Domowy majonez
Adobe Stock
Newsy

Domowy majonez znowu nie wyszedł? Najwidoczniej ubijacie go w złą stronę

Święta to czas, w którym w kuchni wykorzystujemy spore ilości majonezu. Zamiast iść na zakupy po gotowiec, zróbcie go samodzielnie w domu.
Hubert Rój
grudzień 21, 2020

Smak domowego majonezu docenią wszyscy ci, którzy choć raz go spróbowali. Oprócz świeżości taki oto sposób jego przygotowania pozwala na doprawienie go według własnych gustów.

Znacie na pewno różnice smakowe, które występują na przykład pomiędzy delikatnym, bielszym Majonezem Kieleckim, a Majonezem Winiary, który jest gęstszy i bardziej zawiesisty.

O gustach się nie dyskutuje. Jedno jest pewne – najlepiej zawsze będzie smakował ten przygotowany własnymi rękami.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jak zrobić majonez?

Na robieniu majonezu łatwo się jednak wyłożyć. Nie pomyślelibyście nawet, że o wpadce może przesądzić tak prosty błąd.

O co chodzi? Majonez nie ubije nam się tak jak należy, jeżeli zmienimy kierunek ubijania w trakcie pracy. Przyznacie sami, brzmi to dość niedorzecznie, ale takie są fakty.

Jeśli zaczniemy kombinować z ubijaniem najpierw w prawo, a potem w lewo nie skończy się to zbyt dobrze. Taki majonez nie będzie puszysty i klarowny.

Szybkość ubijania

Przygotowywanie majonezu to także kwestia szybkiego tempa pracy. Niezwykle trudne będzie ubicie kremu ręcznie – do produkcji domowego majonezu przyda się niewątpliwie mikser.

Dlaczego? Domowemu majonezowi źle robi przerywanie co chwila procesu ubijania. Powinniśmy zrobić to w sposób dynamiczny, „za jednym zamachem”.

Domowy majonez a salmonella

Składniki, z których przyrządzamy domowy majonez, powinny znajdować się temperaturze pokojowej. Pamiętajmy, że do tego jasnego sosu dodajemy surowe jajka.

Dlatego też nieodzowne będzie ich sparzenie przed ubiciem w mikserze. W przeciwnym wypadku może zagrozić nam zarażenie niebezpieczną salmonellą.

Kielecki, Winiary, a może domowy? Nasz majonez wcale nie musi stać na straconej pozycji w rywalizacji z tym sklepowymi. Wystarczy przygotować go w umiejętny sposób i unikać wspomnianych przez nas błędów.

Komentarze
Keczup, musztarda, majonez
Adobe Stock
Newsy Ketchup, musztarda czy majonez? Co jest najbardziej kaloryczne?
Do sezonu grillowego jeszcze daleko, ale keczup, musztardę i majonez jemy przez okrągły rok. Co wybrać do parówek czy kiełbasek z pożytkiem dla zdrowia?
Hubert Rój
grudzień 11, 2020

Te trzy dodatki, a także chrzan tarty, to stały zestaw w lodówkach większości polskich kuchni. Jedni wolą dodać do swoich kiełbasek musztardę lub chrzan, inni (zwłaszcza młodsi) lubią na przykład eksperymentować z mieszaniem majonezu i ketchupu. Jak to mówią – o gustach się nie dyskutuje. Porozmawiać możemy za to o tym, czy wszystkie te dodatki są zdrowe i bezpieczne, czy kaloryczne i szkodliwe. Jak, ile i kiedy? Ta sprawa jest oczywiście złożony problemem. Dlaczego? W końcu ketchup ketchupowi nierówny. Na półkach sklepowych znajdziemy całą armię różnych rodzajów musztard. Coraz więcej wyboru mamy także w kwestii majonezów. Oprócz tego, że produkty te występują w różnych odmianach, problematyczne jest także ich „dawkowanie”. Mało kto przełknie więcej niż odrobinkę tartego chrzanu przez gardło. Taka ilość musztardy to także końska dawka. Inaczej z majonezem i ketchupem. Są tacy, co jedzą te dodatki razem z mięsem i pizzą niemalże łyżkami. W naszym porównaniu weźmiemy to pod uwagę. Co jeść, czego nie jeść? Zaczniemy od najmniej kalorycznego produktu. Jest nim musztarda – wzięliśmy pod lupę najpopularniejszy jej rodzaj, czyli zwykłą musztardę delikatesową, którą standardowo nakładamy na talerzyk do parówek. I czego się dowiedzieliśmy? Łyżeczka (czyli ok. 10 g produktu) musztardy stołowej to zaledwie ok. 7 kalorii. Nie 17, nie 70, jedynie 70 kcal. To bardzo mało, biorąc pod uwagę fakt, że ten wyrób z gorczycy jemy w dość małych ilościach. Musztardę polecamy więc z czystym sercem. Na dodatek od lat przypisuje się jej wiele właściwości leczniczych – podobno działa kojąco na bóle reumatyczne, pobudza trawienie, a nawet obniża ciśnienie krwi. Kolejny w naszej „tabeli zdrowia” jest chrzan...

Przeczytaj
Sałatka jarzynowa
Gotujmy.pl/halina
Newsy Dodajecie do sałatki jarzynowej majonezu? Robicie błąd. Trik babci go rozwiąże
Sałatka jarzynowa to jedna z najbardziej popularnych dań w Polsce. Spożywana cały rok, najlepiej smakuje w Boże Narodzenie.
Aleksandra Jaworska
grudzień 19, 2020

Pichcenie na święta wymaga czasu i zachodu. Wymaga również znajomości przepisów. Niektóre sprawdzą się na świątecznym stole wręcz doskonale. Pamiętacie jeszcze babcine triki? Potrawy na świątecznym stole Boże Narodzenie pozwala na pochwalenie się umiejętnościami kulinarnymi. Jeśli lubcie długie godziny przy kuchennym blacie, na pewno wiecie jak przygotować barszcz czerwony, uszka z grzybami czy makowca. Do potraw wigilijnych pasują także przekąski. Jedną ze smaczniejszych jest lubiana przez Polaków sałatka jarzynowa. Nazywa się ją również sałatką warzywną albo majonezową. Zresztą nie bez przyczyny, właśnie majonez stanowi jej główny składnik. Robi się ją głównie na świąteczne okazje z gotowanych warzyw: marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków z dodatkiem gotowanych na twardo jajek. Składnikami, które w jarzynowej muszą się znaleźć jest też zielony groszek i ogórki kiszone, musztarda i przyprawy. Jesteśmy przekonani, że spożywacie ją przez cały rok, choć najczęściej na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Historia sałatki jarzynowej Na początku do jarzynowej dodawano marchew, seler, kalarepę, rzepę i zielony groszek. W takiej wersji przywędrowała z Francji do Polski. Po roku 1945 produkty na sałatkę ograniczono głównie do warzyw korzeniowych. Według niektórych źródeł oryginalnie pochodzi z Rosji. Sekret doskonałego smaku jarzynowej Nasze babcie zawsze wiedzą lepiej. W kulinariach trudno im dorównać, choć niektóre ich rady mogą uratować nasze nie tylko wigilijne potrawy. Jednym z sekretów sałatki jarzynowej jest dodanie do niej majonezu własnej produkcji. Sklepowy zawiera sztuczne konserwanty. Ten zrobiony w domu zaskoczy was intensywnością i doskonałym smakiem! Sałatka jarzynowa będzie mieć zdecydowanie lepszy smak. Bardzo...

Przeczytaj