
Domowy zamiennik kostki rosołowej jest banalnie prosty do zrobienia. A do tego dużo zdrowszy i smaczniejszy
Bądźmy szczerzy – jeśli używamy kostki rosołowej, to nie możemy tego nazywać wykwintnym gotowaniem. Kostka to tak naprawdę sprasowane przyprawy, olej i glutaminian monosodowy, czyli wzmacniacz smaku. Kto stara się gotować bez dodatku konserwantów i niezdrowych dodatków ten kostki rosołowej nawet nie dotyka. Jednak zdecydowanie skraca ona czas gotowania wielu potraw – co więc należy zrobić? Na przykład przygotować własne, domowej roboty kostki rosołowe!
Domowe zawsze najlepsze
Lubimy się chwalić, że wszystko przygotowujemy same i nasze jedzenie jest zdrowe. Ale czy rzeczywiście takie jest, jeśli używamy kostki rosołowej? Tej przyprawie daleko jest do naturalności, a wiele osób nawet nie wie jak zrobić bez niej rosół! Ktoś jeszcze pamięta jak dawniej robiono zupy na kościach? Były znacznie zdrowsze i smaczniejsze, ale niestety ich przygotowywanie zabierało znacznie więcej czasu, stąd popularność kostki rosołowej.
Przepis na kostkę rosołową
Jeżeli nie możecie żyć bez tej przyprawy, to zróbcie jej domową wersję! Jest znacznie zdrowsza i nie zawiera konserwantów. Przygotujcie:
- 2 korzenie pietruszki
- 3 marchwie
- Pół selera
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 cebule
- Zieloną część z 1 pora
- 8 ząbków czosnku
- 3 łyżki koperku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki lubczyku
- 70g soli
- 3 łyżki mielonej słodkiej papryki
- Łyżka pieprzu
- Łyżeczka bazylii suszonej
- Łyżka pietruszki suszonej
- Foremki do babeczek
Przygotowanie
- Warzywa (oprócz pora i cebuli) obrać, posiekać drobno i zblendować.
- Cebulę i por posiekać i zeszklić na patelni. Następnie dodać zblendowane warzywa, wlać ¼ szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 15 minut co jakiś czas mieszając.
- Dodać wszystkie przyprawy i zamieszać.
- Całość przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Po wyjęciu z lodówki przełożyć mieszankę do małych foremek na babeczki, a następnie włożyć do zamrażarki.
- Gotowe! Ponieważ domowe kostki rosołowe nie zawierają konserwantów, należy je przechowywać w zamrażarce, żeby się nie zepsuły.