Domowy majonez
Adobe Stock
Newsy

Domowy majonez znowu nie wyszedł? Najwidoczniej ubijacie go w złą stronę

Święta to czas, w którym w kuchni wykorzystujemy spore ilości majonezu. Zamiast iść na zakupy po gotowiec, zróbcie go samodzielnie w domu.

Smak domowego majonezu docenią wszyscy ci, którzy choć raz go spróbowali. Oprócz świeżości taki oto sposób jego przygotowania pozwala na doprawienie go według własnych gustów.

Znacie na pewno różnice smakowe, które występują na przykład pomiędzy delikatnym, bielszym Majonezem Kieleckim, a Majonezem Winiary, który jest gęstszy i bardziej zawiesisty.

O gustach się nie dyskutuje. Jedno jest pewne – najlepiej zawsze będzie smakował ten przygotowany własnymi rękami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić majonez?

Na robieniu majonezu łatwo się jednak wyłożyć. Nie pomyślelibyście nawet, że o wpadce może przesądzić tak prosty błąd.

O co chodzi? Majonez nie ubije nam się tak jak należy, jeżeli zmienimy kierunek ubijania w trakcie pracy. Przyznacie sami, brzmi to dość niedorzecznie, ale takie są fakty.

Jeśli zaczniemy kombinować z ubijaniem najpierw w prawo, a potem w lewo nie skończy się to zbyt dobrze. Taki majonez nie będzie puszysty i klarowny.

Szybkość ubijania

Przygotowywanie majonezu to także kwestia szybkiego tempa pracy. Niezwykle trudne będzie ubicie kremu ręcznie – do produkcji domowego majonezu przyda się niewątpliwie mikser.

Dlaczego? Domowemu majonezowi źle robi przerywanie co chwila procesu ubijania. Powinniśmy zrobić to w sposób dynamiczny, „za jednym zamachem”.

Domowy majonez a salmonella

Składniki, z których przyrządzamy domowy majonez, powinny znajdować się temperaturze pokojowej. Pamiętajmy, że do tego jasnego sosu dodajemy surowe jajka.

Dlatego też nieodzowne będzie ich sparzenie przed ubiciem w mikserze. W przeciwnym wypadku może zagrozić nam zarażenie niebezpieczną salmonellą.

Kielecki, Winiary, a może domowy? Nasz majonez wcale nie musi stać na straconej pozycji w rywalizacji z tym sklepowymi. Wystarczy przygotować go w umiejętny sposób i unikać wspomnianych przez nas błędów.

Majonez
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Jak zrobić przepyszny, domowy majonez? Wystarczą 4 proste składniki i gotowe
Majonez w polskiej kuchni zajmuje szczególne miejsce. Trudno bez niego wyobrazić sobie święta, robienie przekąsek i dekorowanie niektórych sałatek.

Może go porównać do gęstej emulsji, wytwarzanej z oleju, żółtek i przypraw. Jego zastosowanie nie ma właściwie końca. Majonez to element wielu kulinarnych przepraw i składnik nie mniejszej ilości przepisów. Majonez nadaje się do warzyw, mięs, śledzi, a przede wszystkim do jajek. Historia majonezu Przed XX wiekiem był wyrabiany ręcznie. Na samym początku wieku przeszedł do produkcji przemysłowej, dzięki której można go było przechowywać znacznie dłużej. Pierwszorzędnym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowego żółtka, jako składnika emulgującego. Tę podstawową bazę przyprawia się kolejno octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem. Skład majonezu Współcześnie wyróżnia się różne warianty majonezu, w praktyce kuchennej, jak i w produkcji przemysłowej. W sieci dań z użyciem majonezu możecie znaleźć tysiące! W kupnym majonezie oliwa bywa zastępowana zwykle innymi olejami roślinnymi. Zamiast surowego żółtka stosuje się czasem żółtka gotowane lub całe surowe jajka, a w produkcji przemysłowej na wielką skalę mogą to być jajka w proszku. Nie powinno was wcale zdziwić, jeśli w składzie majonezu znajdziecie musztardę jako dodatek smakowy. Zaostrza ona jego smak, ale niektórzy znawcy kuchni w zdecydowany sposób krytykują to rozwiązanie. W majonezie nie najlepszej jakości znajdziecie też cukier, stabilizatory, konserwanty, barwniki i aromaty  syntetyczne. Najlepiej dokładnie czytać etykiety lub zrobić go samodzielnie w domu. Niezastąpiony majonez w kuchni polskiej W dawniejszej kuchni polskiej majonezem nazywało się też potrawę z raków lub mięsa podawaną na zimno. Była serwowana jako przekąska na półmiskach. Danie wydawało się o tyle wykwintne, że częstowano nim gości...

Macie zniszczone i połamane paznokcie? Nałóżcie na nie ten produkt z lodówki
AdobeStock
Newsy
Macie zniszczone i połamane paznokcie? Nałóżcie na nie ten produkt z lodówki
Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnym wpływie tego składnika na włosy, skórę i paznokcie? Najwyższa pora go przetestować.

Zwykle dodajemy go do ugotowanych jajek, sałatek lub kanapek. A co powiecie, gdyby położyć odrobinę majonezu na paznokcie? Majonez na zniszczone paznokcie Majonez to jeden z najpopularniejszych dodatków, który genialnie podkręca smak wielu dań. Okazuje się, że majonez może być używany nie tylko do jedzenia, ponieważ zapewnia wiele korzyści kosmetycznych. Wasze paznokcie są zniszczone, kruche i łamliwe? Wzmocnijcie je majonezem. Jak to zrobić? Zanurzcie paznokcie i skórki w naczyniu z majonezem i pozwólcie im moczyć się tak przez około pięć minut. Róbcie tak regularnie, a będziecie mieć piękne i mocne paznokcie. Aby wasze dłonie wchłonęły jak najwięcej białka z majonezu, nałóżcie majonez równomiernie na dłonie, a następnie załóżcie rękawiczki. Taki zabieg sprawi, że wasze paznokcie będą wyglądać na mocniejsze, zdrowsze a wasze skórki zmiękną. Inne zastosowania majonezu w kosmetyce Odżywka do włosów z majonezu Cierpicie z powodu suchych i łamliwych włosów? W tej sytuacji także pomoże wam majonez. Wystarczy, że zastąpicie swoją codzienną odżywkę do włosów właśnie nim. Żółtko jajka w majonezie zawiera lecytynę, która pobudza wzrost włosów, podczas gdy ocet złuszcza skórę głowy. Dzięki temu wasze włosy będą miękkie, lśniące i zdrowe. Dla pięknej cery Nie musicie już wydawać fortuny na profesjonalne zabiegi na twarz, kiedy możecie zadbać o swoją twarz w domu. Wystarczy, że połączycie majonez z miodem, płatkami owsianymi lub bananami. Wysoka zawartość białka ukoi waszą skórę, nadając jej delikatny blask. Pielęgnacja stóp Majonez zadba nie tylko o wasze dłonie, ale również o wasze stopy. Połóżcie na stopy majonez delikatnie pocierając...

czy majonez psuje sałatkę
AdobeStock
Newsy
Majonez – konserwuje czy psuje sałatkę? Odpowiedź was zadziwi
Jak to jest z tym majonezem? Psuje, czy konserwuje? Sprawdziliśmy to!

Wśród niektórych miłośników gotowania pokutuje przekonanie, że majonez może zepsuć sałatkę. Inni twierdzą, że wręcz przeciwnie i upierają się, że majonez stanowi naturalny konserwant sałatki jarzynowej. Kto ma rację? Po co dodaje się majonez do sałatki? Majonez koniecznie musi się znaleźć w sałatce jarzynowej! Istnieją co prawda wersje dietetyczne, w których zamiast majonezu używa się jogurtu, jednak to kompletnie nie jest ten sam smak. Dlaczego tylko z majonezem sałatka jest tak smaczna? Odpowiedź brzmi w… tłuszczu! To właśnie tłuszcz niesie smak i łączy składniki tak, że sałatka wychodzi pyszna. Czy majonez psuje sałatkę jarzynową? Niektórzy twierdzą, że dodanie majonezu do sałatki jarzynowej sprawi, iż ta się szybciej zepsuje. Czy to prawda? Nie! Być może kiedyś jakaś gospodyni domowa za długo trzymała sałatkę w lodówce i uznała, że to wina majonezu. Składnikiem, który może się przyczynić do szybszego psucia się sałatki nie jest majonez, a por i cebula! Kwas zawarty w tych warzywach sprawia, że sałatka zepsuje się szybciej niż w przypadku, gdyby się ich w ogóle do niej nie dodało. Jednak zwykle ta potrawa znika w mgnieniu oka, więc w ogóle nie musicie się tym martwić! Przepis na domowy majonez Ponieważ kwestia wpływu majonezu na sałatkę jest już wyjaśniona, warto poznać przepis na zdrowszą wersję tego dodatku, czyli swojski, domowy majonez! Składniki: 1 szklanka oleju 1 żółtko 1 łyżka ciepłej wody 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka octu winnego (białego) 1 łyżeczka cukru Sól Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wlejcie wszystkie podane składniki pamiętając, by olej dodać dopiero na samym końcu. Włóżcie do naczynia ręczny blender tak, by jego końcówka dotknęła dna....

Jaki jest ulubiony majonez Roberta Makłowicza? Na święta używa tylko tego
ONS/AdobeStock
Newsy
Jaki jest ulubiony majonez Roberta Makłowicza? Na święta używa tylko tego
Znany krytyk kulinarny Robert Makłowicz zdradził, jaki jest jego ulubiony majonez. Zgadniecie?

Dodajemy go do sałatek, przekąsek i kanapek. Majonez to jeden z ulubionych dodatków do potraw. To nieodłączny element sałatki jarzynowej oraz dodatek do wędzonych wędlin oraz ugotowanych na twardo jajek. W sklepach mamy do wyboru wiele rodzajów majonezu. Jaki jest ulubiony majonez Roberta Makłowicza? Ulubiony majonez Roberta Makłowicza Robert Makłowicz to niekwestionowany autorytet w kwestii gotowania. Na kulinariach i smakach zna się, jak mało kto. Z okazji zbliżających się wielkimi krokami świąt, dziennikarze portalu Onet Podróże zapytali Makłowicza, jaki jest jego ulubiony majonez. Odpowiedź może was zaskoczyć. Makłowicz nie wymienił żadnej z popularnych marek majonezu. Krytyk kulinarny bez wahania przyznał, że najlepszy majonez to majonez samodzielnie przygotowywany w domu. Taki majonez nie tylko ma najlepszy skład i smak, ale też bardzo szybko się go robi: - Zrobienie majonezu to tylko 10 min. roboty! - mówi. Makłowicz tłumaczy, że do zrobienia takiego majonezu wystarczą żółtka, odrobina musztardy, dobrej jakości olej roślinny oraz trochę czosnku (jeśli oczywiście go lubimy). Wszystkie te składniki trzeba ze sobą połączyć i powoli utrzeć i majonez gotowy. Makłowicz przyznał, że bardzo też lubi majonez wegański. Jeżeli krytyk zachęcił was do zrobienia domowego majonezu, podajemy wam przepis na smaczny, domowy majonez z pieczonymi warzywami. Gwarantujemy, że zachwyci was swoim smakiem. Przepis na majonez pieczonymi warzywami Do przygotowania domowego majonezu z pieczonymi warzywami, potrzebujecie tylko kilku prostych składników. Składniki na majonez:  1 żółtko 250 ml oleju 1/2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól Składniki dodatkowe:  pietruszka 2 papryki 1 ząbek czosnku olej Przygotowanie:...