Dosalacie potrawy na talerzu? Nie róbcie tego, to może skrócić wam życie
Adobe Stock
Newsy

Dosalacie potrawy na talerzu? Nie róbcie tego, to może skrócić wam życie

Często dosalacie jedzenie na talerzu? Czy robicie to nawet bez jego spróbowania? Uważajcie - to niebezpieczny nawyk, który może prowadzić do wielu ciężkich chorób? Sprawdźcie, co wam grozi.

Jak tu żyć bez soli? Wszystko wydaje się mdłe i bez smaku. Musicie jednak pamiętać, że sól to sód, a jego nadmiar prowadzi do chorób, które potencjalnie mogą skrócić wasze życie. Według ostatnich badań solenie (a właściwie dosalanie) gotowego jedzenia na talerzu zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci aż o 28 proc. Zaciekawieni? 

Sód pochodzący z soli kuchennej to pierwiastek, którego zarówno nadmiar, jak i niedobór mają negatywny wpływ na organizm. Sól kuchenna to 97-99 proc. chlorku sodu. Jeśli jemy za dużo soli, to dostarczamy do organizmu zbyt dużo sodu, a to nie jest korzystne dla zdrowia. Z tego właśnie powodu specjaliści zalecają ograniczenie w diecie ilości soli.   

Do czego prowadzi nadmiar soli w diecie? 

Dzienna dawka sodu dla dorosłego zdrowego człowieka powinna wynosić ok. 2000 mg. Tyle znajduje się mniej więcej w płaskiej łyżeczce soli (ok. 5-6 g). 

Nadmiar soli, a więc sodu może powodować zatrzymywanie wody w organizmie i powstawanie obrzęków z tym związanych. Może skutkować również niebezpiecznym wzrostem ciśnienia krwi. W długotrwałej perspektywie zwiększa ryzyko raka żołądka, niewydolności nerek oraz chorób serca i przedwczesnej śmierci. Wysokie ciśnienie, choroby serca, niewydolność nerek, rak żołądka - nie chcielibyście mieć z nimi do czynienia. 

Zobacz także
Ta dieta rujnuje zdrowie i może prowadzić do raka jelita grubego. To dramat młodego pokolenia

Ta dieta rujnuje zdrowie i może prowadzić do raka jelita grubego. To dramat młodego pokolenia

Dodajcie to do jedzenia zamiast soli. O wiele zdrowiej i smaczniej

Dodajcie to do jedzenia zamiast soli. Będzie o wiele zdrowiej i smaczniej

Dlaczego akurat dosalanie jest tak niebezpieczne? 

Zagadnienie to sprawdzili naukowcy z Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine w Nowym Orleanie. Badanie przeprowadzono na ponad 500 tys. uczestników z Wielkiej Brytanii, z których część dosalała posiłki, a część nie. Dane były zbierane przez 9 lat.  

Według naukowców ok 70 proc. dziennego spożycia sodu pochodzi z przetworzonej żywności i jest dodawana na etapie jej przygotowywania, ale nawet 20 proc. pochodzi z soli dodawanej już na talerzu. W związku z tym, że trudno jest ocenić całkowite dzienne spożycie sodu, w badaniu wzięto pod uwagę tylko sól dodawaną do gotowego dania (dosalanie), niezależnie od jej wcześniejszej zawartości w daniu. 

U osób, które w ten sposób dodawały sól, stwierdzono o 28 proc. wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci niż u tych, które nie dosalały albo robiły to bardzo rzadko. Dodatkowo zaobserwowano, że dosalający mężczyźni w wieku 50+, skracali swoje życie o 2,28 lat, a kobiety – o 1,5 roku. Panowie, uważajcie na dosalanie!

Źródło: stronazdrowia.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

wpływ wieprzowiny na zdrowie
Adobe Stock
Newsy
5 powodów, dla których lepiej jest odstawić wieprzowinę. Numer 3 sprawi, że wstrzymacie oddech
Karkówka, łopatka, boczek, schab, a nawet szynka – te produkty z pewnością często pojawiają się w waszym jadłospisie. Badania dowodzą, że to właśnie mięso wieprzowe cieszy się największą popularnością wśród Polaków – statystyczna osoba zjada go aż 42 kilogramy rocznie. Niestety, takie praktyki mogą mieć bardzo negatywny wpływ na wasze zdrowie.

Mięso wieprzowe, w zależności od części tuszy, którą wybierzecie, jest przede wszystkim bogate w białko. Najwięcej znajdziecie go w schabie, z kolei najmniej w żeberkach. Nie można również zapomnieć, że wieprzowina to źródło cennych soli mineralnych, takich jak sód, potas, żelazo oraz cynk. Ponadto, mięso pozyskane ze świni zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminę A i E. Wydawać, by się mogło, że jest całkowicie zdrowe. Nic bardziej mylnego. Częste spożywanie mięsa wieprzowego może stanowić poważne zagrożenie dla waszego zdrowia, zwłaszcza jeśli je nieodpowiednio przygotujecie. Produkt ten może mieć negatywny wpływ nie tylko na wasz cholesterol i serce, ale również wątrobę oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Co to oznacza? Zaraz wszystko stanie się dla was jasne. 1. Zapalenie wątroby typu E Ta zakaźna choroba przewodu pokarmowego zwykle przebiega bezobjawowo. Istnieją jednak przypadki, w których wirus daje o sobie znać poprzez gorączkę, wymioty, powiększenie wątroby lub jej niewydolność, bóle stawów oraz brzucha, a także ogólne osłabienie organizmu. Jak się okazuje, choroba jest szczególnie niebezpieczna w przypadku ciężarnych kobiet. W 25 proc. przypadków prowadzi bowiem do śmierci matki lub płodu. 2. Choroby neurologiczne Częste spożywanie wieprzowiny może również prowadzić do wielu chorób układu nerwowego – zapalenia nerwów obwodowych, drętwienia, mrowienia i bólów kończyn, a nawet stwardnienia rozsianego, które całkowicie wyniszcza organizm. 3. Nowotwory Okazuje się, że nadmierne spożywanie mięsa wieprzowego może być bezpośrednią przyczyną raka jelita grubego, przełyku, płuc, trzustki oraz wątroby. Według Światowej Organizacji Zdrowia, każde 50 gramów tego produktu, zwiększa...

Sól
Pixabay/Bruno /Germany
Newsy
Co stanie się z organizmem, gdy zrezygnujecie z soli? Odpowiedź wcale nie jest taka oczywista
Czasem nie warto słuchać dobrych rad. Na przykład wtedy, gdy radzą, żeby nie tylko ograniczyć, ale w ogóle zrezygnować z soli.

Sól kuchenna używana jako produkt spożywczy to prawie czysty chlorek sodu. W kuchni stosowana jest jako wzmacniacz smaku i naturalny konserwant. Dostępna jest w sklepach w postaci oczyszczonej – jako sól warzona, oraz nieoczyszczonej - jako sól kamienna. Spożywając zbyt dużo soli – narażamy się na wiele niebezpiecznych chorób, jedząc jej zbyt mało – zaburzamy naturalną równowagę organizmu. Obie skrajności mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Opowiadamy o tym co się dzieje z organizmem, gdy nie dostarczycie mu podstawowych minerałów takich jak sód. Ta kobieta zaufała trenerowi i przestała w ogóle jeść sól Pewnie każdy z was ma w pamięci jakaś własny, wstydliwy epizod, gdy uwierzyliście sąsiadce czy przyjacielowi i zrobiliście coś nierozważnego. Zupełnie jak niejaka Nikita Bhardwaj, której trener zalecił całkowite odstawienie soli i cukru z diety. Zastosowanie się do wskazań trenera, który nie miał przygotowania medycznego i nie przewidział skutków swojej porady, mogło się dla niej tragicznie skończyć. Nikita opowiedziała na łamach magazynu „Health Shots", o skutkach całkowitego odstawienia soli. Dziewczyna nie dodawała tego składnika do potraw przez ponad miesiąc. To, czego doświadczyła, było nie tylko bardzo niebezpieczne dla zdrowia, ale też nieprzyjemne w skutkach. Pierwszym z objawów niedoboru sodu były nawracające skurcze: - Nawet w nocy, ze snu wybudzały mnie skurcze. Dosłownie krzyczałam z bólu. Z czasem zaczęła odczuwać nieustanne zmęczenie i bóle głowy: - Przez cały czas czułam się zmęczona. Bolała mnie głowa, pojawiły się też zawroty. A do tego, choć nigdy wcześniej nie zauważyła u siebie nadmiernej ochoty na niezdrową żywność, potrzeba uzupełnienia minerału...

Macie takie objawy? To oznaka, że nadużywacie jednego składnika w diecie. Uważajcie
AdobeStock
Newsy
Macie takie objawy? To oznaka, że nadużywacie jednego składnika w diecie. Uważajcie
Wszystko w nadmiarze szkodzi. Dotyczy to zwłaszcza składnika, który jecie codziennie.

W spożywanych przez was codziennie produktach kryje się składnik, którego na pewno jecie o wiele więcej, niż potrzeba. I nie chodzi tym razem o cukier! Polacy zdecydowanie nadużywają w swojej diecie soli, która znajduje się praktycznie wszędzie. Nawet w słodyczach! Jeżeli jecie jej za dużo, to wasz organizm w końcu da wam o tym znać. Sprawdźcie, jakie są objawy nadużywania soli w diecie. Jakie są objawy przedawkowania soli? Jeśli mocno doprawiacie swoje potrawy, to najprawdopodobniej spożywacie o wiele więcej soli, niż wasz organizm potrzebuje. Natomiast jeżeli zaobserwujecie u siebie poniższe objawy, to może być prawie pewni, że jecie zbyt wiele soli i powinniście ją ograniczyć w swojej diecie! Zwiększone pragnienie – czujecie, że cały czas chce wam się pić i macie sucho w ustach? To jeden z typowych objawów jedzenia zbyt dużych ilości soli. Nie dość, że chce wam się bardziej pić, to spożywane potrawy wydają się mieć słabszy smak. Ból głowy – gdy jecie bardzo dużo soli, wówczas tętnice ulegają uszkodzeniu i do mózgu dociera zbyt mała ilość krwi i tlenu. W wyniku tego możecie zacząć odczuwać bóle głowy w okolicach płatu czołowego. Opuchlizna i obrzęki – spuchnięte dłonie czy stopy to jeden z możliwych objawów przedawkowania soli. Gdy jecie za dużo tego składnika, wówczas wasz organizm zatrzymuje wodę i dochodzi do obrzęków. Czy nadmiar soli szkodzi zdrowiu? Należy podkreślić, że soli nie można całkowicie wykluczyć z diety, ponieważ sód jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak większość osób przekracza jego dzienną dawkę, która równa się zaledwie jednej, płaskiej łyżeczce soli! Jeżeli jecie soli zbyt dużo, to możecie sobie bardzo poważnie zaszkodzić. O konsekwencjach przedawkowania...

Papryczka chilli
Pixabay/ PublicDomainPictures
Zdrowie
Dodajesz do dań papryczkę chili? Naukowcy właśnie odkryli coś niesamowitego
Lubicie i korzystacie z chili? Mamy dla was zaskakująco dobre informacje. Spożywanie jej w codziennej diecie jest w stanie wydłużyć nam życie. Poznajcie najnowsze odkrycie naukowców.

Papryczka chili, będąca częstą przyprawą dodawaną do aromatycznej kuchni meksykańskiej, ma szansę zrewolucjonizować świat. Jesteśmy przekonani, że wyniki nietypowych badań we Włoszech zaskoczą i ciebie! Zdrowotne właściwości chili Papryczka chili słynie z wielu właściwości, które wzmagają pracę całego organizmu. Należą do nich właściwości przeciwzapalne, czy wspomaganie układu krążenia. Cayenne oraz inne odmiany ostrej papryki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Chili wpływa też korzystanie na układ pokarmowy. Ostre papryki stymulują komórki wyściełające żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych. Wykazują działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego.  Dodatkowo chili ma właściwości rozgrzewające , a pieprz kajeński zapobiega przeziębieniom, jeśli przy pierwszych objawach zastosujemy go w formie herbatki jako środek napotny. Kapsaicyna Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna.  Ma właściwości drażniące i rozgrzewające skórę oraz błony śluzowe. Może pomagać w przeziębieniu i bolesnym przebiegu zapalenia gardła. Wywołuje uczucie ciepła, jak również silne zaczerwienienie skóry i błon śluzowych. Kapsaicyna nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca. Ponadto, ten ważny składnik papryczki drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Gdy dostanie się do nosa powoduje oczyszczenie górnych dróg oddechowych. Nietypowe badania nad chili Do wiedzy o chili doszły ostatnio nowe fakty. Naukowcy z włoskiego instytutu Neuromed w Pozzill, udowodnili, że papryczka może wydłużyć nasze życie. Macie ją w swojej codziennej diecie? Badacze doszli do wniosku, że dzięki wprowadzeniu do diety...