domowy paprykarz
Gotujmy.pl/renatka1
Newsy

Domowy paprykarz z przepisu babci Renatki. Pyszne śniadanie dla całej rodziny za parę złotych

Ten domowy paprykarz na długo zapadanie wam w pamięć. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a jego smak jest tak pyszny, że cała rodzina wpadnie w zachwyt i poprosi, żebyście już zawsze robili go w ten sposób.

Podczas najbliższych zakupów wrzućcie do sklepowego koszyka wędzoną makrelę. Pozostałe rzeczy z pewnością macie w domu! Domowy paprykarz jest bardzo zdrowy i składa się tylko z kilku prostych składników. A co najważniejsze, w jego składzie nie znajdziecie konserwantów, glutaminianu sodu czy innych polepszaczy smaku.

Paprykarz to bardzo lubiana i często kupowana przez Polaków konserwa. Jednak ten domowy jest o wiele smaczniejszy, a do tego banalnie prosty do zrobienia.
Pamiętajcie, że domowy paprykarz najlepiej smakuje na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Chociaż nie ukrywamy, że czasami znika z patelni od razu po przygotowaniu, jeszcze na ciepło.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowy paprykarz

Składniki

  • 50 g białego ryżu
  • 1 wędzona makrela średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
Zobacz także
Paprykarz szczeciński

Dziecinne prosty przepis na domowy paprykarz rodem z PRL-u. Wychodzi już za pierwszym razem

Paprykarz

Unikatowy sposób na przyrządzenie domowego paprykarza szczecińskiego. Kultowy smakołyk 

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie ryż.
  2. W głębokiej patelni podsmażcie na oleju cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zezłoci dodajcie 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  3. Na tarce o dużych oczkach zetrzyjcie marchewkę i dodajcie na patelnię. Krótko podsmażcie, a następnie podlejcie wodą i zagotujcie. Przykryjcie pokrywką i duście na małym ogniu.
  4. Gdy marchewka zmięknie, dodajcie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy.
  5. Makrelę obierzcie ze skóry i wyjmijcie ości, rozdrobnijcie. Dodajcie na patelnie i gotujcie kilka minut, aż składniki dobrze się połączą.
  6. Dodajcie ryż, wymieszajcie. Doprawcie do smaku.


Źródło: gotujmy.pl

Paprykarz
Gotujmy.pl/bogusia82
Przepisy
Unikatowy sposób na przyrządzenie domowego paprykarza szczecińskiego. Kultowy smakołyk 
Smaki młodości można odtwarzać w domowych warunkach! Kiedyś, kiedy w sklepach było tyle co nic, dosłownie się nim zajadaliśmy. Ten współczesny, sklepowy, już tak nie smakuje. Chcecie spróbować samodzielnie odtworzyć jego smak?

Produkty home made to dobro samo w sobie. To także spożywanie wedle zasady wiem, co jem. Coraz częściej spotykamy się z podobnym podejściem do odżywiania. I słusznie! W końcu nawet powiedzenie mówi, że w zdrowym ciele mieszka zdrowy duch. Trudno się nie zgodzić! Kiedyś to było Paprykarz szczeciński pamięta lata, kiedy na półkach obok octu stała mąka i niewiele więcej. Nasze kubki smakowe znają go jednak niemalże na pamięć. Przepis na domowy paprykarz szczeciński jest prosty i szybki. Może ponownie zagościć na naszych kanapkach. Tym bardziej, że to dobra alternatywa dla wędliny i serów. Składniki na paprykarz z wędzoną makrelą: 1 duża wędzona makrela 100 g ryżu długoziarnistego 1 średniej wielkości cebula 100-200 g koncentratu pomidorowego  kilka łyżek pikantnego ketchupu słodka papryka w proszku chilli sól pieprz 3-4 łyżki oliwy do smażenia + tyle samo oliwy do masy 2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania domowego paprykarza Gotujemy i studzimy ryż. Makrelę dokładnie obieramy z ości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i  smażymy na złocisty kolor. Dodajemy cukier,  koncentrat oraz keczup. Mieszamy całość na małym ogniu. Po kilku minutach wyłączamy. Miksujemy ryż z makrelą, dodajemy cebulę z koncentratem i ketchupem. Dokładnie łączymy, doprawiamy papryką, chilli, solą i pieprzem. Dokładamy 2-3 łyżki oliwy i raz jeszcze mieszamy. Gotowy paprykarz nadaje się do przechowywania do 2 tygodni w słoikach w lodówce. Dla przedłużenie świeżości produktu można na jego wierzch dodać odrobinę oleju.  Kupny paprykarz Puszki konserwowe z paprykarzem to zmielone mięso rybie z ryżem, cebulą, koncentratem pomidorowym, olejem roślinnym i dodatkiem różnych przypraw. Mimo...

Kochacie jednogarnkowe dania? Ten sycący, węgierski gulasz nie ma sobie równych
Flickr
Newsy
Przepis na idealnie doprawiony gulasz wołowy z papryką. Madziarzy cmoknęliby z zachwytu
Polak, Węgier, dwa bratanki… Popularne polsko-madziarskie powiedzenie ma zastosowanie także w kuchni! Pora na przepyszny gulasz prosto znad Dunaju!

Co prawda placek po węgiersku z krajem Liszta i Bartoka nie ma nic wspólnego, ale nasza miłość do węgierskiej kuchni tkwi w nas znacznie głębiej. Aromatyczne gulasze, wspaniałe dorodne czerwone papryki, papryki w proszku – to wszystko przywędrowało do polskiej kuchni właśnie z Węgier. Madziarzy nieco inaczej przyrządzają swój gulasz. W Budapeszcie i okolicach tym mianem określa się gęstą, zawiesistą zupę z mięsem i papryką. Z kolei jednogarnkowe drugie danie, które u nas znamy właśnie jako gulasz, tam nazywa się „pörkölt”. Innym podobnym daniem jest nad Dunajem także paprykarz. Nie ma nic on jednak wspólnego z naszą pastą do ryb ze Szczecina. Jest za to sosem paprykowym na bazie mięsa z kurczaka. Wróćmy jednak do naszego gulaszu. Zostawmy całe to nazewnictwo z boku i cieszmy się doskonałym węgierskim smakiem. Jak zwał, tak zwał! Sos w węgierskim stylu nie obędzie się bez mięsa wołowego. Wybierzmy szlachetne mięso, by nie zawieść się potem na twardość i gumowatości mięsnych kawałków. Ważny jest także wybór dorodnej papryki. Przepis na gulasz węgierski Składniki: 50 dag dobrego mięsa wołowego 2 czerwone papryki 1 żółta papryka Pół papryczki chilli 2 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok. 25 dag) 3 szklanki bulionu wołowego Papryka ostra w proszku Papryka słodka w proszku Papryka wędzona w proszku Liść laurowy i ziele angielskie Olej Sól i pieprz 1-2 łyżki mąki Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę, następnie delikatnie obtoczcie je w mące. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie pokrojoną wołowinę. Dodajcie na patelnię obraną i pokrojoną marchewkę, cebulę, paprykę i czosnek. Obsmażcie całość....

kociołek przepis
iwa643
Newsy
To danie z kociołka nie tylko świetnie smakuje, ale też jest pełne zdrowia. Jesteście gotowi na taką eksplozję smaku?
Jeżeli lubicie kociołki, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Tak przygotowanemu kociołkowi trudno się oprzeć!

Kto raz spróbował kociołka ten dobrze wie, jak smaczne jest to danie! Do środka możecie włożyć tak naprawdę wszystko, na co tylko macie ochotę. Podstawą jest wsad składający się głównie z węglowodanów, czyli ziemniaków, kaszy albo ryżu. Do tego należy dodać ulubione mięso i warzywa, a całość odpowiednio doprawić. Spróbujcie tego smacznego i zdrowego kociołka z brązowym i dzikim ryżem! Przepis na zdrowy kociołek Do przygotowania pysznego i bardzo zdrowego kociołka potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 paczka brązowego ryżu 1 paczka dzikiego ryżu Pół kilograma drobiowej kiełbasy 2 czerwone cebule 1 bakłażan 4 ząbki czosnku 2-3 garści szpinaku Rozmaryn Olej rzepakowy Sól Pieprz Przygotowanie Zagotujcie w garnku wodę z odrobiną soli. Gdy będzie już wrzeć, włóżcie dwa woreczki z ryżem – brązowym i dzikim. Gotujcie według instrukcji podanych na opakowaniu. Gdy ryż się ugotuje, wyjmijcie go z woreczków i wymieszajcie z dodatkiem odrobiny rozmarynu. Wsypcie szczyptę soli i pieprzu. Umyjcie bakłażana, pokrójcie w plasterki (lub półplasterki, jeśli macie niewielki kociołek), posólcie i odstawcie. Po około 10 minutach wypłuczcie dokładnie bakłażana i podsmażcie na patelni lub upieczcie w elektrycznym grillu (albo tradycyjnym, chociaż elektryczny jest znacznie łatwiejszy w obsłudze i wygodniejszy w kuchni). Kiełbasę pokrójcie w kostkę. Pokrójcie cebulę w piórka, a 4 ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Rozgrzejcie na patelni kilka łyżek oleju i podsmażcie cebulę z czosnkiem. Czas na układanie kociołka! Na samym spodzie połóżcie 2 lub 3 garści umytego, świeżego szpinaku. Później kolejno ryż, pokrojoną kiełbasę, bakłażan i cebulę z czosnkiem i...

Zapobiega nadwadze i osteoporozie, a do tego czyści jelita jak odkurzacz i kosztuje grosze
AdobeStock
Newsy
Zapobiega nadwadze i osteoporozie, a do tego czyści jelita jak odkurzacz i kosztuje grosze
Macie ochotę na coś smacznego, a jednocześnie bardzo zdrowego? Na pewno przypadnie wam do gustu odmiana tego popularnego produktu spożywczego.

Wybór ryżu jest obecnie w sklepach niezwykle bogaty. Można kupić tradycyjny ryż biały, jaśminowy, długoziarnisty, parboiled czy ryż brązowy. To jednak nie koniec. Coraz częściej w popularnych supermarketach można kupić także ryż czerwony - kolejną odmianę, która odznacza się ciekawym smakiem i doskonałymi właściwościami zdrowotnymi. Poznajcie zalety jedzenia czerwonego ryżu.  Właściwości zdrowotne czerwonego ryżu Czerwony ryż, który swoją barwę zawdzięcza pigmentowi znajdującemu się w ziarnach, jest szczególnie popularny w Azji Południowo-Wschodniej, ale zaczyna być doceniany również w Polsce - i to nie tylko ze względu na ciekawy kolor, który urozmaica dania. Ryż czerwony wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości: zapobiega osteoporozie ze względu na wysoką zawartość magnezu zawiera błonnik, który wspomaga trawienie obniża poziom złego cholesterolu spowalnia starzenie oraz może chronić organizm przed nowotworami Przepis na czerwony ryż na ostro  Do przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 torebka czerwonego ryżu (100 g) 1 szklanka bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka masła 2 szczypty ostrej papryki sól pieprz Przygotowanie: Obierzcie cebulę i czosnek i pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę z czosnkiem.  Później wsypcie czerwony ryż (suchy) i smażcie kilka minut. Następnie wlejcie na patelnię szklankę bulionu, łyżkę przecieru pomidorowego oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie i duście na małym ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu...