Domowy keczup. Przepis na prosty zamiennik tego ze sklepu
Flickr
Newsy

Domowy keczup. Przepis na prosty zamiennik tego ze sklepu

Jeśli przepadacie za ketchupem, ale martwicie się, że ten ze sklepu nie jest zbyt zdrowy, to zróbcie go sami w domu! Poznajcie przepis na domowy ketchup.

Dziś praktycznie każdy używa ketchupu: do kanapek, sosów czy mięs. Wspaniale podkreśla smak wielu potraw i nadaje im charakteru!

W sklepach można znaleźć coraz więcej rodzajów ketchupu. Dostępny jest już nie tylko pikantny i łagodny, ale także np. ketchup z chilli, bazylią albo czosnkiem. Jednak w gotowym ketchupie ze sklepu, znajduje się bardzo dużo cukru i innych dodatków, które niekoniecznie są dobre dla waszego zdrowia. Dlatego warto przygotować go samodzielnie w domu! To wcale nie jest takie trudne, a domowy ketchup smakuje o niebo lepiej od tego, który znajduje się na sklepowych półkach. Wypróbujcie poniższy przepis na ketchup, a nigdy więcej nie kupicie go w sklepie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowy ketchup

Najważniejsza w przygotowywaniu ketchupu jest cierpliwość, ponieważ tak naprawdę ketchup to po prostu sos, który został bardzo mocno zredukowany. A im dłużej będziecie go gotować, tym więcej wody z niego odparuje i będzie gęstszy i bardziej aromatyczny.

Zobacz także
Chłodnik z botwinki. Przepis na pyszną zupę z botwiny, ogórka i rzodkiewki

Chłodnik z botwinki. Przepis na pyszną zupę z botwiny, ogórka i rzodkiewki 

Jak zrobić żeberka z grilla? Przepis na żeberka w stylu tajskim

Jak zrobić żeberka z grilla? Przepis na żeberka w stylu tajskim

Do przygotowania domowego ketchupu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kg pomidorów malinowych
  • 2 cebule dymki
  • 1 niewielka łodyga selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 goździki
  • Pół łyżeczki kolendry
  • Szczypta curry
  • Odrobina skórki z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Natnijcie delikatnie skórki pomidorów. Zalejcie je wrzątkiem i po kilku-kilkunastu sekundach wyciągnijcie. Przelejcie zimną wodą i obierzcie ze skóry – powinna sama odchodzić.
  2. Obierzcie cebule i czosnek, a selera umyjcie. Pokrójcie drobno.
  3. W garnku rozpuśćcie cukier na karmel i usmażcie na nim pokrojone warzywa. Dodajcie goździki, kolendrę i szczyptę curry, a na koniec wlejcie 3 łyżki octu jabłkowego.
  4. Do garnka wsypcie pokrojone w kostkę, obrane pomidory i wymieszajcie. Im dłużej będziecie gotować sos, czyli go redukować, tym lepszy będzie w smaku!
  5. Następnie zblendujcie całość na gładką masę, doprawcie solą i octem i jeszcze raz zagotujcie.
  6. Gorący ketchup przełóżcie do słoiczków typu twist. I gotowe!

Tak przygotowany domowy ketchup można przechowywać w lodówce od kilku do kilkunastu dni. Smacznego!

 

Czytaj także:

ketchup przepis
kurka79 / gotujmy.pl
Newsy
Przepis na prosty, domowy ketchup. Po co wydawać pieniądze? Zróbcie go za grosze w domu
Ketchup naprawdę może być zdrowy - pod warunkiem, że zrobicie go sami! Poznajcie świetny przepis na domowy ketchup.

Kto raz spróbował domowego ketchupu ten dobrze wie, że to, co dostępne jest na sklepowych półkach ani trochę nie umywa się do smaku prawdziwego ketchupu. Wersja domowa jest nie tylko smaczniejsza, ale i o wiele zdrowsza! Nie ma tam żadnych sztucznych konserwantów ani ulepszaczy. A do tego robiąc ketchup samodzielnie, macie pełną kontrolę nad tym, co się w nim znajdzie. Możecie wybrać do niego najlepsze pomidory, jakie uda się wam znaleźć, dzięki czemu będzie przepyszny! A co dopiero, gdy przyjdzie lato i świeże pomidory z ogródka… Przepis na domowy ketchup Do przygotowania ketchupu potrzebne wam będą poniższe składniki: 2 kg pomidorów 1 cebula 100 ml octu jabłkowego 50 g cukru 3 ząbki czosnku Łyżka masła klarowanego 1 łyżka soli 1 łyżka goździków 1 łyżka kolendry Pół łyżeczki pieprzu Pół łyżeczki cynamonu 1 laska cynamonu 8 kulek ziela angielskiego Przygotowanie: Umyjcie pomidory i pokrójcie w ćwiartki. Pokrójcie w kostkę czosnek i cebulę. Do niewielkiego garnka wlejcie ocet i dodajcie goździki, kolendrę, laskę cynamonu i ziele angielskie. Gdy całość się zagotuje, przykryjcie garnek pokrywką i odstawcie na 25 minut. Po tym czasie przecedźcie przez sitko. W dużym garnku rozpuśćcie łyżkę masła klarowanego. Wrzućcie pokrojony czosnek i cebulę i duście przez 5 minut. Gdy warzywa zmiękną, dodajcie do garnka pomidory, pół łyżeczki pieprzu i cynamonu. Po zagotowaniu zmniejszcie gaz i gotujcie przez około 20 minut bez pokrywki. Po tym czasie wlejcie do garnka odcedzony wcześniej ocet, wymieszajcie i gotujcie przez około 30-40 minut, do momentu gdy warzywa będą się rozpadać. Następnie za pomocą sitka i łyżki przecierajcie masę z pomidorów. Wyrzućcie pestki i skórki....

Udka po cygańsku
Gotujmy.pl
Newsy
Przejadły wam się tradycyjne pieczone udka? Zróbcie udka po cygańsku. Powalają smakiem
Lubicie jeść udka z kurczaka, ale marzy wam się coś innego i bardzo pysznego? Zróbcie udka po cygańsku, z dużą ilością gęstego sosu, warzyw i aromatycznych przypraw.

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Macie już dosyć oklepanych schabowych i mielonych? Przygotujcie te obłędne w smaku pałki z kurczaka w pysznym sosie cygańskim z papryką oraz pieczarkami. Danie jest bardzo proste, ale zarazem wykwintne. Powstaje w mig i na pewno oczaruje swoim smakiem waszych domowników. Kremowa konsystencja, przyjemny zapach i mięso, które samo odchodzi od kości – czy można chcieć więcej? Zróbcie takie udka, a będziecie się nimi zajadać. Oto najprostszy przepis. Składniki: 5 udek z kurczaka ½ opakowania przyprawy do kurczaka po staropolsku 1 cebula Pół kilograma pieczarek 2 czerwone papryki 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 szklanka wody 1 łyżka octu jabłkowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka cukru Szczypta chili Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Udka kroimy na połowę, posypujemy solą i przyprawą do kurczaka po staropolsku. 2. Mięso układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 3. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem. 4. Papryki kroimy w paski, przekładamy do grzybów i podlewamy wodą. Następnie wlewamy sos sojowy, ocet i ketchup. Na końcu dodajemy musztardę oraz cukier i odrobinę chili. Gotujemy ok. 10 minut i łączymy z udkami. Smacznego!

Nigdy nie róbcie tego podczas przygotowywania domowego ketchupu. Wasz sos straci swój smak
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie róbcie tego podczas przygotowywania domowego ketchupu. Wasz sos straci swój smak
Lubicie domowe przetwory z pomidorów? Nie zapomnijcie o przygotowaniu na tę zimę własnego ketchupu. Zróbcie to w perfekcyjny sposób, nie popełniając małych, ale kosztownych błędów.

Historia ketchupu w Polsce nie jest szczególnie długa. Ten słodko-kwaśny pomidorowy sos na dobre zawładnął sercami Polaków dopiero po granicznym roku 1989, kiedy to w końcu w naszych sklepach zaczęły się pojawiać jakiekolwiek alternatywy dla nieśmiertelnego octu i musztardy. Już w latach 90. Zaczęliśmy masowo dodawać ketchup do także coraz popularniejszych frytek, parówek czy uwielbianej przez wszystkich kiełbasy z grilla. Jaki był dawny tamten ketchup? Smak to jedno, ale wówczas narodziła się także czarna legenda tego pomidorowego sosu. Chodzi oczywiście o całą masę cukru, zagęstników, barwników i konserwantów na czele z benzoesanem sodu. Producenci takich ketchupów nie żałowali składników wzmacniających smak i trwałość produktu. Gorzej było z ilością pomidorów użytych do produkcji ketchupu. Lata doświadczeń konsumentów sprawiły, że w końcu Polacy mniej chętnie zaczęli spoglądać na sztuczne ketchupy z dodatkiem skrobi i innych „wynalazków”. Producenci postawili na poprawę składu i jakości produktów, przez co na dzisiejszej półce sklepowej każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Z czego zrobić ketchup własnej roboty? Tak czy siak, żaden ketchup ze sklepu nie będzie w stanie zastąpić ketchupu własnej roboty. Coraz bardziej Polacy ufają producentom pomidorowych sosów, ale jednak dalej największe zaufanie mamy do samych siebie – przynajmniej jeżeli chodzi o przetwory. Własny ketchup to gwarancja jakości i smaku. No chyba, że po drodze zostaną popełnione jakiekolwiek kardynalne błędy. Wśród nich wymienić można choćby wyrzucanie części pomidorów przy gotowaniu masy na ketchup. Zwykle z 1 kg dojrzałych, czerwonych warzyw udaje się otrzymać ok. 30 dag masy pomidorowej na ketchup, który powstanie po dodaniu:...

Przepis na sos barbecue. Idealny do żeberek i na grilla
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Przepis na sos barbecue. Idealny do żeberek i na grilla
Na zewnątrz robi się coraz cieplej, a to oznacza rychłe rozpoczęcie sezonu grillowego. Na ruszt zazwyczaj trafia mięso w różnych postaciach. Żeberka, jak i inne mięso świetnie smakuje z sosem barbecue.

Mięsa pieczone, a zwłaszcza grillowane potrzebują dodatkowego sosu, który podkreśli smak danego dania. Większość osób kupuje gotowe produkty w sklepach, aczkolwiek są one z różnymi zbędnymi dodatkami i cukrem. Taki skład nie zachwyca. Warto wówczas samodzielnie przygotować taki dodatek w domu, który będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Domowy sos barbecue Samodzielne przyrządzenie sosu barbecue jest banalnie proste i szybkie. Wystarczy przygotować kilka kluczowych składników, a z ich udziałem powstanie aromatyczny sos. Taki dodatek idealnie sprawdza się do żeberek bądź mięsa z grilla. Świetnie podkreśli lekko dymny posmak. Domowy sos barbecue po przygotowaniu należy przechowywać w lodówce. Dzięki temu za każdym razem będzie w gotowości do użycia. Przepis na sos barbecue do żeberek i mięsa na grilla Składniki: 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka przecieru pomidorowego ½ szklanki ketchupu 4 łyżki octu winnego ½ szklanki wytrawnego białego wina 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 liść laurowy cukier trzcinowy sól  pieprz sos worcester sos tabasco Przygotowanie: Cebulę oraz czosnek obierzcie z łupinek. Do większego garnka z grubszym dnem dodajcie olej.  Cebulę drobno posiekajcie i wrzućcie ją na rozgrzany olej. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do cebuli. Całość wymieszajcie, smażcie do zeszklenia się składników. Podsmażone warzywa zalejcie przecierem pomidorowym. Dodajcie również ketchup oraz ocet winny. Wszystko wymieszajcie i gotujcie na niewielkim ogniu. Po upływie kilku minut do sosu dodajcie wytrawne białe wino, suszony tymianek, musztardę oraz liść laurowy. Składniki przyprawcie do...