Dziś praktycznie każdy używa ketchupu: do kanapek, sosów czy mięs. Wspaniale podkreśla smak wielu potraw i nadaje im charakteru!

W sklepach można znaleźć coraz więcej rodzajów ketchupu. Dostępny jest już nie tylko pikantny i łagodny, ale także np. ketchup z chilli, bazylią albo czosnkiem. Jednak w gotowym ketchupie ze sklepu, znajduje się bardzo dużo cukru i innych dodatków, które niekoniecznie są dobre dla waszego zdrowia. Dlatego warto przygotować go samodzielnie w domu! To wcale nie jest takie trudne, a domowy ketchup smakuje o niebo lepiej od tego, który znajduje się na sklepowych półkach. Wypróbujcie poniższy przepis na ketchup, a nigdy więcej nie kupicie go w sklepie!

Przepis na domowy ketchup

Najważniejsza w przygotowywaniu ketchupu jest cierpliwość, ponieważ tak naprawdę ketchup to po prostu sos, który został bardzo mocno zredukowany. A im dłużej będziecie go gotować, tym więcej wody z niego odparuje i będzie gęstszy i bardziej aromatyczny.

Do przygotowania domowego ketchupu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 kg pomidorów malinowych
  • 2 cebule dymki
  • 1 niewielka łodyga selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 goździki
  • Pół łyżeczki kolendry
  • Szczypta curry
  • Odrobina skórki z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Natnijcie delikatnie skórki pomidorów. Zalejcie je wrzątkiem i po kilku-kilkunastu sekundach wyciągnijcie. Przelejcie zimną wodą i obierzcie ze skóry – powinna sama odchodzić.
  2. Obierzcie cebule i czosnek, a selera umyjcie. Pokrójcie drobno.
  3. W garnku rozpuśćcie cukier na karmel i usmażcie na nim pokrojone warzywa. Dodajcie goździki, kolendrę i szczyptę curry, a na koniec wlejcie 3 łyżki octu jabłkowego.
  4. Do garnka wsypcie pokrojone w kostkę, obrane pomidory i wymieszajcie. Im dłużej będziecie gotować sos, czyli go redukować, tym lepszy będzie w smaku!
  5. Następnie zblendujcie całość na gładką masę, doprawcie solą i octem i jeszcze raz zagotujcie.
  6. Gorący ketchup przełóżcie do słoiczków typu twist. I gotowe!

Tak przygotowany domowy ketchup można przechowywać w lodówce od kilku do kilkunastu dni. Smacznego!

 

Czytaj także: