełek z kurczaka?

O tym, że dobrze przygotowana marynata do mięsa gra pierwsze skrzypce wiadomo nie od dziś. Dzięki odpowiedniej kompozycji składników marynata może idealnie podkręcić aromat całego dania.

W tej naszej jest kilka kluczowych dodatków, które podkreślają przyrządzane skrzydełka. Wśród nich należy wyróżnić przede wszystkim miód. To on nadaje mięsu pewną słodycz, a pieczonej skórce idealnie złoty kolor. Sos sojowy uwydatnia smak całego dania, zaś cytryna dodaje nowe, kwaśne nuty smakowe. Połączenie tych wszystkich składników sprawia, że przygotowane skrzydełka są delikatne i odpowiednio aromatyczne. 

Zobacz także
Przepis na udka z kurczaka duszone pod obierkami cebuli. Wyjdą wam idealnie, jeśli zrobicie 1 rzecz

Przepis na udka z kurczaka duszone pod obierkami cebuli. Wyjdą wam idealnie, jeśli zrobicie 1 rzecz

Pyszne udka z kurczaka

Delikatne udka z kurczaka. Zamarynujcie je w tej mieszance, a miękkie mięso będzie rozpływać się w ustach

Przepis na skrzydełka w marynacie

Składniki:

  • 8 sztuk skrzydełek z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • ⅓ szklanki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie natrzyjcie je solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  2. Cytrynę sparzcie wrzątkiem. Skórkę zetrzyjcie na tarce, a sos wyciśnijcie.
  3. W rondelku rozpuście masło z miodem. Mieszajcie aż do idealnego połączenia się składników. Wówczas dodajcie sos sojowy, sok oraz skórkę z cytryny. Całość dobrze wymieszajcie.
  4. Przyprawione skrzydełka przełóżcie do większego naczynia żaroodpornego, a następnie zalejcie je wcześniej przygotowaną marynatą. Zróbcie to tak, aby były dokładnie w niej obtoczone. Tak przygotowane mięso odstawcie do zamarynowania do lodówki na minimum sześć godzin.
  5. Po upływie tego czasu wyjmijcie je z lodówki i odstawcie do lekkiego ocieplenia. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
  6. Naczynie wraz ze skrzydełkami wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie przez około 40 minut do złotego koloru. 
  7. Skrzydełka podawajcie z pieczonymi ziemniaczkami oraz świeżą surówką. Smacznego!
Glazurowane skrzydełka z przepisu Ewy Wachowicz. Taki dobór składników na marynatę to maestria
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Glazurowane skrzydełka z przepisu Ewy Wachowicz. Taki dobór składników na marynatę to maestria
Skrzydełka to nie tylko pomysł grilla, ale i na niedzielne spotkanie z rodziną przy stole. Ten przepis sprawdzi się również podczas imprezy jako przekąska! Soczyste, aromatyczne mięso w połączeniu z chrupiącą, ostrą sałatką to duet idealny!

Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać. Tym razem podzieliła się ze swoimi odbiorcami znakomitym przepisem na przepyszne glazurowane skrzydełka. Obok takiego obiadu nikt nie przejdzie obojętnie!  Skrzydełka z kurczaka są smaczne i stosunkowo niedrogie. Idealnie sprawdzą się w przygotowaniu bardziej treściwego obiadu czy przekąski. To mięso jest neutralne w smaku, więc dużo w tej mierze zależy od użytych przypraw. Dobrze komponuje się z sosem sojowym, miodem czy ziołami.  Sprawdźcie jedyny w swoim rodzaju przepis na glazurowane skrzydełka!  Przepis na glazurowane skrzydełka z sałatką Składniki: 1 kg skrzydełek kurzych Marynata:  8 łyżek sosu sojowego 8 łyżek oliwy soku z ½ cytryny 4 łyżki miodu ½ łyżeczki soli kilka małych cebulek lub szczypiorek Sałata: 1 kapusta pekińska ½ łyżeczki chili 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Z połowy cytryny wyciśnijcie sok, a następnie rozpuśćcie w nim miód. Do glazurowania najlepiej sprawdzą się miody jasne, takie jak akacjowy czy wielokwiatowy. Do powstałego syropu, dodajcie sos sojowy, sól i oliwę. Wszystkie składniki energicznie wymieszajcie, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Do powstałej marynaty włóżcie skrzydełka oraz dorzućcie kilka małych cebulek obranych z łupin. Tak przygotowane mięso przełóżcie wraz z sosem, cebulkami do zamkniętego opakowania. Zostawcie na kilka godzin w lodówce. Najlepiej jest to przygotować dzień wcześniej, przed pieczeniem bądź grillowaniem, aby wszystkie smaki mogły przejść. Wówczas należy w czasie leżakowania kilka razy przemieszać delikatnie skrzydełka, aby marynata oblała całe mięso. Ruszt lub naczynie żaroodporne dokładnie wysmarujcie olejem, aby skrzydełka do niego nie przywarły. Ułóżcie na nim...

Przepis na marynowane pikantne skrzydełka na grilla. Palce lizać
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy
Przepis na marynowane pikantne skrzydełka na grilla. Palce lizać
Chyba nie ma osoby, która by nie lubiła skrzydełek z grilla. Chrupiące i pełne smaku, dzięki specjalnej marynacie, zazwyczaj znikają ze stołu w pierwszej kolejności.

Skrzydełka z grilla to jedno z bardziej popularnych dań. Najczęściej przygotowuje się je w miodzie (można dodać trochę ketchupu) albo w pikantnej marynacie. Doskonale smakują jedzone solo, z chlebem, pieczonymi ziemniakami, a także z różnego rodzaju lekkimi sałatkami, na przykład prostą sałatką z pomidorów albo wiosenną sałatką . Pamiętajcie, że sekretem dobrego mięsa z grilla jest marynata. To ona odpowiada za soczystość oraz smak i aromat potrawy. Nie rezygnujcie z długiego marynowania, dobrze, gdy mięso marynuje się w lodówce przez kilka godzin, a nawet całą noc. Przepis na marynowane pikantne skrzydełka na grilla Składniki 0,5kg skrzydełek z kurczaka 1 cebula 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do kurczaka lub grilla 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka majeranku Sól i czarny pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju Przygotowanie Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą. Cebulę obierzcie z łupin i bardzo drobno posiekajcie lub zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. W dużej misce wymieszajcie dobrze olej z cebulą oraz przyprawami: przyprawą uniwersalną, mieloną ostrą papryką oraz majerankiem. Włóżcie skrzydełka, doprawcie do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszajcie, żeby skrzydełka pokryły się marynata. Przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na kilka godzin albo na całą noc. Rozgrzejcie grilla i grillujcie skrzydełka na tacce aluminiowej przez około 10 minut z każdej strony. Smacznego! Co przyrządzić na grilla? Na majówkowego grilla warto wypróbować nie tylko skrzydełka, ale również żeberka w stylu tajskim albo w czosnkowej glazurze , pyszną kaszankę pieczoną razem z jabłkiem albo soczystą karkówkę. Jeśli dbacie o linię, przetestujcie lekkiego łososia...

Skrzydełka z kurczaka
sarenka/gotujmy.pl
Newsy
Pyszne skrzydełka z kurczaka w fenomenalnej marynacie. Jeszcze tak dobrych nie chrupaliście 
Macie ochotę na smaczny obiad? Zróbcie chrupiące skrzydełka z kurczaka, a nie pożałujecie!

Pieczone, chrupiące skrzydełka z kurczaka lubi każdy z nas. Wcześniej odpowiednio zamarynowane, daje wyjątkowo soczyste i aromatyczne mięsko. Takie danie ma niewiele tłuszczu, jest banalnie proste w przygotowaniu i zawsze smakuje! Skrzydełka w sklepie nie są drogie, więc zrobienie obiadu dla całej rodziny będzie wyjątkowo tanie.  Jak zamarynować skrzydełka z kurczaka? O smaku mięsa decyduje odpowiednio przygotowana marynata. Aby smak marynaty wpłynął dokładnie na mięso, ważny jest czas. Pamiętajcie by jak najdłużej leżakowało w kompozycji ziół i oleju. Najlepiej od 12 do 24 godzin. Szybszym sposobem jest zostawienie zamarynowanego mięsa na noc w lodówce w szczelnym pojemniku np. próżniowym. Następnego dnia będą gotowe na ruszt. Pyszne i aromatyczne skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka idealnie pasować będą ze złocistymi frytkami lub tłuczonymi ziemniakami i surówką. To, co domowe, jest najlepsze. I właśnie takie będą nasze skrzydełka z tego przepisu. Jesteście gotowi?  Przygotowanie: 10 sztuk skrzydełek kurczaka 125 ml oleju  4 łyżki ciemnego sosu sojowego  1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka tabasco 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku Oregano Sposób przygotowania: Skrzydełka dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi.  Następnie zróbcie marynatę, łącząc wszystkie wymienione przyprawy (poza oregano), przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, octem balsamicznym i olejem.  Skrzydełka dokładnie natrzyjcie marynatą, owińcie w folie i zamarynujcie przez noc w lodówce. Następnego dnia zamarynowane skrzydełka dokładnie wymieszajcie, posypcie je...

Pyszne udka z kurczaka
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy
Delikatne udka z kurczaka. Zamarynujcie je w tej mieszance, a miękkie mięso będzie rozpływać się w ustach
Kurczak występował już na naszych stołach w wielu odsłonach, ale żadna z nich nie była tak soczysta i idealnie rozpływająca się w ustach. Koniecznie sprawdźcie recepturę na znakomitą marynatę!

Mięso drobiowe jest dosyć delikatne oraz łatwe w przyrządzeniu. Poza tym jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych w sprzedaży. Jest bogate w wiele wartości odżywczych, które są tak kluczowe w racjonalnym, zdrowym odżywianiu. Dlaczego więc odmawiać sobie pieczonych udek na smaczny obiad? Co zrobić, żeby udka z kurczaka rozpływały się w ustach? Udka z kurczaka są stosunkowo tanim produktem, a i dość łatwym w przyrządzeniu. Kluczową rolę odgrywa marynata, która powinna sprawić, że mięso będzie jednocześnie aromatyczne i delikatne. Idealnie w tej miksturze sprawdzi się maślanka! To ona spowoduje, że marynowane w niej udka z kurczaka, będą idealnie soczyste, a zarazem rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbujcie ten patent! Przepis na udka z kurczaka marynowane w maślance Składniki: 6 sztuk udek z kurczaka 2 szklanki maślanki 2 łyżki oleju kilka ząbków czosnku mielony biały pieprz pikantny mielony pieprz słodka papryka sól olej Wykonanie: Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie. Maślankę wlejcie do większej miski. Dodajcie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszajcie. Udka z kurczaka dokładnie obtoczcie w przygotowanej marynacie. Możecie również nóżki przełożyć do zamykanej foliowej torebki razem z marynatą i dobrze wstrząsnąć, aby ten sos dotarł do wszystkich miejsc. Tak przygotowane mięso odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po upływie danego czasu, wyjmijcie udka z lodówki i pozostawcie na pół godziny, aby nabrały temperatury pokojowej. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik na 180 stopni. Następnie wymieszajcie je z odrobiną oleju i przełóżcie do naczynia żaroodpornego, a później włóżcie do piekarnika. Udka z kurczaka pieczcie przez około 45-60 minut.  W czasie pieczenia, polejcie nóżki...