skrzydelka w marynacie
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy

Doskonała marynata do skrzydełek tylko z 4 składników. Lepszej nie próbowaliście

Skrzydełka z kurczaka to doskonała propozycja na obiad bądź przekąskę podczas imprezy. Mięso przygotowane w tej pysznej marynacie sprawi, że obok tego dania nikt nie przejdzie obojętnie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Mięso z kurczaka jest idealną opcją na obiad, ale nie tylko. Skrzydełka świetnie się sprawdzą podczas imprezy w formie przekąski bądź jako potrawa z grilla. Kluczową kwestią w ich przygotowaniu jest marynata. To ona nadaje cały aromat, esencję oraz smak. Dzięki tej z poniższego przepisu, z zaledwie czterech składników, tym skrzydełkom nikt się nie oprze. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaka marynata do skrzydełek z kurczaka?

O tym, że dobrze przygotowana marynata do mięsa gra pierwsze skrzypce wiadomo nie od dziś. Dzięki odpowiedniej kompozycji składników może idealnie podkręcić aromat całego dania. Jest kilka kluczowych dodatków, które podkreślają przyrządzane skrzydełka. Wśród nich należy wyróżnić przede wszystkim miód. To on nadaje mięsu pewną słodycz, a pieczonej skórce idealnie złoty kolor. Sos sojowy uwydatnia smak całego dania, zaś cytryna dodaje nowe nuty smakowe. Połączenie tych wszystkich składników sprawia, że przygotowane skrzydełka są delikatne i odpowiednio aromatyczne. 

Zobacz także
farsz do pierogów ruskich przepis

Dodajcie to do farszu do pierogów ruskich a zwariujecie ze smaku. Trik polecany przez rodzinę Kuroniów

kotlety mielone z cukinią

Genialny trik na pulchne kotlety mielone. Dodajcie do mięsa kilka łyżek 1 składnika, a zyskają nowego charakteru

Przepis na skrzydełka w marynacie

Składniki:

  • 8 sztuk skrzydełek z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • ⅓ szklanki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie natrzyjcie je solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  2. Cytrynę sparzcie wrzątkiem. Skórkę zetrzyjcie na tarce, a sos wyciśnijcie.
  3. W rondelku rozpuście masło z miodem. Mieszajcie aż do idealnego połączenia się składników. Wówczas dodajcie sos sojowy, sok oraz skórkę z cytryny. Całość dobrze wymieszajcie.
  4. Przyprawione skrzydełka przełóżcie do większego naczynia żaroodpornego, a następnie zalejcie je wcześniej przygotowaną marynatą. Zróbcie to tak, aby były dokładnie w niej obtoczone. Tak przygotowane mięso odstawcie do zamarynowania do lodówki na minimum sześć godzin.
  5. Po upływie tego czasu wyjmijcie je z lodówki i odstawcie do lekkiego ocieplenia. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
  6. Naczynie wraz ze skrzydełkami wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie przez około 40 minut do złotego koloru. 
  7. Skrzydełka podawajcie z pieczonymi ziemniaczkami oraz świeżą surówką. Smacznego!

 źródło: gotujmy.pl

skrzyedłka
gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Czas na coś pysznego. Te glazurowane skrzydełka z przepisu Ewy Wachowicz biją na głowę wszystkie inne
Skrzydełka to nie tylko pomysł grilla, ale i na niedzielne spotkanie z rodziną przy stole. Ten przepis sprawdzi się również podczas imprezy jako przekąska! Soczyste, aromatyczne mięso w połączeniu z chrupiącą, ostrą sałatką to duet idealny!

Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać. Tym razem podzieliła się ze swoimi odbiorcami znakomitym przepisem na przepyszne glazurowane skrzydełka. Obok takiego obiadu nikt nie przejdzie obojętnie!  Skrzydełka z kurczaka są smaczne i stosunkowo niedrogie. Idealnie sprawdzą się w przygotowaniu bardziej treściwego obiadu czy przekąski. To mięso jest neutralne w smaku, więc dużo w tej mierze zależy od użytych przypraw. Dobrze komponuje się z sosem sojowym, miodem czy ziołami.  Sprawdźcie jedyny w swoim rodzaju przepis na glazurowane skrzydełka!  Przepis na glazurowane skrzydełka  Składniki: 1 kg skrzydełek Marynata:  8 łyżek sosu sojowego 8 łyżek oliwy soku z ½ cytryny 4 łyżki miodu ½ łyżeczki soli kilka małych cebulek Sałata: 1 kapusta pekińska ½ łyżeczki chili 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Wykonanie: Z połowy cytryny wyciśnijcie sok, a następnie rozpuśćcie w nim miód. Do glazurowania najlepiej sprawdzą się miody jasne, takie jak akacjowy czy wielokwiatowy. Do powstałego syropu, dodajcie sos sojowy, sól i oliwę. Wszystkie składniki energicznie wymieszajcie, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Do powstałej marynaty włóżcie skrzydełka oraz dorzućcie kilka małych cebulek obranych z łupin. Tak przygotowane mięso przełóżcie wraz z sosem, cebulkami do zamkniętego opakowania. Zostawcie na kilka godzin w lodówce. Najlepiej jest to przygotować dzień wcześniej, przed pieczeniem bądź grillowaniem, aby wszystkie smaki mogły przejść. Wówczas należy w czasie leżakowania kilka razy przemieszać delikatnie skrzydełka, aby marynata oblała całe mięso. Ruszt lub naczynie żaroodporne dokładnie wysmarujcie olejem, aby skrzydełka do niego nie przywarły....

Skrzydełka na ostro. Przepis na skrzydełka po
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Skrzydełka na ostro. Przepis na skrzydełka po azjatycku
Macie ochotę na coś nowego? Zróbcie bardzo chrupiące skrzydełka z kurczaka na ostro!

Jeżeli przepadacie za wyjątkowymi i egzotycznymi smakami, wypróbujcie ciekawy przepis od jednego z użytkowników portalu Gotujmy.pl. Przepis na chrupiące skrzydełka na ostro po azjatycku Do przygotowania ostrych skrzydełek z kurczaka potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do marynaty: ¼ szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego na tarce imbiru 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków Sól Pieprz Sos: Pół szklanki wody Pół szklanki sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru Sok z 1 pomarańczy Skórka otarta z połówki cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 1 papryczka chilli Biała część pora Dodatkowo: 1 szklanka mąki Pół szklanki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka ziaren sezamu Olej Oraz 1,5 kilograma skrzydełek z kurczaka. Przygotowanie: Oczyśćcie mięso, umyjcie i osuszcie.   Przekrójcie każde skrzydełko na pół i doprawcie solą i pieprzem. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę Do dużego, plastikowego pojemnika wlejcie białe wino, dodajcie czosnek, starty imbir oraz przyprawę 5 smaków. Dokładnie wymieszajcie i do tak przygotowanej marynaty włóżcie skrzydełka z kurczaka i marynujcie kilka godzin. Najlepiej odstawić pudełko z marynującym się mięsem do lodówki na całą noc. Do garnka wlejcie sok z pomarańczy, wodę i sos sojowy. Dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, papryczkę chilli posiekaną bardzo drobno, posiekanego pora oraz skórkę z cytryny. Wymieszajcie i gotujcie przez około 10 minut. Po tym czasie do sosu dodajcie miód, wymieszajcie i przecedźcie przez sitko. Przygotujcie dwie miseczki – w jednej wymieszajcie mąkę z bułką tartą, a w drugiej...

Przepis na marynowane pikantne skrzydełka na grilla. Palce lizać
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy
Przepis na marynowane pikantne skrzydełka na grilla. Palce lizać
Chyba nie ma osoby, która by nie lubiła skrzydełek z grilla. Chrupiące i pełne smaku, dzięki specjalnej marynacie, zazwyczaj znikają ze stołu w pierwszej kolejności.

Skrzydełka z grilla to jedno z bardziej popularnych dań. Najczęściej przygotowuje się je w miodzie (można dodać trochę ketchupu) albo w pikantnej marynacie. Doskonale smakują jedzone solo, z chlebem, pieczonymi ziemniakami, a także z różnego rodzaju lekkimi sałatkami, na przykład prostą sałatką z pomidorów albo wiosenną sałatką . Pamiętajcie, że sekretem dobrego mięsa z grilla jest marynata. To ona odpowiada za soczystość oraz smak i aromat potrawy. Nie rezygnujcie z długiego marynowania, dobrze, gdy mięso marynuje się w lodówce przez kilka godzin, a nawet całą noc. Przepis na marynowane pikantne skrzydełka na grilla Składniki 0,5kg skrzydełek z kurczaka 1 cebula 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do kurczaka lub grilla 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka majeranku Sól i czarny pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju Przygotowanie Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą. Cebulę obierzcie z łupin i bardzo drobno posiekajcie lub zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. W dużej misce wymieszajcie dobrze olej z cebulą oraz przyprawami: przyprawą uniwersalną, mieloną ostrą papryką oraz majerankiem. Włóżcie skrzydełka, doprawcie do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszajcie, żeby skrzydełka pokryły się marynata. Przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na kilka godzin albo na całą noc. Rozgrzejcie grilla i grillujcie skrzydełka na tacce aluminiowej przez około 10 minut z każdej strony. Smacznego! Co przyrządzić na grilla? Na majówkowego grilla warto wypróbować nie tylko skrzydełka, ale również żeberka w stylu tajskim albo w czosnkowej glazurze , pyszną kaszankę pieczoną razem z jabłkiem albo soczystą karkówkę. Jeśli dbacie o linię, przetestujcie lekkiego łososia...

Skrzydełka z kurczaka
sarenka/gotujmy.pl
Newsy
Smaczne i niedrogie skrzydełka z kurczaka w fenomenalnej marynacie. Jeszcze tak dobrych nie chrupaliście
Macie ochotę na smaczny obiad? Zróbcie chrupiące skrzydełka z kurczaka, a nie pożałujecie!

Pieczone, chrupiące skrzydełka z kurczaka lubi każdy z nas. Wcześniej odpowiednio zamarynowane, daje wyjątkowo soczyste i aromatyczne mięsko. Takie danie ma niewiele tłuszczu, jest banalnie proste w przygotowaniu i zawsze smakuje! Skrzydełka w sklepie nie są drogie, więc zrobienie obiadu dla całej rodziny będzie wyjątkowo tanie.  O, kurczę  O smaku mięsa decyduje odpowiednio przygotowana marynata. Aby smak marynaty wpłynął dokładnie na mięso, ważny jest czas. Pamiętajcie by jak najdłużej leżakowało w kompozycji ziół i oleju. Najlepiej od 12 do 24 godzin. Szybszym sposobem jest zostawienie zamarynowanego mięsa na noc w lodówce w szczelnym pojemniku np. próżniowym. Następnego dnia będą gotowe na ruszt! ;)  Pyszne i aromatyczne skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka idealnie pasować będą ze złocistymi frytkami lub tłuczonymi ziemniakami i surówką. To, co domowe, jest najlepsze. I właśnie takie będą nasze skrzydełka z tego przepisu. Jesteście gotowi?  Do zrobienia soczystych skrzydełek będziecie potrzebować: 10 sztuk skrzydełek kurczaka 125 ml oleju  4 łyżki ciemnego sosu sojowego  1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka tabasco 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku Oregano Sposób przygotowania: Skrzydełka dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi.  Następnie zróbcie marynatę, łącząc wszystkie wymienione przyprawy (poza oregano), przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, octem balsamicznym i olejem.  Skrzydełka dokładnie natrzyjcie marynatą, owińcie w folie i zamarynujcie przez noc w lodówce. Następnego...