
Podczas najbliższych zakupów wrzućcie do sklepowego koszyka wędzoną makrelę. Pozostałe rzeczy z pewnością macie w domu! Domowy paprykarz jest bardzo zdrowy i składa się tylko z kilku prostych składników. A co najważniejsze, w jego składzie nie znajdziecie konserwantów, glutaminianu sodu czy innych polepszaczy smaku.
Paprykarz to bardzo lubiana i często kupowana przez Polaków konserwa. Jednak ten domowy jest o wiele smaczniejszy, a do tego banalnie prosty do zrobienia.
Pamiętajcie, że domowy paprykarz najlepiej smakuje na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Chociaż nie ukrywamy, że czasami znika z patelni od razu po przygotowaniu, jeszcze na ciepło.
Przepis na domowy paprykarz
Składniki
- 50 g białego ryżu
- 1 wędzona makrela średniej wielkości
- 2 marchewki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- Pół łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotujcie ryż.
- W głębokiej patelni podsmażcie na oleju cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zezłoci dodajcie 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
- Na tarce o dużych oczkach zetrzyjcie marchewkę i dodajcie na patelnię. Krótko podsmażcie, a następnie podlejcie wodą i zagotujcie. Przykryjcie pokrywką i duście na małym ogniu.
- Gdy marchewka zmięknie, dodajcie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy.
- Makrelę obierzcie ze skóry i wyjmijcie ości, rozdrobnijcie. Dodajcie na patelnie i gotujcie kilka minut, aż składniki dobrze się połączą.
- Dodajcie ryż, wymieszajcie. Doprawcie do smaku.
Źródło: gotujmy.pl