Domowy majonez z tego przepisu wyjdzie taniej niż ze sklepu. Nie ma po co przepłacać
Getty Images
Newsy

Domowy majonez z tego przepisu wyjdzie taniej niż ze sklepu. Nie ma po co przepłacać

Przygotowanie domowego majonezu wcale nie jest skomplikowaną czynnością. Dodatkowo możecie zaoszczędzić parę groszy, przygotowując go we własnym zakresie.

Jeszcze parę lat temu taka sytuacja byłaby nie do pomyślenia. W tym roku za większy słoiczek majonezu trzeba niekiedy zapłacić nawet 15 zł. Powodów majonezowej drożyzny jest cała masa, wśród nich oczywiście rosnące koszty jajek i oleju.

To jednak nie powinno odstręczać was od wykorzystywania tego białego sosu w sałatkach jarzynowych, śledziach i innych daniach. Zamiast wydawać krocie na sklepowy majonez, warto tym razem przetestować zrobienie go we własnym domu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy domowy majonez jest drogi?

Specjalnie dla was przygotowaliśmy specjalną recepturę na domowy majonez. By zaoszczędzić odrobinę prądu na jego przygotowaniu, możecie do ubijania użyć tradycyjnej trzepaczki.

Oprócz tego nie obędzie się bez żółtek, oleju i kilku prostych dodatków za parę groszy, które na pewno macie w swoich kuchennych szafkach. A zatem – do dzieła!

Zobacz także
Co się dzieje z cenami majonezu? Jak tak dalej pójdzie, Wielkanoc będzie bardzo skromna

Co się dzieje z cenami majonezu? Jak tak dalej pójdzie, Wielkanoc będzie bardzo skromna

Doda wyjawiła sposób, w jaki osiągnęła idealnie smukłą sylwetkę i płaski brzuch. "Sam majonez jem łyżkami"

Doda zdradziła, jak osiągnęła idealnie smukłą sylwetkę i płaski brzuch. „Sam majonez jem łyżkami"

Przepis na domowy majonez

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 210-220 ml oleju rzepakowego (niecała szklanka)
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • Pół łyżki octu lub soku z cytryny
  • Szczypta cukru pudru
  • Szczypta soli
  • Szczypta czarnego mielonego pieprzu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Przed przystąpieniem do przygotowania majonezu sparzcie jajka.
  2. Starannie oddzielcie żółtka od białek. Pilnujcie, by w misce, w której będziecie ubijali majonez nie było drobinek białek. To znacznie utrudnia właściwe ubicie sosu i wpływa na jego konsystencję.
  3. Dodajcie do żółtek musztardę, ocet lub sok, a także przyprawy, czyli cukier, sól i pieprz.
  4. Wymieszajcie dokładnie całość za pomocą łyżki, a następnie przejdźcie do ubijania całości z olejem.
  5. Powoli dolewajcie olej do miski i ubijajcie za pomocą blendera, miksera lub trzepaczki.
  6. Miksujcie do uzyskania pożądanej, kremowej konsystencji.
  7. Gotowy majonez przełóżcie do słoiczka i przechowujcie w zimnym miejscu.
Domowy majonez
Adobe Stock
Newsy
Domowy majonez znowu nie wyszedł? Najwidoczniej ubijacie go w złą stronę
Święta to czas, w którym w kuchni wykorzystujemy spore ilości majonezu. Zamiast iść na zakupy po gotowiec, zróbcie go samodzielnie w domu.

Smak domowego majonezu docenią wszyscy ci, którzy choć raz go spróbowali. Oprócz świeżości taki oto sposób jego przygotowania pozwala na doprawienie go według własnych gustów. Znacie na pewno różnice smakowe, które występują na przykład pomiędzy delikatnym, bielszym Majonezem Kieleckim, a Majonezem Winiary, który jest gęstszy i bardziej zawiesisty. O gustach się nie dyskutuje. Jedno jest pewne – najlepiej zawsze będzie smakował ten przygotowany własnymi rękami. Jak zrobić majonez? Na robieniu majonezu łatwo się jednak wyłożyć. Nie pomyślelibyście nawet, że o wpadce może przesądzić tak prosty błąd. O co chodzi? Majonez nie ubije nam się tak jak należy, jeżeli zmienimy kierunek ubijania w trakcie pracy. Przyznacie sami, brzmi to dość niedorzecznie, ale takie są fakty. Jeśli zaczniemy kombinować z ubijaniem najpierw w prawo, a potem w lewo nie skończy się to zbyt dobrze. Taki majonez nie będzie puszysty i klarowny. Szybkość ubijania Przygotowywanie majonezu to także kwestia szybkiego tempa pracy. Niezwykle trudne będzie ubicie kremu ręcznie – do produkcji domowego majonezu przyda się niewątpliwie mikser. Dlaczego? Domowemu majonezowi źle robi przerywanie co chwila procesu ubijania. Powinniśmy zrobić to w sposób dynamiczny, „za jednym zamachem”. Domowy majonez a salmonella Składniki, z których przyrządzamy domowy majonez, powinny znajdować się temperaturze pokojowej. Pamiętajmy, że do tego jasnego sosu dodajemy surowe jajka. Dlatego też nieodzowne będzie ich sparzenie przed ubiciem w mikserze. W przeciwnym wypadku może zagrozić nam zarażenie niebezpieczną salmonellą. Kielecki, Winiary, a może domowy? Nasz majonez wcale nie musi stać na straconej pozycji w rywalizacji z tym sklepowymi. Wystarczy przygotować go w umiejętny sposób i...

Zajadliście się koglem-moglem w PRL-u? Trzeba pamiętać o 1 ważnej rzeczy podczas jego przygotowania 
Adobe Stock
Newsy
Zajadliście się koglem-moglem w PRL-u? Trzeba pamiętać o 1 ważnej rzeczy podczas jego przygotowania 
Surowe żółtko, cukier i długie ucieranie, aż do masa stanie się prawie biała. Zdarzało się, że zanim deser był gotowy, został wyjedzony do ostatniej łyżeczki. Taki był smaczny. A mowa oczywiście o koglu-moglu!

Ten smak każdy pamięta z dzieciństwa. W czasie, gdy słodycze były trudno dostępnym rarytasem, dzieci musiały sobie radzić w inny sposób. Surowe żółtka utarte z cukrem pudrem, były jednym z przysmaków PRL-u. Przypomnicie sobie smak znany z lat dziecięcych i zróbcie pyszny kogel-mogel tak, jak pamiętacie, lub użyjcie naszego przepisu. Smakuje tak, jak go pamiętacie. Czy kogel-mogel to polski deser? Choć kogel-mogel kojarzy się przede wszystkim z PRL-em, to przepis na niego jest dużo starszy! Znany jest już od XVII w naszym kraju i prawdopodobnie wywodzi się z kuchni żydowskiej. Deser ten znany jest w Niemczech pod nazwą „Zuckerei”, czyli po prostu jajko z cukrem, albo „Goggelmoggel”. Brzmi znajomo? Bardzo podobnie nazywają ten przysmak Rosjanie i mówią na niego „gogol-mogol”. Kto by pomyślał, że zwykłe żółtko z cukrem jest tak znane! Prosty przepis na kogel-mogel Nie ma to jak wrócić do dziecięcych lat i przypomnieć sobie stare przysmaki. A może chcecie pokazać swoim dzieciom lub wnukom, czym wy się zajadaliście, gdy byliście w ich wieku? Zróbcie smaczny kogel-mogel z poniższego przepisu! Z podanych niżej składników wychodzi jedna porcja, więc jeśli potrzebujecie więcej, to przygotujcie odpowiednio więcej jajek i cukru. Składniki: 2 jajka 2,5 łyżki cukru Przygotowanie Jajka wyjmijcie z lodówki i umyjcie pod bieżącą wodą. Rozbijcie nad miseczką i oddzielcie żółtka od białek. Do miseczki z żółtkami wsypcie około 2,5 łyżeczki cukru i bardzo energicznie mieszajcie. Aby ułatwić sobie zadanie, możecie użyć w tym celu miksera – sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy robicie więcej porcji. Inne rodzaje deseru z surowych żółtek Kogel-mogel przygotowywany bywał także w wersji wzbogaconej o pianę z białek jaj. Żeby go przyrządzić, podczas oddzielania żółtek od...

Sos holenderski: przepis na idealny sos do szparagów
AdobeStock
Newsy
Sos holenderski: przepis na idealny sos do szparagów
Do szparagów najlepiej pasuje sos holenderski, który zrobicie z tego prostego przepisu. To połączenie jest zachwycające!

Gdy zacznie się sezon na szparagi, podajcie je z pysznym sosem holenderskim. Wymaga minimalnej ilości składników i trochę cierpliwości – najlepszy sos holenderski robi się powoli! Potrzebne wam będzie prawdziwe masło (nie margaryna ani masło klarowane), żółtka, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Przepis na sos holenderski Do przygotowania klasycznego sosu holenderskiego (lub sosu benedyktyńskiego) potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 150 g masła (3/4 kostki) 3 żółtka 3 łyżki soku z cytryny Dwie szczypty soli Szczypta pieprzu Przygotowanie: Włóżcie masło do garnka, postawcie na gazie i rozpuśćcie. Użyjcie prawdziwego masła, ponieważ wówczas sos wyjdzie najlepszy. Pamiętajcie, że masło ma się podgrzać, nie zagotować! Przelejcie roztopione masło przez sitko, by pozbyć się charakterystycznej pianki, które zbiera się na powierzchni. Oddzielcie żółtka od białek. Białka możecie później wykorzystać do zrobienia smacznego sernika z bezą. Następnie należy ubić żółtka uwaga… na parze! Brzmi skomplikowanie, ale ubicie żółtek w ten sposób jest bardzo proste. Należy wlać do garnka tyle wody, by sięgała do ¼ jego wysokości. Na garnku połóżcie sitko, a do sitka włóżcie miskę z żółtkami tak, by miska nie dotykała wrzącej wody. Włączcie gaz i ustawcie średni ogień – woda powinna lekko się gotować. Teraz wlejcie do żółtek trzy łyżki soku z cytryny i zacznijcie ubijać za pomocą trzepaczki. Gdy żółtka zaczną powoli zwiększać swoją objętość, wsypcie do nich dwie szczypty soli, szczyptę pieprzu i cały czas ubijajcie. Zacznijcie powoli wlewać do żółtek roztopione masło. Należy to robić bardzo powoli, by żółtka połączyły...

Majonez
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Jak zrobić przepyszny, domowy majonez? Wystarczą 4 proste składniki i gotowe
Majonez w polskiej kuchni zajmuje szczególne miejsce. Trudno bez niego wyobrazić sobie święta, robienie przekąsek i dekorowanie niektórych sałatek.

Może go porównać do gęstej emulsji, wytwarzanej z oleju, żółtek i przypraw. Jego zastosowanie nie ma właściwie końca. Majonez to element wielu kulinarnych przepraw i składnik nie mniejszej ilości przepisów. Majonez nadaje się do warzyw, mięs, śledzi, a przede wszystkim do jajek. Historia majonezu Przed XX wiekiem był wyrabiany ręcznie. Na samym początku wieku przeszedł do produkcji przemysłowej, dzięki której można go było przechowywać znacznie dłużej. Pierwszorzędnym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowego żółtka, jako składnika emulgującego. Tę podstawową bazę przyprawia się kolejno octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem. Skład majonezu Współcześnie wyróżnia się różne warianty majonezu, w praktyce kuchennej, jak i w produkcji przemysłowej. W sieci dań z użyciem majonezu możecie znaleźć tysiące! W kupnym majonezie oliwa bywa zastępowana zwykle innymi olejami roślinnymi. Zamiast surowego żółtka stosuje się czasem żółtka gotowane lub całe surowe jajka, a w produkcji przemysłowej na wielką skalę mogą to być jajka w proszku. Nie powinno was wcale zdziwić, jeśli w składzie majonezu znajdziecie musztardę jako dodatek smakowy. Zaostrza ona jego smak, ale niektórzy znawcy kuchni w zdecydowany sposób krytykują to rozwiązanie. W majonezie nie najlepszej jakości znajdziecie też cukier, stabilizatory, konserwanty, barwniki i aromaty  syntetyczne. Najlepiej dokładnie czytać etykiety lub zrobić go samodzielnie w domu. Niezastąpiony majonez w kuchni polskiej W dawniejszej kuchni polskiej majonezem nazywało się też potrawę z raków lub mięsa podawaną na zimno. Była serwowana jako przekąska na półmiskach. Danie wydawało się o tyle wykwintne, że częstowano nim gości...