ból wątroby domowe sposoby
AdobeStock
Newsy

Domowy, detoksykujący napój na wątrobę. Działa jak balsam. Od razu poczujesz się lepiej 

Ledwo zacząłeś jeść i już cię boli brzuch? Przyczyną mogą być zbyt tłuste i obfite dania, które wymuszają wzmożoną pracę wątroby, a co za tym idzie - dokuczliwy ból i dyskomfort. Wypróbuj ten sok, który złagodzi objawy!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Zbliżają się Święta, a ciebie na samą myśl zaczyna boleć brzuch? Niestety, polskie tradycyjne potrawy wigilijne są bardzo ciężkostrawne. Kapusta, grzyby czy fasola to nieodłączny element świątecznych dań. Co zrobić, żeby nie odchodzić od stołu z męczącym bólem brzucha? Można spróbować alternatywnych dań, ale czy to będzie to samo? Czymże jest Wigilia bez pierogów z kapustą i grzybami, bigosu czy barszczu z uszkami? Aby powstrzymać ból brzucha i wspomóc układ trawienny w tym czasie pełnym wyzwań, trzeba go czymś wspomóc – a do tego najlepiej nadaje się domowy sok na wątrobę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego po jedzeniu boli wątroba?

Choć wątroba nie jest unerwiona, to często po obfitym posiłku zaczyna kłuć i boleć. Dlaczego? Otoczona jest przez błonę surowiczą, która może być rozpierana przez obciążoną wątrobę, a to wywołuje dyskomfort i ból. Gdy jemy ciężkostrawne i tłuste potrawy, to wątroba musi wytworzyć więcej żółci, by je strawić. Poza kłuciem z prawej strony możemy odczuwać pełność w żołądku, odbijanie, wzdęcia czy dostać rozwolnienia.

Przepis na domowy sok na wątrobę

Aby wspomóc ten cenny narząd w trudnym, świątecznym czasie, warto spróbować domowych sposobów! Zwłaszcza podczas świąt, gdy trudno jest dostać się do apteki. Cytryna i ogórek odkwaszą organizm, a dodatkowo wspomogą wątrobę w usuwaniu toksyn. Natomiast mięta złagodzi ból brzucha.

Potrzebne wam będą te składniki:

  • 1 cytryna
  • Kilka świeżych liści mięty
  • 1 ogórek
  • Litr wody

Przygotowanie

  1. Wyciśnij sok z cytryny, a ogórka obierz i pokrój w kostkę.
  2. Wszystkie składniki wrzuć do blendera, wlej wodę i zmiksuj.  
  3. I gotowe! Taki samodzielnie przygotowany sok będzie idealny po każdym ciężkostrawnym posiłku. Możesz go pić kilka razy dziennie.

 

niestrawność domowe sposoby
AdobeStock
Newsy Dokucza wam świąteczne przejedzenie? Ten sok w mig się z tym rozprawi
Ledwo żyjecie po świętach? Wypróbujcie ten sok oczyszczający, dzięki któremu szybko staniecie na nogi!
Katarzyna Wyborska
grudzień 26, 2020

Choć w święta można się najeść bez wyrzutów sumienia, to bardzo szybko organizm zaczyna się odzywać i dokuczają mu różne dolegliwości. Senność, niestrawność, ból brzucha i wzdęcia to typowe oznaki przejedzenia. Na co dzień pewnie się pilnujecie i staracie się nie przejadać, ale w święta naprawdę trudno jest sobie odmówić! W efekcie w każde Boże Narodzenie wielu z was pewnie w trakcie świątecznych obiadów dyskretnie odpina guzik w spodniach, a w drugi dzień świąt marzycie o lekkim posiłku. Nic dziwnego – tradycyjne bożonarodzeniowe dania są bardzo ciężkostrawne i niejeden z nas przynajmniej raz w życiu święta odchorował.   By temu zapobiec, należałoby się trzymać żelaznej zasady – mniej jeść! Tylko jak to zrobić w trakcie świąt? Misja niemożliwa do spełnienia, więc pozostają inne sposoby. Można wspomóc zmęczony ciągłym trawieniem organizm i między posiłkami pić napój, który polepszy pracę układu trawiennego i złagodzi przykre dolegliwości. Naturalny sok oczyszczający Sok z tego przepisu pomoże oczyścić układ trawienny i wspomóc jego pracę. A to się bardzo przyda po świętach! Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie: 1 jabłko 1 gruszkę 25 dag szpinaku 1 marchew Sok z pomarańczy Wodę Przygotowanie Jabłko, gruszkę i marchew umyjcie i obierzcie ze skórki, a następnie pokrójcie w kostkę. Szpinak umyjcie dokładnie wodą. Do blendera wsypcie wszystkie składniki. Wlejcie szklankę wody i trochę soku pomarańczowego. W zależności od tego jak gęsty lub słodki ma być wasz sok, możecie zmieniać proporcje soku i wody. Włączcie blender i zmieszajcie dokładnie wszystkie składniki. I gotowe! Jeżeli nie przepadacie za drobinkami owoców w soku, możecie przecedzić go do osobnego naczynia....

Przeczytaj
jedzenie jakiego nie można łączyć
AdobeStock
Zdrowie Tych produktów nigdy nie spożywaj razem. Skutki mogą być katastrofalne!
Łączenie pewnych produktów może się naprawdę źle skończyć! Czy zwracasz uwagę na to, co jesz?
Katarzyna Wyborska
listopad 17, 2020

Płatki z mlekiem, mięso z ziemniakami i chleb z masłem. Pewne połączenia produktów od razu same się nasuwają! Aby jedzenie nie było monotonne, chętnie łączymy ze sobą różne składniki. Tak powstają znane połączenia jak oliwa z pomidorami lub łosoś z czosnkiem. Ale wiele z nich może być groźnych dla zdrowia! Sprawdź, czy ty też niewłaściwie łączysz ze sobą produkty! Hamburger z frytkami Pewnie dziwisz się widząc te produkty w naszym zestawieniu. W końcu to jedno z najpopularniejszych połączeń! A jednak – popularne nie znaczy zdrowe. Zarówno mięso w hamburgerze, jak i frytki, przygotowywane są w głębokim tłuszczu. Takie potrawy gwałtownie obniżają poziom cukru we krwi, co w efekcie sprawia, że stajemy się bardzo ospałe, zmęczone i bez energii. Kwaśne owoce ze słodkimi Nigdy, przenigdy nie powinno się łączyć ze sobą owoców, które są kwaśne i słodkie! Przykładowe połączenie to banan i pomarańcze albo jabłka i rodzynki. Dlaczego? Ponieważ są one bardziej ciężkostrawne dla organizmu i powodują różne nieprzyjemne dolegliwości, jak ból brzucha, odbijanie, zaparcia i wzdęcia. Mleko i banany To połączenie jest jednym z najgorszych dla naszego organizmu. Mleko jest ciężkostrawne dla wielu osób z powodu laktozy, której większość z nas nie trawi i już samo jego spożycie w dużych ilościach często powoduje ból brzucha, wzdęcia i biegunkę. Gdy spożywa się je razem z bananem, wówczas dochodzi do uwalniania się toksyn. Te są odpowiedzialne za uczucie ciężkości w żołądku, ospałość i zmęczenie. Herbata z cytryną Pewnie czytając to unosisz brwi ze zdziwienia. Jak to, nie można pić herbaty z cytryną? Otóż to! W czarnej herbacie znajduje się glin – to substancja, która nie jest przyswajana przez nasz organizm. Gdy dodamy do naparu plasterek...

Przeczytaj
wigilia obostrzenia
AdobeStock
Newsy Jak nie przytyć w święta? Znamy kilka działających cuda trików. Musicie tylko ich przestrzegać
Smażona ryba, przepyszny bigos, śledzie w oleju – wszystko to brzmi przepysznie. Mimo wszystko musimy pamiętać, że życie nie kończy się po świętach!
Hubert Rój
grudzień 22, 2020

Dlatego też święta nie zwalniają nas z myślenia o racjonalnym odżywianiu. Oczywiście wszyscy mamy prawo do smacznej i obfitej kolacji wigilijnej, ale spróbowanie wszystkich wigilijnych dań powinno odbywać się z głową. Wątroba jest tylko jedna. To hasło możemy kojarzyć z reklamowego sloganu. Nie inaczej jest z naszym przewodem pokarmowym i żołądkiem. Warto więc zachować trzeźwość umysłu podczas świątecznej biesiady. Kilka rad dla łakomczuchów Jeśli czujecie, że utrzymanie stabilnej wagi w czasie świąt będzie trudnym zadaniem, nie ma się o co martwić. Mamy dla was kilka prostych rad. Wykorzystajcie te triki, a zapomnicie o poświątecznych detoksach! Nie rezygnujmy z ruchu w czasie świąt! Nic tak nie pomoże nam w spaleniu zbędnych kalorii jak ruch. Bieganie, zabawa z dziećmi, delikatny spacer po kolacji. Polecamy także wyjście na lodowisko z całą rodziną – rozruszacie w ten sposób swój organizm. Oprócz tego to przecież masa frajdy i dobrej zabawy! Jedzmy niewielkie ilości różnych dań Każdy z nas zgodnie z tradycją chce za wszelką cenę spróbować wszystkich 12 dań wigilijnych. Podobnie sytuacja wygląda w dzień Bożego Narodzenia – smaczne, ale i ciężkie śniadanie, mięsny, wytworny obiad, a po drodze całe mnóstwo słodkich przekąsek i deserów. Musimy zachowywać zimną krew. Zamiast dużych talerzy wybierajmy te mniejsze. Automatycznie mniej wrzucimy na talerz. Uważajmy na spożywanie duże ilości słodkości. Dobrze się wysypiajmy Badania wykazały, że osoby niewyspane mają tendencję do większego podjadania. Święta to wbrew pozorom spory wysiłek. Ciągły ruch, niekończące się rozmowy i nieustanna uczta. Dajmy naszemu organizmowi czas na zregenerowanie sił. Odstawmy na bok słodkie napoje i alkohole Łatwo możemy złapać dodatkowe...

Przeczytaj
wigilijny kompot
Gotujmy.pl
Newsy Obłędny wigilijny kompot z miodem i goździkami. Jeden składnik bije na głowę wszystkie inne
Prawdziwa polska Wigilia nie może się obejść bez tradycyjnego świątecznego kompotu. Do jego przygotowania będziesz potrzebowała tylko kilku prostych składników. Wrażenia smakowe gwarantowane!
Anna Borkowska
grudzień 14, 2020

Pyszny i aromatyczny kompot z suszonych owoców to świetny dodatek do tradycyjnych wigilijnych dań. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujesz to kilogram suszonych owoców, kilka goździków oraz cukier i miód do smaku. Taki kompot będzie się świetnie komponował z postnymi wigilijnymi daniami. Możecie go podać także w pierwszy i drugi dzień świąt. Jego zaletą jest nie tylko jego wspaniały owocowy smak, ale również to, że doskonale gasi pragnienie i ułatwia strawienie posiłku. Jak go przygotować krok po kroku? Podpowiadamy! Składniki na przygotowanie kompotu: 1 kg suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek i moreli 100g cukru niewielka cytryna 2 łyżki dobrego miodu kilka goździków odrobina cynamonu Sposób przygotowania: Do przygotowania świątecznego kompotu zazwyczaj używamy suszonych śliwek, jabłek oraz gruszek. W proponowanym przez nas przepisie dodatkowo użyto suszonych moreli, które jeszcze bardziej wydobywają jego wspaniały smak. Na początku zalej owoce przegotowaną wodą i odstaw na kilka godzin, aby zmiękły. Możesz namoczyć je w wieczór poprzedzający Wigilię. Do garnka z namoczonymi suszonymi owocami dodaj cukier, goździki i starą skórkę z cytryny. Następnie dolej 3 litry wody. Kompot gotuj przez około pół godziny na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę cynamonu i sok z cytryny. W razie potrzeby kompot można dosłodzić miodem lub cukrem.  Napój pijemy po ostudzeniu.

Przeczytaj