Syrop z cebuli, sosny, imbiru, miodu i cytryny – te domowe specyfiki znamy doskonale. Okazuje się, że jednym z najlepszych, ale i mało znanych jest ten wykonany z marchwi.
Syrop z marchwi
Marchewki bogate są w kwas foliowy, przeciwutleniacze, witaminy takie jak A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, składniki mineralne m.in. wapń, żelazno, magnez, sód, potas, miedź, cynk.
Marchew charakteryzuje się działaniem wykrztuśnym i doskonale podnosi odporność. Dodatek imbiru zadziała przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dobrze poradzi sobie z bolącym gardłem. Jeśli borykacie się z mokrym, nieprzemijającym kaszlem albo macie zapalenie oskrzeli i płuc, ten syrop to doskonałe remedium na wasze problemy.
Syrop z marchwi jest niezwykle skuteczny, będziecie zaskoczeni tym, jak szybko zadziała – efekty widoczne są najczęściej już na drugi dzień po zastosowaniu. Ma dobry smak w przeciwieństwie do niektórych domowych, jak i kupnych specyfików. Nie zawiera zbędnych dodatków, jest niedrogi i banalny w przygotowaniu.
Zobacz także:
Z pewnością na stałe zagości w waszych domowych apteczkach, gdy przeziębienie dopadnie was albo któregoś z domowników.
Przepis na syrop na kaszel z marchewki i imbiru
Składniki
- Pół kilograma marchwi, najlepiej bio lub prosto od rolnika
- 4 łyżki płynnego miodu
- Kawałek imbiru (ok. 2cm)
Przygotowanie
- Korzeń imbiru zetrzyjcie na drobnej tarce.
- Marchewki potnijcie na mniejsze kawałki i zalejcie wodą, tak żeby przykrywała warzywa.
- Na wolnym ogniu gotujcie marchewki aż do miękkości.
- Dodajcie starty imbir.
- Część wody odlejcie i rozpuśćcie w niej miód (woda musi odrobinę przestygnąć, nigdy nie dodawajcie miodu do wrzącej wody, bo straci swoje właściwości).
- Wlejcie wodę do garnka i całość dokładnie zblendujcie.
Syrop przelejcie do słoika i przechowujcie w lodówce. Stosujcie podczas przeziębienia od 3 do 5 łyżeczek specyfiku. Na zdrowie!