Jeszcze parę lat temu taka sytuacja byłaby nie do pomyślenia. W tym roku za większy słoiczek majonezu trzeba niekiedy zapłacić nawet 15 zł. Powodów majonezowej drożyzny jest cała masa, wśród nich oczywiście rosnące koszty jajek i oleju.

To jednak nie powinno odstręczać was od wykorzystywania tego białego sosu w sałatkach jarzynowych, śledziach i innych daniach. Zamiast wydawać krocie na sklepowy majonez, warto tym razem przetestować zrobienie go we własnym domu.

Czy domowy majonez jest drogi?

Specjalnie dla was przygotowaliśmy specjalną recepturę na domowy majonez. By zaoszczędzić odrobinę prądu na jego przygotowaniu, możecie do ubijania użyć tradycyjnej trzepaczki.

Oprócz tego nie obędzie się bez żółtek, oleju i kilku prostych dodatków za parę groszy, które na pewno macie w swoich kuchennych szafkach. A zatem – do dzieła!

Zobacz także:

Przepis na domowy majonez

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 210-220 ml oleju rzepakowego (niecała szklanka)
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • Pół łyżki octu lub soku z cytryny
  • Szczypta cukru pudru
  • Szczypta soli
  • Szczypta czarnego mielonego pieprzu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Przed przystąpieniem do przygotowania majonezu sparzcie jajka.
  2. Starannie oddzielcie żółtka od białek. Pilnujcie, by w misce, w której będziecie ubijali majonez nie było drobinek białek. To znacznie utrudnia właściwe ubicie sosu i wpływa na jego konsystencję.
  3. Dodajcie do żółtek musztardę, ocet lub sok, a także przyprawy, czyli cukier, sól i pieprz.
  4. Wymieszajcie dokładnie całość za pomocą łyżki, a następnie przejdźcie do ubijania całości z olejem.
  5. Powoli dolewajcie olej do miski i ubijajcie za pomocą blendera, miksera lub trzepaczki.
  6. Miksujcie do uzyskania pożądanej, kremowej konsystencji.
  7. Gotowy majonez przełóżcie do słoiczka i przechowujcie w zimnym miejscu.