Rzut oka na przepis Doroty Wellman na jaja faszerowane od razu daje do zrozumienia, że mamy do czynienia z prawdziwą znawczynią tematu.

Znana i lubiana prezenterka „Dzień dobry TVN” w swoim przepisie na jajka wielkanocne zawarła najważniejszą zasadę kulinariów.

Jak wielkanocne jajka faszerowane przygotowuje Dorota Wellman?

Chodzi oczywiście o umiejętne balansowanie smaków. Ostry, słodki, kwaśny, słony – ani jednego  z nich nie brakuje w jajkach Wellman.

Słony smak zapewnia oczywiście sól. Jeżeli jednak chcecie, by wasze jajka miały jeszcze głębszy smak, spróbujcie zamienić ją sosem sojowym.

Zobacz także:

Smak kwaśny w tym przepisie na jajka to częściowo zasługa śmietany, a częściowo także musztardy. Jeśli dodacie musztardy ostrej (np. rosyjskiej), to automatycznie zbalansujecie odpowiednio także smak ostry.

Co ze smakiem słodkim? Niektórzy wzbraniają się przed dosładzaniem potraw wytrawnych. To duży błąd.

Tajemnym składnikiem Doroty Wellman dodawanym przez nią do jaj faszerowanych jest miód. Ten dodatek wzbogaca smak jajek i dodatkowo sprawia, że smak potrawy jest naprawdę harmonijny.

Przepis na jaja faszerowane Doroty Wellman

Składniki:

  • 5-6 jaj
  • Łyżka ostrej musztardy
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18% tłuszczu
  • Łyżeczka miodu
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotujcie na twardo.
  2. Obierzcie jajka ze skorupek i przekrójcie je na pół.
  3. Wydrążcie z jajek żółtka.
  4. Żółtka wymieszajcie z ostrą musztardą, gęstą śmietaną, miodem na gładką masę.
  5. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  6. Wypełnijcie gotowym farszem połówki jajek.
  7. Pietruszkę lub koperek drobno posiekajcie i posypcie tak przygotowanymi ziołami połówki jajek.
  8. Smacznego!

Zobacz także: