Mięso z kurczaka jest idealną opcją na obiad, ale nie tylko. Skrzydełka świetnie się sprawdzą podczas imprezy w formie przekąski. Kluczową kwestią w ich przygotowaniu jest marynata. To ona nadaje mięsu cały aromat, esencję oraz smak. Dzięki tej z poniższego przepisu, z zaledwie czterech składników, tym skrzydełkom nikt się nie oprze. 

Jaka marynata do skrzydełek z kurczaka?

O tym, że dobrze przygotowana marynata do mięsa gra pierwsze skrzypce wiadomo nie od dziś. Dzięki odpowiedniej kompozycji składników marynata może idealnie podkręcić aromat całego dania.

W tej naszej jest kilka kluczowych dodatków, które podkreślają przyrządzane skrzydełka. Wśród nich należy wyróżnić przede wszystkim miód. To on nadaje mięsu pewną słodycz, a pieczonej skórce idealnie złoty kolor. Sos sojowy uwydatnia smak całego dania, zaś cytryna dodaje nowe, kwaśne nuty smakowe. Połączenie tych wszystkich składników sprawia, że przygotowane skrzydełka są delikatne i odpowiednio aromatyczne. 

Przepis na skrzydełka w marynacie

Składniki:

  • 8 sztuk skrzydełek z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • ⅓ szklanki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie natrzyjcie je solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  2. Cytrynę sparzcie wrzątkiem. Skórkę zetrzyjcie na tarce, a sos wyciśnijcie.
  3. W rondelku rozpuście masło z miodem. Mieszajcie aż do idealnego połączenia się składników. Wówczas dodajcie sos sojowy, sok oraz skórkę z cytryny. Całość dobrze wymieszajcie.
  4. Przyprawione skrzydełka przełóżcie do większego naczynia żaroodpornego, a następnie zalejcie je wcześniej przygotowaną marynatą. Zróbcie to tak, aby były dokładnie w niej obtoczone. Tak przygotowane mięso odstawcie do zamarynowania do lodówki na minimum sześć godzin.
  5. Po upływie tego czasu wyjmijcie je z lodówki i odstawcie do lekkiego ocieplenia. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
  6. Naczynie wraz ze skrzydełkami wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie przez około 40 minut do złotego koloru. 
  7. Skrzydełka podawajcie z pieczonymi ziemniaczkami oraz świeżą surówką. Smacznego!