Niedługo święta – zastanawiacie się, czym w tym roku oczarować swoich gości. Wszyscy uwielbiają wędliny domowej roboty, dlatego szczególnie polecamy przygotować coś specjalnego! To może być klasyczny, duszony schab, domowa kiełbasa albo… własnoręcznie robiony pasztet z wątróbki! Spróbujcie koniecznie pasztetu z tego przepisu – palce lizać!

Zdrowa wątróbka

Nie wszyscy przepadają za wątróbką. Wielka szkoda, ponieważ jest ona bogatym źródłem witamin! Zawiera duże ilości m.in.:

  • Żelaza – powinny ją jeść zwłaszcza osoby cierpiące na niedokrwistość (anemię)
  • Witaminy A – odpowiada ona za dobrą kondycję naszych oczu i skóry
  • Witamin z grupy B – regulują ciśnienie krwi, wzmacniają odporność i pomagają w leczeniu wyprysków i innych problemów ze skórą

Przepis na domowy pasztet z wątróbki

Domowej roboty pasztet z wątróbki to świetny pomysł na wigilijną przekąskę! Doskonale sprawdzi się podany na zimno, na talerzu z wędlinami. Do przygotowania pasztetu potrzebujecie poniższych składników:

  • 70 dag wątróbki drobiowej
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki brandy
  • 30 g suszonej natki pietruszki
  • 30 g masła
  • Odrobina gałki muszkatołowej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Umyj dokładnie wątróbkę, oczyść i pokrój na większe kawałki.
  2. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na maśle i po chwili dodaj wątróbkę.
  3. Gdy całość się usmaży, dodaj pietruszkę, brandy, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Duś do miękkości.
  4. Kiedy mięso już zmięknie, odstaw by nieco ostygło (zbyt gorące jedzenie może uszkodzić ostrza blendera). Następnie zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą masę.
  5. Pasztet przełóż do słoika, dodaj łyżkę roztopionego masła. Gdy wystygnie, wstaw do lodówki.

I gotowe! Pasztet doskonale nadaje się do kanapek lub jako dodatek do innych przekąsek.

Zobacz także: