Domowy zamiennik kostki rosołowej.  Prosty do zrobienia, dużo zdrowszy i smaczniejszy
Adobe Stock
Newsy

Prosty przepis na domowy zamiennik kostki rosołowej. Pełnia smaku bez chemii i konserwantów

Nie wyobrażacie sobie gotowania bez kostki rosołowej? Gdy dowiecie się, ile jest w niej chemii i konserwantów, to szybko przestaniecie jej używać. Lub zrobicie domową kostkę rosołową!

Bądźmy szczerzy – gotowanie na kostce, to nie jest ani wykwintna, ani zdrowa kuchnia.  Kostka rosołowa, to sprasowane przyprawy, olej i glutaminian monosodowy, czyli wzmacniacz smaku. Jeśli ktoś stara się przygotowywać potrawy bez konserwantów i niezdrowych dodatków, to nie powinien nawet jej dotykać. Z drugiej strony, użycie kostki zdecydowanie skraca czas gotowania wielu potraw. Co więc należy zrobić? Proponujemy przygotować własne, domowej roboty paczuszki, pełne smaku!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego domowa kostka rosołowa jest lepsza od tej kupnej?

Czy ktoś jeszcze pamięta, jak dawniej przygotowywano tzw. „smak" zupy, gotowanej na kościach? Samodzielnie przyrządzone zupy, gotowane od początku do końca, były znacznie zdrowsze i smaczniejsze, jednak ich przygotowanie zajmowało bardzo dużo czasu.

Stąd tak duża popularność kostki rosołowej. Dodanie smaku zamkniętego w kostce, bardzo skraca czas spędzony w kuchni. Dziś wiele osób nawet nie wie, jak ugotować rosół bez kostki. Jednak ten dodatek pełen konserwantów, nie jest zdrowy. Nie można też powiedzieć, że są zdrowe dania, które przyrządzimy z tą przyprawą.

Przepis na domowa kostkę rosołową

Jeżeli nie możecie żyć bez tego dodatku, to zróbcie jego własną wersję! Jest znacznie zdrowsza i nie zawiera konserwantów.

Składniki:

  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 marchwie
  • Pół selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • Zielona część z 1 pora
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 łyżki koperku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki lubczyku
  • 70g soli
  • 3 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżka pietruszki suszonej
  • Foremki do babeczek

Przygotowanie:

  1. Warzywa (oprócz pora i cebuli) obieramy, drobno siekamy i blendujemy. 
  2. Cebulę i por posiekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy zblendowane warzywa, ¼ szklanki wody i dusimy pod przykryciem przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Do masy dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy.
  4. Całość przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  5. Po wyjęciu z lodówki przekładamy mieszankę do małych foremek na babeczki, a następnie wkładamy do zamrażarki.

Domowe kostki rosołowe są gotowe. Ponieważ nie zawierają konserwantów, należy je przechowywać w postaci zamrożonej, żeby się nie zepsuły.

Do czego używać domowych kostek rosołowych?

Możecie wykorzystać je do doprawienia rosołu i niemal każdej przygotowywanej zupy. Świetnie się sprawdzą do sosów, duszonych i pieczonych mięs czy marynat. Używajcie ich także do wszystkich tych potraw, do których stosujecie maggi. Własne kostki rosołowe, to najlepszy, smak wywaru warzywnego, pełnego aromatycznych przypraw.

Domowa kostka rosołowa? To możliwe. Już nigdy nie kupicie sklepowej SEO: Przepis na domową kostkę rosołową. Już nigdy nie kupicie takiej ze sklepu!
Gotujmy.pl/światzpiernika
Newsy
Przepis na domową kostkę rosołową. Już nigdy nie kupicie takiej ze sklepu!
Pyszna i aromatyczna kostka rosołowa bez konserwantów? To jak najbardziej możliwe. Przygotujcie ja z tego przepisu. Będziecie zachwyceni.

Nie jest łatwo zamknąć aromat warzyw i przypraw w małej objętości. Kostki rosołowe i bulionowe w dalszym ciągu są bardzo popularne w społeczeństwie, choć wiele osób już ich nie używa. Motywacja jest różna. Po pierwsze, kostki rosołowe są niezdrowe. Sklepowa kostka rosołowa jest pełna niezdrowego tłuszczu trans , soli i innych składników, których lepiej unikać we własnej diecie. Kolejnym powodem rezygnacji z kostek bulionowych jest ich smak. Po ich dodaniu wiele potraw faktycznie zyskuje głębszy aromat, jednak smak takich dań jest powtarzalny i identyczny. Jeśli przyprawiacie swoje zupy kostką bulionową, zagłuszacie smak świeżych składników, które zastosowaliście w zupie. Domowa kostka rosołowa Na szczęście jest możliwe skomponowanie domowej kostki rosołowej . Ma więcej smaku, jest naturalna i o wiele zdrowsza. Poznajcie najlepszy przepis na domową kostkę bulionową. Składniki na domową kostkę rosołową 2 korzenie pietruszki 3 marchewki Pół selera 2 łodygi selera naciowego Cebula 100 g pora Kilka ząbków czosnku 3 łyżki koperku 3 łyżki natki pietruszki 3łyżki lubczyku Kilka łyżeczek soli 2 łyżeczki pieprzu 5 łyżeczek papryki słodkiej Łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonej pietruszki Przygotowanie kostki rosołowej Warzywa obierzcie i oczyśćcie. Posiekajcie je za pomocą blendera lub tarki do warzyw. Cebulę i pora podsmażcie na oleju przez kilka minut. Dodajcie pozostałe warzywa i ok. 50 ml wody. Zmniejszcie gaz i duście przez ok. 20 minut, mieszając co jakiś czas. Dodajcie koperek, natkę pietruszki i lubczyk. Wyłączcie gaz. Dodajcie: sól, pieprz, paprykę słodką, suszoną bazylię i suszoną pietruszkę. Wymieszajcie z ciepłymi warzywami na patelni. Wyłóżcie do miseczki i...

Domowe kostki rosołowe
Gotujmy.pl/światzpiernika
Newsy
Skład popularnych kostek rosołowych przeraża. Zrobicie je sami z naturalnych składników, które macie w kuchni
Od lat powtarza się ostrzeżenia na temat używania kostek rosołowych. W swoim składzie mają one bowiem ogrom szkodliwych dla zdrowia substancji. Czym je zastąpić?

Rosół to jedna z najzdrowszych zup. Rozgrzewa, wzmacnia i doda wam energii. Sezon jesienno-zimowy to idealny czas na rosół w formie dania głównego. Pełen witamin i wartości odżywczych, stanowi domowy lek w sezonie przeziębień i grypy. Znamy sposób, jak go przyrządzić bez sięgania po kupne kostki rosołowe. Popularnym dodatkiem do rosołu jest kostka rosołowa Prawdziwym rosołem można nazwać wywar z warzyw i mięsa. Znajdziecie w nim warzywa takie jak: marchew, pietruszka, seler, ziele angielskie, liść laurowy, cebula i czosnek. Dodatkiem do wywaru jest też kostka rosołowa. Można z niej zrezygnować już na starcie i bez żalu. Co znajduje się w kostkach rosołowych? Ich głównym składnikiem są tłuszcze utwardzone, które można uznać za jedną z przyczyn miażdżycy. Odkładają się one w tętnicach, blokując przepływ krwi. Nie pełnią żadnej roli fizjologicznej w organizmie. Co więcej, podczas procesu utwardzania, powstają kwasy trans. Mają one szkodliwe dla organizmu działanie. Odpowiadają za procesy prozapalne, zauważa się, że są czynnikiem rozwoju nowotworów. Elementy, które znajdują się najwyżej na liście składników kostek, to także sól, olej planowy i wzmacniacze smaku. Ale na tym nie koniec! Kolejna substancja, którą znajdziecie we wszystkich kostkach, to  glutaminian sodu, czyli substancja mająca silna działanie uzależniające. Przyzwyczaja wasz organizm do nienaturalnego smaku, co z kolei powoduje, że smaki naturalne przestają być dla was odczuwalne. W kostkach rosołowych nie brakuje też soli, która w nadmiarze szkodzi podobnie jak cukier. Cukry, które wyczuwacie z kostce rosołowej pełnią rolę wypełniacza i powstają w efekcie rozkładu skrobi. Kostki rosołowe, choć mogą wydawać się łagodne i słodkawe, nie nadają się...

Ten popularny wzmacniacz smaku przynosi więcej szkody niż pożytku Oto dlaczego lepiej go nie używać
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny wzmacniacz smaku przynosi więcej szkody niż pożytku. Oto dlaczego lepiej go nie używać
Czasem gdy się spieszymy, zamiast długo gotować wywar z wielu składników, dosmakowujemy zupę czy sos gotowymi dodatkami smakowymi. Są wygodne, ale niezdrowe.

Często dodajecie kostek rosołowych czy innych sypkich mieszanek przypraw do zup? Wygodnie jest je dodać do własnego rosołu, z którego nie jesteście zadowoleni i jednym ruchem dołożyć do niego dużo więcej smaku. Przygotowując sosy, nawet nie musicie mieć bulionu, na którym go zrobicie, wystarczy, że użyjecie kostki rosołowej i baza na sos już jest. Jednak gotowe przyprawy rosołowe to nie jest zdrowy dodatek do dań. Wyjaśniamy, dlaczego są popularne, a jednak nie warto ich używać. Dlaczego kostki rosołowe są w każdym sklepie? To bardzo popularna i wygodna przyprawa. Pozwala szybko doprawić bulion czy sos, bez potrzeby długiego gotowania wieloskładnikowych wywarów. Kostki i inne mieszanki to produkty spożywcze, dostępne na rynku od lat. Nie zostały wycofane jako żywność zagrażająca zdrowiu, jak więc traktować ostrzeżenia, że to przyprawy szczególnie niebezpieczne dla zdrowia? Oczywiście chodzi o nadużywanie tych produktów. To nie jest żywność naturalna, niezawierająca dodatków czy nadmiaru soli. Przygotowanie sosu na kostce bulionowej czy dodanie kostki do zupy, nie spowodują zatrucia czy innych dolegliwości. Jednak opieranie kuchni na tych polepszaczach nie jest zdrowym rozwiązaniem polecanym przez lekarzy i dietetyków. Co zawierają kostki rosołowe i inne gotowe mieszanki? Przyjrzyjmy się jakie substancje zawarte w kostce powodują, że jest ona dodatkiem kuchennym niesprzyjającym zdrowemu odżywianiu: Sól Sól zawarta w kostkach poprawia smak potraw. Jednak nadmiar soli, a w każdej kostce jest jej dużo, nie pozostaje obojętny dla zdrowia. Nadmiar soli w diecie sprzyja rozwojowi tych chorób: Nadciśnienie tętnicze Udar mózgu Zawał serca Kamica nerkowa Osteoporoza Rak żołądka Otyłość Astma Demencja Tłuszcz W kostkach rosołowych...

Kostki rosołowe
Pexels/Karolina Grabowska
Newsy
Czy kostki rosołowe są zdrowe? Rozwiewamy wasze wątpliwości
Na temat kostek rosołowych powstało wiele mitów. Jedne mówią o tym, że można je śmiało stosować. Inne, że wręcz przeciwnie. Gdzie leży prawda?

Kostki rosołowe to doskonała baza dla każdej zupy. Pojawia się jednak pytanie, czy jest to rozwiązanie, które służy naszemu zdrowiu. Zobaczcie, co udało nam się ustalić w tej sprawie. Zupa na bazie bulionu Każda dobra zupa potrzebuje solidnej podstawy. Najczęściej jest to bulion, który często zastępujemy popularnymi kostkami rosołowymi, aby zaoszczędzić czas. Czy są one zdrowe? Czy dodawanie kostek do potraw może mieć jakieś przykre konsekwencje? To pytanie pojawia się w naszych głowach systematycznie. Całkiem zresztą słusznie.  Jeśli nie chcemy iść na tzw. łatwiznę, gotujemy bulion z warzyw i mięsa. Kostki rosołowe mają tę smakową przewagę, że są bardzo dobrze doprawione przyprawami. Ciężko odtworzyć ich smak w sposób naturalny i domowy. Nie dziwi więc fakt, że sięgamy po nie nagminnie. Skład ma znaczenie Jako wyedukowani konsumenci potrafimy już sprawnie czytać etykiety. Wystarczy zerknąć na skład kostek, by dowiedzieć się, czy mamy się faktycznie czego obawiać. Co znajdziemy w ich wnętrzu? Zazwyczaj mają w sobie: sól, tłuszcze roślinne i zwierzęce, aromaty, substancje wzmacniające smak i zapach. Do obfitej składnikowo zawartości dochodzą jeszcze glutaminian sodu, inozynian i guanylan disodowy. W kostkach nie zapomniano o walorach smakowych. Właśnie za nie odpowiadają głównie ekstrakty drożdżowe, cukier oraz w śladowych ilościach suszone warzywa. Niestety to jeszcze nie koniec. Każda kostka rosołowa ma w składzie skrobię ziemniaczaną, barwniki i kwas cytrynowy. Składniki najważniejsze, takie jak mięso i warzywa stanowią w kostkach symboliczne ilości. Za wspomniany wcześniej smak odpowiadają głównie wzmacniacze smaku. Gotowanie z kostkami przypomina zabawę w laboratorium. Zamiast rosołu wyczarujemy raczej chemiczny roztwór, który ani...