Dopadł was ból kolan? To popularne zioło to remedium na choroby reumatyczne
AdobeStock
Newsy

Dopadł was ból kolan? To popularne zioło to remedium na choroby reumatyczne 

To zioło łagodzi bóle stawów i objawy chorób reumatycznych. W celach leczniczych wykorzystuje się zarówno jego liście, jak i nasiona. Możecie je kupić w prawie każdym sklepie.

Ból kolan zaczyna doskwierać po 40. roku życia. Niektórzy zmagają się z nim już od młodości, inni zaczynają go doświadczać wraz z upływającym czasem. Reumatyzm i zapalenie stawów to coś, co dotyka ogromną część społeczeństwa w średnim i starszym wieku. Warto złagodzić ich objawy przy pomocy  popularnej rośliny jadalnej.  

To naturalne remedium to kolendra. Jej właściwości zdrowotne są wykorzystywane do leczenia i łagodzenia objawów różnych chorób i schorzeń. Niestety, niewiele osób ma tego świadomość, a bardzo skorzystałoby na tym ich zdrowie. 

Wpływ kolendry na zdrowie i organizm?

Ta roślina wykorzystywana jest powszechnie w kuchni europejskiej. Jednak oprócz zastosowań kulinarnych, ma także wiele właściwości prozdrowotnych: 

  • pomaga przy zatruciach pokarmowych i podrażnieniu żołądka, 

  • usprawnia procesy trawienia, 

  • poprawia funkcjonowanie wątroby, 

  • stabilizuje poziom cholesterolu, 

  • przynosi ulgę w bólu gardła i owrzodzeniach jamy ustnej, 

  • zmniejsza poziom cukru we krwi, 

  • pomaga w zapaleniu spojówek, 

  • zapobiega formowaniu się kamieni nerkowych, 

  • łagodzi stany zapalne kolan i stawów biodrowych. 

Zobacz także
Kwiaty z klonu można zrobić w cieście, a napar  regeneruje stawy, oczyszcza krew i poprawia pamięć

Napar z kwiatów klonu regeneruje stawy, oczyszcza krew i poprawia pamięć. Można zrobić je też w cieście

Skuteczna maść na bolące stawy. Ta stara receptura z jadalnych składników przyniesie im ulgę

Skuteczna maść na bolące stawy. Ta stara receptura z jadalnych składników przyniesie im ulgę

Nasiona kolendry na ból stawów

Kolendra to nie tylko zielone listki. Na rynku dostępne są również nasiona tej rośliny. Można stosować je miejscowo, w przypadku bólu reumatycznego, jak również przygotować z nich odwar do użytku wewnętrznego. 

Aby zrobić maść na stawy, należy rozgnieść w moździerzu nasiona i wymieszać z miodem. Następnie posmarować bolące miejsca. 

Z kolei odwar z nasion kolendry przygotowuje się, wsypując łyżeczkę rozgniecionych ziaren do wrzątku (szklanka) i parząc 5 minut. 

Przepis na odwar z liści kolendry i natki pietruszki na bolące stawy 

Składniki: 

  • natka pietruszki 

  • liście kolendry 

  • zimna woda 

Przygotowanie: 

  1. Posiekajcie natkę pietruszki oraz garść liści kolendry. Wrzućcie wszystko do garnka i zalejcie zimną wodą. 

  1. Gotujcie na wolnym ogniu przez około 10 minut. Zostawcie pod przykryciem do ostygnięcia. 

  1. Wystudzony odwar przelejcie do słoja i wstawcie do lodówki. Możecie przyrządzić od razu tyle odwaru, by wystarczyło na kilka dni. 

  1. Pijcie jedną szklankę dziennie. Jest to wystarczająca dawka na złagodzenie objawów bólowych towarzyszących zapaleniu stawów. 

  1. Kolor waszego moczu ulegnie zmianie po kilku dniach, a nerki rozpoczną usuwanie nadmiaru szkodliwych produktów przemiany materii.  

Źródło: cotozachoroba.pl, krokdozdrowia.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Liście laurowe
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Kuracja liściem laurowym trwa tylko 3 dni i działa cuda. To najlepszy lek na...
Liście laurowe dodajecie zazwyczaj do rosołu. To nie jedyny sposób, w jaki możecie ich użyć. Będziecie zdziwieni, jak cenne posiadają właściwości.

Liście laurowe to zioło, które ma liczne właściwości lecznicze. Od trawiennych , po walkę z cholesterolem i infekcjami dróg oddechowych. Leczyć możecie się w domu. Znamy pewne metody. Liście laurowe nie tylko do stosowania w kuchni Najbardziej podstawowym zastosowaniem liście laurowych jest dodawanie ich do zup. Właśnie one pozwalają wydobyć z gotowanych warzyw odpowiedni aromat. Liść laurowy to także doskonała przyprawa wzbogacająca smak domowych wędlin, pieczonych mięs i kiełbas. Właściwości liści laurowych Nazywa się je bobkowymi lub bobkowym zielem. Zawarte w liściach olejki eteryczne mają działanie bakteriobójcze. Z kolei węglowodany liści mają zdolność do usuwania złego cholesterolu, chroniąc układ sercowo-naczyniowy. Jeżeli macie problemy w tym obszarze, pamiętajcie o liściach laurowych. Liście będą doskonałym pomocnikiem przy gojeniu się ran. Mogą ponadto wesprzeć leczenie chorych stawów i bólów reumatycznych. Jeśli lubicie popijać cały dzień gorące napary, polecamy zalanie ich wrzącą wodą i gotowanie przez kilka minut. Odcedzony napój można popijać przez cały dzień. Napar z liści laurowych ma również właściwości pielęgnacyjne - doskonale tonizuje skórę i łagodzi stany zapalne. Poza tym, dzięki właściwościom bakterio- i grzybobójczym, może pomóc osobom zmagającym się z łupieżem i trądzikiem. Liście laurowe naprawdę działają na skórę. Przyprawa występuje naturalnie na południu Europy, w północnej Afryce i na zachodzie Azji. Obecnie liście laurowe znajdują zastosowanie głównie w kuchni. Dawniej liść laurowy miał także inne zastosowanie - w czasach starożytnych tworzono z niego wieńce, które zdobiły głowy ważnych osób. Napój z liści laurowych ma silne działanie oczyszczające...

Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy .
Adobe Stock
Newsy
Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy
Pachnące kwiaty i smaczne owoce czarnego bzu, mają właściwości lecznicze. O czym pamiętać, żeby faktycznie leczyły?

Jeśli spełnicie ten jedyny warunek i zbierzecie odpowiednie owoce, ich leczniczymi właściwościami będziecie się cieszyć przez całą zimę. Podpowiadamy jak zrobić sok, który w największe mrozy nie tylko rozgrzeje, ale też pomoże w walce z przeziębieniem. Skąd się biorą opowieści o trującym czarnym bzie? Wszystko zaczęło się od doniesień, że po zjedzeniu przetworów z czarnego bzu ktoś poczuł się źle, ktoś miał bóle brzucha, a ktoś nawet wymioty. Specjaliści potwierdzają, że wystąpienie takich dolegliwości jest możliwe. Mają jednak miejsce wyłącznie wtedy, gdy zjemy niedojrzałe owoce rośliny. Wniosek z tego taki, że przetwory należy przygotowywać, gdy upewnimy się, że używamy dojrzałych jagód. Dodatkowo trzeba pamiętać, że owoce bzu, to twarde jagody, których nie jada się na surowo.  Dolegliwości po zjedzeniu niedojrzałych owoców czarnego bzu nie są bardzo silne, to raczej objawy niestrawności niż poważnego zatrucia, lepiej jednak ich unikać i cieszyć się wyłącznie zdrowotnym działaniem owoców tego krzewu.  Na co pomaga czarny bez? Właściwości zdrowotne tej rośliny są przydatne szczególnie jesienią. Przetwory z czarnego bzu nie tylko pomogą obniżyć gorączkę i złagodzić kaszel, ale dzięki dużej zawartości witamin i minerałów, wzmocnią organizm i pozwolą szybciej zwalczyć infekcje. Właściwości lecznicze owoców czarnego bzu Owoce tej rośliny to prawdziwa roślinna apteczka. Zawierają szereg witamin, w tym: witaminę C i A, sole mineralne, w tym: wapń, potas, sód, glin i żelazo. Ponadto, zawierają glikozydy, pektyny, garbniki i kwasy owocowe. Owoce czarnego bzu mają też działanie napotne i przeciwbólowe oraz moczopędne i lekko przeczyszczające. Powstają z nich preparaty doskonale oczyszczające z produktów...

Dodawajcie ten olej do sałatek, a rozprawicie się z wieloma dolegliwościami
Adobe
Newsy
Olej z wiesiołka: właściwości i zastosowanie
Ten znany i niedoceniany olej ma naprawdę niesamowite właściwości. Wiele osób wie, że można go łykać w kapsułkach, ale mało kto słyszał o tym, że można go też dodawać do sałatek. Jest niesamowicie zdrowy!

Poznajcie właściwości oleju z wiesiołka. Ten olej jest jednym z nielicznych naturalnych źródeł GLA, kwasu gamma-linolenowego. Pomaga na wiele dolegliwości. Olej z wiesiołka jest bardzo znany i szeroko stosowany w formie kapsułek, które możecie połknąć. W sklepach ze zdrową żywnością i sklepach internetowych dostaniecie go jednak w formie płynnej. Dowiedzcie się jakie właściwości ma olej z wiesiołka i jak powinniście go stosować, by jak najwięcej czerpać z tego niezwykłego oleju. Co to jest olej z wiesiołka? Olej tej jest pozyskiwany (jak sama nazwa wskazuje) z rośliny: wiesiołka dwuletniego. Wiesiołek wywodzi się z Ameryki Północnej, ale rośnie obecnie w wielu regionach, w tym w Polsce. Z wiesiołka pozyskuje się nasiona, a następnie wytłacza z nich olej. Olej bogaty jest w zdrowy, nienasycony kwas tłuszczowy zwany kwasem linolowym, oraz niesamowity kwas tłuszczowy gamma-linolenowy, który odpowiada za większość właściwości oleju z wiesiołka. Właściwości oleju z wiesiołka Olej z wiesiołka jest źródłem rzadkiego, ale niezwykle cennego kwasu tłuszczowego: kwasu gamma-linolenowego (GLA). Ma on ponadprzeciętne właściwości przeciwzapalne, dzięki którym dobrze radzi sobie z wieloma chorobami i dolegliwościami. Sprawdźcie, na co pomaga olej z wiesiołka: Poprawia stan stawów – szczególnie polepsza stan osób chorych na reumatyzm i RZS (Reumatoidalne Zapalenie Stawów). Pomaga w egzemie (Atopowym Zapaleniu Skóry) – można stosować go zewnętrznie, smarując zmiany skórne, ale też pić dla zdrowia. Poprawia stan skóry i włosów – niektórzy chwalą sobie olej z wiesiołka jako substancję, która pomogła im uporać się z trądzikiem. Regularnie picie oleju z wiesiołka poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Wzmacnia...

Te owoce pomagają na żołądek i jelita, zmniejszają ryzyko zawału i udaru. Jedzcie je zimą
Adobe Stock
Newsy
Te niedoceniane owoce pomagają na żołądek i jelita. Zmniejszają ryzyko zawału i udaru
Jagody tej rośliny zbiera się późną jesienią. Są bardzo cierpkie w smaku, ale pozbędziemy się go, gdy zamrozimy owoce, lub zbierzemy je po pierwszych przymrozkach.

Jeśli tarnina kojarzy wam się z cierniowymi krzewami, to jest to bardzo trafne skojarzenie. W przeszłości była wykorzystywana do budowy zasieków i umocnień, z powodu gęstych i raniących gałęzi. Dziś można jeszcze zobaczyć nieprzebrane żywopłoty, chroniące dostępu do prywatnych posesji. Jednak tarnina ma też szerokie działanie prozdrowotne. Jak jej używać? Podpowiadamy. Jak przygotować napar i odwar z tarniny? Napar przygotowuje się z kwiatów tarniny.  1 łyżeczkę ususzonych kwiatów zalewamy szklanką wrzącej wody i przykrywamy do zaparzenia. Po około 10 minutach, napar jest gotowy. Odwar z kolei przygotowujemy z owoców tarniny.  1 łyżką stołową owoców zalewamy szklanką letniej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 3 minuty. Odcedzamy wywar, studzimy przez 15 minut, a następnie rozcieńczamy ciepłą wodą w proporcji 1:1. Dlaczego mówimy naparze i odwarze? Czym się różnią, poza użyciem w powyższym przepisie  innych części roślin? Odwar, napar i macerat Wszystko zależy od ilości użytej wody, formy użytych owoców czy ziół i technologii przygotowania. Od tego jak przygotujemy syrop, zależą jego właściwości, czyli jakie substancje przenikną do roztworu i jaka będzie jego trwałość. W warunkach domowych, używając kwitnących wiosną kwiatów tarniny lub dojrzewających jesienią owoców, możemy przygotować każdy z trzech wymienionych syropów. Czym się różnią i jak je przyrządzić? Napar Aby przygotować napar, odmierzamy zaleconą w przepisie ilość owoców i zalewamy podaną ilością gorącej wody. Odstawiamy na 15 minut podtrzymując temperaturę, a następnie przecedzamy przez gazę. Odwar W tym przypadku używamy całych lub rozdrobnionych owoców i zalewamy je...