Dorota Szelągowska to jedna z ulubionych osobowości telewizyjnych, która prężnie działa także w internecie. W social mediach prezenterka pokazuje nie tylko kulisy pracy, ale także życie codzienne. Na swoim blogu, prezenterka postanowiła podzielić się przepisem na idealny rosół. To receptura, którą dostała od narzeczonego koleżanki z biura.

Klasyka z jednym nietypowym składnikiem

Przepis na pierwszy rzut okaz wydaje się tradycyjnym bulionem jak u babci, jednak twistem jest jeden dość nietypowy dla zup składnik. Sama prezenterka nazwała przepis „Rosół na opak, czyli aromatyczny bulion z anyżem". To właśnie aromatyczne gwiazdki anyżu są tajemnicą wyjątkowego smaki i aromatu tego dania. Co jeszcze będzie potrzebne? Zobaczcie pełny przepis i wypróbujcie go w swoich kuchniach.

Przepis na rosół od Doroty Szelągowskiej
Składniki:

  • 1 ogon wołowy

  • 1 szponder wołowy

  • 1 pręga wołowa

  • 3 skrzydełka kacze (można też użyć ćwiartki lub skrzydełek z kurczaka)

  • 1 spora cebula

  • 1 niewielki seler

  • 1 nieduży por

  • 4 marchewki

  • 3 pietruszki

  • 4-5 suszonych grzybów

  • 5 goździków

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 2-3 gałązki świeżego lubczyku

  • 3-4 liście laurowe

  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 1 gwiazdka anyżu

  • 2 łyżki sosu rybnego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki sosu Worcestershire

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Mięso myjemy i wkładamy do dużego garnka (o pojemności około 7 litrów). Zalewamy je wodą i dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz suszone grzyby. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy szumowiny, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 2,5 godziny.
  2. Wszystkie warzywa oprócz cebuli obieramy i rozkładamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę przekrajamy na pół i również układamy na blaszce. Warzywa skrapiamy odrobiną oliwy, posypujemy solą oraz pieprzem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni. Pieczemy tak długo, aż się zarumienią, w międzyczasie przekładając je na drugą stronę. 
  3. Upieczone warzywa dorzucamy do garnka z mięsnym wywarem. W tym momencie dolewamy też sosy i dorzucamy goździki, lubczyk oraz gwiazdkę anyżu. Wszystko mieszamy i gotujemy przez kolejną godzinę. Gotowy rosół przelewamy przez sito lub gazę, aby był idealnie klarowny. 

Sama Dorota Szelągowska poleca podawać ten specjał z surowym żółtkiem, a oprócz makaronu radzi wypróbować również serwowanie zupy z grzanką z pieca lub kromką chrupiącego chleba tostowego. Autorka bloga pisze też, że taki esencjonalny bulion idealnie sprawdzi się jako baza do innych dań i zup.

Czy od teraz gwiazdki anyżu staną się niezbędnikiem do niedzielnego rosołu? Wypróbujcie ten przepis we własnych kuchniach i przekonajcie się sami!

Zobacz także:

Źródło: dorotaszelagowska.pl