Święta absolutnie nie mogą się obyć bez tradycyjnych postnych pierogów z kapustą i grzybami. Jak zaznacza sama Magda Gessler, to danie to „wyzwolenie wigilijne”:
– Wszyscy się modlą: niech karpi się skończy, a zaczną się pierogi - żartowała Magda Gessler na temat sytuacji przy każdym polskim wigilijnym stole.
Żeby pierogi były udane, ważne jest nie tylko miękkie i cienkie ciasto, ale oczywiście również farsz. Poza suszonymi grzybami i kapustą, wzbogaćcie je jeszcze jednym składnikiem.
Trik na pierogi z kapustą i grzybami
Magda podkreśla, że wigilijne pierogi z kapustą i grzybami nie mogą być jałowe i „byle jakie” - a takie często są, jeżeli kapusta nie jest dostatecznie kwaśna. Do tego koniecznie przyprawy w postaci pieprzu i kminku, najlepiej zmielonego w moździerzu. Ponadto, dodajcie do farszu jedną łyżkę miodu albo cukru - ciekawie przełamie kwasowość kapusty i jeszcze mocniej podkręci smak.
Zobacz także:
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler
Składniki:
-
500 g kapusty kiszonej
-
sok z kapusty
-
1 cebula
-
pół szklanki grzybów suszonych
-
2 liście laurowe
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
3 goździki
-
kminek
-
olej lniany
-
1 łyżka miodu lipowego
-
sól
-
pieprz
Na ciasto:
-
300 g mąki
-
200 ml wody
-
30 g masła
-
sól
Przygotowanie:
-
Zalejcie grzyby wodą i odstawcie na kilka godzin.
-
Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na patelni na oleju lnianym.
-
Zagotujcie grzyby. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz. Gotujcie do miękkości i dodajcie szczyptę kminku.
-
W osobnym garnku podgrzejcie kapustę wraz z sokiem, dodajcie goździki, ziele angielskie, łyżkę miodu oraz sól i pieprz. Następnie dorzućcie ugotowane grzyby i wymieszajcie.
-
Czas na ciasto do pierogów - przesiejcie mąkę z solą. Wodę podgrzejcie i rozpuśćcie w niej masło, a następnie powoli wlewajcie ją do mąki, cały czas mieszając. Wygniatajcie ciasto przez kilka minut, aż przestanie się kleić.
-
Odłóżcie ciasto na pół godziny. Po tym czasie podzielcie je na kilka części, a każdą rozwałkujcie cienko i za pomocą szklanki formujcie placki.
-
Na każdy placek połóżcie gotowy farsz i zlepcie.
-
Zagotujcie wodę w dużym garnku i partiami gotujcie pierogi, aż wypłyną. Możecie dodać do wody nieco oliwy, by się nie sklejały.
-
Po ugotowaniu wyjmijcie pierogi łyżką cedzakową i podawajcie od razu na stół. Smacznego!