Domowy keczup. Przepis na prosty zamiennik tego ze sklepu
Flickr
Newsy

Domowy keczup. Przepis na prosty zamiennik tego ze sklepu

Jeśli przepadacie za ketchupem, ale martwicie się, że ten ze sklepu nie jest zbyt zdrowy, to zróbcie go sami w domu! Poznajcie przepis na domowy ketchup.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 20, 2021

Dziś praktycznie każdy używa ketchupu: do kanapek, sosów czy mięs. Wspaniale podkreśla smak wielu potraw i nadaje im charakteru!

W sklepach można znaleźć coraz więcej rodzajów ketchupu. Dostępny jest już nie tylko pikantny i łagodny, ale także np. ketchup z chilli, bazylią albo czosnkiem. Jednak w gotowym ketchupie ze sklepu, znajduje się bardzo dużo cukru i innych dodatków, które niekoniecznie są dobre dla waszego zdrowia. Dlatego warto przygotować go samodzielnie w domu! To wcale nie jest takie trudne, a domowy ketchup smakuje o niebo lepiej od tego, który znajduje się na sklepowych półkach. Wypróbujcie poniższy przepis na ketchup, a nigdy więcej nie kupicie go w sklepie!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na domowy ketchup

Najważniejsza w przygotowywaniu ketchupu jest cierpliwość, ponieważ tak naprawdę ketchup to po prostu sos, który został bardzo mocno zredukowany. A im dłużej będziecie go gotować, tym więcej wody z niego odparuje i będzie gęstszy i bardziej aromatyczny.

Zobacz także

Do przygotowania domowego ketchupu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kg pomidorów malinowych
  • 2 cebule dymki
  • 1 niewielka łodyga selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 goździki
  • Pół łyżeczki kolendry
  • Szczypta curry
  • Odrobina skórki z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Natnijcie delikatnie skórki pomidorów. Zalejcie je wrzątkiem i po kilku-kilkunastu sekundach wyciągnijcie. Przelejcie zimną wodą i obierzcie ze skóry – powinna sama odchodzić.
  2. Obierzcie cebule i czosnek, a selera umyjcie. Pokrójcie drobno.
  3. W garnku rozpuśćcie cukier na karmel i usmażcie na nim pokrojone warzywa. Dodajcie goździki, kolendrę i szczyptę curry, a na koniec wlejcie 3 łyżki octu jabłkowego.
  4. Do garnka wsypcie pokrojone w kostkę, obrane pomidory i wymieszajcie. Im dłużej będziecie gotować sos, czyli go redukować, tym lepszy będzie w smaku!
  5. Następnie zblendujcie całość na gładką masę, doprawcie solą i octem i jeszcze raz zagotujcie.
  6. Gorący ketchup przełóżcie do słoiczków typu twist. I gotowe!

Tak przygotowany domowy ketchup można przechowywać w lodówce od kilku do kilkunastu dni. Smacznego!

 

Czytaj także:

Komentarze