Domowy hit na niestrawność. Ta mieszanka zwalczy błyskawicznie wszystkie przykre dolegliwości
AdobeStock
Newsy

Domowy hit na niestrawność. Ta mieszanka zwalczy błyskawicznie wszystkie przykre dolegliwości

Przesadziliście z jedzeniem i dokucza wam niestrawność? Poznajcie prosty sposób na złagodzenie dolegliwości.

Po wielkim ucztowaniu wielu ludzi cierpi na niestrawność. Nieraz trudno jest sobie odmówić pyszności, ale niestety wiele z nich powoduje nieprzyjemne dolegliwości! Niektóre potrawy siłą rzeczy powodują zgagę, wzdęcia i ból żołądka. By nieco złagodzić te objawy, warto sięgnąć po sprawdzone rozwiązania i wykorzystać naturalne metody! Jeśli więc dokucza wam niestrawność, wypróbujcie poniższe sposoby na złagodzenie objawów przejedzenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Soda oczyszczona na niestrawność

Jednym z najpopularniejszych sposobów na radzenie sobie z niestrawnością jest soda oczyszczona, którą każdy ma w domu! Wystarczy do szklanki wody wsypać łyżeczkę sody oczyszczonej, wymieszać i wypić.

Soda zneutralizuje kwasy znajdujące się w żołądku oraz przyniesie ulgę przy wzdęciach. Mieszanki nie powinny pić osoby, które stosują dietę niskosodową.

Zobacz także
Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia

Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia

Pijcie ten napój codzinnie wieczorem, a po kilku dniach spodnie będą luźne w pasie

Pijcie ten napój codziennie wieczorem, a po kilku dniach spodnie będą luźne w pasie

Inne domowe sposoby na łagodzenie niestrawności

Soda oczyszczona jest tylko jednym z domowych sposobów na niestrawność! Jeśli z jakichś powodów wam nie odpowiada lub nie możecie jej stosować, wypróbujcie inne, naturalne metody łagodzenia niestrawności:

Ocet

Ocet winny lub jabłkowy sprawdzi się doskonale wówczas, gdy cierpicie na uczucie pełności w żołądku i ciężkości. Zawarty w occie kwas poprawi trawienie i szybko uwolni was od tych przykrych dolegliwości. Należy jedną łyżeczkę octu rozpuścić w szklance wody i wypić. Zapach i smak octu jest bardzo ostry, dlatego warto dodać do szklanki odrobinę miodu, by złagodzić smak.

Kminek i koper włoski

Kminek oraz koper włoski znane są ze swojego dobroczynnego wpływu na trawienie. Zawarte w nich olejki eteryczne łagodzą skurcze jelit. Nasiona kminku i kopru można żuć po posiłku lub przygotować z nich napar. Wystarczy wsypać po pół łyżeczki kopru oraz kminku do kubka, zalać wrzątkiem i zaparzać przez kilka minut. Taką miksturę należy podzielić na kilka części i pić przed każdym posiłkiem.

Mięta pieprzowa

Mięta jest nieoceniona w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie – to oznacza, że zmniejszy ból żołądka podrażnionego trawieniem ciężkich potraw. Mięta zwiększa też wydzielanie żółci i kwasu żołądkowego, co dodatkowo usprawnia proces trawienny. Do tego łagodzi wzdęcia i gazy.

Rumianek

Podobnie jak mięta, rumianek ma działanie rozkurczowe i jest nieoceniony wówczas, gdy cierpicie na bóle brzucha na wskutek przejedzenia.

Senes

Herbatka z senesu polecana jest osobom, które borykają się z dokuczliwymi zaparciami. Ważne, by wypić ją wieczorem tuż przed snem – senes zaczyna działać po około 6-8 godzinach, dlatego wypicie naparu przed położeniem się spać powinno sprawić, że rano nie będziecie mieli problemów z wypróżnianiem.

 

święta 2020
AdobeStock
Newsy
5 sposobów na odzyskanie wigoru po zbyt obfitych świętach
Niedługo skończą się święta, a wy już martwicie się skutkami przejedzenia? Niepotrzebnie! Dzięki poniższym sposobom zapomnicie o tym problemie.

Święta są gigantycznym wyzwaniem dla żołądka, wątroby i całego układu trawiennego. Pochłaniane wtedy ilości jedzenia muszą zostać jakoś strawione! Można sobie zadać pytanie „Po co to sobie robimy?”, ale odpowiedź jest prosta – bo jedzenie w święta jest po prostu przepyszne! Na pewno cierpicie w Boże Narodzenie na dolegliwości związane z przejedzeniem, ale dobrze wiecie, że taka okazja trafia się tylko raz w roku i nie ma sensu sobie żałować jedzenia. Jednak wątroba i żołądek bardzo cierpią w ciągu tych kilku dni. By im nieco ulżyć, warto zastosować sprawdzone sposoby! Sposoby na przejedzenie Niestrawność i ból brzucha to tylko jedne z nieprzyjemnych dolegliwości towarzyszących przejedzeniu. Można je nieco złagodzić stosując poniższe sposoby. Nie wymagają wielu składników i można łatwo je przygotować z tego, co macie w domu!   Mięta – najlepiej w formie ciepłego naparu. Przynosi ulgę, jeśli cierpicie na zgagę i ból żołądka, a do tego usprawnia trawienie. Rumianek – przyda się wówczas, gdy naprawdę przesadzicie z jedzeniem i boli was brzuch. Rumianek działa rozkurczowo, dlatego szybko przyniesie ulgę w bólu żołądka i wzdęciach. Woda – koniecznie pijcie dużo wody między posiłkami! Odpowiednie nawodnienie to podstawia sprawnego trawienia. Ocet jabłkowy – to, co trawi jedzenie w naszym żołądku to oczywiście kwas. Gdy jemy naprawdę dużo, jego ilości mogą okazać się za małe, więc warto pomóc organizmowi i suplementować się octem jabłkowym. Wystarczy do szklanki ciepłej wody dodać łyżkę octu i miodu (dla złagodzenia smaku) i wypić na pusty żołądek rano. Imbir – stanowi doskonałe remedium na wzdęcia i mdłości. Wystarczy dodać kilka plasterków do herbaty albo szklanki z wodą. Dużo ruchu – najlepszym sposobem na...

 Niestrawność, wzdęcia i ból brzucha? Szklanka naparu z tego zioła w mig sobie z tym poradzi
Newsy
Niestrawność, wzdęcia i ból brzucha? Szklanka naparu z tego zioła w mig sobie z tym poradzi
Wasz organizm nie daje już sobie rady z trawieniem świątecznych pyszności? Ulgę przyniosą naturalne, ziołowe herbatki.

Święta to prawdziwe wyzwanie dla ludzkiego organizmu. W naturze nigdy nie musiał mierzyć się z aż taką ilością jedzenia – i to przez kilka dni pod rząd! Nic dziwnego, że w święta większość osób cierpi na objawy przejedzenia. Ich żołądki zwyczajnie protestują, ponieważ nie są już w stanie przyjąć kolejnych porcji świątecznych potraw! Bóle brzucha, niestrawność, wzdęcia i zgaga to tylko jedne z nieprzyjemnych dolegliwości towarzyszących przejedzeniu. By nieco je złagodzić, warto sięgnąć po najstarsze remedium, czyli… ziołowe herbatki! Napar z ziół to najlepszy sposób na przejedzenie i szybko przyniesie ulgę. Najlepsze herbaty ziołowe na trawienie Jeżeli odczuwacie objawy niestrawności w trakcie świąt, warto sięgnąć po jedno z poniższych ziół: Rumianek Najczęściej stosuje się go przy zatruciach pokarmowych, ponieważ działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Poznajcie właściwości lecznicze rumianku: Rozkurczanie mięśni gładkich – przypomnijmy, że właśnie w żołądku się takie mięśnie znajdują. Gdy dokuczają wam mdłości i wymioty, rumianek wspaniale je złagodzi. Zwalczanie bakterii Łagodzenie stanów zapalnych Łagodzenie skurczów żołądka i jelit Szybsza przemiana materii Ponadto, w rumianku znajdują się: Fenolokwasy Garbniki katechinowe Cholina Fitosterole Mięta Odświeża oddech i pomaga, gdy dokuczają wam bóle żołądka: Rozkurcza mięśnie gładkie żołądka i całego przewodu pokarmowego (podobnie jak rumianek) Przynosi ulgę przy wzdęciach i zaparciach Wspomaga produkcję soku żołądkowego, a tym samym usprawnia proces trawienia i pomaga schudnąć Łagodzi ból jelit przy zespole jelita drażliwego Inne drogocenne właściwości mięty to: Działanie uspokajające...

Przejedliście się? Pomoże wam ten prosty napar za grosze
AdobeStock
Newsy
Przejedliście się? Pomoże wam ten prosty napar za grosze. Wzdęcia i bóle miną jak ręką odjął
Uczucie przejedzenia to przypadłość, która często nam się zdarza podczas świąt. Na szczęście wiemy, jak sobie z nią poradzić.

Święta to taki czas w roku, gdy łatwo o przejedzenie. Na szczęście z pomocą przychodzi pewien bardzo prosty napar. Zrobicie go za grosze. Nieprzyjemne skutki przejedzenia O ile jedzenie jest bardzo przyjemne, skutki przejedzenia już niekoniecznie. Po spożyciu zbyt dużej ilości potraw nie tylko czujemy się ospali i ociężali, ale też może nam doskwierać ból brzucha, mdłości oraz wzdęcia. Jak sobie z tym poradzić? Napijcie się naparu z kopru włoskiego. W mig przyniesie on ulgę waszemu żołądkowi. Właściwości zdrowotne naparu z kopru włoskiego Koper włoski (Foeniculum vulgare) to aromatyczna roślina pochodząca z regionu śródziemnomorskiego, która ma wiele zastosowań kulinarnych i leczniczych. Pomaga przy niestrawności, wzdęciach, zaparciach, kolkach, biegunkach, zaburzeniach oddychania i zaburzeniach miesiączkowania. Jedna filiżanka bulwy kopru włoskiego zawiera prawie 20 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C, co czyni go bogatym źródłem tej dobroczynnej witaminy w naszej diecie. Jeśli dokucza wam poświąteczne przejedzenie, koper włoski pomoże wam szybciej strawić pokarm, a także załagodzi wzdęcia, zmniejszy zgagę, zaparcia oraz ból brzucha. Niektóre składniki olejku eterycznego z kopru włoskiego pobudzają wydzielanie soków trawiennych i żołądkowych, a także zmniejszają stany zapalne żołądka i jelit oraz ułatwiają wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Co więcej, koper włoski może wyeliminować zaparcia i chronić organizm przed wieloma problemami jelitowymi. Ma również właściwości przeciwkwasowe i jest szeroko stosowany w preparatach zobojętniających kwas. Koper włoski pomaga też w utrzymaniu prawidłowego ruchu perystaltycznego jelit, wspomagając tym samym wydalanie oraz ma działanie wiatropędne. Jak zrobić napar z kopru włoskiego?...

Świąteczny stół
Pixabay/Andypoland
Newsy
Dodaj to do świątecznych potraw i zapomnij o niestrawności. Ból brzucha już nie zepsuje ci świąt
Świąteczne jedzenie, jakkolwiek smaczne, nie ułatwia pracy naszemu układowi pokarmowemu. Na tłuste i ciężkostrawne potrawy są jednak sposoby. Podpowiadamy jakie!

Już niebawem usiądziemy do świątecznego stołu, na którym znajdą się uszka z grzybami, kapusta wigilijna, smażony karp i cała paleta lukrowanych ciast. Jak zaoszczędzić organizmowi problemów z trawieniem ciężkich potraw? Nie jest tajemnicą, że 12 potraw na Boże Narodzenie nie należy do najlżejszych dla naszego żołądka. Kapusta, grzyby i duża ilość słodkości powodują, że brzuch ma do zrobienia kawał pracy. Po świętach najczęściej tyjemy albo odczuwamy niestrawność . Objawy niestrawności Nieprzyjemnych objawów przejedzenia lub spożycia ciężkich potraw jest co najmniej kilka. Gwarantujemy, że rozpoznacie je bez pudła. Sygnały świadczące o tym, że nasz organizm ma problemy z trawieniem świątecznych specjałów to nawracające bóle brzucha, pieczenie w żołądku, zgaga czy wzdęcia. Aby uniknąć podobnych dolegliwości, wystarczy dodać do potraw 5 powszechnie znanych składników. Kminek Nasi przodkowie potrafili pomagać sobie w naturalny sposób. Już w średniowieczu dodawali do potraw te niepozornymi ziarenka, które działają na tłuste i ciężkostrawne potrawy. Mowa o kminku, który wzbogaca walory smakowe kapusty, ale przede wszystkim pomaga na dolegliwości żołądkowe. Przyprawa poprawi  trawienie, regulując przy tym przemianę materii i działając na jelita rozkurczowo . Jałowiec Jałowiec można z powodzeniem dodać do bigosu oraz pieczonych wędlin. Jest niezwykle aromatyczny i ma wyjątkowe właściwości lecznicze. To bardzo popularny krzew, który występuje w Polsce w dużym natężeniu. Dodany do przygotowywanych potraw skutecznie wspomaga trawienie i ułatwia wydzielanie szkodliwych produktów przemiany materii . Jest silnie moczopędny. Rozmaryn To jedna z przypraw, której smak i aromat jest nie do podrobienia. Oprócz...