kostka rosołowa przepis
Gotujmy.pl/oziri
Newsy

Domowy zamiennik kostki rosołowej jest prosty do zrobienia. A do tego dużo zdrowszy i smaczniejszy

Nie wyobrażasz sobie gotowania bez kostki rosołowej? Gdy dowiesz się, ile jest w niej chemii i konserwantów, to szybko zmienisz sposób gotowania. Lub... zrobisz domową kostkę rosołową!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Bądźmy szczerzy – jeśli używamy kostki rosołowej, to nie możemy tego nazywać wykwintnym gotowaniem. Kostka to tak naprawdę sprasowane przyprawy, olej i glutaminian monosodowy, czyli wzmacniacz smaku. Kto stara się gotować bez dodatku konserwantów i niezdrowych dodatków ten kostki rosołowej nawet nie dotyka. Jednak zdecydowanie skraca ona czas gotowania wielu potraw – co więc należy zrobić? Na przykład przygotować własne, domowej roboty kostki rosołowe!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowe zawsze najlepsze

Lubimy się chwalić, że wszystko przygotowujemy same i nasze jedzenie jest zdrowe. Ale czy rzeczywiście takie jest, jeśli używamy kostki rosołowej? Tej przyprawie daleko jest do naturalności, a wiele osób nawet nie wie jak zrobić bez niej rosół! Ktoś jeszcze pamięta jak dawniej robiono zupy na kościach? Były znacznie zdrowsze i smaczniejsze, ale niestety ich przygotowywanie zabierało znacznie więcej czasu, stąd popularność kostki rosołowej.

Zobacz także

Przepis na kostkę rosołową

Jeżeli nie możecie żyć bez tej przyprawy, to zróbcie jej domową wersję! Jest znacznie zdrowsza i nie zawiera konserwantów. Przygotujcie:

  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 marchwie
  • Pół selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • Zieloną część z 1 pora
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 łyżki koperku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki lubczyku
  • 70g soli
  • 3 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • Łyżka pieprzu
  • Łyżeczka bazylii suszonej
  • Łyżka pietruszki suszonej
  • Foremki do babeczek

Przygotowanie

  1. Warzywa (oprócz pora i cebuli) obrać, posiekać drobno i zblendować.
  2. Cebulę i por posiekać i zeszklić na patelni. Następnie dodać zblendowane warzywa, wlać ¼ szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 15 minut co jakiś czas mieszając.
  3. Dodać wszystkie przyprawy i zamieszać.
  4. Całość przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  5. Po wyjęciu z lodówki przełożyć mieszankę do małych foremek na babeczki, a następnie włożyć do zamrażarki.
  6. Gotowe! Ponieważ domowe kostki rosołowe nie zawierają konserwantów, należy je przechowywać w zamrażarce, żeby się nie zepsuły.
schab suszony w piekarniku
Gotujmy.pl
Newsy Nie ma nic pyszniejszego od domowej wędliny. Zdradzamy przepis na delikatny i kruchy schab, suszony w piekarniku
Zbliżające się święta to dobry czas, by wypróbować nieco bardziej czasochłonne przepisy. Fakt, że zajmują dużo czasu doskonale rekompensuje ich niesamowity smak!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Masz w domu alergików? Starasz się odżywiać zdrowo? Jeśli tak, to pewnie wiesz jak trudno jest kupić dobrą wędlinę bez ulepszaczy i konserwantów. A gdy już taką znajdziesz, to jest bardzo droga! Rozwiązaniem jest przygotowywanie domowych wędlin – dzięki temu masz pewność, że są one wolne od konserwantów  i innych składników niebezpiecznych dla zdrowia lub powodujących alergię. Przygotowanie własnoręcznie robionego schabu nie jest bardzo trudne – sprawdźcie, jak to zrobić! Domowa szynka Nie ma chyba nic lepszego, niż zapach suszącej się na sznurku aromatycznej wędliny. Kiedyś był to w domach częsty widok, który dziś znamy tylko zza lady mięsnego sklepu. Warto wrócić do starych zwyczajów i zrobić suszony schab w domu! Potrzebny jest do tego tylko piekarnik i odrobina cierpliwości. Domowe wędliny są zdrowe, smaczne, a ich przygotowanie daje mnóstwo satysfakcji! Któż nie chciałby po usłyszeniu pochwały za pyszną szynkę móc powiedzieć „Sama ją zrobiłam”! Takim suszonym schabem z pewnością zaimponujecie gościom podczas świąt. Doskonale nada się także jako zimna przekąska podczas zabawy sylwestrowej w gronie przyjaciół! Przepis na schab suszony w piekarniku Aby zrobić domowy schab suszony, przygotuj: 1,5-2kg schabu wieprzowego 3 ząbki czosnku Łyżka suszonej papryki wędzonej 2 łyżki cukru 2 łyżki soli Łyżka soli do peklowania Łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą. Natrzyj nimi schab, a pozostałą część wysyp na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziesz piec mięso. Wstaw naczynie do lodówki na 3 doby. Co kilkanaście godzin usuwaj wypływające ze schabu soki i obracaj mięso na drugą stronę podsypując je solą i pieprzem. Po trzech dniach wyjmij schab z...

Przeczytaj
mintaj w galarecie
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy Lubisz rybę w galarecie? Wypróbuj ten przepis - już nigdy nie zrobisz jej inaczej
Galareta z dodatkiem białej ryby i warzyw podana w ten sposób zrobi wrażenie na wszystkich gościach.
Magda Borucińska
grudzień 16, 2020

Ryba w galarecie to niezwykle popularna przekąska, która często gości na świątecznych stołach. Zazwyczaj używamy do niej karpia, ale w poniższym przepisie znajdziecie dodatek delikatnego mintaja. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, ale niezwykle efektowna, dzięki fantazyjnie wyciętym warzywom. Z pewnością zrobi wrażenie i każdy spyta o to, jak osiągnęliście taki efekt. Jak przygotować galaretkę z rybą? Najlepiej w jednakowych plastikowych pudełeczkach, na przykład po jogurcie, serku lub musztardzie. Dzięki temu wszystkie galaretki będą miały ten sam rozmiar i kształt. Mintaj w galarecie Składniki Pół kilograma mrożonego mintaja 2 marchewki 2 pietruszki Pół selera Puszka groszku konserwowego 3 łyżki żelatyny Przyprawa typu jarzynka lub vegeta Kilka ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Pieprz i sól do smaku Przygotowanie Rozmroźcie rybę, a następnie dobrze osuszcie za pomocą ręcznika papierowego. Pokrójcie mintaja na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa obierzcie, dokładnie umyjcie i zalejcie wodą w dużym garnku. Dodajcie wszystkie przyprawy do smaku i gotujcie do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Wywar przecedźcie przez gęste sitko. Zagotujcie go ponownie i włóżcie pokrojonego mintaja. Gotujcie przez mniej więcej 3 minuty i delikatnie wyjmijcie rybę za pomocą łyżki cedzakowej. Na dno plastikowych pojemniczków połóżcie plasterki marchewki – możecie wykrawać w ich środku różne wzory i wypełniać je np. selerem lub pietruszką. Wsypcie po łyżeczce przepłukanego wodą i odsączonego groszku konserwowego. Na warzywach ułóżcie kawałki mintaja. Ponownie ułóżcie warstwę warzyw. Wywar zagotujcie, dodajcie żelatynę i dobrze wymieszajcie, aż się rozpuści. Doprawcie do...

Przeczytaj
pomidory
AdobeStock
Newsy Co zrobić z przejrzałymi pomidorami? Ta metoda sprawi, że wytrzeszczysz oczy. Proste i pyszne danie
Nie musisz już wyrzucać zleżałych pomidorów! Możesz z nich zrobić pyszną przekąskę - będziesz do tego potrzebować suszarki do grzybów i trochę cierpliwości.
Katarzyna Wyborska
grudzień 06, 2020

Masz w lodówce pomidory, które nie są już pierwszej świeżości? Nie wyrzucaj ich! Można z nich zrobić pyszne i aromatyczne danie! Nie tylko doskonale smakuje, ale też bardzo prosto się je przyrządza. Wystarczy tylko trochę pomidorów i przypraw. Wypróbuj koniecznie ten przepis – zobaczysz, że tak przygotowywane pomidory staną się hitem w twoim domu! Włoski przysmak Coraz popularniejsze w Polsce suszone pomidory, przybyły do nas z Włoch. To tam panuje zwyczaj suszenia małych pomidorków (odmiana rzymska) na słońcu, dzięki czemu zyskują one znacznie intensywniejszy smak. Może nie wyglądają zbyt apetycznie, ale są wspaniałym dodatkiem do sałatek i dań mięsnych! Nadają potrawom wyjątkowy smak i aromat. Pyszna jest także zalewa po takich pomidorkach, która świetnie się nadaje jako sos do sałatki. Przepis na domowe suszone pomidory Zaproście słoneczne Włochy do swojego domu i przygotujcie własne, suszone pomidory! Potrzebujecie suszarki do grzybów oraz tych składników: 3,5 kg pomidorów 15 g bazylii suszonej 10 liści świeżej bazylii 15 g suszonego oregano 15 g czosnku granulowanego 4 ząbki czosnku 4 kulki ziela angielskiego 5 g pieprzu kolorowego 5 g kolendry w ziarnach 0,5 l oliwy z oliwek Sól Przygotowanie Pomidory umyj i pokrój na równe, podłużne połówki. Przyprawy zmiel za pomocą moździerza i wymieszaj. Pomidory ułóż na kratce suszarki, posyp solą i przyprawami z moździerza. Następnie suszymy pomidory przez kilka godzin pamiętając o tym, by co jakiś czas zmieniać wysokość kratek. Gdy pomidory będą już wysuszone, pora zabrać się za zalewę! Oliwę z oliwek podgrzewamy w garnku do momentu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Teraz przekładamy pomidory do słoików na ogórki i do...

Przeczytaj
galaretka drobiowo wieprzowa
Gotujmy.pl/Gosia47-47
Newsy To połączenie zachwyca nawet najbardziej wybrednych - galaretka drobiowa z dodatkiem...
Galaretka to jedna z tradycyjnie przygotowywanych świątecznych przystawek. Ta z dodatkiem mięsa idealnie sprawdzi się podczas pierwszego lub drugiego dnia świąt.
Magda Borucińska
grudzień 17, 2020

Wytrawna galareta na świątecznym stole zazwyczaj pojawia się w wersji rybnej. W najpopularniejszej wersji jest to karp, czasem decydujemy się również na białe mięso mintaja. Jeśli zdecydujecie się podać galaretkę z mięsem polecamy delikatnego kurczaka. W poniższym przepisie został połączony z chudą szynką. Wprost zakochacie się w tym połączeniu smakowym.  Jak podawać galaretę drobiową? Możecie tradycyjnie przygotować ją w foremkach, jednakowych filiżankach lub kubeczkach po jogurcie. Doskonale sprawdzą się również większe silikonowe papilotki. Ponieważ galareta jest przejrzysta możecie zrobić ją w szklanych pucharkach – doskonale będzie widać wszystkie składniki. Tak elegancko podane danie z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Do tej przekąski warto podać gościom ćwiartki cytryny, odrobinę octu oraz pieczywo. Przepis na galaretkę drobiowo-wieprzową  Składniki 8 udek z kurczaka 80 dag surowej szynki wieprzowej 2 kostki rosołowe 5 jajek 2 marchewki Mała puszka kukurydzy Posiekany koperek Posiekany koperek sól i pieprz do smaku Przyprawa typu jarzynka lub vegeta Żelatyna Przygotowanie Wlejcie do dużego garnka 2 litry wody i włóżcie uda z kurczaka oraz szynkę. Wrzućcie obrane marchewki, kostki rosołowe i doprawcie solą. Gotujcie całość aż zmięknie. W osobnym garnku ugotujcie jajka na twardo. Wyjmijcie z garnka mięso i marchewki. Przyprawcie rosół vegetą oraz solą i pieprzem do smaku i dodajcie żelatynę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Miękkie mięso wystudźcie i oddzielcie je od kości i skóry. Podzielcie na mniejsze kawałki. Na spodzie małych pojemniczków połóżcie po plasterku marchewki, ćwiartce jajka, odrobinę posiekanego koperku i kukurydzę konserwową. Na warzywa włóżcie...

Przeczytaj