schabowe jak zrobić
olkaaa / gotujmy.pl
Newsy

Doprawiacie schabowego przed czy po ubijaniu? Jedna z metod jest o wiele lepsza i bardziej podkręca jego smak

Na dobrego schabowego składa się kilka rzeczy - w tym sposób jego przyprawiania! A wy dajecie przyprawy przed, czy po ubijaniu kotletów?
Katarzyna Wyborska
styczeń 26, 2021

Sekret smacznych kotletów tkwi w kilku prostych czynnościach. Jeżeli będziecie ich przestrzegać, to wasze kotlety schabowe zawsze wyjdą smaczne! Dowiedzcie się, kiedy doprawiać schabowego, by wyszedł idealny oraz poznajcie kilka innych pomocnych wskazówek.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak zrobić idealne schabowe?

Do zrobienia dobrych schabowych wystarczy kilka porad, dzięki którym kotlety zawsze wyjdą przepyszne. Zebraliśmy je poniżej:

  • Panierka – złota, chrupiąca panierka to wizytówka smacznych schabowych! By wyszła bardziej delikatna, możecie użyć więcej jajka. Wystarczy najpierw zamoczyć kotlet w jajku, następnie w mące i ponownie w jajku. Możecie także wypróbować panierki z płatków kukurydzianych albo mąki gryczanej. Spróbujcie też dodać do niej nieco przypraw, na przykład ostrej papryki. Pikantna panierka będzie ciekawą odmianą!
  • Marynata – sekretem każdego soczystego mięsa jest dobra marynata i… czas! Musi ono leżeć w niej odpowiednio długo, by całe przeszło przyprawami. Najlepiej marynować kotlety całą noc.
  • Przyprawy – większość z was pewnie doprawia kotlety jedynie solą i pieprzem. Warto jednak wypróbować inne przyprawy, które nadadzą schabowym ciekawego smaku. Następnym razem poeksperymentujcie i dodajcie do nich na przykład oregano i curry. Wyjdą bardzo smaczne!

Kiedy doprawiać?

Poza tym, jak przyprawiać schabowe, ważne jest także to, kiedy to robić! Być może najpierw za pomocą tłuczka ubijacie kotlety, a dopiero później dodajecie przyprawy. To błąd! Należy najpierw posolić i przyprawić schabowe, a dopiero później rozbić je tłuczkiem.

Wiedzieliście, że ta metoda jest o wiele lepsza dla wydobycia ich smaku? 

Komentarze