Podczas najbliższych zakupów wrzućcie do sklepowego koszyka wędzoną makrelę. Pozostałe rzeczy z pewnością macie w domu! Domowy paprykarz jest bardzo zdrowy i składa się tylko z kilku prostych składników. A co najważniejsze, w jego składzie nie znajdziecie konserwantów, glutaminianu sodu czy innych polepszaczy smaku.

Paprykarz to bardzo lubiana i często kupowana przez Polaków konserwa. Jednak ten domowy jest o wiele smaczniejszy, a do tego banalnie prosty do zrobienia.
Pamiętajcie, że domowy paprykarz najlepiej smakuje na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Chociaż nie ukrywamy, że czasami znika z patelni od razu po przygotowaniu, jeszcze na ciepło.

Przepis na domowy paprykarz

Składniki

  • 50 g białego ryżu
  • 1 wędzona makrela średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie ryż.
  2. W głębokiej patelni podsmażcie na oleju cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zezłoci dodajcie 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  3. Na tarce o dużych oczkach zetrzyjcie marchewkę i dodajcie na patelnię. Krótko podsmażcie, a następnie podlejcie wodą i zagotujcie. Przykryjcie pokrywką i duście na małym ogniu.
  4. Gdy marchewka zmięknie, dodajcie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy.
  5. Makrelę obierzcie ze skóry i wyjmijcie ości, rozdrobnijcie. Dodajcie na patelnie i gotujcie kilka minut, aż składniki dobrze się połączą.
  6. Dodajcie ryż, wymieszajcie. Doprawcie do smaku.


Źródło: gotujmy.pl