Niedługo święta – zastanawiacie się, czym w tym roku oczarować swoich gości. Wszyscy uwielbiają wędliny domowej roboty, dlatego szczególnie polecamy przygotować coś specjalnego! To może być klasyczny, duszony schab, domowa kiełbasa albo… własnoręcznie robiony pasztet z wątróbki! Spróbujcie koniecznie pasztetu z tego przepisu – palce lizać!
Zdrowa wątróbka
Nie wszyscy przepadają za wątróbką. Wielka szkoda, ponieważ jest ona bogatym źródłem witamin! Zawiera duże ilości m.in.:
- Żelaza – powinny ją jeść zwłaszcza osoby cierpiące na niedokrwistość (anemię)
- Witaminy A – odpowiada ona za dobrą kondycję naszych oczu i skóry
- Witamin z grupy B – regulują ciśnienie krwi, wzmacniają odporność i pomagają w leczeniu wyprysków i innych problemów ze skórą
Przepis na domowy pasztet z wątróbki
Domowej roboty pasztet z wątróbki to świetny pomysł na wigilijną przekąskę! Doskonale sprawdzi się podany na zimno, na talerzu z wędlinami. Do przygotowania pasztetu potrzebujecie poniższych składników:
- 70 dag wątróbki drobiowej
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki brandy
- 30 g suszonej natki pietruszki
- 30 g masła
- Odrobina gałki muszkatołowej
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Umyj dokładnie wątróbkę, oczyść i pokrój na większe kawałki.
- Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na maśle i po chwili dodaj wątróbkę.
- Gdy całość się usmaży, dodaj pietruszkę, brandy, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Duś do miękkości.
- Kiedy mięso już zmięknie, odstaw by nieco ostygło (zbyt gorące jedzenie może uszkodzić ostrza blendera). Następnie zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą masę.
- Pasztet przełóż do słoika, dodaj łyżkę roztopionego masła. Gdy wystygnie, wstaw do lodówki.
I gotowe! Pasztet doskonale nadaje się do kanapek lub jako dodatek do innych przekąsek.