Ból kolan zaczyna doskwierać po 40. roku życia. Niektórzy zmagają się z nim już od młodości, inni zaczynają go doświadczać wraz z upływającym czasem. Reumatyzm i zapalenie stawów to coś, co dotyka ogromną część społeczeństwa w średnim i starszym wieku. Warto złagodzić ich objawy przy pomocy  popularnej rośliny jadalnej.  

To naturalne remedium to kolendra. Jej właściwości zdrowotne są wykorzystywane do leczenia i łagodzenia objawów różnych chorób i schorzeń. Niestety, niewiele osób ma tego świadomość, a bardzo skorzystałoby na tym ich zdrowie. 

Wpływ kolendry na zdrowie i organizm?

Ta roślina wykorzystywana jest powszechnie w kuchni europejskiej. Jednak oprócz zastosowań kulinarnych, ma także wiele właściwości prozdrowotnych: 

Zobacz także:

  • pomaga przy zatruciach pokarmowych i podrażnieniu żołądka, 

  • usprawnia procesy trawienia, 

  • poprawia funkcjonowanie wątroby, 

  • stabilizuje poziom cholesterolu, 

  • przynosi ulgę w bólu gardła i owrzodzeniach jamy ustnej, 

  • zmniejsza poziom cukru we krwi, 

  • pomaga w zapaleniu spojówek, 

  • zapobiega formowaniu się kamieni nerkowych, 

  • łagodzi stany zapalne kolan i stawów biodrowych. 

Nasiona kolendry na ból stawów

Kolendra to nie tylko zielone listki. Na rynku dostępne są również nasiona tej rośliny. Można stosować je miejscowo, w przypadku bólu reumatycznego, jak również przygotować z nich odwar do użytku wewnętrznego. 

Aby zrobić maść na stawy, należy rozgnieść w moździerzu nasiona i wymieszać z miodem. Następnie posmarować bolące miejsca. 

Z kolei odwar z nasion kolendry przygotowuje się, wsypując łyżeczkę rozgniecionych ziaren do wrzątku (szklanka) i parząc 5 minut. 

Przepis na odwar z liści kolendry i natki pietruszki na bolące stawy 

Składniki: 

  • natka pietruszki 

  • liście kolendry 

  • zimna woda 

Przygotowanie: 

  1. Posiekajcie natkę pietruszki oraz garść liści kolendry. Wrzućcie wszystko do garnka i zalejcie zimną wodą. 

  1. Gotujcie na wolnym ogniu przez około 10 minut. Zostawcie pod przykryciem do ostygnięcia. 

  1. Wystudzony odwar przelejcie do słoja i wstawcie do lodówki. Możecie przyrządzić od razu tyle odwaru, by wystarczyło na kilka dni. 

  1. Pijcie jedną szklankę dziennie. Jest to wystarczająca dawka na złagodzenie objawów bólowych towarzyszących zapaleniu stawów. 

  1. Kolor waszego moczu ulegnie zmianie po kilku dniach, a nerki rozpoczną usuwanie nadmiaru szkodliwych produktów przemiany materii.  

Źródło: cotozachoroba.pl, krokdozdrowia.pl