domowy paprykarz
Gotujmy.pl/renatka1
Newsy

Domowy paprykarz z przepisu babci Renatki. Pyszne śniadanie dla całej rodziny za parę złotych

Ten domowy paprykarz na długo zapadanie wam w pamięć. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a jego smak jest tak pyszny, że cała rodzina wpadnie w zachwyt i poprosi, żebyście już zawsze robili go w ten sposób.

Podczas najbliższych zakupów wrzućcie do sklepowego koszyka wędzoną makrelę. Pozostałe rzeczy z pewnością macie w domu! Domowy paprykarz jest bardzo zdrowy i składa się tylko z kilku prostych składników. A co najważniejsze, w jego składzie nie znajdziecie konserwantów, glutaminianu sodu czy innych polepszaczy smaku.

Paprykarz to bardzo lubiana i często kupowana przez Polaków konserwa. Jednak ten domowy jest o wiele smaczniejszy, a do tego banalnie prosty do zrobienia.
Pamiętajcie, że domowy paprykarz najlepiej smakuje na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Chociaż nie ukrywamy, że czasami znika z patelni od razu po przygotowaniu, jeszcze na ciepło.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowy paprykarz

Składniki

  • 50 g białego ryżu
  • 1 wędzona makrela średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
Zobacz także
Paprykarz szczeciński

Dziecinne prosty przepis na domowy paprykarz rodem z PRL-u. Wychodzi już za pierwszym razem

Paprykarz

Unikatowy sposób na przyrządzenie domowego paprykarza szczecińskiego. Kultowy smakołyk 

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie ryż.
  2. W głębokiej patelni podsmażcie na oleju cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zezłoci dodajcie 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  3. Na tarce o dużych oczkach zetrzyjcie marchewkę i dodajcie na patelnię. Krótko podsmażcie, a następnie podlejcie wodą i zagotujcie. Przykryjcie pokrywką i duście na małym ogniu.
  4. Gdy marchewka zmięknie, dodajcie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy.
  5. Makrelę obierzcie ze skóry i wyjmijcie ości, rozdrobnijcie. Dodajcie na patelnie i gotujcie kilka minut, aż składniki dobrze się połączą.
  6. Dodajcie ryż, wymieszajcie. Doprawcie do smaku.


Źródło: gotujmy.pl

Paprykarz
Gotujmy.pl/bogusia82
Przepisy
Unikatowy sposób na przyrządzenie domowego paprykarza szczecińskiego. Kultowy smakołyk 
Smaki młodości można odtwarzać w domowych warunkach! Kiedyś, kiedy w sklepach było tyle co nic, dosłownie się nim zajadaliśmy. Ten współczesny, sklepowy, już tak nie smakuje. Chcecie spróbować samodzielnie odtworzyć jego smak?

Produkty home made to dobro samo w sobie. To także spożywanie wedle zasady wiem, co jem. Coraz częściej spotykamy się z podobnym podejściem do odżywiania. I słusznie! W końcu nawet powiedzenie mówi, że w zdrowym ciele mieszka zdrowy duch. Trudno się nie zgodzić! Kiedyś to było Paprykarz szczeciński pamięta lata, kiedy na półkach obok octu stała mąka i niewiele więcej. Nasze kubki smakowe znają go jednak niemalże na pamięć. Przepis na domowy paprykarz szczeciński jest prosty i szybki. Może ponownie zagościć na naszych kanapkach. Tym bardziej, że to dobra alternatywa dla wędliny i serów. Składniki na paprykarz z wędzoną makrelą: 1 duża wędzona makrela 100 g ryżu długoziarnistego 1 średniej wielkości cebula 100-200 g koncentratu pomidorowego  kilka łyżek pikantnego ketchupu słodka papryka w proszku chilli sól pieprz 3-4 łyżki oliwy do smażenia + tyle samo oliwy do masy 2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania domowego paprykarza Gotujemy i studzimy ryż. Makrelę dokładnie obieramy z ości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i  smażymy na złocisty kolor. Dodajemy cukier,  koncentrat oraz keczup. Mieszamy całość na małym ogniu. Po kilku minutach wyłączamy. Miksujemy ryż z makrelą, dodajemy cebulę z koncentratem i ketchupem. Dokładnie łączymy, doprawiamy papryką, chilli, solą i pieprzem. Dokładamy 2-3 łyżki oliwy i raz jeszcze mieszamy. Gotowy paprykarz nadaje się do przechowywania do 2 tygodni w słoikach w lodówce. Dla przedłużenie świeżości produktu można na jego wierzch dodać odrobinę oleju.  Kupny paprykarz Puszki konserwowe z paprykarzem to zmielone mięso rybie z ryżem, cebulą, koncentratem pomidorowym, olejem roślinnym i dodatkiem różnych przypraw. Mimo...

kociołek przepis
iwa643
Newsy
To danie z kociołka nie tylko świetnie smakuje, ale też jest pełne zdrowia. Jesteście gotowi na taką eksplozję smaku?
Jeżeli lubicie kociołki, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Tak przygotowanemu kociołkowi trudno się oprzeć!

Kto raz spróbował kociołka ten dobrze wie, jak smaczne jest to danie! Do środka możecie włożyć tak naprawdę wszystko, na co tylko macie ochotę. Podstawą jest wsad składający się głównie z węglowodanów, czyli ziemniaków, kaszy albo ryżu. Do tego należy dodać ulubione mięso i warzywa, a całość odpowiednio doprawić. Spróbujcie tego smacznego i zdrowego kociołka z brązowym i dzikim ryżem! Przepis na zdrowy kociołek Do przygotowania pysznego i bardzo zdrowego kociołka potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 paczka brązowego ryżu 1 paczka dzikiego ryżu Pół kilograma drobiowej kiełbasy 2 czerwone cebule 1 bakłażan 4 ząbki czosnku 2-3 garści szpinaku Rozmaryn Olej rzepakowy Sól Pieprz Przygotowanie Zagotujcie w garnku wodę z odrobiną soli. Gdy będzie już wrzeć, włóżcie dwa woreczki z ryżem – brązowym i dzikim. Gotujcie według instrukcji podanych na opakowaniu. Gdy ryż się ugotuje, wyjmijcie go z woreczków i wymieszajcie z dodatkiem odrobiny rozmarynu. Wsypcie szczyptę soli i pieprzu. Umyjcie bakłażana, pokrójcie w plasterki (lub półplasterki, jeśli macie niewielki kociołek), posólcie i odstawcie. Po około 10 minutach wypłuczcie dokładnie bakłażana i podsmażcie na patelni lub upieczcie w elektrycznym grillu (albo tradycyjnym, chociaż elektryczny jest znacznie łatwiejszy w obsłudze i wygodniejszy w kuchni). Kiełbasę pokrójcie w kostkę. Pokrójcie cebulę w piórka, a 4 ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Rozgrzejcie na patelni kilka łyżek oleju i podsmażcie cebulę z czosnkiem. Czas na układanie kociołka! Na samym spodzie połóżcie 2 lub 3 garści umytego, świeżego szpinaku. Później kolejno ryż, pokrojoną kiełbasę, bakłażan i cebulę z czosnkiem i...

Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki
światzpiernika/gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki
Mamy coś dla miłośników gołąbków z mięsnym farszem! Wypróbujcie ten świetny przepis.

Pyszne gołąbki to zawsze sprawdzony pomysł na obiad. Najlepiej smakują oczywiście te z młodej kapusty ! Do zrobienia farszu wykorzystajcie mięso wołowe, które nada gołąbkom wyjątkowego smaku i aromatu. Polecamy wam poniższy przepis na to danie, autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z ryżem i wołowiną Do przygotowania gołąbków z wołowiną potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 niewielka główka kapusty białej 450 g wołowiny 2 ząbki czosnku 2 cebule 200 g ryżu (2 woreczki) 1 kostka rosołowa Kilka pieczarek Sól Pieprz Olej 1 łyżka śmietany Przygotowanie: Zagotujcie wodę w dużym garnku. Z kapusty wytnijcie głąb, nabijcie ją na widelec i zanurzcie na około 3 minuty w wodzie. Kapustę można sparzyć na jeszcze kilka innych sposobów – możecie ją wstawić do mikrofalówki, a nawet… wcześniej zamrozić! Torebki ryżu włóżcie do garnka z gorącą wodą i ugotujcie. Wołowinę zmielcie w maszynce i usmażcie na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Gdy mięso się zarumieni, dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek – możecie go również pokroić albo przecisnąć przez praskę. Całość wymieszajcie i podsmażajcie jeszcze kilka chwil. Dodajcie do mięsa ugotowany ryż i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Nakładajcie farsz na liście kapusty i zawijajcie ciasno. Pamiętajcie, by zostawić kilka liści, które posłużą do duszenia gołąbków. Na dnie garnka połóżcie liście kapusty i układajcie na nich ciasno gołąbki. Zalejcie wodą, dodajcie pokruszoną kostkę rosołową i duście na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny. W tym czasie oczyśćcie pieczarki i pokrójcie je w kostkę. Podsmażcie je na patelni na oleju...

zupa gulaszowa
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Gęsta i rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa. Ugotujcie raz, a pożałujecie, że nie jedliście jej wcześniej
Dzięki swojej konsystencji jest niezwykle sycąca i doskonale nadaje się podczas chłodniejszej pory roku. Wasza rodzina z pewnością pokocha to danie.

Zupa gulaszowa to jedna z najbardziej popularnych potraw na Węgrzech. To uwielbiane przez wielu Polaków danie wspaniale rozgrzewa, dzięki dodatkowi ostrej papryki, a zawiesista konsystencja pełna kawałków mięsa i warzyw doskonale syci. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Idealnie sprawdzi się jako sycący, a tani obiad. Dobrze sprawdzi się jako danie obiadowe, ale możecie jeść ją również na kolację. Doskonale smakuje podana z grubą pajdą świeżego chleba. Przepis na węgierską zupę gulaszową Składniki na węgierską zupę gulaszową 600 g mięsa wołowego na gulasz 100 g wędzonego boczku 3 ziemniaki 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 duże czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe sól i świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie zupy gulaszowej W dużym garnku podsmażcie na oleju mięso wołowe pokrojone w kawałki wielkości 1,5x1,5 lub 2x2cm. Gdy będzie gotowe, dodajcie boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy całość się podsmaży, wrzućcie paprykę pokrojoną w grubszą kostkę lub paski. Dodajcie przyprawy i wymieszajcie, żeby dokładnie pokryły warzywa i mięso. Zalejcie składniki gorącą wodą, dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujcie na średnim ogniu przez 30 minut. Dodajcie ziemniaki pokrojone w kostkę średniej wielkości i gotujcie jeszcze przez 10 minut aż zmiękną. Na koniec dodajcie koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Całość gotujcie, aż mięso będzie miękkie. Źródło: gotujmy.pl