Domowy sposób na kamień na zębach. Produkt z waszej kuchni rozprawi się z nim na dobre
Adobe Stock
Newsy

Domowy sposób na kamień na zębach. Produkt z waszej kuchni rozprawi się z nim na dobre

Biały uśmiech powinien być wizytówką każdej zadbanej osoby. Jednakże palenie papierosów, kawa, herbata, resztki pokarmu powodują powstawanie kamienia nazębnego. Jak się go pozbyć w domowych warunkach? 

Kamień nazębny potrafi popsuć nawet najpiękniejszy uśmiech. A każdy z was przecież chce się uśmiechać i rozmawiać swobodnie, bez zastanawiania się, czy widać niedoskonałości na zębach.  

Czym jest kamień nazębny i w jaki sposób powstaje?

Kamień nazębny jest niczym innym jak zmineralizowaną płytką nazębną, którą tworzą resztki pożywienia zmieszane ze śliną. Płytka taka zaczyna odkładać się na po kilkudziesięciu godzinach od ostatniego mycia zębów i zalega najczęściej w miejscach, do których trudno dotrzeć szczoteczką.   

Zazwyczaj kamień zajmuje najgłębiej osadzone zęby, a także przestrzenie między nimi oraz przy dziąsłach po wewnętrznej stronie łuku zębowego. Z pomocą w jego usuwaniu przyjdzie wam produkt, który z pewnością macie w szafce kuchennej. 

Jakie zastosowania ma soda oczyszczona? 

Soda oczyszczona jest powszechnie dostępna i bardzo tania. Jej cena nie przekracza kilkudziesięciu groszy. Jest substancją o zasadowym odczynie, jednak wykazuje lekko żrące działanie.  

Ma szereg zastosowań w gospodarstwie domowym, jak również w ogrodzie. Od kulinarnych, przez kosmetyczne, aż po te związane z nawożeniem roślin.  

Wielu z was wie zapewne o tym jak świetnie i szybko czyści i odkamienia sprzęty kuchenne. Czy poradzi sobie również z odkamienieniem zębów? Oczywiście, że tak. 

Zobacz także
Ta przyprawa wybiela zęby. Użyjcie jej zamiast chemicznego wybielacza, który może powodować podrażnienie

Tą przyprawą wybielicie zęby. Użyjcie jej zamiast chemicznego wybielacza, który może podrażniać

Jak usunąć kamień z czajnika? To proste. Zróbcie to naturalnie – bez chemii

Jak usunąć kamień z czajnika? Zróbcie to naturalnie, bez używania chemii

Domowy sposób na usunięcie się kamienia nazębnego 

Składniki: 

  • 1 łyżka sody oczyszczonej 

  • 1 łyżeczka soli 

  • 0,5 filiżanki ciepłej wody (przegotowanej)  

  • 0,5 filiżanki wody utlenionej (maksymalnie 3%) 

  • szczoteczka do zębów  

  • wykałaczka 

Sposób przygotowania i użycia: 

  1. Sodę oczyszczoną i sól połączcie ze sobą w miseczce. 

  1. Włosie szczoteczki przepłuczcie ciepłą, bieżącą wodą, a potem zanurzcie w przygotowanej mieszance soli i sody. 

  1. Wyszczotkujcie zęby i wyplujcie resztki z jamy ustnej. 

  1. Do płukania ust przygotujcie roztwór wody utlenionej i wody zwykłej. W tym celu połączcie pół filiżanki wody utlenionej z 0,5 szklanki ciepłej, przegotowanej wody i płuczcie tym jamę ustną przez około minutę. 

  1. Jeśli chcecie pozbyć się kamienia nazębnego z trudno dostępnych miejsc - użyjcie przygotowanych wcześniej wykałaczek. 

  1. Stosujcie tę metodę dwa razy w tygodniu, a wówczas kamień odejdzie w zapomnienie. 

Pamiętajcie, że czyszczenie sodą nie zastąpi codziennej higieny jamy ustnej. Jest jedynie jej poszerzeniem, dzięki któremu wasze zęby będą śnieżnobiałe. 

Źródło: cotozachoroba.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

sposoby na pozbycie się osadu po kawie z kubka
Adobe Stock
Newsy
Jak doczyścić kubki z osadu po kawie i herbacie? Mamy na to sprytny sposób
Aromatyczna kawa i rozgrzewająca herbata to napoje, bez których nie wyobrażamy sobie codzienności. Niestety, mają one jedną, bardzo uciążliwą wadę – pozostawiają nieestetyczny osad, którego bardzo trudno się pozbyć. Na szczęście nie jest to niemożliwe. Przetestujcie trik z sodą oczyszczoną!

Ciemne plamy pozostałe w kubku po wypiciu kawy, bądź herbaty spędzają sen z powiek niejednej pani domu. Pozbycie się ich przy pomocy zwykłej gąbki i płynu do naczyń, a nawet zmywarki często graniczy z cudem. Na szczęście znamy kilka niezawodnych sposobów, które sprawią, że wasze naczynia ponownie zaczną lśnić. Soda oczyszczona do sprzątania Jednym z najbardziej popularnych i jednocześnie najchętniej wykorzystywanych naturalnych środków do mycia jest soda oczyszczona. Dzięki niej pozbędziecie się nie tylko zaschniętych resztek jedzenia z kuchenki, ale również osadu z kubka. Wystarczy umieścić w nim łyżeczkę specyfiku, a następnie zalać wodą i odczekać 10 minut. Po upływie tego czasu umyjcie kubek tak jak zwykle i gotowe! Sól Obok sody oczyszczonej do mycia równie często używa się soli gruboziarnistej. Wystarczy, że nałożycie jej niewielką ilość na gąbkę i zaczniecie delikatnie pocierać zabrudzone miejsca. Ciemne plamy znikną w mgnieniu oka. Proszek do pieczenia do czyszczenia naczyń Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że proszek do pieczenia ma wiele właściwości czyszczących. Przede wszystkim stanowi naturalny wybielacz, dlatego z łatwością można nim wyczyścić nawet jasną porcelanę. Wystarczy, że zmieszacie go z wodą, a następnie natrzecie brudny kubek i odstawicie na kilkanaście minut. Po upływie tego czasu wystarczy spłukać miksturę wodą i gotowe! Pasta do zębów Dbająca o higienę jamy ustnej pasta do zębów idealnie sprawdzi się również jako środek czyszczący wasze kubki. Najlepiej sprawdzi się taka likwidująca uporczywe przebarwienia spowodowane właśnie piciem kawy czy herbaty, ale również paleniem papierosów. Wystarczy, że nałożycie odrobinę na ściereczkę i przetrzecie zabrudzoną powierzchnię. Efekty będą powalające. 

Zróbcie to przed pierwszym użyciem patelni. Będzie wam o wiele dłużej służyć
AdobeStock
Newsy
Zróbcie to przed pierwszym użyciem patelni. Będzie wam o wiele dłużej służyć
Co zrobić, żeby przedłużyć żywotność naszej patelni? Ten prosty trik to prawdziwy hit sieci. Przetestujecie go?

Patelnia to naczynie kuchenne, bez którego trudno jest wyobrazić sobie gotowanie. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów patelni. Do wyboru mamy: patelnie teflonowe, ceramiczne, granitowe, emaliowane... Bez względu na to, jaką wybierzecie patelnię, pamiętajcie o tym, żeby zawsze o nią dbać. Jeśli będziecie ją odpowiednio pielęgnować, będzie wam ona służyć nawet przez kilka miesięcy. Dobrym pomysłem będzie jej zaimpregnowanie. Podpowiadamy wam, jak to zrobić. Jak zaimpregnować patelnię? Jeśli kupiliście patelnię, warto ją zaimpregnować przed pierwszym użyciem. Zaimpregnowanie patelni sprawi, że będzie ona mniej podatna na zarysowania i szybciej będzie nabierała odpowiedniej temperatury. Jak to zrobić? Weźcie patelnię, nalejcie na nią odrobinę oleju i rozgrzejcie go. Następnie wylejcie tłuszcz i posypcie patelnię odrobiną soli. Po upływie kilku chwil, dokładnie przetrzyjcie patelnię ściereczką. Po tych zabiegach dokładnie umyjcie patelnię. Jak wyczyścić brudną patelnię? Jeśli nie planujecie zakupu patelni, bo ta, którą macie dobrze wam jeszcze służy, sprawdźcie, jak prawidłowo o nią dbać. Przede wszystkim – zawsze dokładnie myjcie patelnię po użyciu i nie pozwólcie, by zabrudzona lub co gorsza - przypalona patelnia, leżała przez kilka godzin w zlewie. Co zrobić, gdy nasza patelnia jest przypalona? Istnieje kilka skutecznych metod czyszczenia przypalonej patelni. Oto tylko niektóre z nich.  Soda oczyszczona + ocet Napełnijcie brudną patelnię równą częścią wody i octu. Doprowadźcie mieszaninę do wrzenia, a następnie dodajcie 2 łyżki sody oczyszczonej. Zdejmijcie z ognia i pozwólcie moczyć się patelni przez 15 minut. Wylejcie płyn do zlewu, a następnie użyjcie gąbki lub w ostrożny sposób druciaka, aby zeskrobać wszelkie...

Dodajcie ten 1 składnik do pieczonych ziemniaków. Będą zawsze chrupiące
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie ten 1 składnik do pieczonych ziemniaków. Dzięki niemu będą zawsze chrupiące
Są takie kucharskie sztuczki, które powodują, że tym, którzy je znają, dania zawsze wychodzą idealne. Chcecie spróbować?

Pieczone ziemniaki nie zawsze wychodzą zachwycająco. Czasem zamiast chrupiących wyjmujecie z piekarnika miękkie. Takie ziemniaki nie mają ani odpowiedniego smaku, dla którego sięgamy po ten rodzaj dania, ani odpowiednio chrupkiej konsystencji. Jest jeden składnik, który możecie dodać do gotowania ziemniaków przed pieczeniem, który spowoduje, że wierzchnia część ziemniaka stanie się mączysta i będzie doskonałą bazą chrupiącej skórki, gdy już przełożycie ziemniaki do piekarnika. Tym składnikiem jest soda oczyszczona. Czy soda oczyszczona jest niebezpieczna dla żołądka? Pamiętacie pewnie, że zawsze mówiło się o tym, jak niezdrowe są ziemniaki gotowane w punktach zbiorowego żywienia, z dodatkiem sody oczyszczonej. Soda w tych przypadkach była dodawana w dużej ilości, do wielu dań (ziemniaków, mięsa). Dzięki niej potrawy szybciej miękły i nie trzeba ich było długo gotować czy dusić. Panowało powszechne przekonanie, że dolegliwości żołądkowe, które można mieć po zjedzeniu obiadu w stołówce, wynikały z dodania sody do ziemniaków. Oczywiście, to było możliwe, jeśli sody do ziemniaków trafiało dużo, a do tego trafiała i do pozostałych potraw.  Tymczasem także inne substancje mogą powodować podobne podrażnienia żołądka. Są to: Używki. W tym kawa, mocna herbata, alkohol, nikotyna Napoje gazowane Gęste buliony, rosoły, wywary na kościach oraz wywary grzybowe Sama soda oczyszczona nie jest szkodliwa dla zdrowia. Jednak jak każdy dodatek, powinna być używana w rozsądnych ilościach. Do czego nadal używa się sody w kuchni? Jajka na twardo. Soda dodana do gotowania jajek powoduje, że łatwiej je obierzecie Świąteczne pierniczki. Dzięki sodzie będą puszyste i miękkie Wypieki. Sodą można używać oprócz lub zamiast proszku do...

Jak przetkać zlew w kuchni? Wystarczą 3 łyżki tego popularnego produktu spożywczego
Adobe Stock
Newsy
Jak przetkać zlew w kuchni? Wystarczą 3 łyżki tego popularnego produktu spożywczego
Parę miesięcy zaniedbań przy zbieraniu zanieczyszczeń w zlewie, robi swoje. Czasami zdarza się, że sama przepychaczka może już nie wystarczyć. Co wtedy począć?

Kiedy wydarzyło się wam już nieszczęście i resztki z obiadu zatkały zlew, nie pozostaje nic innego jak szukać różnych możliwości jego odetkania. Zanim wezwiecie hydraulika, koniecznie trzeba spróbować podjęcia się tej misji na własną rękę. I to bez użycia chemikaliów. Czy można przetkać zlew bez użycia Kreta i innych chemikaliów? Powszechnie znane są takie środki do udrażniania rur, takie jak popularny Kret w postaci żelu lub granulek. Mają one swoje plusy, ale także i minusy. Wśród nich znajdzie się przede wszystkim wytwarzanie groźnych dla układu oddechowego oparów. Po drugie - żrące środki udrożniające, nie należą do najtańszych specyfików. Z tych względów zastanówmy się, czym można je zastąpić. Jak przetkać zlew w kuchni domowymi sposobami? Bez obaw, na pewno macie w swojej kuchni produkty, które pomogą wam zapanować nad zatkanym zlewem lub umywalką. Wystarczy spojrzeć na kuchenną półkę, a problem za chwilę powinien zostać rozwiązany. Zacznijmy od zwykłej soli. Sól, mimo złej opinii wśród większości osób, ma wiele naprawdę wspaniałych zastosowań. Na przykład w kwestii dbania o własne włosy. Wróćmy jednak do problemu zatkanego zlewu. Oto nasza krótka lista sposobów jego odtykania. Zaczniemy od wspomnianej soli: Sól – zagotujcie wodę, wymieszajcie szklankę wody z 3 czubatymi łyżkami soli i wlejcie mieszankę do zlewu. Pozostawcie odpływ w takim stanie przez 3 godziny. Soda oczyszczona, sól, sok z cytryny – ten sposób dodatkowo może pomóc wam w zwalczeniu nieprzyjemnego zapachu wydobywającego się znad kratki odpływowej. Wymieszajcie kilka łyżek soli z kilkoma łyżkami sody i wsypcie je do odpływu. Zalejcie je kilkoma łyżkami kwasu cytrynowego, a potem...