Zbliżają się Święta, a ciebie na samą myśl zaczyna boleć brzuch? Niestety, polskie tradycyjne potrawy wigilijne są bardzo ciężkostrawne. Kapusta, grzyby czy fasola to nieodłączny element świątecznych dań. Co zrobić, żeby nie odchodzić od stołu z męczącym bólem brzucha? Można spróbować alternatywnych dań, ale czy to będzie to samo? Czymże jest Wigilia bez pierogów z kapustą i grzybami, bigosu czy barszczu z uszkami? Aby powstrzymać ból brzucha i wspomóc układ trawienny w tym czasie pełnym wyzwań, trzeba go czymś wspomóc – a do tego najlepiej nadaje się domowy sok na wątrobę!

Dlaczego po jedzeniu boli wątroba?

Choć wątroba nie jest unerwiona, to często po obfitym posiłku zaczyna kłuć i boleć. Dlaczego? Otoczona jest przez błonę surowiczą, która może być rozpierana przez obciążoną wątrobę, a to wywołuje dyskomfort i ból. Gdy jemy ciężkostrawne i tłuste potrawy, to wątroba musi wytworzyć więcej żółci, by je strawić. Poza kłuciem z prawej strony możemy odczuwać pełność w żołądku, odbijanie, wzdęcia czy dostać rozwolnienia.

Przepis na domowy sok na wątrobę

Aby wspomóc ten cenny narząd w trudnym, świątecznym czasie, warto spróbować domowych sposobów! Zwłaszcza podczas świąt, gdy trudno jest dostać się do apteki. Cytryna i ogórek odkwaszą organizm, a dodatkowo wspomogą wątrobę w usuwaniu toksyn. Natomiast mięta złagodzi ból brzucha.

Potrzebne wam będą te składniki:

Zobacz także:

  • 1 cytryna
  • Kilka świeżych liści mięty
  • 1 ogórek
  • Litr wody

Przygotowanie

  1. Wyciśnij sok z cytryny, a ogórka obierz i pokrój w kostkę.
  2. Wszystkie składniki wrzuć do blendera, wlej wodę i zmiksuj.  
  3. I gotowe! Taki samodzielnie przygotowany sok będzie idealny po każdym ciężkostrawnym posiłku. Możesz go pić kilka razy dziennie.