syrop z marchwi
Adobe Stock
Newsy

Dopadł was kaszel? Zróbcie domowy syrop z popularnego warzywa. O wiele lepszy w smaku niż ten z cebuli

Niedrogi, pyszny w smaku, a do tego niezwykle skuteczny. Oto syrop, który powinniście zrobić, gdy męczy was mokry kaszel.

Syrop z cebuli, sosny, imbiru, miodu i cytryny – te domowe specyfiki znamy doskonale. Okazuje się, że jednym z najlepszych, ale i mało znanych jest ten wykonany z marchwi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Syrop z marchwi

Marchewki bogate są w kwas foliowy, przeciwutleniacze, witaminy takie jak A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, składniki mineralne m.in. wapń, żelazno, magnez, sód, potas, miedź, cynk.

Marchew charakteryzuje się działaniem wykrztuśnym i doskonale podnosi odporność. Dodatek imbiru zadziała przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dobrze poradzi sobie z bolącym gardłem. Jeśli borykacie się z mokrym, nieprzemijającym kaszlem albo macie zapalenie oskrzeli i płuc, ten syrop to doskonałe remedium na wasze problemy.

Syrop z marchwi jest niezwykle skuteczny, będziecie zaskoczeni tym, jak szybko zadziała – efekty widoczne są najczęściej już na drugi dzień po zastosowaniu. Ma dobry smak w przeciwieństwie do niektórych domowych, jak i kupnych specyfików. Nie zawiera zbędnych dodatków, jest niedrogi i banalny w przygotowaniu.

Z pewnością na stałe zagości w waszych domowych apteczkach, gdy przeziębienie dopadnie was albo któregoś z domowników.

Przepis na syrop na kaszel z marchewki i imbiru

Składniki

  • Pół kilograma marchwi, najlepiej bio lub prosto od rolnika
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • Kawałek imbiru (ok. 2cm)

Przygotowanie

  1. Korzeń imbiru zetrzyjcie na drobnej tarce.
  2. Marchewki potnijcie na mniejsze kawałki i zalejcie wodą, tak żeby przykrywała warzywa.
  3. Na wolnym ogniu gotujcie marchewki aż do miękkości.
  4. Dodajcie starty imbir.
  5. Część wody odlejcie i rozpuśćcie w niej miód (woda musi odrobinę przestygnąć, nigdy nie dodawajcie miodu do wrzącej wody, bo straci swoje właściwości).
  6. Wlejcie wodę do garnka i całość dokładnie zblendujcie.

Syrop przelejcie do słoika i przechowujcie w lodówce. Stosujcie podczas przeziębienia od 3 do 5 łyżeczek specyfiku. Na zdrowie!

syrop z imbiru
Adobe Stock
Newsy
Syrop z 3 prostych składników, idealny na zimowe przeziębienia. Działa lepiej niż te z apteki
Pijcie go codziennie, aby wzmocnić swoją odporność. A jeśli jesteście przeziębieni, to z pewnością złagodzi on przebieg infekcji.

Wiele osób wierzy w leczniczą moc domowych specyfików podnoszących odporność. Z pewnością babcie i mamy przygotowywały dla was syropy z cebuli, sosny, a także z miodu. Przypominamy doskonały przepis na syrop imbirowo-miodowo-cytrynowy. Składniki z łatwością kupicie w każdym, nawet niewielkim sklepie. Jego moc przewyższa niektóre leki, które możecie kupić w aptekach, a do tego jest całkowicie naturalny. Możecie stosować go zarówno profilaktycznie, aby podnieść odporność organizmu, jak i podczas infekcji, aby przyśpieszyć leczenie i powrót do zdrowia. Taki naturalny syrop może być przyjmowany również przez ciężarne kobiety; imbir dodatkowo doskonale działa na poranne mdłości. Jak stosować domowy syrop? Przy jakich chorobach najlepiej się sprawdzi? Zdecydowanie przy przeziębieniach oraz infekcjach górnych dróg oddechowych, gdy czujecie, że drapie was w gardle lub męczy was kaszel. Dobrze rozgrzewa, więc pijcie go również, gdy zmarzliście podczas zimowego spaceru. Jest również doskonałym specyfikiem, który należy przyjmować przy pierwszych objawach infekcji – pozwoli ją zwalczyć albo sprawi, że przebiegnie ona o wiele łagodniej. Gotowy syrop z miodu, imbiru i cytryny możecie stosować go na 3 sposoby: codziennie spożywajcie 1 łyżkę syropu, aby podnieść odporność organizmu, a gdy jesteście przeziębieni i próbujecie zwalczyć infekcję zwiększcie liczbę do 3 łyżek na dobę dodawajcie łyżeczkę do herbaty mieszajcie syrop z ciepłą wodą i popijajcie ją w trakcie dnia Przepis na syrop z imbiru, cytryny i miodu Składniki Korzeń imbiru o długości 4cm 3 cytryny Miód Przygotowanie Umyjcie i sparzcie wrzątkiem cytryny. Pokrójcie je na cienkie plastry i usuńcie pestki. Imbir obierzcie ze skórki i...

Syrop wzmacniający
Pixabay/piviso
Zdrowie
W mig poradzi sobie z katarem i grypą. Cudowny, babciny przepis na syrop uzdrawiający. Nie ma lepszego
 
Przepisy na domowe przetwory to nie tylko dżemy i konfitury. Tym razem przedstawiamy wam niezawodną, babciną recepturę, która pomoże wam w walce z przeziębieniem.

Mówi się, że babcie mają magiczne moce. Nic nie smakuje też lepiej niż babcine pierogi, czy szarlotka. Babcie, jak nikt inny, znają również lecznicze właściwości ziół.  W walce z chorobą leki powinny być ostatecznością. Szczególnie silne antybiotyki, które dzięki mocnemu działaniu na jedno pomagają, na drugie szkodzą. Dużo rozsądniej zadbać o swój układ immunologiczny zawczasu. Odporność zdobyta jeszcze przed falą jesiennych wirusów odpłaci się z nawiązką. Profilaktyka jest równie ważna co grzeczne realizowanie lekarskich zaleceń. Wystarczy mieć babcię i wystarczający poziom pokory, by czerpać z jej wiedzy jak najwięcej. Domownicy starszego pokolenia często z przeziębieniami radzili sobie sami. Ziołowe syropy z miodem były na porządku dziennym. Mogłoby się wydawać, że syrop domowej roboty nie dorówna aptecznym specyfikom. Nic bardziej mylnego! Skuteczność domowych syropów jest równie duża. Co więcej, w syropie domowej roboty znajdziemy tylko naturalne składniki. Przepis na syrop na katar i grypę Do wykonania syropu na katar i grypę, będziecie potrzebować tylko kilku prostych składników. Składniki: 2 łyżki czosnku sok z 1 cytryny kilka łyżek miodu lipowego lub spadziowego Przygotowanie:  Dwie łyżki czosnku przepuścić przez praskę, dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny i wymieszać z kilkoma łyżkami miodu lipowego albo spadziowego. Jak pić syrop? Tak przygotowany, prosty syrop należy zażywać po łyżeczce, dla wzmocnienia efektu, nawet kilka razy dziennie.  Dodatek startego imbiru Dobrym dodatkiem do miodu jest też starty imbir, który w naturalny sposób podnosi naszą odporność. Jeśli konsystencja syropu wydaje się nam zbyt ciężka, wystarczy rozpuścić we wrzątku sok z cytryny i...

Szybko wzmocnisz odporność syropem z 3 składników. Pij codziennie, a zarazki będą się trzymały od ciebie z daleka
Adobe Stock
Zdrowie
Ten syrop z 3 składników szybko wzmocni waszą odporność. Dodawajcie go do herbaty
Jesień i zima to trudny czas dla zdrowia. Zmiany temperatur, brak słońca, spadająca odporność. Podpowiadamy jak przetrwać ten okres bez infekcji.

O odporność warto dbać nie tylko podczas kolejnej fali pandemii. Spada ona zawsze jesienią, w sezonie zwykłej grypy, ale też wiosną, podczas przesilenie wiosennego, gdy organizm jest zmęczony po zimie. Na jej utrzymanie znajdziecie w sieci całe mnóstwo sposobów. Jednak tylko niektóre działają skutecznie i długoterminowo. Podajemy jeden z nich. Czym są infekcje dróg oddechowych? Kaszel i katar to najpowszechniejsze objawy przeziębienia. Gdy łapiecie infekcję, która błyskawicznie kładzie was do łóżka, to znak, że odporność wymaga wsparcia, a organizm w starciu z chorobą potrzebuje dodatkowego ratunku. Osłabiony organizm ma niewystarczającą siłę, żeby obronić się przed atakującymi z zewnątrz bakteriami i wirusami.  Na infekcje górnych dróg oddechowych doskonale działają syropy, które powlekają gardło filmem ochronnym i w ten sposób łagodzą podrażnienia i ból.   Proponujemy syrop z imbiru, cytryny i miodu. Ze względu bogaty skład i wartości lecznicze, podniesie odporność i uchroni was przez zarażeniem, ale też wzmocni w czasie rekonwalescencji, po przeziębieniu. Warto go przygotować, żeby zadbać o zdrowie. Działanie syropu z imbiru, cytryny i miodu Imbir, cytryna i miód to składniki pełne cennych właściwości. Każdy z nich jest skarbnicą witamin i minerałów. Połączone, działają rozgrzewająco, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. W rezultacie łagodzą objawy chorobowe, pozwalają szybciej je zwalczyć, a także przynoszą ulgę w dolegliwościach, które odczuwamy podczas choroby. Wszystko za sprawą gingerolu występującego w imbirze, który wzmacnia organizm i działa  przeciwzapalnie. Z kolei miód ma właściwości wykrztuśne i  rozgrzewające. Mikstura z cytryny, imbiru i miodu to wartościowy...

Nie wyrzucajcie natki marchewki! Zrobicie z niej pyszny eliksir odmładzający
AdobeStock
Newsy
Nie wyrzucajcie natki marchewki! Zrobicie z niej pyszny eliksir odmładzający
Nać marchwi to bogate źródło witamin i minerałów, dlatego warto wykorzystać ją do przygotowania pysznego soku odmładzającego.

Od dziecka jesteśmy przyzwyczajeni do gotowania w określony sposób. Wiemy, co można jeść, a czego nie i najczęściej każdy postępuje tak później przez całe swoje życie. Rutyna sprawia, że nikt nawet przez chwilę nie zastanowi się, czy wszystko, co robi w kuchni, ma sens – na przykład wyrzucanie naci marchwi. Wyrzucacie ją, czy jecie? W końcu skoro zjada się natkę pietruszki, to dlaczego nie natkę marchewki? Poznajcie jej wspaniałe właściwości oraz przepis na eliksir odmładzający z dodatkiem naci marchewki. Pomysły na wykorzystanie „odpadków” w kuchni Jedzenie natki marchewki wspaniale wpisuje się w filozofię „zero waste” , czyli gotowania z resztek. Ma to na celu zmniejszenie ilości wyrzucanej żywności – a tej marnują się co roku miliony ! Wykorzystanie zielonej części marchewki to nie jedyny ze sposobów na ograniczenie śmieci generowanych w kuchni. Z przejrzałych brzoskwiń możecie zrobić domowe przetwory , a czerstwy chleb doskonale nada się do zrobienia zapiekanek . Właściwości natki marchewki W natce marchewki kryją się ogromne ilości witamin i minerałów, których bardzo potrzebuje wasz organizm. Znajdziecie w niej witaminę A i K, a także wapń, magnez i karotenoidy, czyli antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się. Ponadto, regularne picie soku z natki marchewki pozwoli wam oczyścić organizm, pozbyć się nadmiaru wody oraz wzmocnić odporność. Przepis na sok z natki marchewki Do przygotowania eliksiru odmładzającego z dodatkiem naci marchewki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 szklanka natki marchewki 2 pomarańcze Kawałek korzenia imbiru Przygotowanie: Umyjcie nać marchewki, a pomarańcze i imbir obierzcie ze skóry. Pokrójcie imbir oraz pomarańcze w mniejsze kawałki....