Domowy płyn do płukania za 1 zł. Wszystkie potrzebne składniki macie w kuchni
Własne
Newsy

Domowy płyn do płukania za 1 zł. Wszystkie potrzebne składniki macie w kuchni

Płyn do płukania jest niezbędny, jeśli chcecie, by wasze ubrania po wypraniu były miękkie i delikatne. Jeżeli nie przepadacie za pełnymi chemii detergentami i płynami ze sklepu, z powodzeniem możecie je zastąpić - sprawdźcie, jak.

Dziś praktycznie każdy z nas stosuje płyny do płukania ubrań. Dzięki nim tkaniny po wypraniu są miękkie w dotyku i nie elektryzują się.

Niestety, po dłuższym czasie stosowania płynu, w pralce powstaje osad, który trzeba usunąć, a sam płyn nie jest zbyt ekologicznym rozwiązaniem. Jak sobie z tym poradzić? Bardzo łatwo - wystarczy, że zrobicie taki płyn samodzielnie. Składniki potrzebne do jego wykonania znajdziecie w kuchennej szafce. 

Jak zrobić domowy płyn do płukania?

Wykonanie ekologicznego płynu do płukania domowej roboty jest niezwykle łatwe. Wystarczy, że wymieszacie pół szklanki octu oraz 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej. Możecie dodać jeszcze kilka kropel olejku eterycznego, by ubrania po wypłukaniu miały ładny zapach.

Taka mieszanka jest tańsza i o wiele bezpieczniejsza dla środowiska, niż chemiczny płyn. Podane proporcje składników wystarczą wam na 1 cykl prania, zatem koszt jednego płukania takim płynem wyniesie zaledwie ok. 1 zł. 

Zobacz także
Tani i skuteczny sposób na wyczyszczenie kuchenki gazowej. Zagotujcie wodę z octem i zróbcie 1 rzecz

Tani i skuteczny sposób na wyczyszczenie kuchenki gazowej. Zagotujcie wodę z octem i zróbcie tę 1 rzecz

Nie macie płynu do mycia naczyń? Sięgnijcie po babciną metodę i weźcie te 2 składniki

Skończył się wam płyn do mycia naczyń? Sięgnijcie po babciną metodę i połączcie te 2 składniki

Sposoby na wykorzystanie octu w domowych porządkach

Ocet jest tani, łatwo dostępny i niezwykle uniwersalny. Możecie go wykorzystać w domu na wiele sposobów - nie tylko w roli składnika płynu do płukania. Ocet przyda wam się do:

  • Odkamienianie czajnika: jedną szklankę octu wlejcie do czajnika i zagotujcie. Następnie wylejcie, wypłuczcie czajnik, wypełnijcie go samą wodą i również zagotujcie. W ten sposób błyskawicznie usuniecie kamień z urządzenia.

  • Czyszczenie lodówki: wymieszajcie ocet z wodą w proporcji 1:1. Po umyciu wnętrza lodówki, na koniec przetrzyjcie ją szmatką nasączoną roztworem wody z octem. W ten sposób usuniecie resztki zabrudzeń i zapobiegniecie rozwijaniu się pleśni.

  • Odetkanie odpływu w zlewie: zamiast wsypywać do niego drogie i żrące środki chemiczne, wlejcie 1 szklankę octu. Po około kwadransie wystarczy spłukać ocet ciepłą wodą.

  • Mycia toalety: do regularnego czyszczenia niewielkich zabrudzeń w toalecie wystarczy wam sam ocet. Zalejcie nim muszlę klozetową i zostawcie na 15 minut. Następnie, za pomocą gąbki nasączonej octem, wyszorujcie muszlę i spłuczcie wodę. Po kamieniu i zabrudzeniach nie będzie śladu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wstawicie miseczkę z tym produktem do piekarnika. Po przypalonym tłuszczu nie będzie śladu
własne
Newsy
Wstawcie miseczkę z tym produktem do piekarnika. Po przypalonym tłuszczu nie będzie śladu
Przypalony tłuszcz w piekarniku to zmora gospodyń domowych. Taki piekarnik nie świadczy zbyt dobrze o właścicielu, z drugiej jednak strony wcale nie tak łatwo go domyć. Szczególnie, jeżeli nie chce się używać chemii. 

Tłuste, przypalone plamy trudno usunąć nawet silnymi środkami ze sklepów. Na szczęście istnieją domowe sposoby, które są równie skuteczne jak chemiczne detergenty, a do tego zdrowsze dla was i środowiska. Ważne, by wiedzieć jakich produktów używać i jak je stosować w celu uzyskania optymalnych rezultatów.   Dlaczego ocet tak dobrze czyści brudny piekarnik?  Czyszczenie piekarnika octem to dobry pomysł z kilku powodów. Przede wszystkim jest to składnik całkowicie bezpieczny, który nie przenika do potraw. Po drugie jest bardzo skuteczny - rozpuszcza brud i tłuszcz oraz pomaga go usunąć. Jego zapach bardzo szybko wyparuje, więc nie musicie się obawiać śmierdzącej kuchenki.  Do cotygodniowej higieny piekarnika powinno się wykorzystywać roztwór wody z octem w proporcji 1:1. Wystarczy przetrzeć nim wnętrze i w ten sposób pozbyć się drobnych plam i zacieków.  Jeżeli jednak zabrudzenia mają charakter długotrwałego zaniedbania, powinno się wytoczyć przeciwko nim ciężkie, octowe działo.  Jak wyczyścić mocno zabrudzony piekarnik octem?  Częste pieczenie powoduje masę różnego rodzaju zabrudzeń. Dodatkowo utrwalonych wysoką temperaturą. Jeżeli nie czyścicie piekarnika regularnie, to po jakimś czasie będziecie musieli mocno się postarać, by uzyskać zadowalające efekty. Jest to jednak możliwe. Z pomocą przyjdzie wam ocet i wysoka temperatura. Zobaczcie, jak to zrobić.  Aby wyczyścić mocne zabrudzenia w piekarniku, musicie przygotować:  2 szklanki octu  ½ szklanki wody  małe naczynie żaroodporne  Sposób działania:  Opróżnijcie piekarnik. Możecie pozostawić kratki, jeżeli są zabrudzone.  Ustawcie temperaturę na 180 stopni Celsjusza.  Do garnka wlejcie...

Popularny błąd przy czyszczeniu czajnika z kamienia. Nigdy nie zapominajcie o tym kroku
Flickr
Newsy
Popularny błąd przy czyszczeniu czajnika z kamienia. Nigdy nie zapominajcie o tym kroku
Z biegiem czasu użytkowania czajniki mają tendencję do gromadzenia kamienia. Taki osad sprawia, że woda gotuje się dłużej, a na dłuższą metę może nawet doprowadzić do spalenia czajnika. Na szczęście, wiemy, jak temu zaradzić.

Czyszczenie czajnika z kamienia jest niezwykle ważne. Chodzi tu nie tylko o względy estetyczne, ale również o te czysto ekonomiczne. Jak błyskawicznie pozbyć się z czajnika kamienia? Wykorzystajcie ten prosty sposób. Nie zapomnijcie tylko o 1 ważnym kroku. Czym jest kamień z czajnika? Zauważyliście w swoim czajniku kamień? Kamień to nierozpuszczalne osady wapnia i magnezu, które pozostają po odparowaniu twardej wody. Chociaż nie ma sposobu, aby całkowicie powstrzymać odkładanie się kamienia, istnieją kroki, które możecie podjąć, aby spowolnić jego tworzenie się. Jednym z nich jest regularne czyszczenie czajnika. Popularny błąd przy czyszczeniu czajnika z kamienia Czy wiecie jak prawidłowo wyczyścić czajnik z kamienia? Możecie użyć w tym celu kwasku cytrynowego lub octu. Tak oto należy postępować w przypadku właśnie octu: Nalejcie do czajnika wodę i ocet w równych proporcjach. Następnie zagotujcie roztwór i zostawcie go na kilkadziesiąt minut do wystudzenia. Wylejcie zawartość czajnika do zlewu. Czy wiecie, co powinniście robić w kolejnym kroku? Wiele osób go pomija i to błąd. Na sam koniec należy wlać do czajnika porcję nowej wody, a następnie jeszcze raz ją zagotować, odstawić do wystygnięcia i wylać taką wodę. Jeśli tego nie zrobimy, nasza kawa lub herbata, może mieć dziwny i nieprzyjemny posmak. Jak jeszcze można usunąć kamień z czajnika? Cytryna. Wyciśnijcie cytrynę do 1,5 szklanki (350 ml) wody i wymieszajcie. Wlejcie tę mieszankę do czajnika i zagotujcie. Wyłączcie czajnik i pozostawcie roztwór na godzinę. Wylejcie mieszankę cytrynową i wypłuczcie czajnik, gdy ostygnie. Powtórzcie ten zabieg, aby uzyskać jak najlepsze rezultaty. Soda oczyszczona. Napełnijcie czajnik ¾ wodą i dodajcie czubatą łyżkę sody...

Prosta mikstura do wyczyszczenia i kuchenki i lustra. Wrzućcie 4 składniki do butelki i zalejcie wodą.
Adobe Stock
Newsy
Prosta mikstura do wyczyszczenia i kuchenki i lustra. Wrzućcie 4 składniki do butelki i zalejcie wodą
Wszystkie składniki macie w kuchni. Przygotowanie z nich uniwersalnego płynu do czyszczenia zajmie dosłownie chwilę.

Użytkownik Tiktoka zaprezentował pewną niezwykłą miksturę czyszczącą. Nie dosyć, że możecie użyć jej do czyszczenia różnych powierzchni; zarówno tłustych — jak kuchenka, czy luster i innych szklanych przedmiotów, to jeszcze wykorzystacie do niej skórkę z wyciśniętej cytryny. Potrzebna będzie tylko butelka z atomizerem, czyli rozpylaczem. Przepis na domową miksturę czyszczącą z 4 składników Uniwersalny płyn do czyszczenia zrobicie błyskawicznie. Potrzebne będą proste składniki, które są dostępne w każdej kuchni. Płyn nie tylko wyczyści różne powierzchnie i różne rodzaje zabrudzeń, ale także wypełni dom przyjemnym zapachem cytrusów. Składniki: 1 skórka z wyciśniętej cytryny 1/3 szklanki octu 1 łyżeczka soli 1 łyżka płynu do mycia naczyń Do tego będziecie potrzebowali jeszcze tylko butelki z atomizerem i zwykłej wody z kranu. @creative_explained Amazing way to recycle lemon peels.. 😳🍋 #cleantok #lemonpeels #lemon #recycle #kitchenhack #cleaninghacks #hacks #diy #howto #springcleaning #recipes #wow ♬ original sound - Armen Adamjan Przygotowanie: Skórkę od cytryny pokrójcie na drobniejsze kawałki, które da się przecisnąć przez szyjkę butelki. Dodajcie pozostałe składniki, a następnie uzupełnijcie butelkę do pełna wodą. Płynu używajcie do wyczyszczenia kuchenki, zlewu, szafek kuchennych, szybek piekarnika, kuchenki mikrofalowej, a nawet luster. Ponieważ płyn świetnie dezynfekuje, możecie go użyć nawet do mycia koszy na śmieci. Do czego jeszcze można użyć skórek z wyciśniętej cytryny? Cytrynowe skórki w wielu domach lądują w koszu na odpady. To błąd, bo mogą mieć naprawdę wiele zastosowań. Oto niektóre z nich:...

Tak przechowywany barszcz będzie dobry aż do Wigilii. Zróbcie go teraz, a zaoszczędzicie dużo czasu
AdobeStock
Newsy
Tak przechowywany barszcz będzie dobry aż do Wigilii. Zróbcie go teraz, a zaoszczędzicie dużo czasu
Ugotujcie ten barszcz już dziś i spokojnie przygotowujcie się do świąt - będzie dobry jeszcze po Nowym Roku.

Wigilia tuż, tuż, a to oznacza, że niedługo trzeba zacząć przygotowywanie świątecznych potraw. Jeżeli nie chcecie spędzić ostatnich dni tuż przed Wigilią nerwowo mieszając w garnkach, zacznijcie przyrządzać część potraw wcześniej. Możecie tak zrobić na przykład z barszczem czerwonym - ugotujcie go już dziś i podajcie dopiero w Wigilię. Sprawdźcie, co zrobić, by pozostał świeży i smaczny do tego czasu.  Jak przechowywać barszcz czerwony? Barszcz, tak jak każdą inną zupę, można bez problemu przechowywać w taki sposób, że będzie dobry jeszcze przez wiele tygodni po ugotowaniu. Pierwszą metodą jest oczywiście mrożenie - należy przy tym pamiętać, że płyn zwiększy swoją objętość po zamrożeniu, dlatego nie można wypełnić słoików w całości barszczem. Inaczej mogłyby wam eksplodować w zamrażarce. Druga metoda polega na klasycznym wekowaniu. Gorący barszcz wystarczy wlać do słoików, a następnie mocno je zakręcić i postawić do góry dnem. Gdy wystygną, należy włożyć je do lodówki i chłodnej spiżarni. W ten sposób barszcz będzie dobry przez wiele miesięcy od przygotowania. Zróbcie go z przepisu poniżej: Jak zrobić barszcz czerwony do słoików? Składniki: 3 kg buraków 3 marchewki 1 duża pietruszka 1 por 1 seler 1 cebula 1 szklanka rosołu (lub bulionu warzywnego) ⅓ szklanki octu 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli  kilka ząbków czosnku  Przygotowanie: Obierzcie buraki i pokrójcie je na niewielkie kawałki. Zalejcie ⅓ szklanki octu, dodajcie cukier oraz sól i wymieszajcie. Odstawcie na całą noc. Następnego dnia obrane warzywa włóżcie do garnka, wlejcie szklankę rosołu i gotujcie przez 1,5 godziny. Zamiast rosołu możecie użyć bulionu...