syrop z marchwi
Adobe Stock
Newsy

Dopadł was kaszel? Zróbcie domowy syrop z popularnego warzywa. O wiele lepszy w smaku niż ten z cebuli

Niedrogi, pyszny w smaku, a do tego niezwykle skuteczny. Oto syrop, który powinniście zrobić, gdy męczy was mokry kaszel.
Magda Borucińska
styczeń 20, 2021

Syrop z cebuli, sosny, imbiru, miodu i cytryny – te domowe specyfiki znamy doskonale. Okazuje się, że jednym z najlepszych, ale i mało znanych jest ten wykonany z marchwi.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Syrop z marchwi

Marchewki bogate są w kwas foliowy, przeciwutleniacze, witaminy takie jak A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, składniki mineralne m.in. wapń, żelazno, magnez, sód, potas, miedź, cynk.

Marchew charakteryzuje się działaniem wykrztuśnym i doskonale podnosi odporność. Dodatek imbiru zadziała przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dobrze poradzi sobie z bolącym gardłem. Jeśli borykacie się z mokrym, nieprzemijającym kaszlem albo macie zapalenie oskrzeli i płuc, ten syrop to doskonałe remedium na wasze problemy.

Syrop z marchwi jest niezwykle skuteczny, będziecie zaskoczeni tym, jak szybko zadziała – efekty widoczne są najczęściej już na drugi dzień po zastosowaniu. Ma dobry smak w przeciwieństwie do niektórych domowych, jak i kupnych specyfików. Nie zawiera zbędnych dodatków, jest niedrogi i banalny w przygotowaniu.

Z pewnością na stałe zagości w waszych domowych apteczkach, gdy przeziębienie dopadnie was albo któregoś z domowników.

Przepis na syrop na kaszel z marchewki i imbiru

Składniki

  • Pół kilograma marchwi, najlepiej bio lub prosto od rolnika
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • Kawałek imbiru (ok. 2cm)

Przygotowanie

  1. Korzeń imbiru zetrzyjcie na drobnej tarce.
  2. Marchewki potnijcie na mniejsze kawałki i zalejcie wodą, tak żeby przykrywała warzywa.
  3. Na wolnym ogniu gotujcie marchewki aż do miękkości.
  4. Dodajcie starty imbir.
  5. Część wody odlejcie i rozpuśćcie w niej miód (woda musi odrobinę przestygnąć, nigdy nie dodawajcie miodu do wrzącej wody, bo straci swoje właściwości).
  6. Wlejcie wodę do garnka i całość dokładnie zblendujcie.

Syrop przelejcie do słoika i przechowujcie w lodówce. Stosujcie podczas przeziębienia od 3 do 5 łyżeczek specyfiku. Na zdrowie!

Komentarze
Syrop z imbiru, cytryny i miodu
Alina Semenenko/Adobe Stock
Zdrowie Wystarczą 3 składniki, by zrobić domowy syrop na przeziębienie
Ledwie się obejrzymy, a za chwilę minie już jesień i nastanie zima. Wraz z nią nie kończą się niestety nasze chorobowe utrapienia. Czas więc zwalczyć infekcje domowym sposobem.
Hubert Rój
listopad 21, 2020

Kaszel, katar, stan podgorączkowy – wszystko to znamy bardzo dobrze. Obecnie tego typu objawy mogą wywołać także obawy z powodu ewentualnego zakażenia koronawirusem. Musimy więc dbać o siebie jeszcze mocniej, niż dotychczas. Mycie rąk, dystans społeczny i maseczki w trakcie stykania się z obcymi – to podstawowe zasady bezpieczeństwa w trakcie pandemii COVID-19. Oprócz nich, warto bronić się także przed zwykłą grypą, przeziębieniem i wszelkiego rodzaju infekcjami. Jak? Odpowiedzi należy szukać w sprawdzonych domowych sposobach. Wykorzystywanie metod naturalnej, domowej medycyny to nic innego, jak po prostu szczególna ostrożność w dbaniu o siebie i swoich bliskich. Naturalne antybiotyki zawarte w dostępnych w sklepie i na targu produktach to gwarancja wzmocnienia swojej odporności. A to właśnie odporność jest kluczem w walce z niechcianymi wirusami i bakteriami. Odwieczne prawo zdrowia brzmi krótko: lepiej zapobiegać, niż leczyć. My radzimy w takim wypadku zapobieganie poprzez stosowanie domowego syropu z trzech składników. Do przygotowania tego eliksiru wykorzystamy imbir, miód i cytrynę. W tym przepisie nie skorzystamy więc z czosnku. To dobra wiadomość dla tych, którzy z trudem przełykają nieco „bardziej kontrowersyjne” połączenia słodkich składników z ostrym czosnkiem, jak choćby przedstawiany przez nas ostatnio syrop na męczący kaszel z czosnku, miodu, cytryny i mleka. Kluczowym składnikiem będzie imbir. To naprawdę fantastyczna roślina. Co prawda nasze babcie nie miały do niego dostępu, ale warto się do niego przekonać. Korzeń imbiru ma właściwości przeciwzapalne, antywirusowe i antybakteryjne. Ponadto zawarty w nim gingerol pomaga w leczeniu stanów zapalnych. Liczne mikroelementy i witaminy zawarte w imbirze wzmacniają organizm człowieka. Wystarczy tylko spożywać go w miarę...

Przeczytaj
syrop z imbiru przepis
Flickr
Newsy Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Przepis prostszy niż ci się wydaje
Męczy cię chrypka i kaszel? Przyrządź ten prosty, domowy syrop na przeziębienie!
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Przez pandemię każdy, nawet najmniejszy objaw przeziębienia wzbudza w nas teraz niepokój. Jednak ból gardła, lekka gorączka i ogólne osłabienie nie oznaczają od razu zakażenia koronawirusem. Przeziębienie, grypa i inne sezonowe infekcje nie zniknęły i nadal możemy się nimi zarazić. Dodaj sobie sił! W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o swoją odporność. Organizm osłabiony przez typowo jesienną pogodę, czyli zimny, porywisty wiatr, a do tego często deszcz i mgłę, jest dużo bardziej podatny na choroby niż latem. Z tego powodu należy wzmacniać go jak tylko się da – a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi! Przepis na domowy syrop na kaszel Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych składników: Korzeń imbiru Dwie duże cytryny Miód Goździki całe Przygotowanie Cytryny umyj, przekrój na pół i wyciśnij sok. Imbir obierz i pokrój w cienkie plastry. Do słoika wlej sok z cytryny, dodaj kilka łyżek miodu, imbir oraz goździki. Dokładnie zamieszaj. Zakręć słoik i wstaw do lodówki na jedną dobę. I gotowe! Syrop należy spożywać kilka razy dziennie w herbacie lub jedząc go po prostu łyżeczką. Czy jest bezpieczny? Część osób może mieć wątpliwości czy ostry i rozgrzewający imbir jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, karmiących oraz małych dzieci. Odpowiadamy – mogą bez przeszkód stosować syrop z imbiru! Jednakże trzeba pamiętać o tym, że korzeń imbiru można podawać dzieciom dopiero powyżej 12. miesiąca życia. Również matki karmiące niemowlęta poniżej 3. miesiąca życia nie powinny jeść imbiru. Zmienia on smak mleka, który może nie odpowiadać dziecku.

Przeczytaj
Syrop wzmacniający
Pixabay/piviso
Zdrowie W mig poradzi sobie z katarem i grypą. Cudowny, babciny przepis na syrop uzdrawiający. Nie ma lepszego
 
Przepisy na domowe przetwory to nie tylko dżemy i konfitury. Tym razem przedstawiamy wam niezawodną, babciną recepturę, która pomoże wam w walce z przeziębieniem.
Aleksandra Jaworska
listopad 09, 2020

Mówi się, że babcie mają magiczne moce. Nic nie smakuje też lepiej niż babcine pierogi, czy szarlotka. Babcie, jak nikt inny, znają również lecznicze właściwości ziół.  W walce z chorobą leki powinny być ostatecznością. Szczególnie silne antybiotyki, które dzięki mocnemu działaniu na jedno pomagają, na drugie szkodzą. Dużo rozsądniej zadbać o swój układ immunologiczny zawczasu. Odporność zdobyta jeszcze przed falą jesiennych wirusów odpłaci się z nawiązką. Profilaktyka jest równie ważna co grzeczne realizowanie lekarskich zaleceń. Wystarczy mieć babcię i wystarczający poziom pokory, by czerpać z jej wiedzy jak najwięcej. Domownicy starszego pokolenia często z przeziębieniami radzili sobie sami. Ziołowe syropy z miodem były na porządku dziennym. Jak zrobić syrop? Mogłoby się wydawać, że syrop domowej roboty nie dorówna aptecznym specyfikom. Nic bardziej mylnego! Skuteczność domowych syropów jest równie duża. Co więcej, w syropie domowej roboty znajdziemy tylko naturalne składniki. Syrop na katar i grypę 2 łyżki czosnku przepuścić przez praskę, dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny i wymieszać z kilkoma łyżkami miodu lipowego albo spadziowego. Tak przygotowany, prosty syrop należy zażywać po łyżeczce, dla wzmocnienia efektu, nawet kilka razy dziennie.  Dobrym dodatkiem do miodu jest też starty imbir, który w naturalny sposób podnosi naszą odporność. Jeśli konsystencja syropu wydaje się nam zbyt ciężka, wystarczy rozpuścić we wrzątku sok z cytryny i starty imbir. Napój imbirowy można pić właściwie bez limitu! Nic tylko dziękować naturze. I babci!   Źródło: Sekrety-zdrowia.org    

Przeczytaj
Przeziębienie
Pixabay/Renate Köppel
Zdrowie Szybko wzmocnisz odporność syropem z 3 składników. Pij codziennie, a zarazki będą się trzymały od ciebie z daleka
Czas jesienno - zimowy to nie najlepszy okres dla zdrowia. Zmiana temperatury i brak słońca mogą zepsuć naszą odporność. Co robić, by przetrwać ten czas w zdrowiu?
Aleksandra Jaworska
listopad 14, 2020

O  odporność warto dbać nie tylko na fali pandemii, ale i w mało optymistyczną porę roku jaka jest jesień. Odporność przyda się również latem. Na jej utrzymanie znajdziecie w sieci całe mnóstwo sposobów. Jednak tylko niektóre działają skutecznie i długoterminowo. W zależności od wybranej metody możemy zdecydować się na sposoby wymagające cierpliwości lub te nieco mniej skuteczne, ale znacznie szybsze. Czasami łatwa receptura potrafi zdziałać cuda. Mowa o prostym syropie z imbiru, cytryny i miodu!  Infekcje dróg oddechowych Kaszel i katar to najbardziej znane połączenie. Szczególnie jeśli zaczyna się infekcja, która błyskawicznie kładzie nas do łóżka. To znak, że nasza odporność wymaga wsparcia, a organizm w starciu z chorobą potrzebuje dodatkowego ratunku.  Na infekcje górnych dróg oddechowych syrop z imbiru, cytryny i miodu działa bezkonkurencyjnie. Ze względu na swój bogaty we właściwości skład, podniesie odporność również po odbytym procesie chorowania. To pewna inwestycja w twoje zdrowie! Ochrona organizmu Przyglądając się imbirowi i cytrynie z dodatkiem miodu, znajdziemy w ich połączeniu szereg cennych dla organizmu właściwości. Syrop z imbiru, cytryny i miodu potrafi łagodzić objawy infekcji. Przede wszystkim to proste połączenie: antybakteryjne i przeciwwirusowe. Wszystko za sprawą gingerolu, który wzmacnia i pomaga działać przeciwzapalnie. Do tego mikstura to wartościowy zbiór witamin - A,C, B, czy E. W syropie znajdziemy żelazo, magnez, wapń, krzem oraz fosfor.  Miód ma właściwości wykrztuśne, ale i rozgrzewające.  Jak zrobić syrop? Potrzebne będą 3 cytryny, ok. 5 centymetrowy korzeń imbiru i ulubiony miód. Z cytryny usuwamy pestki. Imbir należy obrać i zetrzeć na drobnej...

Przeczytaj