Dziś praktycznie każdy używa ketchupu: do kanapek, sosów czy mięs. Wspaniale podkreśla smak wielu potraw i nadaje im charakteru!
W sklepach można znaleźć coraz więcej rodzajów ketchupu. Dostępny jest już nie tylko pikantny i łagodny, ale także np. ketchup z chilli, bazylią albo czosnkiem. Jednak w gotowym ketchupie ze sklepu, znajduje się bardzo dużo cukru i innych dodatków, które niekoniecznie są dobre dla waszego zdrowia. Dlatego warto przygotować go samodzielnie w domu! To wcale nie jest takie trudne, a domowy ketchup smakuje o niebo lepiej od tego, który znajduje się na sklepowych półkach. Wypróbujcie poniższy przepis na ketchup, a nigdy więcej nie kupicie go w sklepie!
Przepis na domowy ketchup
Najważniejsza w przygotowywaniu ketchupu jest cierpliwość, ponieważ tak naprawdę ketchup to po prostu sos, który został bardzo mocno zredukowany. A im dłużej będziecie go gotować, tym więcej wody z niego odparuje i będzie gęstszy i bardziej aromatyczny.
Do przygotowania domowego ketchupu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Zobacz także:
Składniki:
- 1 kg pomidorów malinowych
- 2 cebule dymki
- 1 niewielka łodyga selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki cukru
- 2 goździki
- Pół łyżeczki kolendry
- Szczypta curry
- Odrobina skórki z cytryny
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Natnijcie delikatnie skórki pomidorów. Zalejcie je wrzątkiem i po kilku-kilkunastu sekundach wyciągnijcie. Przelejcie zimną wodą i obierzcie ze skóry – powinna sama odchodzić.
- Obierzcie cebule i czosnek, a selera umyjcie. Pokrójcie drobno.
- W garnku rozpuśćcie cukier na karmel i usmażcie na nim pokrojone warzywa. Dodajcie goździki, kolendrę i szczyptę curry, a na koniec wlejcie 3 łyżki octu jabłkowego.
- Do garnka wsypcie pokrojone w kostkę, obrane pomidory i wymieszajcie. Im dłużej będziecie gotować sos, czyli go redukować, tym lepszy będzie w smaku!
- Następnie zblendujcie całość na gładką masę, doprawcie solą i octem i jeszcze raz zagotujcie.
- Gorący ketchup przełóżcie do słoiczków typu twist. I gotowe!
Tak przygotowany domowy ketchup można przechowywać w lodówce od kilku do kilkunastu dni. Smacznego!
Czytaj także: