Domowy chleb jak dawniej z 4 składników. Nie to, co te "dmuchańce" ze sklepu
Getty/iStock
Newsy

Domowy chleb jak dawniej z 4 składników. Nie to, co te „dmuchańce" ze sklepu

Macie już dość „nadmuchanego” chleba z supermarketu, który wydaje się być bez smaku i szybko chce się po nim znowu jeść? Zanim wydacie krocie w piekarni na pieczywo lepszej jakości, upieczcie je sami w domu. Wyjdzie taniej i zdrowo.

Nie ma to jak domowy, chrupiący i pachnący chleb. Obecnie coraz trudniej jest dostać w sklepach pieczywo doskonałe. To lepszej jakości, z dobrej piekarni niestety sporo kosztuje. Trzeba więc przeznaczyć więcej pieniędzy z domowego budżetu na chleb lub upiec go samodzielnie.

To bardzo proste i daje mnóstwo satysfakcji. Dobry chleb nie wymaga użycia wymyślnych czy trudno dostępnych składników - do zrobienia poniższego pieczywa wystarczy wam tylko mąka, woda, drożdże i sól. 

Przepis na domowy chleb (porcja 1 bochenek)

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej typ 850

  • 25 g świeżych drożdży

  • 320 ml ciepłej wody

  • 2 łyżeczki soli

Zobacz także
Domowy majonez z tego przepisu wyjdzie taniej niż ze sklepu. Nie ma po co przepłacać

Domowy majonez z tego przepisu wyjdzie taniej niż ze sklepu. Nie ma po co przepłacać

Domowy smalec od Tomka Strzelczyka dosłownie robi się sam. Wszystko dzięki prostej sztuczce z piekarnikiem

Domowy smalec od Tomka Strzelczyka zrobi się sam. Wszystko dzięki prostej sztuczce z piekarnikiem

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsypcie całą mąkę. Dodajcie sól i przemieszajcie.

  2. Następnie wsypcie rozkruszone drożdże, a całość zalejcie ciepłą wodą. Mieszajcie, aż składniki się połączą.

  3. Przykryjcie miskę ściereczką lub folią i odstawcie w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

  4. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto już urośnie, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę. Porządnie zagniećcie, a następnie uformujcie z niego kulę w kształt bochenka.

  5. Weźcie naczynie żaroodporne i wyłóżcie je papierem do pieczenia lub wysmarujcie tłuszczem. Włóżcie do niego ciasto i natnijcie delikatnie wzdłuż.

  6. Kiedy piekarnik będzie już rozgrzany, wstawcie do niego naczynie z ciastem. Pamiętajcie, że trzeba je przykryć z wierzchu, dołączoną do naczynia pokrywką. Pieczcie przez 20 minut. 

  7. Po tym czasie należy zdjąć pokrywkę i piec chleb jeszcze przez pół godziny.

  8. Wyjmijcie następnie chleb z naczynia i połóżcie na kratce. Zostawcie do ostygnięcia. Smacznego!

Jak przechowywać chleb, by był dłużej świeży? 

Domowy chleb, taki, jak z przepisu powyżej, należy przechowywać w suchym miejscu, gdzie panuje temperatura pokojowa. Nie powinno się go zawijać w foliowe torebki, ponieważ wówczas chleb szybko spleśnieje i będzie do wyrzucenia. Wystarczy włożyć go do chlebaka, który powinien skutecznie ochronić pieczywo przed wilgocią. Dla dodatkowego zabezpieczenia, warto przełożyć chleb do lnianego woreczka.