Bądźmy szczerzy – gotowanie na kostce, to nie jest ani wykwintna, ani zdrowa kuchnia.  Kostka rosołowa, to sprasowane przyprawy, olej i glutaminian monosodowy, czyli wzmacniacz smaku. Jeśli ktoś stara się przygotowywać potrawy bez konserwantów i niezdrowych dodatków, to nie powinien nawet jej dotykać. Z drugiej strony, użycie kostki zdecydowanie skraca czas gotowania wielu potraw. Co więc należy zrobić? Proponujemy przygotować własne, domowej roboty paczuszki, pełne smaku!

Dlaczego domowa kostka rosołowa jest lepsza od tej kupnej?

Czy ktoś jeszcze pamięta, jak dawniej przygotowywano tzw. „smak" zupy, gotowanej na kościach? Samodzielnie przyrządzone zupy, gotowane od początku do końca, były znacznie zdrowsze i smaczniejsze, jednak ich przygotowanie zajmowało bardzo dużo czasu.

Stąd tak duża popularność kostki rosołowej. Dodanie smaku zamkniętego w kostce, bardzo skraca czas spędzony w kuchni. Dziś wiele osób nawet nie wie, jak ugotować rosół bez kostki. Jednak ten dodatek pełen konserwantów, nie jest zdrowy. Nie można też powiedzieć, że są zdrowe dania, które przyrządzimy z tą przyprawą.

Przepis na domowa kostkę rosołową

Jeżeli nie możecie żyć bez tego dodatku, to zróbcie jego własną wersję! Jest znacznie zdrowsza i nie zawiera konserwantów.

Zobacz także:

Składniki:

  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 marchwie
  • Pół selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • Zielona część z 1 pora
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 łyżki koperku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki lubczyku
  • 70g soli
  • 3 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżka pietruszki suszonej
  • Foremki do babeczek

Przygotowanie:

  1. Warzywa (oprócz pora i cebuli) obieramy, drobno siekamy i blendujemy. 
  2. Cebulę i por posiekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy zblendowane warzywa, ¼ szklanki wody i dusimy pod przykryciem przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Do masy dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy.
  4. Całość przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  5. Po wyjęciu z lodówki przekładamy mieszankę do małych foremek na babeczki, a następnie wkładamy do zamrażarki.

Domowe kostki rosołowe są gotowe. Ponieważ nie zawierają konserwantów, należy je przechowywać w postaci zamrożonej, żeby się nie zepsuły.

Do czego używać domowych kostek rosołowych?

Możecie wykorzystać je do doprawienia rosołu i niemal każdej przygotowywanej zupy. Świetnie się sprawdzą do sosów, duszonych i pieczonych mięs czy marynat. Używajcie ich także do wszystkich tych potraw, do których stosujecie maggi. Własne kostki rosołowe, to najlepszy, smak wywaru warzywnego, pełnego aromatycznych przypraw.